Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 20:42

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sub stu 05, 2016 17:38 

Najveća zapovijed

Književnik koji bi trebao znati razumijeti,rastumačiti,dobiti inspiraciju,upustiti se u diskusiju,poslušati i drugu stranu i pokušati srušiti tuđe argumente složio se s Isusovim i zanima ga koja misao mora biti misao svijeta,koje prvotno nadahnuće.
Isus odgovara:1.čuj narode,neka čuje sav svijet i posluša:Gospodin Bog naš u kojega vjerujemo je jedini Gospodin-znači-samo Bogu svom se klanjaj i Njemu jedinom služi,ne boj se niti jednog čovjeka na zemlji i nijedne zle sile,ne odgovaraj im jer to ne zaslužuju.
...i nastavlja:zato što je Bog jedini Spasitelj.Iz zahvalnosti i pripadanju Bogu koji te odabrao ljubi Gospodina Boga svojega iz sveg uma (U ime Oca...),iz sveg srca (i Sina...srce predstavlja tijelo,u tvom srcu je Isus,Njegovo tijelo u pričesti postaje dio tvojega tijela,a ti dio Njegovog) iz sve snage (I Duha Svetoga...) i Amen (ti,tvoj duh kaže Tako je.)

2.Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe-znaš kako ti je kad ti bližnji čini dobro,tako je i njemu kad ti činiš njemu dobro,uostalom i njega je Bog stvorio kao i tebe,ako Bog tebe voli i njega voli,a ako ti voliš Boga i njega voliš jer Boga voliš...

Književnik odgovori:Učitelju dobro si kazao,književnik traži Učitelja,mudrost da ga nadahne i potvrđuje,nadograđuje milošću Duha Svetoga-da to više vrijedi nego sve žrtve.
Kako je pametno odgovorio kaže mu Isus:Nisi daleko od kraljevstva Božjega-na dobrom je putu,putu Duha mudrosti,put koji treba nastaviti.

I nitko se više nije usuđivao Isusa dalje pitati jer su dobili smjernicu koju ne mogu pobiti.Isus je dobio glavnu riječ. :!: :!: :!:

Vrh

PostPostano: Ned stu 06, 2016 17:15 

Najveća zapovijed

Isus odgovara:1.čuj narode,neka čuje sav svijet i posluša:Gospodin Bog naš u kojega vjerujemo je jedini Gospodin-znači-samo Bogu svom se klanjaj i Njemu jedinom služi,ne boj se niti jednog čovjeka na zemlji i nijedne zle sile,ne odgovaraj im jer to ne zaslužuju.

Molim te, gdje si to pročitala? Ja to ne mogu naći....
Misliš da smiješ stavljati Isusu u usta što tebi (u kontekstu) odgovara?

Vrh

PostPostano: Ned stu 06, 2016 19:34 

Mk 12,28b-34-lijepo sam napisala,neznam kako ne možeš pronaći.
Isto tako napisala sam da je to moje promišljanje.Nikad ne bih imala namjeru stavljati Isusu u usta ono što meni odgovara,možda sam se krivo izrazila i onda se svima ispričavam zbog toga,ja sam samo promišljala što za mene znače te Isusove riječi,ispričavam se što sam govorila općenito,znam da Isus govori jednako svima,ali govori jednako tako i svakom od nas.
Ja te sada molim da mi sve razjasniš i zaista ako misliš da krivo tumačim upozori me,pogotovo ako pogrešno shvaćam.Zaista ne bih htjela pogrešno shvaćati.

Vrh

PostPostano: Ned stu 06, 2016 20:56 

Molim te, budi dobra, pa napiši čije je to evanđelje, koja glava i redak. Ja sam, tražeći što bi odgovaralo kontekstu koji si ti napisala, našao samo slično i to kod Luke.
.
(Lk 12,4)
4"A kažem vama, prijateljima svojim: ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a nakon toga nemaju više što učiniti. 5Pokazat ću vam koga vam se bojati: onoga se bojte koji pošto ubije, ima moć baciti u pakao. Da, velim vam, njega se bojte! 6Ne prodaje li se pet vrapčića za dva novčića? Pa ipak ni jednoga od njih Bog ne zaboravlja. 7A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se! Vredniji ste nego mnogo vrabaca!" (Usporedi sa Mt 10,28-31)

ps: ako je to samo nekakvo tvoje razmišljanje, nekako mi se ne uklapa početak "Književnik koji bi trebao znati razumijeti,..." (itd). O čemu je tu onda riječ?

Vrh

PostPostano: Ned stu 06, 2016 22:32 
Administrator

Piše u naslovu da se radi o promišljanju Mk 12, 28b-34, a to je:
"Vidjevši da im je dobro odgovorio, upita ga: "Koja je zapovijed prva od sviju?" Isus odgovori: "Prva je: Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje!"
"Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih."
Nato će mu pismoznanac: "Dobro, učitelju! Po istini si kazao: On je jedini, nema drugoga osim njega. Njega ljubiti iz svega srca, iz svega razuma i iz sve snage i ljubiti bližnjega kao sebe samoga - više je nego sve paljenice i žrtve."
Kad Isus vidje kako je pametno odgovorio, reče mu: "Nisi daleko od kraljevstva Božjega!" I nitko se više nije usuđivao pitati ga."

Ovo je podforum "Molitva, meditacija i zajedništvo", i iz teksta je jasno da se radi o promišljanju tog odjeljka, no da se ne bi miješao citat Biblije sa osobnim promišljanjem dobro je to jasnije naglasiti, da ne bi dolazilo do zabune.

Vrh

PostPostano: Pon stu 07, 2016 02:30 

Hvala Giovi!
Ispričavam se još jednom što nisam jasnije odvojila svoje promišljanje od citata iz Biblije,tu je došlo do zabune.

Vrh

PostPostano: Pon stu 07, 2016 10:14 

Giovi - TNX!
Marinafridl, on je sve to sažeo, pa je sad i tebi i meni jasno sve. :)
Svakako se drži pravila da promišljanje iliti "razmišlanje na papiru" treba jasno odvojiti od činjenica, i sve će biti OK. Savjet: kad/ako već citiraš, uvijek u zagradi stavi izvor - odakle je "posuđen" citat.
Sretno i BB na tebe i sve, po svemu sudeći dremljive forumaše! :)
.
Vratio bih se na tvoj tekst kojeg citiram do boldanog i italik dijela, gdje sam se upetljao misleći da ti mogu pokazati primjerom:
Najveća zapovijed
Književnik koji bi trebao znati razumijeti,rastumačiti,dobiti inspiraciju,upustiti se u diskusiju,poslušati i drugu stranu i pokušati srušiti tuđe argumente složio se s Isusovim i zanima ga koja misao mora biti misao svijeta,koje prvotno nadahnuće.
Isus odgovara:1.čuj narode,neka čuje sav svijet i posluša:Gospodin Bog naš u kojega vjerujemo je jedini Gospodin...
Književniku bi jasno: "Samo Bogu svom se klanjaj i Njemu jedinom služi". - U tom slučaju se ne boj niti jednog čovjeka na zemlji i nijedne zle sile,ne odgovaraj im...
I mada težio za Istinom, za pravim činjenicama, u književniku je bilo još dosta onoga tipično ljudskoga te u stilu stare izreke "striženo", pomisli kako to, zapravo, ni ne zaslužuju.

(itd.)
.
Još jednom mir i svako dobro!
Zdrave

Vrh

PostPostano: Pon stu 07, 2016 12:22 

Sve je dobro zdrave!
Moramo zahvaliti još jednom našem Gioviju.
I hvala i tebi na zalaganju.

Mir i dobro!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata