Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 05, 2026 16:12

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 50 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet vel 24, 2022 19:11 

Lijepa je ta rečenica.
Ja je mogu vlastitim životnim iskustvom u vjeri potvrditi.
No ne treba odbaciti razum tj. um, psihu.
Baš naprotiv - treba prihvatiti svoj razum, ali okrenuti se tako da nam on nije osnova - temelj.
Srce ili bolje rečeno dušu treba staviti za temelj.

Običnim riječima bih to rekao:
U vjeri u Krista sići sa uma povezujući ono što nam je na srcu sa informacijama koje nas muče i stvaraju križ s kojim nije lako živjeti.

Kako je svatko od nas hram Duha Svetoga, mičući um iz osnove sebe i povezujući ga (sljubljujući ga) sa dušom, mi kroz tijelo proslavljamo život slaveći Boga :))
Ja nisam samo razum, ja nisam samo duša, ja nisam samo tijelo. Ja sam, kao i svatko od nas, interakcija trojstva povezana sa Svetim Trojstvom :))

Kad smo protiv Duha Svetoga tj. kad sve radimo iz razuma, a ne iz srca - postajemo prolazno, uvjetovano koje nestaje, umire...
Dajmo da Duh Sveti promijeni svakoga od nas na osnovu njegova osobnog prihvaćanja i razumijevanja nas
kako bi bili očarani Ljepotom života. Vječnoga života :DD

Vrh

PostPostano: Pon vel 28, 2022 21:43 

Postoji intelektualno i emocionalno obraćenje.
Intelektualno bi bilo kada razumom prihvaćaš sve sadržaje vjere, kada se čine logičnim, vjerodostojnim, potrebnim i opravdanim.

A emocionalno (ili obraćenje srca) događa se najviše u molitvi...

Vrh

PostPostano: Uto ožu 01, 2022 06:32 

Isusov odgovor o tome kome je moguće obraćenje iz 3 evanđelja:

Mk 10, 27
Isus upre u njih pogled i reče: "Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!"

Mt 19, 25
A Isus upre u njih pogled pa im reče: "Ljudima je to nemoguće, ali Bogu je sve moguće."

Lk 18, 27
A on će: "Što je nemoguće ljudima, moguće je Bogu."

Ja vjerujem i uvjerio sam se u ovo što je Isus izjavio.
Samo u odnosu/molitvi sa Bogom tj. Svetim Trojstvom je moguće naše obraćenje (i duše i razuma i tijela).
Mnogi misle razumom, no iz vlastitog iskustva mogu potvrditi da ne ide to nikako (iako nas se tako uči). Čak time kad mislimo sami da razumom možemo promijeniti (većinom druge, a ne sebe) odlazimo sve dublje u razdvajanje, osude, analizu, kritiku, raspadanje, uništenje...

Interakcija tj. međusobno djelovanje ili zajedništvo je božanska odlika. Odnos nas preko ljubavi sa drugima različitima (svi smo sazdani od ljubavi) je na obraćenje nas ako ide preko molitve, ako ide u ljubavi u slobodi što dovodi do očaranosti ljepotom našeg postojanja.

Oslanjanje samo na razum, nama ljudima obraćenje nije moguće. No mnogi pokušavaju... I sam padnem na tu mogućnost.
Hvala ti Isuse na odličnom učenju da ne lutam puno! :))

Vrh

PostPostano: Uto ožu 01, 2022 11:42 

Razum nam samo stvori zbunjozu :)

Vrh

PostPostano: Uto ožu 01, 2022 13:09 

Nekad mi se čini da je to možda zato što mi se obraćenje dogodilo kasnije u životu. Kad su mi se duša i mozak već temeljito uprljali. Uvijek se divim i potajno zavidim obraćenicima koji letaju i gore za Krista. Evo i sad kad pišem o njima, mislim si "fanatici". Ali ti fanatici imaju nešto što ja nemam, čistoću srca. Meni nikad ni misli ni riječi nisu čiste.
Znam da ima puno obraćenika i u odrasloj dobi, od sv. Pavla, koji su se potpuno preobrazili, ali mene ta preobrazba nikad nije okrznula. Meni se obraćenje, ako to uopće tako mogu nazvati, dogodilo samo intelektualno. Unutra sam i dalje depraved and deplorable human being.

Obraćenje je proces koji traje cijeli život i ne završava odjednom.
Tako npr. sveti Augustin nije se odjednom obratio, već je i kod njega taj proces trajao i trebalo mu je vremena (godina) da ono što je intelektualno prihvatio djelima primjeni u vlastitom životu.
Promjena srca očito teško ide i potrebno je više vremena i napora da se čovjek "nanovo rodi", odnosno da se u srcu promjeni.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 02, 2022 06:45 

Obraćenje po meni nije niti teško niti lako, nije niti strašno niti zabavno, nije niti dugotrajno niti u trenu...
Obraćenje je put kroz život.
A život je vječan. Ovozemaljski gledano on može biti za tren ili za desetke godina, no obraćenje je božanske apsolutne prirode kao i sam život (bez potrebe za prostorno vremenskom kvalifikacijom).

Razum nam samo stvori zbunjozu :)

Da, ovo može biti istina.
No ja prihvaćam i razumijem sebe i svoj razum u zahvalnosti Bogu na njemu.
Razum je skup mojeg ovozemaljskog života tj. proživljenog gledano iz moje tjelesne perspektive. Njime skupljam povrede, rane, boli izazvane drugima ili od samog sebe od prije.
Razumom se borim i opirem osuđujući i prigovarajući.
Razum donosi nemir u meni.

Mt 10, 34-36
"Ne mislite da sam došao mir donijeti na zemlju. Ne, nisam došao mir donijeti, nego mač.
Ta došao sam rastaviti čovjeka od oca njegova i kćer od majke njezine i snahu od svekrve njezine;
i neprijatelji će čovjeku biti ukućani njegovi .

Razum je taj koji pokreće na obraćenje. Ne mogu se kladiti u sebe u ovome prostorno vremenskom relativnom svijetu u ništa jer mi je Bog dao razum, kao i svakome od nas.
Nema mira od razuma. Uvijek će tražiti neprijatelje, zlo...
Ljubljenjem neprijatelja koje je stvorio moj razum, ja se obraćam jer spoznajem Ljepotu ŽIVOTA vječnog, a ujedno sadašnjeg koji je i prolazni.

Ali obraćenje nije moguće razumom koji je stvorio neprijatelje. Obraćenje je moguće prihvaćanjem i razumijevanjem drugoga drugačijega (dotad neprijatelja) blagoslovom kroz molitvu Bogu kad zazivam djelovanje Duha Svetoga da me mijenja. Obraćenje je moguće jedino Ljubavlju kad dajem slobodu drugome da se izražava i ostvaruje (čime dajem slobodu i sebi da se izražavam i ostvarujem).
A stvaranje i stvoreno je božanstveno apsolutno bezvremensko.
Obraćenjem proslavljam Boga.

Prihvatimo mač. Ljubimo neprijatelje :))

Vrh

PostPostano: Sri ožu 02, 2022 12:27 

Ti si viz po mom mišljenju najprosvjetljeniji ovdje.
Isprintam pokoji tvoj odgovor da ga poslje čitam, ali sam svjetlosnim godinama daleko...

Vrh

PostPostano: Sri ožu 02, 2022 21:01 

Molit ću i postiti u na tu nakanu da mi se dogodi i obraćenje srca.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 03, 2022 06:38 

Ja nisam ništa posebniji od drugih. Svi smo mi savršeno posebni jedinstveni na neponovljiv način :;
A kroz ljubav preko Boga smo svi apsolutno jedno.

Ja samo iznosim i dijelim dio sebe i svog života koji je dio svega.

Molitva i post je odlična nakana na putu na obraćenju. No treba imati i zrnce vjere.
Kod molitve mi je jako koristan savjet Krista:

Mt 6, 8 dio
Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete.

Kad ovo povjerujemo da nismo u potrebi, da mi ništa ne treba, da nismo odvojeni jedan od drugoga, da nismo odvojeni od Boga; tada i samo tada imamo vjeru u život vječni.
Kad sam radostan u molitvi, kad sam zahvalan u molitvi, kad blagoslovim, kad odobravam u molitvi, kad prihvaćam u molitvi, kad razumijem u molitvi - tada je to znak da imam mrvicu vjere.
Prihvaćajući i razumijevajući ovozemaljski svijet, ujedno sve oko sebe i sebe; ja imam odnos sa Bogom (molim).
Odgovor je uvijek iznenađujuće predivan.
Usudi se probati!

Lk 11, 9-13
"I ja vama kažem: Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se!
Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onome tko kuca, otvorit će se. "
"A koji je to otac među vama: kad ga sin zaište ribu, zar će mu mjesto ribe zmiju dati?
Ili kad zaište jaje, zar će mu dati štipavca?
Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati ​​svoju djecu. , koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu!"

Ovo je možda kontraverzno da ne treba tražiti, a potom ide tražite i naći ćete...
No po meni je više ovo spomenuto traganje da spoznamo prihvaćanjem i razumijevanjem vjeru u Boga koji nam je dao sve što trebamo i tražimo, a onda slijede darovi molitve Bogu :))

Sve kreće od vlastite odluke da sam, kao i svatko od nas, ljubljeno dijete Božje.
Da sam, kao i svatko od nas, sazdan od ljubavi u slobodi za život vječni.
Kad se u toj vjeri tako definiram/stvorim, ja kao i sve oko mene postaje takvo:
postajem zadivljen u zahvali Bogu ljepotom postojanja sebe/nas :DD

Zaljubljenost u Savez vječni obara sa nogu!
Neka nama nas!

Vrh

PostPostano: Pon ožu 07, 2022 06:48 

Mala nadopuna, pa možda potakne nekoga na razmišljanje i raspravu:

Čuo sam da se kod molitve osjećaji trebaju potisnuti.
Ja iz svog iskustva mogu reći da su osjećaji odraz nas i našega stanja duše. Tako da mi je bliska izjava da su osjećaji govor duše.

Onako kako se osjećam pokazuje tko ja jesam, tj. pokazuje moju bit, moju vjeru.

Dakle kad želim da se ponovno definiram, jer mi trenutno odabrano nije više ono što želim postati, ja mijenjam vjeru čime mijenjam ono što jesam - svoju bit.
Da bih mogao postati to novo što sam odabrao, budući da sam to ne mogu, molim se Bogu.

Molim se tako da ne tražim ništa jer vjerujem da smo svi jedno u Bogu u ljubavi i da imam svega u izobilju.
Kako bih bio u ljubavi i imao osjećaj izobilja, u molitvi komuniciram osjećajima.
Osjećaji pokazuju tko ja jesam.

U biti imam osjećaj da jesam ono što osjećam; a kako je ljubav bezvremenska (vječna); osjećajima radosti, blagoslova, mira i sreće ja pokazujem mrvicu vjere u vječnost, u Boga.
Ono što sam odlučio postati i biti kroz vjeru, ja osjećajima izražavam u odnosu sa Bogom i bližnjim (možda trenutno sa neprijateljem) tako da to što želim postati već jesam.

Zaključno: da bi bili radosni u sreći i miru, trebamo imati mrvicu vjere u Boga moleći mu se izražavajući ono što želimo postati osjećajima kao da je to već ispunjeno.
Da bi promijenili prolazno, odnosom sa apsolutnim sa Bogom izražavamo što jesmo.
Ponovnim definiranjem sebe kroz vjeru u vječno u molitvi Bogu, mi u zahvalnosti proslavljamo Boga.

Kako smo u relativnome prolaznom svijetu mi i dalje možemo pasti, no u svakom trenu - sada imamo priliku kroz odnos sa Bogom kroz odnos sa drugim mi možemo proslaviti, diveći se ljepoti života, Boga :))

Teško je ovo riječima opisati, lakše je osjećajima pokazati, no nadam se da sam prenio na neki način mrvicu onoga što redovito radim kad padnem, kad postanem ono što ne želim, kad molim Boga.

Strah je odličan primjer kad padnem, kad se spotaknem.
Prozivanje drugih za zlo (sad je aktualno to napraviti sa Ruskim predsjednikom) je u biti samo moj poziv na obraćenje.
Nismo ovdje da sudimo, ovdje smo da slavimo.
Kad prihvaćam drugoga, kad ga mogu saslušati i razumjeti - ubrzo shvatim da smo svi mi apsolutno u ljubavi jedno u Bogu koji je svo vrijeme sa svima nama, u svima nama i kroz sve nas onaj koji stvara i bi stvoreno!

Vrh

PostPostano: Pon ožu 21, 2022 06:52 

Kako je završio mali tečaj radosti kršćanstva ovaj vikend u mom Jastrebarskom u kojem sam hvala Bogu sudjelovao u razmjeni vlastitih iskustava,
pozivam i ovako ljude -sve nas da podržimo tečajeve - susrete radosti života u kojima se dijalogom tj. odnosima među nama i sa Bogom koji su stvaralački proslavlja Bog :))
https://kursiljo.com/dogadaji/

Vrh

PostPostano: Pon ožu 21, 2022 12:40 

Ha, ovdje baš i nema radosti :;
Prevladava strah, kataklizmičke prognoze... :roll:

Vrh

PostPostano: Sri ožu 23, 2022 10:11 

Sve je to poznato.
U tečaju se baš i ide od te spoznaje, ali i od drugih spoznaja.

Zgodno je za primijetiti koliko se ljudi promijene za samo mali pomak u razmišljanju.

U Kursiljo tečaju laici sudjeluju svjedočenjem, a to se prenosi i na manje grupe unutar tečaja.
Razmjena iskustava i stavova stvara čuda :))

Vrh

PostPostano: Sri ožu 23, 2022 16:21 

Kako je završio mali tečaj radosti kršćanstva ovaj vikend u mom Jastrebarskom u kojem sam hvala Bogu sudjelovao u razmjeni vlastitih iskustava,
pozivam i ovako ljude -sve nas da podržimo tečajeve - susrete radosti života u kojima se dijalogom tj. odnosima među nama i sa Bogom koji su stvaralački proslavlja Bog :))
https://kursiljo.com/dogadaji/

Ocito slabo pratim dogadjanja:(

@totus, o kakvom tocno strahu pricas?

@viz, ljudi promijene za samo mali pomak u razmišljanju
S ovim se slazem, a mogu reci i da govorim iz iskustva..

Vrh

PostPostano: Čet ožu 24, 2022 15:27 

Strahu od apokalipse, posljedjih vremena, cjepiva, rata...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 50 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata