Smisao zajedničke molitve nije izmišljati ili forsirati svoje riječi, to u tom slučaju vodi u uznositost. U zajedničkoj molitvi u Crkvi molimo svi zajedno kako odredi Crkva, ako svatko moli svoje onda se odvajamo od zajedničke molitve i sami se na neki način odjeljujemo od drugih.
Po meni i je zajednička molitva dodatni moj napor (tj. svakoga pojedinca) da sam ponizan i da se ne uzdižem ("da nisam posebna kobasica...") iz zajednice vjernika.
Lijepo je moliti se kao pojedinac pojačavati veze sebe i Boga, no još je veća krepost moliti u zajednici sudjelujući na Sv. misi.
Kako u zadnje vrijeme kontemplirajući molim - imam i poseban osjećaj koji se mijenja vremenom, no mogu dati svoje iskustvo zajedničke molitve na Sv. misi gdje osjećaj povezanosti sa Bogom nije samo moj, već je od cijele zajednice. Kako se samo tako umnaža snaga molitve - to je očaravajuće...
Svi smo jedinstveni i kao takvi svatko na osobit način doprinosi zajednici, a to možemo samo poniznošću i služenjem što nije nimalo teško kad sam/smo u Ljubavi i Miru tj. kad mi/nam je Bog na 1. mjestu.
Nedavno na katehezi u Jaski je svećenik baš objasnio važnost zajedništva - smisao Sv. mise i onda kad to i osjetiš - ne samo da učvrstiš svoj smisao života, već učvrstiš i smisao nas kao zajednice tj. zajedničkog života tj. suživota.
Hvala ti Bože na suživotu u zajednici čime ovaj naš svijet postaje sve ljepši i radosniji - predivno mjesto za sve nas