Već sam govorila svećeniku kako mi je teško povjerovati u Božje utjelovljenje, no ništa mi nije na to odgovorio. To sam rekla prilikom ispovijedi. Da, Bog može izvesti štogod mu se hoće. Pitanje je jedino što je tu ljudska interpretacija, koliko to ima veze s Bogom. Kako me osobno ne zanima, odnosno, prvi put čujem da je i nakon poroda Marija ostala djevica, neću više o tome. Ustvari, kako rekoh, zar bi Bogu bilo bitno stanje himena nakon poroda? To jedino može biti nekakva ljudska zanimacija.
Kako to mislite, ne samo ti, treba vjerovati? Kako to izvesti? Zato kažem, neću misliti o tome, nije mi bitno. A brača Isusova?
Dakle, ne možeš dogmu interpretirati na više načina jer bi se onda izgubio sam smisao dogme (obvezujuća istina bi se tada svela na vlastitu interpretaciju dogme, odnosno to bi prestala bit univerzalna istina koju svaki katolik mora držati kao takvu). Ako je dogma temeljno vjerovanje koje svaki katolik MORA držati ne bi li bio spašen, onda je nevjerojatno da pišeš da ti to "nije bitno". Napisao sam ti gore službenu definiciju dogmi; dogme nisu nešto što je neki tamo čovjek izmislio reda radi nego istine dolaze izravno od Boga. Samim time, izjava da se radi o "ljudskoj zanimaciji" jest po definiciji pogrešna.
Koristiš lažnu dihotomiju postavljajući pitanje "zar bi Bogu bilo bitno stanje himena nakon poroda", odnosno postavljaš ograničenjenja Bogu.
Tvrdnju da je Krist imao braće promiču protestanti, dok je nauk Crkve vrlo jasan po tom pitanju. Dakle, opet propitkuješ nešto što je odavno definirano.
"Na to se katkad primjećuje da Sveto pismo govori o Isusovoj braći i sestrama. Crkva je uvijek držala da ti navodi ne naznačuju drugu djecu Djevice Marije: Jakov i Josip, »Isusova braća« (Mt 13, 55), sinovi su Marije, Kristove
učenice, koja je označena posebno kao »druga Marija« (Mt 28, 1). Riječ je o
najbližim Isusovim rođacima, prema izražavanju uobičajenom u Starom zavjetu." "KKC" 500. Čak ti i moderni "Katekizam" to potvrđuje.
Također bih te upozorio da tretiraš katoličanstvo kao da je švedski stol, pa možeš birati u koje ćeš dijelove vjerovati, a u koje nećeš. Ne možeš selektivno vjerovat u neke dogme, dok druge dogme odbacuješ jer onda katoličanstvo postaje individalni set vjerovanja koja se razlikuju od pojedinca do pojedinca, odnosno dobivaš protestantizam.
Ili vjeruješ u apsolutno sve dogme Crkve, ili odbacuješ istinu negirajući dogme te samim time nisi katolik.
- Ovo nije nikakav pokušaj zastrašivanja i ne znam ni ja čega, već ti govorim objektivno stanje stvari. Da bi netko bio spašen mora prihvaćati puninu nauka, a ti to trenutno ne činiš. Savjetujem ti da svakodnevno moliš krunicu (ako to već ne radiš) ne bi li jačala duhovno i postala katolkinjom u punom smislu te riječi.