Mrvicu povezano s ovom temom.
Za uvod: ne misionarim, ne provociram, nego me zanima misljenje teologa u svezi s jednim citatom iz biblije. Trenutno nemam pri ruci hrvatsku bibliju pa slijedi moj prijevod, ali lako cete naci u hrvatskom prijevodu citat ako bude nejasnoca.
Dakle Matej 20:23 "Tada rece on: 'Moj pehar cete moci piti, ali mjesta s desna i s lijeva od mene mogu dati samo onome za koga moj otac odluci'".
Dakle jos jednom, bez provokacija, ali ne ukazuje li ovaj Isusov odgovor (kako ga ja tumacim) da je volja Oca veca od volje Sina?
Ne nalazim baš u čemu su teme povezane.
Tvoje pitanje je zapravo da li je Otac veći od Sina?
Što ako je .
Da li to automatski znači da Isus nije Bog?
Ako krećemo od postavke da je Isus Bog onda je po prirodi jednak Ocu.
Kao što je svaki čovjek po svojoj biti i prirodi jednak drugom čovjeku .
Ne može ni jedan biti u tom pogledu naravi i prirode više čovjek od drugog čovjeka.
Tako ni Otac ne može u odnosu na Sina biti više Bog nego što jeste, niti obrnuto .
Sin ne može u odnosu na Oca biti više Bog nego što jeste.
Ako pitaš u relaciji Otac i Sin i njihov odnos u Presvetom Trojstvu te da li tu postoji nekakva hijerarhija?
Mogao bi kao laik odgovoriti da.
Zašto?
Zato što Sin dobrovoljno iz ljubavi daje svu svoju slavu i poštovanje Ocu bez straha da bi sebe time umanjio jer potpuno vjeruje Ocu a isto tako Otac sve predaje Sinu bez ikakva straha ud umanjenja.
Druga stvar je ako ti vjeruješ da Sin nije Bog već stvorenje.
To je onda tvoja vjera koju ti možeš slobodno iznositi.
Samo nemoj očekivati od bilo kojeg kršćanina koji vjeruju u temeljne kršćanske istine da to može ikad prihvatiti.