Wtf je ova tema? Lol
Ja sam poceo tu temu cisto iz zabave pa sam je nastavio na odgovorima u malo blazem obliku.
Ne bi volio da ispadne da ja sve znam ali mislim da na ovu temu imam solidnu teoriju.
Hrvatska je u povijesti uvijek bila pod nekim drugim.
Najbolja radna mjesta su bila birokratske funkcije u drzavnom aparatu gdje je bilo prostora
za manipulaciju ove ili one vrste sto je i bilo moralno prihvatljivo sa obzirom na vlast ,
stim da su te funkcije donosile i velike povlastice pa sa tim i ugled.
Tako se kroz veoma dugo razdoblje i formiralo postovanje prema tim funkcijama
kao prema necem sto ima najvecu vrijednost.
Tako da koliko god covjek bio uspjesan i marljiv tesko se mogao mjeriti sa drzavnim birokratom pa se to i manje cijenilo.
Jel ovaj je manje radio a vise imao sto je i definicija uspjeha.
Zatim dolazi komunizam koji sve to duplo potencira .Neki jos lakse i sa jos manje rada zaradjuju i imaju ugled te se jos se manje cijeni trud koji jos manje koristi donosi.
Ima i iznimaka kao sto je naprimer sport al generalno je tako.
To je povijest tipicnog hrvata i to mu je u krvi.Htjeli mi to priznat ili ne.
Tako smo dobili tipicnog hrvata koji jedino sto respektira je mjesto uhljeba tj odredjene funkcije sisanja drzavnog aparata.
Sve je nadasve jako lako dokazivo.
U hrvatskoj ima pola miliuna do miliun uhljeba, ostali su oni koji to zele postati.
Samo treba pogledati vlastitu obitelj i nema sanse da se ne nadje barem poneki.
Naravno daleko je to od nekadasnjih fiskala ali koliko obicnih ljudi u hrvatskoj radi jednako jako i posteno kao u njemackoj.
Malo.
Razlog je jednostavan zato sto se to ne cijeni niti nagradjuje. A razlog je krv.Hrvatska krv.
Ne vlast nego krv. Mi jednostavno ne postujemo rad ni uspjeh , niti smo postivali kroz stotine godina.
Od tuda i taj silni jal kad netko uspije jel se taj uspijeh ne cijeni ali i dalje jako smeta jel donosi korist.Pa se sve iscudjavaju kako sad to....sigurno nepostena korist=(
Interesantno je i da ti koji uspiju isto ne cijene tudji trud a sa time ni svoj pa se oped osjecaju zakinuti pored svih beneficija.
Sto ne znaci da su hrvati neradnici samo imaju drukciju stoljetnu krv koja cijeni samo uhljebe, tj druge prioritete.
Netko ce reci ali ni hrvati ne vole uhljebe.
Ne vole u teoriji ali u praksi si ne mogu pomoci.Dobra veza je iznad svega tj daleko se vise cijeni preporuka nego necija kvaliteta, a sta je to negoli mjesto uhljeba.
I tako ide u krug.
Ako netkog zanima mogu i dalje......