Dobro, shvatio sam kršćanski brak se ne može razvest ali se može pod određenim okolnostima poništit.
Moje sljedeće pitanje je: Što da radi ostavljeni supružnik bilo žena ili muškarac ? Znači bračni drug je odlučio napustit bračnu zajednicu i otišao recimo živjet sa nekim drugim. Zar da ostavljeni/na budem sam do kraja života a još je relativno mlad ? Da nema nikoga tko bi ga zagrlio kad je tužan, nikoga tko bi mu donio čaj u krevet kad je bolestan, nikoga s kim bi dijelio radosti i žalosti.
Dragi nikosi, samo te istina može osloboditi iz situacije u kojoj se nalaziš. Bog je uvijek onaj koji nas tješi i daje odgovore, dok naprotiv "onaj drugi" potiče na samosažaljenje i izgovore.
Gledaj, Bog je ljubav.
Pa, ljubiti znači, drugima poklanjati Boga. Poklanjati, onu istu ljubav koju smo od Njega dobili. Tako je sakrament ženidbe tvoj pristanak na taj Božji poziv, da ljubiš svoju suprugu. To je bio tvoj slobodan izbor, da daješ zavjet kako si se spreman za ovu osobu žrtvovati i "pokloniti joj Boga", u čemu ste postali "jedno tijelo" u dobru, ali i u zlu. Znači taj zavjet ne prestaje u vremenima zla. To je zavjet dan prvenstveno Bogu, ali i samome sebi, jer na druge ne možemo utjecati. Nažalost, mi smo ljudi slabi i snagu za prolaziti kroz zlo ne možemo pronaći pristajući na ugode svijeta, već tražeći je u Božjem zagrljaju.
"Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom." (Ps 23,4)
Znači, postoji Božji zakon i naša grešna ljudska narav koja je u stalnom sukobu s tim zakonom. Kada zgriješimo ubijamo ono Božje u nama. Istovjetno (prazninu) osjećamo kada netko drugi griješeći (supružnik- jedno tijelo) ubija Boga u našemu odnosu, tako radi protiv ljubavi (zavjeta) tj. protiv samoga Boga. Tu prazninu koju osjećamo želimo što prije ispuniti, pokušavajući to učiniti (pogrešno) zadovoljavanjem svojih želja ili potreba (grešne naravi), ali se varamo. Jer je to praznina, koju može ispuniti jedino Bog, kao što nam to svjedoči sveti Augustin:
"Nemirno je srce naše, dok se ne smiri u Tebi"Sada se pitaš? Ali ja to upravo želim...ispuniti tu prazninu, poklanjajući bližnjemu (nekoj drugoj ženi) "ljubav". Ili se ipak radi o potrebi (požudi) tijela? Ovo je mjesto razlučivanja ljubavi. Zar nekoga stvarno ljubiš, ako ga tom ljubavlju navodiš na grijeh (odnos s oženjenim muškarcem), oduzimajući i njoj Boga (samim time i vječni život). Znači, ne činiš loše samo sebi, već i onoj za koju tvrdiš da ju ljubiš. Ispunjavaš svoju potrebu (JA -"Da nema nikoga tko bi ga zagrlio kad je tužan, nikoga tko bi mu donio čaj u krevet kad je bolestan, nikoga s kim bi dijelio radosti i žalosti.") koja te odvaja od Boga, znači vodi u još veću nesreću i zlo. Zli je lažov koji u zamjenu za malo tjelesnosti, oduzima sve...tijelo i dušu. Dok naprotiv, onaj koji stvarno ljubi želi dobro onomu kojega ljubi, pa je spreman na svaku žrtvu (tjelesnu ili duhovnu) kako bi drugome poklonio Boga (sačuvao ga od zla). Prava ljubav dolazi samo u snazi Duha Svetoga, kao
istovremeno ljubav prema kreposti i preziranje grijeha. To je onaj dvostruki mač Duha Svetoga, koji vodi u svaku pobjedu, istovremeno. Zato Isus i kaže:
"Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati." (Lk 19, 13)
Upravo za to "malo žrtve" (tražeći snagu u Bogu) nam se otvaraju vrata vječnosti. To (križ) je jedini put spasenja za nas!
"I natječe li se tko, ne ovjenčava se ako se zakonito ne natječe." (2Tim 2, 5) Upravo situacija (paradoks) u koju te grijehom stavila tvoja supruga, je najlakši put tvojega spasenja. Pogledaj na Krista i situaciju (kalvarija) u koju smo ga mi postavili (našim grijehom). On je taj križ prihvatio i kroz to prihvaćanje Volje Očeve spasio sebe (uskrsnuo), ali i sve nas (otkupio). Tako ćeš ti prihvaćajući svoj križ pobijediti zlo koje ti je nanešeno, a istovremeno spašavajući sebe, pomoći i onoj koja je uzrok tvoga križa ("jedno tijelo"). Vidiš kako Božja mudrost sve (čak i zlo) okreće na dobro. Isus ne traži od nas nešto što sam nije prošao, već nas poziva da ga nasljedujemo:
"Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako." (Mt 11, 28-30) Spasenje duše je jedini cilj,
"što postigoste svrhu svoje vjere: spasenje duša." (1Pt 1, 9)
Sveti Pavao (vidi post gore) savjetuje kako je za dušu bolje čak ostati sam, pa i nakon smrti supružnika (kada prestaje zavjet) jer je život kratak i prolazan.
"Bdijte postojani u vjeri, muževni budite, čvrsti." (1Kor 16, 13) (Muževni budite, čvrsti, a ne feminizirani kao neke tetkice, koje gledaju sapunice, pa pričaju o maženjima i pusicama

) Bog nas uvijek usmjerava na puteve vjere i pouzdanja prema Njemu, a ne prema našim slabostima i grešnoj volji. I sve to upravo jer nas voli i želi sačuvati od zabluda u koje upadamo. Zablude po kojima se trebaju mijenjati istine Crkve, a ne mi sami. To iščekivanje (bivanje u grijehu) samo stvara još veći očaj, jer živimo posljedice svojih izbora (slobodne volje).
"Bdijte i molite da ne padnete u napast! Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo." (Mt 26, 41)
Sebi ćeš više dobroga napraviti ukoliko ubuduće, za spasenje duše svoje supruge, počneš Bogu prikazivati sve patnje svoje duše, koje ti je (kako kažeš) ona prouzročila, te se uz to odrekneš (pokaješ) svojih zabludjelih namjera -svojevoljno ići kontra Zakona Božjega (grešna namjera može biti uzrok našeg osjećaja praznine). Tada ćeš vidjeti, prihvaćanjem svoga križa i pristankom na Volju Očevu i u tome stanju mira, koja nagrada očekuje one koji su vjerni Bogu. Jer, Njega nitko ne može nadmašiti u velikodušnosti.
"Zato, ljubljeni, dok to iščekujete, uznastojte da mu budete neokaljani i besprijekorni, u miru. A strpljivost Gospodina našega spasenjem smatrajte, kako vam i ljubljeni brat naš Pavao napisa po mudrosti koja mu je dana. Tako u svim poslanicama gdje o tome govori. U njima ima ponešto nerazumljivo, što neupućeni i nepostojani iskrivljuju, kao i ostala Pisma – sebi na propast." (2Pt 3, 14-16)