Ne znam u čemu je točna razlika između hagioterapije i psihološkog pristupa kakvog opisuju npr. p. Mijo Nikić ili p. Slavko Pavin?
Oboje je vrlo slično.
Gotovo sam uvjerena da je to potpuno isto...
Adrijana, nije to baš tako.
Tj. ne bih se složila. Naime, p. Mijo Nikić (biblijska psihoterapija) kreće od toga da "Biblija je prije svega riječ Božja koja je dana čovjeku za njegovo spasenje", dok hagioterapija polazi od toga da je po duhovnoj duši čovjek ljudsko biće i u knjizi/skripti T. Ivančića (imam kopiju, ni ne znam što je) ističe se da je ona neovisna o uvjerenjima kako bi bila dostupna svakom čovjeku.
Naime, (kao što rekoh) po duhovnoj duši čovjek je ljudsko biće, a duh u čovjeku djeluje po principu duše. Duša je princip, a duh izvor života. Čovjekova duša je jedna i ima svoj vegetativni, psihički i duhovni dio. Taj duhovni dio proučava hagioterapija.
Hagioterapija liječi antropološke bolesti - duhovne patnje, a psihoterapija psihičke bolesti (dva različita područja, dva različita objekta liječenja, dva tipa metodičkog pristupa i postupka). I dok je psihičko područje senzitivno, perceptivno, emotivno i mentalno (između tjelesnog i duhovnog kao neka spojnica), duhovno je područje osobno, moralno, religiozno, intelektualno, kulturno.
Psihologija spada u medicinsko-sociološko zdravstveno područje, a proučavanje duha u humanističko-zdravstveno (čineći dobro čovjek sebe ostvaruje, nalazi životni smisao i čini savjest zdravom; a čineći zlo razara savjest, mozak i sebe.