Počeo si svoj upit sa tvrdnjom da je papa u krivu, a sad citiraš Bibliju, možda je red da se upoznamo.. da bi razgovarali otvorenije. Zato slobodno napiši kojoj denominaciji pripadaš.
Prije si napisao da oni koji nisu djeca Božja (po krštenju), oni su djeca đavolska. Kad bi to shvatili doslovno, upali bi u dualizam. Nije đavao stvorio nikoga, on ne može stvarati (ništa osim nereda), sve ljude na svijetu je stvorio Bog. Znači, reći za nekoga da su "djeca đavolska" možemo samo uvjetno.
Kad Pavao piše o Božjem posinjenju, ima više različitih tvrdnji:
"...sve je po njemu i za njega stvoreno." (Kol 1,16)
"Svi koje vodi Duh Božji sinovi su Božji." (Rim 8,14)
"I mi koji imamo prvine Duha, i mi u sebi uzdišemo
iščekujući posinstvo, otkupljenje svoga tijela. Ta u nadi smo spašeni!" (Rim 8,23)
"A kada dođe punina vremena, odasla Bog Sina svoga: od žene bî rođen, Zakonu podložan
da podložnike Zakona otkupi
te primimo posinstvo. A budući da ste sinovi, odasla Bog u srca vaša Duha Sina svoga koji kliče: »Abba! Oče!« (Gal 4,5-6)
"Tako: u njemu nas sebi izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i bez mane pred njim;
u ljubavi
nas predodredi za posinstvo, za sebe, po Isusu Kristu, dobrohotnošću svoje volje. (Ef 1,5)
"Recite mi vi, koji želite biti pod Zakonom, zar ne čujete Zakona? Ta pisano je da je Abraham imao
dva sina, jednoga od ropkinje i jednoga od slobodne. Ali
onaj od ropkinje rođen je po tijelu, a onaj od slobodne snagom obećanja. To je slika. Doista, te žene dva su Saveza..." (Gal 4, 21-24)
Pavao u ovim ulomcima govori: da smo predodređeni za posinstvo (prije postanka vremena); da smo primili posinstvo jer nas je Krist otkupio, a nakon toga smo primili Duha Božjega; da su oni sinovi po Zakonu rođeni po tijelu, a oni slobodni snagom obećanja; da mi na kraju krajeva i iščekujemo posinstvo - konačno spasenje u Kristu...
Na tom tragu govori i Ivan: "Ljubljeni, sad smo djeca Božja
i još se ne očitova što ćemo biti. Znamo:
kad se očituje, bit ćemo njemu slični
jer vidjet ćemo ga kao što jest." (1. Iv 3,2)
Papa u svojoj
katehezi izuzetno naglašava krštenje (na tragu teologije sv. Augustina), a poštujući Božje sveopće očinstvo naziva i sve ljude - bez razlike - djecom Božjom. Pavao bi dodao: jedni su to samo po tijelu (još uvijek u ropstvu), a drugi su to po obećanju (otkupljeni).
Sve što si navela u svom postu samo potvrdjuje da su svi ljudi Božja stvorenja a samo oni koji prihvate Isusa Krista kao svog Spasitelja ulaze u Božju porodicu i postaju djecom Božjom.
Kao prvo, apostol Pavle se u svojim poslanicama obraća crkvama , dakle vjernicima.Ne obraća se ateistima,muslimanima,hinduistima,budistima,pigmejcima i ostatku svijeta.
U tom kontekstu treba čitati i razumjeti o čemu Pavao piše u svojim poslanicama.Što ti očito ne razumješ inače nebi citirala Pavla kao protuargument u dijalogu samnom.
Što se pak tiče primjedbe o djeci djavolskoj i dualizma to jednostavno ne stoji ako poznaješ Pismo.
1Ivanova 3,8
`Tko čini grijeh, od djavla je, jer djavao griješi od početka.Zato se javio Sin Božji, da razori djela djavolj.Svaki, koji je rodjen od Boga, ne čini grijeha, jer njegovo sjeme ostaje u njemu i ne može griješiti, jer je rodjen od Boga.
Po tom se poznaju djeca Božja i djeca djavolj.Tko ne čini pravde, nije od Boga…
Problem koji vidim u dijalogu s tobom jest pitanje autoriteta.
Katolicima je vrhovni autoritet papa i njegova riječ je iznad Božje riječi, što se vidi iz našeg dijaloga.
Ja navodim kao argument riječ Božju a ti kao svoj argument navodiš papu čija je riječ u koliziji sa Božjom rijeći.
Sama tema o kojoj pričamo jest benigna ali pokazuje gdje ti je srce.
Bog nas je stvorio na svoju sliku i dao nam slobodnu volju da biramo koga ćemo slijediti i kakve ćemo odluke donositi.Time nam je dao takodjer veliku odgovornost jer ćemo snositi posljedice svojih odluka.
U duhovnom svijetu nema sivih područja, sve je crno-bijelo.Isus nas upozorava na to kada kaže, tko nije samnom on je protiv mene.Ne prihvaćajući Bibliju tj. Riječ Božju koja nam je predata po prorocima i apostolima, ne prihvaćamo ni onoga koji nam ju je predao.Licemjerno je govoriti da volimo Boga i njegovu Riječ, a istivremeno slijediti poslušno čovjeka koji govori suprotno Riječi Božjoj.
Da zaključim.Katolici slijede papu i naučavanje svoje crkve, kršçani slijede Pismo tj.Riječ Božju.
Dosta puta sam u razgovoru sa katolicima osjetio prezir prema Solo Scripura kršćanima, dakle onima koji slijede i vjeruju Riječi Božjoj.Ja sam takav kršćanin i znam da se zbog toga neću naći posramljen kada jednog dana stanem pred Boga.
Božji blagoslov adriana