Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:13

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 123 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub svi 09, 2020 06:36 

Ajmo mi ispocetka. Sto je to imunitet?

Vrh

PostPostano: Pet svi 15, 2020 21:27 

Nije istina da psihički problemi ne utječu na imunitet.
Ne bih to ni znala da mi to nije rekao psiholog i napisao mi to kao dijagnozu.
"Prehlade na nervnoj bazi"
Malo sam proučavala te stvari mada se ne sjećam detalja, sigurna sam da medicinski stručnjaci kažu kako se sasvim drukčiji kemijski procesi uključuju kad je čovjek u panici jer se poput životinje sprema za obranu, bijeg ili napad već prema tome kako mu priroda nalaže.
Koliko se sjećam proces se aktivira adrenalinom a on onda pokreće svu silu kemijskih tvari koje tijelo tjeraju na fizičku aktivnost, ili pak umrtvljenje ako je takav mehanizam obrane prirođen; a isključuju sve druge procese koji su organizmu potrebni bilo za imunitet (on u slučaju straha ili psihičkih problema bude gotovo paraliziran jer su za njegovu izgradnju potrebni sasvim drugi mehanizmi: aktivacija leukocita, makrofaga i sličnim stanica ali i kemijskih produkata koji se bore protiv uljeza) bilo za neke druge "mrinodopske" aktivnosti kao što su glad, žeđ, spolni nagon.
Bez obzira kako ovo profano zvučalo, ljudsko tijelo ponaša se u takvim situacijama kad je uznemireno na kemijsko-medicinskom nivou skoro identično kao životinjsko.

Pa da, zanimljivo je i kako su ljudi podijeljeni oko ovog virusa.
Neki su u paničnom strahu od zaraze, a neki tvrde da je sve to zavjera i trojanski konj.

Čitam nedavno, u Italiji u usporedbi sa prijašnjim godinama (stopa smrtnosti) ove godine je u travnju bila veća, ali ne samo za 10 000 umrlih od koronavirusa, nego za 30 000 ljudi. Pitaju se nadalje u članku od čega su umrli onih 20 000 ljudi više, pošto to nisu žrtve koronavirusa, pa zbog čega je ukupna stopa tako velika. Odgovaraju sami, to su one žrtve kojima zbog koronavirusa nije mogla biti pružena odgovarajuća medicinska skrb... Čitam dalje, i ne vjerujem...

Sjetih se one priče iz ožujka - o kugi kako je krenula u Damask i prolazniku rekla da ide po 5 000 ljudi. Nakon nekog vremena, kuga se vraća iz Damaska, a prolaznik ju upita: rekla si da ideš po 5 000 ljudi, a odnijela si 15 000...? Kuga odgovori: Nisam, ja sam uzela svojih 5 000 života, a ostale je odnio strah.

Vrh

PostPostano: Pon lip 15, 2020 21:06 

Možda bi naslov ove teme mogli promijeniti u Molitva za mentalno zdravlje naroda...

Vrh

PostPostano: Uto lip 16, 2020 14:20 

Mene susjeda puno više ugrožava od korone...zbog nje sam u neprestanom stresu.

Vrh

PostPostano: Pet lip 26, 2020 21:01 

Srećom nema puno žarišta kod nas, ali postoji još jedna bolest koja se širi - a to je šikaniranje zaraženih i oboljelih, uvrede i predrasude.. Kao da nije dosta to što su zaraženi, nego trebaju biti po novinama, novinari ih naganjaju, susjedi blate kao "što se nisu čuvali", "što su bili neodgovorni".. Prazne riječi, nikome od koristi, najmanje oboljelima..

Vrh

PostPostano: Ned lip 28, 2020 00:30 

Srećom nema puno žarišta kod nas, ali postoji još jedna bolest koja se širi - a to je šikaniranje zaraženih i oboljelih, uvrede i predrasude.. Kao da nije dosta to što su zaraženi, nego trebaju biti po novinama, novinari ih naganjaju, susjedi blate kao "što se nisu čuvali", "što su bili neodgovorni".. Prazne riječi, nikome od koristi, najmanje oboljelima..

pa da i mene zanima zašto se nisu čuvali?jel baš bilo toliko potrebno ići na teniski turnir i ne paziti se?ili ići na kosovo a ne otići u samoizolaciju nakon povratka?ili kad pomorac dođe sa broda pa zarazi obitelj jel nije i on mogao u samoizolaciju ili testirati se?ili oni u narodnjačkim klubovima pa zar nisu vidjeli koliko je ljudi jedan konobar u austrijskom skijalištu zarazio?zašto se ponašaju tako neodgovorno?

Vrh

PostPostano: Ned lip 28, 2020 16:57 

pa da i mene zanima zašto se nisu čuvali?jel baš bilo toliko potrebno ići na teniski turnir i ne paziti se?ili ići na kosovo a ne otići u samoizolaciju nakon povratka?ili kad pomorac dođe sa broda pa zarazi obitelj jel nije i on mogao u samoizolaciju ili testirati se?ili oni u narodnjačkim klubovima pa zar nisu vidjeli koliko je ljudi jedan konobar u austrijskom skijalištu zarazio?zašto se ponašaju tako neodgovorno?

Trudim se razumjeti tvoje ogorčenje i savjete, ali mislim da najviše što treba oboljelima je naše razumijevanje i molitva, a ne osuđivanje i ljutitost. Većina ovih novo-zaraženih vezana je uz određeni posao. Ne mogu ni ja otići u samoizolaciju kad hoću, nego uz odobrenje poslodavca i ako za to postoje opravdani razlozi.
Ovaj virus se širi jako brzo, tako da je teško uvijek tražiti "nultog" i pričati o odgovornosti.. Jedan od dokaza za to je i priča s početka pandemije o kruzeru "Diamond Princess" na kojem primjeru su i liječnici mnogo toga shvatili.. Od 3711 putnika njih preko 700 su bili zaraženi u vrlo kratkom roku (a nisu se svi rukovali, grlili i ljubili, nekad najviše što su bili zajedno u nekim prostorijama).. 14 ih je umrlo, ostali su ozdravili.. Zanimljivo je da je prosječna dob putnika bila 69 godina, a članova posade oko 36 godina.
Što se tiče nečijeg posla, samoizolacija nije uvijek najbolje rješenje.. U ovoj situaciji mjere koje se ponekad uvode za sprečavanje bolesti mogu biti puno opasnije od bolesti same..
Indikativno je ono što je rečeno u Dnevniku neki dan: naše statistike za travanj govore da je od Covida-19 umrlo oko 60 osoba, međutim u odnosu na prijašnje godine u travnju je umrlo preko 400 ljudi više nego inače..
Ljudi su s pravom ogorčeni što su bolnice prazne, što s liječnicima komuniciraju preko "prozora" ili preko mailova, dok ti isti liječnici hodaju po trgovinama i kafićima.

Vrh

PostPostano: Ned srp 12, 2020 20:12 

Od sutra ponovno nosimo maske, nemojte zaboraviti moliti i dalje...

Jedino molitvom možemo postići da naša Hrvatska i dalje ostane sigurna.

Vrh

PostPostano: Ned srp 12, 2020 21:57 

Od sutra ponovno nosimo maske, nemojte zaboraviti moliti i dalje...

Jedino molitvom možemo postići da naša Hrvatska i dalje ostane sigurna.

haha ta ti je dobra.eto molili smo krunicu hrvata cijeloga svijeta i još svakodnevne krunice online sa svecenicima i gadno zeznuli.opet imamo hdz na vlasti,e sad jel su nam svecenici to izmolili ili smo mi nest krivo nem pojma al mozda bi trebali prestati sa takvim molitvama i pustiti nek nam Bog da što da

Vrh

PostPostano: Pon srp 13, 2020 20:38 

haha ta ti je dobra.eto molili smo krunicu hrvata cijeloga svijeta i još svakodnevne krunice online sa svecenicima i gadno zeznuli.opet imamo hdz na vlasti,e sad jel su nam svecenici to izmolili ili smo mi nest krivo nem pojma al mozda bi trebali prestati sa takvim molitvama i pustiti nek nam Bog da što da

Zapravo mislim da nikad nije bilo potrebnije moliti zajedno, čak i ako nam nakane (u vezi politike) nisu iste..
(Zašto uopće misliš da su sve te krunice i molitve bile politički protest?... nije mi jasno...)

Možda si previdio da nam je Bog zapravo dao sve do sada jedno veće dobro.
Nakana na ovoj temi je "molimo za zaustavljanje širenja koronavirusa i ozdravljenje".
Dodatne nakane mogu biti: za širenje vjere u našoj domovini, za nadvladavanje straha i tjeskobe, za dobro upravljanje, za obraćenje onih koji podržavaju zlo i koji čine zlo... (ne preporučam moliti protiv ove ili one osobe, ili protiv neke stranke).

Osobno svaki dan molim Posvetnu molitvu Srcu Isusovu i Molitvu sv. Mihaelu (iz prvog posta), a i sve vas pozivam da, ako ste u mogućnosti, činite isto..

(Nije nam se moliti protiv ove ili one zemaljske vlasti - jer je svaka vlast od Boga, nego protiv sila zla.)

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2020 23:09 

Zapravo mislim da nikad nije bilo potrebnije moliti zajedno, čak i ako nam nakane (u vezi politike) nisu iste..
(Zašto uopće misliš da su sve te krunice i molitve bile politički protest?... nije mi jasno...)

Možda si previdio da nam je Bog zapravo dao sve do sada jedno veće dobro.
Nakana na ovoj temi je "molimo za zaustavljanje širenja koronavirusa i ozdravljenje".
Dodatne nakane mogu biti: za širenje vjere u našoj domovini, za nadvladavanje straha i tjeskobe, za dobro upravljanje, za obraćenje onih koji podržavaju zlo i koji čine zlo... (ne preporučam moliti protiv ove ili one osobe, ili protiv neke stranke).

Osobno svaki dan molim Posvetnu molitvu Srcu Isusovu i Molitvu sv. Mihaelu (iz prvog posta), a i sve vas pozivam da, ako ste u mogućnosti, činite isto..

(Nije nam se moliti protiv ove ili one zemaljske vlasti - jer je svaka vlast od Boga, nego protiv sila zla.)

Znam koja je nakana na ovoj temi ali poučen prijašnjim iskustvima gdje se molilo za domovinu i sada kad se vidi rezultat toga kažem da bi možda bilo bolje ne moliti ništa (jer riskiramo da opet nešto ode po krivu kao i sa molitvom za domovinu) i pustiti da sve ide svojim tokom kako je Bog i naumio.Ako je sve ovo sa wuhanskim virusom bilo potrebno onda zašto sumnjati u Božju odluku da dopusti da se sve ovo dogodi?

Vrh

PostPostano: Pon srp 27, 2020 15:11 

Možda je van teme, ali podsjeća me kako sam puno molila za nešto, pa ispalo još gore, pa me postalo strah moliti...

Vrh

PostPostano: Sri srp 29, 2020 17:21 

Znam koja je nakana na ovoj temi ali poučen prijašnjim iskustvima gdje se molilo za domovinu i sada kad se vidi rezultat toga kažem da bi možda bilo bolje ne moliti ništa (jer riskiramo da opet nešto ode po krivu kao i sa molitvom za domovinu) i pustiti da sve ide svojim tokom kako je Bog i naumio.Ako je sve ovo sa wuhanskim virusom bilo potrebno onda zašto sumnjati u Božju odluku da dopusti da se sve ovo dogodi?

Istina je da Bog drži sve u svojim rukama i kao što je rekao bl. Ivan Merz: Ni najmanji se bacil ne miče bez Božje volje i Božjeg znanja, onda mi se čini još potrebnije moliti da nas Bog oslobodi ovoga zla.. U svijetu se događa veliko zlo, a mi bi samo sjedili skrštenih ruku kao da se slažemo da je "Božja volja da kazni svijet"... Neke se stvari mogu riješiti jedino molitvom, a ovo je definitivno jedna od tih stvari..

Molili ste za domovinu? Kome... Gospi Međugorskoj?
Sjeti se kako je prorok Ilija molio...
I što je to idolatrija zapravo. :cry:

Vrh

PostPostano: Sri srp 29, 2020 17:31 

Možda je van teme, ali podsjeća me kako sam puno molila za nešto, pa ispalo još gore, pa me postalo strah moliti...

U ovom konkretnom slučaju statistike te malo demantiraju :wink: , nije nam uopće gore. Ne znam otkuda takav pesimizam.. :|
Isus je rekao da će sve svoje milosti vezati uz pouzdanje koje duša ima prema Njemu, stoga malodušnost treba odagnati, jer je on Gospodar života i smrti, kako je rekao svetoj Marti...

Vrh

PostPostano: Čet srp 30, 2020 14:02 

Pišem da sam puno molila za nešto a ispalo još gore- pišem o svom iskustvu.
A u konkretnom slučaju, kako me statistike demantiraju- pa danas je zaraženo 78 a umrlih 3. (Nije da se brinem nešto posebno oko toga...)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 123 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata