Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 15:51

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 8 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto pro 02, 2008 23:56 

Čuo sam interesantno pitanje ali ni sam nisam siguran šta je odgovor pa dajte svoje mišljenje.
Šetajući periferijom pored čoveka je protrčao mladić(džogirao je) sa kapuljačom na glavi, pošto je mladić odmakao od čoveka nekih 50 metara napao ga (mladića)je pas prilično agresivno (nije mi baš jasno šta podrazumeva pod tim) iako nikoga nije bilo da bi pomogao mladiću ovaj čovek se okrenuo i pobegao zato jer ga je dok je bio dete napao pas i od tada se boji i pasa na povodcu.Tvrdi da ga je obuzeo veliki strah i da mu je žao mladića (nezna dali je povređen) ali da se nađe u istoj situaciji opet bi se tako poneo jer je taj strah jači od njega.Sada ga muči to i stalno razmišlja o tom mladiću i plaši se da je načinio greh pred Bogo jer nije pomogao čoveku u nevolji.

Vrh

PostPostano: Sub pro 06, 2008 08:34 

fedja je napisao/la:
Čuo sam interesantno pitanje ali ni sam nisam siguran šta je odgovor pa dajte svoje mišljenje.
Šetajući periferijom pored čoveka je protrčao mladić(džogirao je) sa kapuljačom na glavi, pošto je mladić odmakao od čoveka nekih 50 metara napao ga (mladića)je pas prilično agresivno (nije mi baš jasno šta podrazumeva pod tim) iako nikoga nije bilo da bi pomogao mladiću ovaj čovek se okrenuo i pobegao zato jer ga je dok je bio dete napao pas i od tada se boji i pasa na povodcu.Tvrdi da ga je obuzeo veliki strah i da mu je žao mladića (nezna dali je povređen) ali da se nađe u istoj situaciji opet bi se tako poneo jer je taj strah jači od njega.Sada ga muči to i stalno razmišlja o tom mladiću i plaši se da je načinio greh pred Bogo jer nije pomogao čoveku u nevolji.

ja ne bi rekao da mu je to grijeh jer je strah bio jači,dakle sloboda izbora je bila ograničena.

Druga stvar da je imao snage da se othrva strahu ali da je usprkos tome pobjegao,onda bi mu bio grijeh ali opet sukladno s mogućnostima da se othrva tom strahu.

Ovo je moje mišljenje ali možda bolje da ti na to odgovori neki svećenik ili teolog

Vrh

PostPostano: Ned pro 07, 2008 01:23 

Upravo tako sam i postupio i dobio skoro isti odgovor kao što si ti napisao stim da je kod osobe sada problem dali uopšte on može da savlada taj strah.takođe ja mislim da se boji da ponovo ne dospe u istu situaciju jer kako je sam rekao misli da bi se poneo isto kao i prvi put.Neznam dali postoji način da se taj stari strah otkloni nekom molitvom, ili je to bolje prepustiti psihologiji i psihijatriji?

Vrh

PostPostano: Ned pro 07, 2008 08:48 

Vjerujem i istina je da bi mu molitva sigurno pomogla, a jos bolje ako bi porazgovarao s nekim svecenikom
(pretpostavljam da je covjek vjernik dok na taj nacin razmislja).
Jednom sam u Crkvi cula o strahu - strah Bozji je u redu i pozeljan, ali svi drugi strahovi (od buducnosti, bolesti....)
dolaze od "Rogatog", jer Bog nas ne zastrasuje i u Njemu NEMA STRAHA, On zeli da zivimo u miru.
Mislim da mu treba samo dosta ohrabrenja i vjere (ko i svima nama) da je Bog uvijek s njim.

Vrh

PostPostano: Ned pro 07, 2008 10:38 

fedja je napisao/la:
Upravo tako sam i postupio i dobio skoro isti odgovor kao što si ti napisao stim da je kod osobe sada problem dali uopšte on može da savlada taj strah.takođe ja mislim da se boji da ponovo ne dospe u istu situaciju jer kako je sam rekao misli da bi se poneo isto kao i prvi put.Neznam dali postoji način da se taj stari strah otkloni nekom molitvom, ili je to bolje prepustiti psihologiji i psihijatriji?

Bog po molitvi čini čuda,ako bi ta osoba dovoljno ustrajno molila i/ili kad bi se za nju molilo ja čvrsto vjerujem da bi se riješio taj problem straha.

Vidio sam rješenja problema strahova kod dosta ljudi i vjerujem da se to može riješiti.

Mislim da bi svakako uz molitvu na tu nakanu trebao i razgovor s pravom osobom,po mogućnosti svećenik,psiholog ili psihijatar jer su oni tu stručni i imaju iskustva u radu s ljudima.

Vrh

PostPostano: Uto pro 09, 2008 10:14 

fedja je napisao/la:

Valja još nešto spomenuti a to je vrlo bitno, da bi se nekom pomoglo nije dosta samo htjeti već se to i mora i moći napraviti. Onaj koji ne zna plivati ne može spasiti čovjeka koji se utapa ma koliko to htio.
Što se tiče fobije ona nije grijeh jer čovjek to ne radi svjesno, glavni razlog da bi nešto bilo grijeh je svjesno činjenje grešnih djela.
Ova gore opisana situacija (kad se čovjek ne suprostavlja psu), je proizišla iz fobije prema tome i ona nije grijeh. Međutim čovjek je mogao otrčati po pomoć i na taj način pomoći, ako to nije napravio onda je sagriješio.
Međutim treba biti svjestan težine grijeha jer svaki grijeh nije na smrt kako to i Biblija govori u
1 Ivanova 5:16-18. Težinu tog grijeha ocjenjuje ispovjednik kojemu sve treba raći.

Vrh

PostPostano: Sri pro 10, 2008 11:26 

Fobije svake vrste poznate kao mana- nedostatak covjecije osobnosti nije toliko vazna, ako je samo to u pitanju. Budimo na drugim planovima aktivni i time nadomjestimo "propust", straha.

Vrh

PostPostano: Uto sij 06, 2009 18:57 

:wink: Zapelo mi kao nešto na što nije adekvatno odgovoreno.
(lijepo molim da mi ne zamjere dosadašnji sudionici u razgovoru)
Fobije ili strahovi mogu se itekako uspješno liječiti.
Fobija ili strah je ''zamrzuto stanje neke jake negativne emocije koju nismo sposobni tog trenutka razriješiti'' pa ipak trajne posljedice ostaju. Uz psihoterapeuta ili adekvatve osobe, a i ponekad uz pomoć literature, možemo se osloboditi te smetnje te sasvim normalno funkcionirati u takvim slučajevima.
Koliko je jaki strah u tom slučaju - toliko je manja odgovornost na etičko- moralnom području.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 8 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata