Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto stu 28, 2023 19:43

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Pon lip 20, 2022 20:17 

Ne izbjegavam misu, on nije moj župnik. Iz istog smo grada, ali on ne boravi trenutno u njemu. Ipak dođe relativno često u posjetu mojima.

Nisam se nikom povjerila, nitko ne zna, bilo mi je neugodno i na forumu ovo napisati. Ne vjerujem da je neko podbadanje ili spačka u pitanju.

Osjećam grižnju savjesti zbog njega. Znam se uloviti kako u mislima prevrćem san koji sam sanjala u vezi njega i taj osjećaj u snu je bio tako ugodan i lijep da pokušavam to prizvati u budno stanje. On nije moj duhovnik, ni prijatelj, ni ništa. Nisam nikad bila na misi koju je on služio. Nisam bila na njegovoj mladoj misi, na koju sam bila pozvana. Zapravo uopće ne znam kakva je osoba. 99% onoga što mislim da znam o njemu je preneseno od nekog ili izmaštano. Znam samo da se dosta bori s pozivom i da se više puta predomišljao i vraćao dok se u konačnici ipak nije zaredio, ali tek poslije prekida jedne veze.

Ne znam zašto me toliko privlači i zašto su mi misli toliko zapele za njega. Da nije svećenik, sve bi bilo toliko drugačije. Al dobro je napisao i buildthewall, možda me privlači i nedostupnost i zabranjenost svega toga. Razmišljam bi li mi toliko zapeo za misli i da je laik i odgovor je ne znam. Napisat ću još nešto "sumanuto", a to je da sam poprilično sigurna da do susreta, pogotovo dužih i učestalijih ne smije doći jer ne vidim scenarij u kojem se mi sastajemo, družimo, razgovaramo o svim onim stvarima za koje se on posredno raspituje u vezi mene, gledamo, boravimo u blizini jedno drugoga, a da do nečeg ne dođe. Mislim da on već i iz ovog preočitog izbjegavanja iščitava da me je na neki način strah njega i što se može dogoditi. To mi moja intuicija govori (a možda se i jako jako vara).

Ima svakakvih svećenika: i onih koji nisu načistu sami sa sobom, pa su prevrtljivi, a i onih koji kao uzore imaju starije svećenike koji žive sa "domaćicama" (što se nažalost tolerira još od '60-tih godina), pa ovi mlađi misle da je to sasvim u redu... :roll:

Htjela sam ti još napisati da sama privlačnost ne mora biti grijeh (jer ne ovisi o našoj volji, to je strast koja nije sama po sebi ni dobra ni zla > KKC 1767), pa se ne moraš oko toga uznemiravati, nego kako kaže jedan drugi Ivan (sv. Ivan Klimak) pozitivno razriješiti kušnju - zahvaliti se Bogu na tome i mirno krenuti dalje... Ili kako papa Franjo kaže: Čuvaj svoje srce...

KKC:
II. Strasti i moralni život
1767 Strasti same u sebi nisu ni dobre ni zle. One dobivaju ćudoredno
određenje samo u mjeri u kojoj stvarno ovise o razumu i volji. Strasti
se zovu voljnima »ili zato što ih volja naređuje, ili im se volja ne
suprotstavlja«. Svojstveno je savršenosti ćudorednog ili ljudskog
dobra da razum ravna strastima.

1768 Snažna čuvstva ne odlučuju ni o moralnosti ni o svetosti osoba;
ona su neiscrpna zaliha predodžbi i uzbuđenja kojima se izražava
ćudoredni život. Strasti su ćudoredno dobre kad pridonose dobru djelu;
u suprotnom slučaju su zle. Osjetilne pokrete što ih prihvaća, ispravna
volja usmjeruje prema dobru i blaženstvu; zla volja popušta neurednim
strastima i povećava ih. Uzbuđenja i čuvstva mogu biti ugrađena u
kreposti ili se izopačiti u mane.

Vrh

PostPostano: Uto lip 21, 2022 11:32 

Zamisli... Cura dode s problemom kao sto je privlacnost prema sveceniku, koji je usto obiteljski prijatelj. Dakle socijalna neprihvatljivost, osuda obitelji, okoline, pa i, osuda samih svojih misli od cure..
I dode ti ova Adrijana i citira KKC.
Covjek pozeli ne bit katolik kad vidi ovakve stvari.

Vrh

PostPostano: Uto lip 21, 2022 18:56 

Pazi... jedno ti je razlikovati skrupule od pravoga grijeha. Nemoj nametati ženi osjećaje krivnje, kad i sama kaže da ona krivnju ne osjeća - i tu je u pravu - jer se na ovoj razini još ne radi o grijehu nego naravnom osjećaju. O odlukama (volji) i postupcima ovisi sve.

Meni je problem što si ti prije napisao da bi stvar trebalo riješiti šamarom svećeniku. Žene su tu na forumu pisale prije da su zgrožene i razočarane tzv. "grupama katoličkih muškaraca" na fejsu gdje sve vrvi uvredama, ponižavanjem, poticanjem na nasilje (?!)... Svatko se danas naziva katolikom...

Iliti tvojim rječnikom: KKC je dosta debela knjiga da bi se njome moglo nekoga po glavi... :roll:

Vrh

PostPostano: Uto lip 21, 2022 22:46 

Ima svakakvih svećenika: i onih koji nisu načistu sami sa sobom, pa su prevrtljivi, a i onih koji kao uzore imaju starije svećenike koji žive sa "domaćicama" (što se nažalost tolerira još od '60-tih godina), pa ovi mlađi misle da je to sasvim u redu... :roll:

Htjela sam ti još napisati da sama privlačnost ne mora biti grijeh (jer ne ovisi o našoj volji, to je strast koja nije sama po sebi ni dobra ni zla > KKC 1767), pa se ne moraš oko toga uznemiravati, nego kako kaže jedan drugi Ivan (sv. Ivan Klimak) pozitivno razriješiti kušnju - zahvaliti se Bogu na tome i mirno krenuti dalje... Ili kako papa Franjo kaže: Čuvaj svoje srce...

KKC:
II. Strasti i moralni život
1767 Strasti same u sebi nisu ni dobre ni zle. One dobivaju ćudoredno
određenje samo u mjeri u kojoj stvarno ovise o razumu i volji. Strasti
se zovu voljnima »ili zato što ih volja naređuje, ili im se volja ne
suprotstavlja«. Svojstveno je savršenosti ćudorednog ili ljudskog
dobra da razum ravna strastima.

1768 Snažna čuvstva ne odlučuju ni o moralnosti ni o svetosti osoba;
ona su neiscrpna zaliha predodžbi i uzbuđenja kojima se izražava
ćudoredni život. Strasti su ćudoredno dobre kad pridonose dobru djelu;
u suprotnom slučaju su zle. Osjetilne pokrete što ih prihvaća, ispravna
volja usmjeruje prema dobru i blaženstvu; zla volja popušta neurednim
strastima i povećava ih. Uzbuđenja i čuvstva mogu biti ugrađena u
kreposti ili se izopačiti u mane.

Pa ovo mi u biti i je pomoglo, jer je to nešto što sam ispovijedala do sada. Ono što si mogu uskratiti, a ipak ne uskraćujem je da gledam njegove videe na youtube, gledam slike na Facebooku, ne prekinem misao na njega kad dođe nego joj se prepustim... To osjećam kao grijeh. Ono što želim reći... Bojim se da ga badava izbjegavam, kad sam ipak potajno zaluđena njime i potajno ga gledam na internetu. I osjetim neki žalac kad vidim da mu zgodne mlade cure ostavljaju srca na fb. Znam da ima dosta ženskih prijateljica, da su mu neke nudile i brak kad je bio u fazi razlučivanja, uglavnom, ženskog društva mu ne nedostaje i to me na neki način smeta. A s druge strane, možda se i trebam baš fokusirati na to. Možda je to pokazatelj da je tip igrač.

Vrh

PostPostano: Sri lip 22, 2022 00:02 

Zamisli... Cura dode s problemom kao sto je privlacnost prema sveceniku, koji je usto obiteljski prijatelj. Dakle socijalna neprihvatljivost, osuda obitelji, okoline, pa i, osuda samih svojih misli od cure..
I dode ti ova Adrijana i citira KKC.
Covjek pozeli ne bit katolik kad vidi ovakve stvari.

Ne smeta mi, dapače. Koristi mi i takav uvid.

Vrh

PostPostano: Sri lip 22, 2022 00:55 

Pazi... jedno ti je razlikovati skrupule od pravoga grijeha. Nemoj nametati ženi osjećaje krivnje, kad i sama kaže da ona krivnju ne osjeća - i tu je u pravu - jer se na ovoj razini još ne radi o grijehu nego naravnom osjećaju. O odlukama (volji) i postupcima ovisi sve.

Meni je problem što si ti prije napisao da bi stvar trebalo riješiti šamarom svećeniku. Žene su tu na forumu pisale prije da su zgrožene i razočarane tzv. "grupama katoličkih muškaraca" na fejsu gdje sve vrvi uvredama, ponižavanjem, poticanjem na nasilje (?!)... Svatko se danas naziva katolikom...

Iliti tvojim rječnikom: KKC je dosta debela knjiga da bi se njome moglo nekoga po glavi... :roll:

Tvoje razumijevanje procitanih postova...da mene neko pita je li mi zena submisivna u vezi - dobio bi samar. Nisam rekao da njen problem treba rijesavat samarom.
Nasilje nije uvijek grijeh, i vrlo cesto je nazalost nuzno. Ne cudi me da te sablaznjava to sta bi isamarao nekog da me to pita. To je standardno kod zena, sve bi vi sigurnost zdravo za gotovo. Dapace, taj dio mi djeluje jako simpaticno.to je ono, zenski pogled na svijet, lol.

A ovaj njen problem nije povezan sa skrupulama, bar ga tako nije prikazala.
Zasto ne djeluje tako? Pa zato sta mi cura uopce ne djeluje da se zamara duhovnim stvarima. Po ovome sta je napisala djeluje da je najvise muci civilni zivot. Uostalom, poznavajuci zene, cudilo bi me da tip nije osjetio da joj je privlacan. Drugim rijecima, po mnogocemu napisanome cura ima necisto srce. Miljama daleko od cistoce. A i upravo takve najvise i propagiraju tkz. "Predbracnu cistocu" tj suzdrzavanje od odnosa prije braka, kako bi mogla iskompenzirat necisto srce sa prelijepom cistom fasadom.

Vrh

PostPostano: Čet lip 23, 2022 11:31 

Jeste li ju ikad osjetile? Vjerujem da jeste, navodno je jako česta, iako je tabu pričati o tom (s razlogom).
Kako se nosite s njom?

U neobičnoj sam situaciji gdje jedan svećenik pokušava započeti prijateljstvo sa mnom (prijatelj obitelji), a ja ga konstantno izbjegavam jer sam svjesna svoje boljke i vjerujem da je bolje spriječiti nego liječiti. Često pita za mene i pozdravlja me preko trećih osoba. Izbjegavam ga do granice bezobrazluka, ne znam kako da to bolje opišem. Ne znam zašto mi se stvorila takva privlačnost prema njemu. Sablažnjivo mi je.

Neugodno mi je bilo ovo otipkati, ali hajde. Svakakvih tema ovdje ima, pa ajmo malo i o ovome.

Tu u mjestu do mog svećenik je napustio oltar a udana žena muža i sad su skupa.
Ne bih nikad sebi to dozvolila, iako kažu, nikad ne reci nikad.
Nekako automatski mi se taj osjećaj ne pojavi, kao ni prema momcima (muževima) prijateljica.
Kako sam čula, ona mu je ispovijedala loš odnos s mužem, pa su se tu našli.
Ovisi koliko je stabilan svećenik, kao osoba.
Neznam što je s tvojim svećenikom, gleda li te kao pastvu ili drugačije.
Kad sam bila dosta mlada, naš tadašnji svećenik, jedva nekoliko godina stariji ( a vrlo zgodan, jedna njemica ga je slikala kad bi vodio procesije i poklanjala mu svašta ( tapiserije 10 zapovijedi se sjećam), pričao nam kako se mora sakrivati od nje), lovio je mene po ulicama gdje sam se igrala s ekipom, bio je uporan, dok me nije priveo misi i crkvi i dao mi sakramente.
Nisam nikad pomislila na neki drugi razlog, a nije ga ni bilo.

Vrh

PostPostano: Ned lip 26, 2022 21:13 

Tu u mjestu do mog svećenik je napustio oltar a udana žena muža i sad su skupa.
Ne bih nikad sebi to dozvolila, iako kažu, nikad ne reci nikad.
Nekako automatski mi se taj osjećaj ne pojavi, kao ni prema momcima (muževima) prijateljica.
Kako sam čula, ona mu je ispovijedala loš odnos s mužem, pa su se tu našli.
Ovisi koliko je stabilan svećenik, kao osoba.
Neznam što je s tvojim svećenikom, gleda li te kao pastvu ili drugačije.
Kad sam bila dosta mlada, naš tadašnji svećenik, jedva nekoliko godina stariji ( a vrlo zgodan, jedna njemica ga je slikala kad bi vodio procesije i poklanjala mu svašta ( tapiserije 10 zapovijedi se sjećam), pričao nam kako se mora sakrivati od nje), lovio je mene po ulicama gdje sam se igrala s ekipom, bio je uporan, dok me nije priveo misi i crkvi i dao mi sakramente.
Nisam nikad pomislila na neki drugi razlog, a nije ga ni bilo.

I ja znam jednog svećenika koji je napustio službu zbog žene, a posljedica toga bila je i da su mnogi njegovi prijatelji i župni suradnici nakon što je otišao svi redom udaljili se od crkve.. ostali su samo oni koji su mogli nadići svoju vjeru iznad tog šoka i razočaranja, pa su tek tada očvrsnuli, jer u mladosti je svima vjera vezana uz neke uzore. Bio je vrlo društven, prekrasne osobnosti, ali srećom nisam bila u tom užem krugu njegovog utjecaja pa me njegov odlazak puno nije pogodio.

Vrh

PostPostano: Ned lip 26, 2022 21:30 

Tvoje razumijevanje procitanih postova...da mene neko pita je li mi zena submisivna u vezi - dobio bi samar. Nisam rekao da njen problem treba rijesavat samarom.
Nasilje nije uvijek grijeh, i vrlo cesto je nazalost nuzno. Ne cudi me da te sablaznjava to sta bi isamarao nekog da me to pita. To je standardno kod zena, sve bi vi sigurnost zdravo za gotovo. Dapace, taj dio mi djeluje jako simpaticno.to je ono, zenski pogled na svijet, lol.

A ovaj njen problem nije povezan sa skrupulama, bar ga tako nije prikazala.
Zasto ne djeluje tako? Pa zato sta mi cura uopce ne djeluje da se zamara duhovnim stvarima. Po ovome sta je napisala djeluje da je najvise muci civilni zivot. Uostalom, poznavajuci zene, cudilo bi me da tip nije osjetio da joj je privlacan. Drugim rijecima, po mnogocemu napisanome cura ima necisto srce. Miljama daleko od cistoce. A i upravo takve najvise i propagiraju tkz. "Predbracnu cistocu" tj suzdrzavanje od odnosa prije braka, kako bi mogla iskompenzirat necisto srce sa prelijepom cistom fasadom.

Prihvaćam da nisam možda dobro iščitala ili razumjela sve njene postove...

Ali nikoga ne bih sudila - tko ima čisto, a tko nečisto srce.. Djevojka je došla vjerojatno po savjet, a ne na psihoanalizu, prosuđivanje, nametanje krivice..

I da, vrlo upitna "nužnost nasilja".. i fizičkog i duhovnog nad nekime..

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata