Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 05, 2026 12:36

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 131 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon sij 31, 2022 10:55 

Zbilja treba biti slijep na svoje oči i ne vidjeti realno stanje vjere u svijetu,posebice u europi , da ona sve više slabi...
Neki kažu zašto se Gospa ukazuje u međugorju toliko dugo...pa vidi stanje u evropi, vidi stanje u hrvatskoj...valjda će ti biti jasno...ne znam šta se sve mora još dogoditi da bi priznali da je stanje loše??...
...

Stanje u Hrvatskoj nije loše što se tiče vjere. Vjerojatno nikada nije bilo bolje. Zamisli da je prije 30-ak godina netko rekao kako ćemo imati vjeronauk u školi, Crkvu će financirati država, imat ćemo vjerski tv program - kako bi takav bio ismijan. Nije ni danas bajno ali kao narod imamo mnogo razloga da budemo Bogu zahvalni.

Vrh

PostPostano: Pon sij 31, 2022 17:30 

Na ovo sam mislio:
Smatram osobno, da je najveći i ničim opravdani duhovni hendikep nas katolika premalo i preslabo poznavanje svete Božje riječi. Kako bi drugačije naš život izgledao, kada bismo ozbiljno i predano slijedili pouke i preporuke Božje, jasno napisane u toj svetoj Knjizi. Svakako nam nije dana da je pobožno držimo u ladici. Ili da je, uz laptop, poklanjamo dragom krizmaniku, s posvetom. Jednom, kad sam posjetio jedno protestantsko bogoslužje, zadivilo me upravo sljedeće: pastor je objašnjavao Bibliju, ljudi su podcrtavali važne poruke, razgovarali su o pročitanoj Riječi. Nije bilo prodika o padu morala, maloljetničkoj delikvenciji, opasnostima poroka i grmljavine na sveprisutnu apostaziju društva. Poslije sam razmišljao, zašto? Zato, jer ako znaš Bibliju, sve ti je drugo jasno k’o sunce. Jasni su ti uzroci, tijek i posljedica, kako grijeha, tako i milosti. S Biblijom u ruci, u srcu i na usnama, kršćanin ima i obranu i blagoslov i nadu i utjehu i snagu i zdravlje i pobjedu i život. Bez nje, lutamo i padamo. No, mnogim je katolicima nažalost i sedam-osam minuta nedjeljne propovijedi, prethođene istom minutažom biblijskih čitanja, prava muka i potpuno nerazumljiv dio misnog obreda. (p. Marko Glogović; "Samo za stotu ovcu")

Mislim da ni sam ne znas sto si mislio :?

Vrh

PostPostano: Pon sij 31, 2022 17:31 

U svim većim svjetskih svetištima postoji vjerski turizam pa tako i u Međugorju.

Naravavno, postoji i u Vatikanu. Razlika je uzrocno-posljedicnih veza; Vatikan i ostala svetista ne postoje zbog zarade. S druge strane, Meudgorje je iskljuciva zarada.

Vrh

PostPostano: Pon sij 31, 2022 17:37 

Stanje u Hrvatskoj nije loše što se tiče vjere. Vjerojatno nikada nije bilo bolje. Zamisli da je prije 30-ak godina netko rekao kako ćemo imati vjeronauk u školi, Crkvu će financirati država, imat ćemo vjerski tv program - kako bi takav bio ismijan. Nije ni danas bajno ali kao narod imamo mnogo razloga da budemo Bogu zahvalni.

Ne znam sto je apsurdnije, to sto Hrki tvrdi da on zna kakvo je realno stanje vjere u svijetu/evropi, i tvrdi da je stanje lose, ili to sto ti tvrdis da znas i da stanje nije lose. Kako se uopce zna kakvo je stanje vjere? Po tome jel ima vjeronauka? Jel drzava financira crkvu? To mi nije jasno...
A Pocetnice, Hrki se dugo mucio i jos se muci s tim da izvan crkve nema spasenja. Sta ti kazes na to? Jel postoji spas van katolicke crkve?

Vrh

PostPostano: Pon sij 31, 2022 20:08 

Imamo vjeronauk samo radi oslobođenja od komunističke diktature spram slobode vjere
Ali isinska vjera je sad slabija nego u komunizmu...šta znači vjeronauk?
Većina ga sluša jer mora , a onda polsije krizme rijetko koji mladac navrati na nrdeljnju misu
Pokupe darove za pričest i krizmu i nema ih više do vjenčanja ako se vjenčaju?
možemo ih vidjeti sam na vjenčanjima i sprovodnm misama
Koliko je PRAKTIĆNIH KATOLIKA U RH,u odnosu na nomilane?...po predzadnjm popisu stanovništva u hrvatskoj je bilo 88,7 posto nominalnih katolika
ALI NAŽALOST PRAKTIČNIH JE PUNO ,PUNO MANJE!

U ostaku evrope je još gore stanje...skoro katastrofa
U većini evrope su praktično izgubili sakrament ispovijedi kod svećenika....to kod njih više ne postoji!??
oni se smiju hrvatima,poljacima kad idu na ispovijed kod svećenika...čude se
Da ne govorimo kako se gleda na abortus, eutanaziju ,homoseksualnost, kvir-gender ideologiju kod većine tzv. katolika u europi...gdje je to od prave vjere stare generacije katolika
Ovo je sada totalna sloboda, totalni cirkus sa stegom i ispravnim odnosom sa navećim svetinjama katol. vjere...skoro da nema ničeg više što nas razlikuje suštinski od protestanata...što se svim silama od strane vjrnika katolia brani i čuva kao zjenicu oka svoga...sve postaje relaivno i indiferentmo...skoo više ništa nije sveto
Evropa -katolička prava evropa skoro da ne postoji...da u njemačkoj , belgiji,austriji nema hrvata ,katolika iz Bih, poljaka i još par naroda to bi bili obični svjetovni prostori ili prostori za puko sastajanje, druženje,a ne sveti, sakralni prostori u kojemu u euharistiji se sastajemo sa živim Bogom, živim Isusom u hostiji...
Nakaradnost, teška sekularizacija,ukidanje svake svetosti i sakralnosti

Zbog svega toga Isus i Gospa se toliko puno ukazuju ...da nas upozore da idem krivim putem i da nam se vjera totalno razvodnjava...gubi svetost ....postajemo protestanti...

Zadnja izmjena: hrki; Pon sij 31, 2022 20:28; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pon sij 31, 2022 20:26 

Najviše vjeru rastakaju masoni, tajne sekte i lože...njima je sveti cilj ubiti svaku svetost u katoličkim instituacijama
Pored toga jako dobro su obrazovani, racionalisti , elokventni, glume velike humaniste...ubacili su sve političke, kulturne, ekonomske,obrazovne, pedagoške,medijske,tiskovne itd srukture...a ima ih i među svećenicima, iskupima,i čak kardinalima
drže sve svjetovne medije i jako teško im je parirati
Hvala Bogu št mi u hrvatskoj odnedavno dobismo Laudatotv...svaka čast kseniji abramović na onome što je uspjela napraviti...hvala Bgu i na Radio Mariji koji imamo skoro već 30 godina...to su možda največe svjetle točke u hrvata

Vrh

PostPostano: Uto vel 01, 2022 08:39 

A Pocetnice, Hrki se dugo mucio i jos se muci s tim da izvan crkve nema spasenja. Sta ti kazes na to? Jel postoji spas van katolicke crkve?

O tome mislim isto što i Crkva (v. KKC 846-848)

Vrh

PostPostano: Uto vel 01, 2022 08:53 

Najviše vjeru rastakaju masoni, tajne sekte i lože...njima je sveti cilj ubiti svaku svetost u katoličkim instituacijama
Pored toga jako dobro su obrazovani, racionalisti , elokventni, glume velike humaniste...ubacili su sve političke, kulturne, ekonomske,obrazovne, pedagoške,medijske,tiskovne itd srukture...a ima ih i među svećenicima, iskupima,i čak kardinalima
drže sve svjetovne medije i jako teško im je parirati
Hvala Bogu št mi u hrvatskoj odnedavno dobismo Laudatotv...svaka čast kseniji abramović na onome što je uspjela napraviti...hvala Bgu i na Radio Mariji koji imamo skoro već 30 godina...to su možda največe svjetle točke u hrvata

Negdje sam pročitao kako je sv. papa Ivan Pavao II rekao da su tri najveća zla suvremenog svijeta: komunizam, relativizam i materijalizam (hedonizam).
Po meni je ovaj zadnji "izam" danas najviše odgovoran za sve manji broj ljudi u vjeri jer se danas događa ono na što je još Isus upozoravao kada je rekao "Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama..." (Lk 21,34). Ljudi se jednostavno ne žele oduprijeti "čarima" svijeta i tijela, ne žele se ničega odricati, a bez toga nema rasta u vjeri.
Na žalost niti mi koji za sebe volimo reći da smo vjernici, nismo autentični svjedoci vjere, često samo riječima ispovijedamo ono što srcem ne prihvaćamo.

Vrh

PostPostano: Uto vel 01, 2022 09:22 

O tome mislim isto što i Crkva (v. KKC 846-848)

A sta Crkva kaze, jel se moze spasit neko tko se izjasnjava kao ateist? :)

Vrh

PostPostano: Uto vel 01, 2022 09:29 

Na žalost niti mi koji za sebe volimo reći da smo vjernici, nismo autentični svjedoci vjere, često samo riječima ispovijedamo ono što srcem ne prihvaćamo.

Ne razumijem, trebali bi ispovijedat samo ono sto zivimo? :roll:

Vrh

PostPostano: Uto vel 01, 2022 14:50 

Početnik:

Negdje sam pročitao kako je sv. papa Ivan Pavao II rekao da su tri najveća zla suvremenog svijeta: komunizam, relativizam i materijalizam (hedonizam).
Po meni je ovaj zadnji "izam" danas najviše odgovoran za sve manji broj ljudi u vjeri jer se danas događa ono na što je još Isus upozoravao kada je rekao "Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama..." (Lk 21,34). Ljudi se jednostavno ne žele oduprijeti "čarima" svijeta i tijela, ne žele se ničega odricati, a bez toga nema rasta u vjeri.

QUOTE:::

Pa nije to danas, tako je otkako je svijeta i vijeka.

Vrh

PostPostano: Uto vel 01, 2022 17:37 

Ne razumijem, trebali bi ispovijedat samo ono sto zivimo? :roll:

Točno

Vrh

PostPostano: Uto vel 01, 2022 20:38 

Lijepo si to rekao!
A i papa Ivan PAVAO II

Možda nisam naglasio malo konkrtenije za nas...nas je po starom popisu, nisam pročitao za ovaj zadnji popis? bilo nominalno 88 posto katolika...nek je bilo 4 milijuna stanovnika rh ( bilo je nešto više) to je nominalno 3,6 milijuna kaolika
Ali koliko je u stvari praktičnih katolika...puno ,puno manje
Zamislimo da samo 50 posto nominalnih katolika ide redovito na nedjeljnu misu...to bi bilo čak 1,8 milijuna!
Ide ih manje...

Nije sve tako loše kada gledamo prema ostaoj zapadnoj evropi...Mi smo prema njima još odlični...
Šta je ostalo od jedne vrsne nekad pretežito katoličke francuske, njemačke ,austrije,španjolske,belgije, portugala,irske...
U njemačkoj ne znaju za sakrament ispovijedi...da nema poljaka, hrvata,bosanskih katolika, slovaka , madžara tko bi tamo znao za ispovijed kod svečenika? To je za njemce nešto nenormalno,oni se čude tomu??
Čude se sakramnetu koji je ustanovio sam Isus
Već destejćima postoji u nizozemskoj, jemačkoj otvorena pobuna protiv nauka KC!...oni većodavno traže da se mijenja katekizam, da se biblija modernizira, traže totalnu promjenu na polju sakramentologije, liturgije, katekizma...to je strašno...to je strašna pobuna u srcu nekad katoličke evrope i unutar hijerarhije KC!...to je užas kakve se promjene traže

Vrh

PostPostano: Sri vel 02, 2022 13:39 

Točno

LOL. Onda nismo pozvani ispovijedati evandelje, Krista, nego sami sebe?

Vrh

PostPostano: Čet vel 03, 2022 20:16 

Evo vezano za rusiju u jednom ukazanju Isus kaže:

Ruski pastiri će se okupiti!
Dok pregovarači budu druggdje upadali i dok pobuna bude krčila svoj put drugdje, da se UKINE NEPREKIDNA ŽRTVA, ruski će pastiri okupljati se da obnove moju Kuću, da štuju moju neprekidnu žrtvu ( euharistiju) da mi se klanjaju i da me časte.
Dok će u posljednjim danima narod za narodom padati izopaćivati se što su uveli grozotu pustoši u Sveto mjesto, ruski će se pastiri okupljati da posvećuju svoje oltare!
I dok drugi( raskolnici) budu štvali beživotne oblike, otkrića ljudske umjestnosti, mrtvu sliku ( kip zvijeri) ruski će se pastiri okupljati da me slave.

evo npr.šta se događau jednoj francuskoj koja je dala čudotvornu medaljicu-Ukazanje u rue de bac, koja je dala svece: Margareta Marija Alacoque, Anzelmo Canterburyjski, sv. Genoveva, Grgur Tourski, Ivana Orleanska, sv. Irenej, Katarina Laboure, Luj IX., sv. Mala Terezija, sv. Martin, Ljudevit Montfortski, sv. Rok, Franjo Saleški, Ivan Vianney i Vinko Paulski.
oznatije katoličke crkve i građevine u Francuskoj uključuju Notre Dame, Katedrala u Chartresu, Katedrala u Reimsu, Bazilika Svetog Srca u Parizu, La Madeleine, Katedrala u Amiensu te nacionalno svetište Lourde..

https://www.hrvatski-fokus.hr/2021/12/36900/

Zadnja izmjena: hrki; Čet vel 03, 2022 20:49; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 131 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata