Fazlija!Pa gdje si ti?
Evo,o čistilištu...Duše,koje su čiste,idu u raj.Oni teški griješnici,koji su na tamnoj strani,tamo i idu,u pakao.A mi,koji nismo baš kao svetci,ali ni toliko ogrezli u grijehu,još ćemo se malo "brusiti"u čistilištu.Tako ja mislim.
Dalje,kršćanin,što je bliže Kristu,bliže,znači,Bogu,to će biti manje grijeha u njemu.To je živa istina.Ima ih puno što kažu da vjeruju,ali samo Bog zna što im je u duši...
E,pa kad nakon smrti budemo,nadam se,većina nas,blizu Bogu,čemu još nakon toga "proslavljeno"tijelo?To ni meni nije potpuno jasno,ali,bumo vidjeli...
Da, shvacam da nije bas jasno, vrlo zamrseno vjerovanje. Malo imas tijela, malo nemas, pa opet imas... ali se zove "proslavljeno"...
Moja osnovna teza jeste da Bog postoji vjecno, a svijet je stvoren, traje i nestat ce. Stoga je i grijeh stvoren, a nije vjecan. Jer kada bi bio vjecan, znacilo bi to da je grijeh svojstven Bogu. Obzirom da grijeh nije vjecan, nego prolazan, ne moze niti kazna za njega biti vjecna.
Zasto Bog dozvoljava da se u ljudskom umu stvaraju gresna stanja (npr. sebicnost, mrznja, bijes, pohlepa i sl.)? Mozda da ljudi nesto nauce? Meni se cini da je slijedjenje duhovnih pouka ucitelja poput Isusa najbolji primjer kako nas Bog uci da savladamo gresna stanja naseg uma. Da se u umu ne jave i ne prevladaju gresne osobine.
Isus nas uci sazaljenju, saosjecanju... Kada su mu doveli gresnicu, kako je on reagirao? Da li je rekao, dajte kamenja da je sad zamlatimo, ili... Ne, doveo je bijesnu masu u stanje da se prvo zapitaju tko je od njih bez grijeha. Potom je nju upitao, nema vise nikoga da te osudi, ne osudjujem te niti ja. Idi i ne grijesi vise. Dakle, samilost i oprastanje; a ne bijes, ljutnja i mrznja.
Na mnogim mjestima Isus poducava da ne sudimo, da see prepustimo bozjoj volji, da ucimo vlastitim ponasanjem, a ne moralnim pridikama, da ne budemo licemjeri itd. To mi se cine vrlo doboke pruke koje su izravno usmjerene ka smirenju uma i njegovanju mudrosti, dubokog uvida.
Mozda je to to cistiliste u kojem vec sada zivimo? Nikakve nerazumljive i zamrsene teorije. Isus nije iznosio nikakve zamrsene teorije, nego jednostavnu mudrost srca!