Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 19:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet srp 28, 2023 15:28 

Neznam gdje staviti ovu temu, ako je na krivom mjestu, molim, prebacite.
Ponukali su me stavovi nekih ljudi koji se nazivaju vjernicima.
Tonči Huljić u zadnje vrijeme priča o Bogu, obraćenju. Čak je napisao i neku misu mediteranu (https://www.vecernji.hr/tag/misa-mediterana-396198) koju su pohvalili neki svećenici a navodno će djelovi biti i u crkvi izvođeni.
E sad ja čitam neki njegov intervju gdje je pohvalio jogu, koju su on i žena počeli prakticirati za vrijeme korone.
Katolik i joga? To sam pitanje postavila na jednom drugom kat. forumu. Ja dok sam vježbala imala sam uz ordinarne vježbe na kraju vježbanja poneku joga vježbu za rastezanje. Ali te vježbe svi rade za rastegnuti i opustiti mišiće. Daleko od toga da treniram jogu a kamoli prakticiram tu filozofiju. Pa su me neki napali, baš ružnim riječima. Pokazala sam to mom tadašnjem ispovijedniku, rekao je, pusti, to su fanatici. Dakako, ne mislim da me 2-3 vježbe za rastezanje svrstavaju u nešto što nisam, već nastojim biti dobar katolik. Ali Huljić? Kao i Kolinda, isto se drži katolikom i hvali jogu. Što vi mislite?

Vrh

PostPostano: Pet srp 28, 2023 17:43 

Neznam gdje staviti ovu temu, ako je na krivom mjestu, molim, prebacite.
Ponukali su me stavovi nekih ljudi koji se nazivaju vjernicima.
Tonči Huljić u zadnje vrijeme priča o Bogu, obraćenju. Čak je napisao i neku misu mediteranu (https://www.vecernji.hr/tag/misa-mediterana-396198) koju su pohvalili neki svećenici a navodno će djelovi biti i u crkvi izvođeni.
E sad ja čitam neki njegov intervju gdje je pohvalio jogu, koju su on i žena počeli prakticirati za vrijeme korone.
Katolik i joga? To sam pitanje postavila na jednom drugom kat. forumu. Ja dok sam vježbala imala sam uz ordinarne vježbe na kraju vježbanja poneku joga vježbu za rastezanje. Ali te vježbe svi rade za rastegnuti i opustiti mišiće. Daleko od toga da treniram jogu a kamoli prakticiram tu filozofiju. Pa su me neki napali, baš ružnim riječima. Pokazala sam to mom tadašnjem ispovijedniku, rekao je, pusti, to su fanatici. Dakako, ne mislim da me 2-3 vježbe za rastezanje svrstavaju u nešto što nisam, već nastojim biti dobar katolik. Ali Huljić? Kao i Kolinda, isto se drži katolikom i hvali jogu. Što vi mislite?

ja osobno da je trenutno raspad sustava u Katoličkoj Crkvi i svatko radi i govori što hoće bez ikakvih posljedica.Vrhovni poglavar ili nema volje da lupi šakom u stol i kaže dosta je ili stvarno sve mora biti tako kako je da se ispuni proročanstvo.

Vrh

PostPostano: Uto kol 01, 2023 18:32 

Pa su me neki napali, baš ružnim riječima. Pokazala sam to mom tadašnjem ispovijedniku, rekao je, pusti, to su fanatici. Dakako, ne mislim da me 2-3 vježbe za rastezanje svrstavaju u nešto što nisam, već nastojim biti dobar katolik. Ali Huljić? Kao i Kolinda, isto se drži katolikom i hvali jogu. Što vi mislite?

Lijepo od tebe što si bila na ispovijedi i što ovako javno svjedočiš :)) ali ipak mislim da bi trebala ostati ispovjedna tajna što ti je svećenik u toj prilici rekao (a mogli bi ga i krivo shvatiti).
Možda je mislio: fanatici su oni koji napadaju, a ne oni koji kršćanski upozoravaju na nešto nespojivo s vjerom..
Upozoriti i napasti su dva različita pojma, možda ih neki u svojoj osjetljivosti i brkaju..
A netko bi mogao pomisliti i da svećenik brani "malo joge" za rastezanje sve dok nije vezano uz vjersko shvaćanje.

O jogi mislim slično što i fra Josip Blažević u ovom članku:
Joga je tehnika samospasenja u hinduizmu. Sveta hinduistička tehnika koja se sastoji od tri aspekta: asane ili položaja tijela u jogi, pranayame ili tehnike disanja i dhyane odnosno meditacije. Zašto? Jer karma se stvara kretanjem i ja se trebam prestati kretati. Karma se stvara disanjem; disanje treba staviti pod kontrolu. Karma se stvara mislima, čim ti misliš karma je već prisutna, dakle, treba ugasiti misao.

Ili kako je odgovorio Janici Kostelić koja je registrirala jogu kao sportsku djelatnost.

Vrh

PostPostano: Sri kol 02, 2023 08:55 

ja osobno da je trenutno raspad sustava u Katoličkoj Crkvi i svatko radi i govori što hoće bez ikakvih posljedica.Vrhovni poglavar ili nema volje da lupi šakom u stol i kaže dosta je ili stvarno sve mora biti tako kako je da se ispuni proročanstvo.

možeš nam reći koje proročanstvo?

Vrh

PostPostano: Sri kol 02, 2023 11:20 

Lijepo od tebe što si bila na ispovijedi i što ovako javno svjedočiš :)) ali ipak mislim da bi trebala ostati ispovjedna tajna što ti je svećenik u toj prilici rekao (a mogli bi ga i krivo shvatiti).
Možda je mislio: fanatici su oni koji napadaju, a ne oni koji kršćanski upozoravaju na nešto nespojivo s vjerom..
Upozoriti i napasti su dva različita pojma, možda ih neki u svojoj osjetljivosti i brkaju..
A netko bi mogao pomisliti i da svećenik brani "malo joge" za rastezanje sve dok nije vezano uz vjersko shvaćanje.

O jogi mislim slično što i fra Josip Blažević u ovom članku:
Joga je tehnika samospasenja u hinduizmu. Sveta hinduistička tehnika koja se sastoji od tri aspekta: asane ili položaja tijela u jogi, pranayame ili tehnike disanja i dhyane odnosno meditacije. Zašto? Jer karma se stvara kretanjem i ja se trebam prestati kretati. Karma se stvara disanjem; disanje treba staviti pod kontrolu. Karma se stvara mislima, čim ti misliš karma je već prisutna, dakle, treba ugasiti misao.

Ili kako je odgovorio Janici Kostelić koja je registrirala jogu kao sportsku djelatnost.

Valjda te zbunilo što sam rekla da sam to pokazala ispovijedniku, ali to nije bilo na ispovijedi. I fanatici su mi spominjali Blaževića.
Ovo istezanje je jednostavno istezanje, koristi se u školama na tjelesnom, kao i u svim sportskim aktivnostima.
A glede tehnike disanja. Slušala sam emisiju na r- Mariji patera Mije Nikića, kako moliti. Uzela sam vremena i sve prepisala, da tako radim. Upali se svijeća (voštanica), gledajuć u nju mantraju se određene riječi. Udisanjem se govori jedno, izdisanjem drugo. Posebna se pažnja posvećuje disanju. Podsjeća na nešto, ha?

Vrh

PostPostano: Sri kol 02, 2023 11:24 

možeš nam reći koje proročanstvo?

Htjela sam i ja pitati ali predmnijevam da bi izvadio nešto iz apokalipse. Sve se u Bibliji može naći i protumačiti kako kome odgovara. Tolike se sekte i svakojaki pozivaju na riječi iz Biblije.

Vrh

PostPostano: Čet kol 03, 2023 17:18 

Valjda te zbunilo što sam rekla da sam to pokazala ispovijedniku, ali to nije bilo na ispovijedi. I fanatici su mi spominjali Blaževića.
Ovo istezanje je jednostavno istezanje, koristi se u školama na tjelesnom, kao i u svim sportskim aktivnostima.
A glede tehnike disanja. Slušala sam emisiju na r- Mariji patera Mije Nikića, kako moliti. Uzela sam vremena i sve prepisala, da tako radim. Upali se svijeća (voštanica), gledajuć u nju mantraju se određene riječi. Udisanjem se govori jedno, izdisanjem drugo. Posebna se pažnja posvećuje disanju. Podsjeća na nešto, ha?

Hm, što se rastezanja tiče - nije svaka vježba joga rastezanje. Kao ni vježbe disanja u medicini nisu joga-disanje.
Ovo što je p. Nikić opisao nije "mantranje" nego stara, drevna molitva srca kakvu su prakticirali i prvi monasi, benediktinci i drugi poslije njih...
Vježbe strechinga u školama nisu joga. Kad doktor nakon operacije prepiše "vježbe disanja" s uputama, to nije joga.

Onaj koji sve trpa u isti koš i time nivelira jogu s kršćanskim praksama, taj mi je sumnjiv.

Vrh

PostPostano: Pet kol 04, 2023 11:21 

Ha, ha, ha, to sam ja? :))
Skoro sve vježbe istezanja uzete su iz joga vježbi. Valjda zato što su postojale prije.
Ono što je Nikić govorio (inače, svaka mu čast, redovito ga pratim) isti je sistem kao i mantranje. Samo ondje govore OM a ovdje Isuse itd. Gledanje u plamen svijeće, blago hipnotiziranje, to je isto kao u istočnjačkim praksama. Valjda mi za to nije išlo, dugo sam pokušavala, ali nisam se dobro osjećala. Vježbe disanja koje dobiješ od doktora i ove koje su u jogi, iste su. Jednostavno, vježbe disanja su vježbe disanja. Još smo kao osnovnoškolci na gimnastici radili "most", zamisli, isto joga vježba. Stoj na glavi isto.

Vrh

PostPostano: Pet kol 04, 2023 20:04 

Ha, ha, ha, to sam ja? :))
Skoro sve vježbe istezanja uzete su iz joga vježbi. Valjda zato što su postojale prije.
Ono što je Nikić govorio (inače, svaka mu čast, redovito ga pratim) isti je sistem kao i mantranje. Samo ondje govore OM a ovdje Isuse itd. Gledanje u plamen svijeće, blago hipnotiziranje, to je isto kao u istočnjačkim praksama. Valjda mi za to nije išlo, dugo sam pokušavala, ali nisam se dobro osjećala. Vježbe disanja koje dobiješ od doktora i ove koje su u jogi, iste su. Jednostavno, vježbe disanja su vježbe disanja. Još smo kao osnovnoškolci na gimnastici radili "most", zamisli, isto joga vježba. Stoj na glavi isto.

Nisi mi ti sumnjiva :DD nego više oni koji su ti "objasnili" tako kao da je joga sve po svuda i kao da je svaka vježba disanja ulazak u joga područje.
To je opasno relativiziranje, kao i ovaj način na koji opisuješ Nikićevu molitvu srca kao kršćansku meditaciju.

Ako se nisi dobro osjećala, OK, ostavi to i pokušaj drugi način molitve... Nije ništa loše u tome što i mi kršćani povezujemo tijelo i dušu, oči, svjetlost i dah, postoji više oblika unutarnje molitve..

Mislim da je Damir Stojić dobro to objasnio: https://www.bitno.net/vjera/pitajte-sve ... editacija/

Vrh

PostPostano: Uto kol 08, 2023 15:42 

Ali, adrijana, nisu mi "ti objasnili".
Sama sam vidjela. Imam nekoliko knjiga vježba joge (nadam se da to neće biti razlog napadanja) i vidim te vježbe koje sam radila u školi (most, stoj na glavi, istezanje kad sjedeći dotaknemo noge itd) a koje su u knjigama o jogi.. Imam još više knjiga (u to ubrajam i skinuto s inerneta) vježba za vratnu kralježnicu, kičmu, od fizijatara, pa do vježba za svaki dan (ruke, noge, sa bučicama, utezima na štapu itd). Imam malu teretanu, bolje reći, mini, vježbala sam nekad više nekad manje. Tako da mogu usporediti.
Naravno da ne mislim niti sam ikad mislila da je svaka vježba disanja ulazak u joga područje. Kao što ni svaka joga vježba nije to. Pri visokom tlaku (što je često kod mene) savjetuje se leći, raširiti ruke i noge i mirno disati. To može sniziti veliki tlak. Pa i doktori tako kažu. Inače, to je joga vježba zvana "mrtvac".

Vrh

PostPostano: Sri kol 09, 2023 10:38 

Ali, adrijana, nisu mi "ti objasnili".
Sama sam vidjela. Imam nekoliko knjiga vježba joge (nadam se da to neće biti razlog napadanja) i vidim te vježbe koje sam radila u školi (most, stoj na glavi, istezanje kad sjedeći dotaknemo noge itd) a koje su u knjigama o jogi.. Imam još više knjiga (u to ubrajam i skinuto s inerneta) vježba za vratnu kralježnicu, kičmu, od fizijatara, pa do vježba za svaki dan (ruke, noge, sa bučicama, utezima na štapu itd). Imam malu teretanu, bolje reći, mini, vježbala sam nekad više nekad manje. Tako da mogu usporediti.
Naravno da ne mislim niti sam ikad mislila da je svaka vježba disanja ulazak u joga područje. Kao što ni svaka joga vježba nije to. Pri visokom tlaku (što je često kod mene) savjetuje se leći, raširiti ruke i noge i mirno disati. To može sniziti veliki tlak. Pa i doktori tako kažu. Inače, to je joga vježba zvana "mrtvac".

I ja imam problema s vratnom kralježnicom i moj doktor tvrdi da je to zbog rada na računalu i nije mi nikakve joga-vježbe dao kao terapiju. Našla sam na internetu 3-4 vježbe za jačanje mišića vratne kralježnice i leđa i one pomažu. Moj otac ima problema s visokim tlakom, bio je na konzultacijama kod troje liječnika radi terapije i nitko mu dosad nije rekao za ovaj joga-položaj (i ja sama prvi put čujem za to), a svi su mu rekli da visoki tlak ima veze s pojačanim stresom i da se tijekom dana više odmara. Joga (i cijela ajurvedska medicina) spadaju u alternativne medicine i nije baš često da liječnici to prepisuju (osim onih osobno uključenih u to). Znam da se joga često reklamira kao zdravstvena terapija, ali ne treba zaboraviti da isti učinak na smanjenje tlaka i opuštanje svih mišića ima i duga, topla kupka s umirujućom glazbom, kao i više fizičkog odmora tijekom dana. Također i kršćanska meditacija (kako su naučavali Nikić, Ivančić, Szentmartoni i dr.) koja povoljno djeluje na sabranost, duh, a posljedično i na tijelo.

Vrh

PostPostano: Sri kol 09, 2023 11:15 

I ja imam problema s vratnom kralježnicom i moj doktor tvrdi da je to zbog rada na računalu i nije mi nikakve joga-vježbe dao kao terapiju. Našla sam na internetu 3-4 vježbe za jačanje mišića vratne kralježnice i leđa i one pomažu. Moj otac ima problema s visokim tlakom, bio je na konzultacijama kod troje liječnika radi terapije i nitko mu dosad nije rekao za ovaj joga-položaj (i ja sama prvi put čujem za to), a svi su mu rekli da visoki tlak ima veze s pojačanim stresom i da se tijekom dana više odmara. Joga (i cijela ajurvedska medicina) spadaju u alternativne medicine i nije baš često da liječnici to prepisuju (osim onih osobno uključenih u to). Znam da se joga često reklamira kao zdravstvena terapija, ali ne treba zaboraviti da isti učinak na smanjenje tlaka i opuštanje svih mišića ima i duga, topla kupka s umirujućom glazbom, kao i više fizičkog odmora tijekom dana. Također i kršćanska meditacija (kako su naučavali Nikić, Ivančić, Szentmartoni i dr.) koja povoljno djeluje na sabranost, duh, a posljedično i na tijelo.

A gdje sam to napisala da za vratnu kralježnicu rabim joga vježbe??? Radim fizikalne vježbe koje sam našla u zdravstvenom tisku. I ako netko nešto nije rekao tvom ocu, znači, to ne postoji?! Mene su na hitnoj kad sam tamo završila zbog tlaka odmah polegli i dr je rekao da će taj položaj pomoći. Ne moraju liječnici prepisivati joga terapiju, kažem, istezanje je istezanje, disanje disanje, to je isto. Kao i most i stoj i ako je neka vježba i u fizijatrijskoj i u jogi ne znači da ću radeći je postati hinduist ili otuđiti se od katolicizma.

Meni je rečeno da mi je loš nalaz vratne od posljedica prometne. Ali svi koje znam imaju loš nalaz vratne, dobro, ne svi, ali dosta njih.
Topla kupka uz glazbu nije moj đir. Ali iz mora ne izlazim ispod pola sata najmanje.

Vrh

PostPostano: Sri kol 09, 2023 11:24 

A gdje sam to napisala da za vratnu kralježnicu rabim joga vježbe??? Radim fizikalne vježbe koje sam našla u zdravstvenom tisku. I ako netko nešto nije rekao tvom ocu, znači, to ne postoji?!

Nemoj se žestiti, piši normalno.

Vrh

PostPostano: Čet kol 10, 2023 08:56 

Joga u smislu tjelovježbe i opuštanja se može koristiti ako je dostupna u tom obliku da se primjenjuje, naravno da pri tom postoji opasnost da neko zaglibi u duhovno područje hinduizma ili budizma ali ako će mo to tako gledati sve može biti opasno, npr. internet pa i pismenost jer možeš pročitati nešto što će te odvesti u propast.

Imamo npr. vjerskim djelima obdarenog redovnikaTomasa Mertona koji je razmjenjivao iskustva sa budističkim i hinduističkim redovnicima jer se i od njih može nešto naučiti korisno, crkveni oci su uzeli sve što je dobro iz Grčke filozofije da bi bolje pojasnili kršćanske istine itd.

Znao sam jednog veoma dobrog i učenog svećenika Isusovca starog kova vlč pokojnog Šipušića iz V. Gorica kod koga sam često išao, te mi je jednom prilikom rekao da je pustio nekog bioenergetičara da mu liječi nogu a to mi je vjerojatno rekao da vidi moju sablažnjenu reakciju ....pa zašto to velečasni pitam znate vi šta je to i blablabla a on samo mirno kaže pustio sam ga jer to zapravo nije ništa odnosno to je samo obična prirodna pojava, bioenergija je samo obična prirodna energija i nema tu nikakvog đavla i sl. jer sve dobro dokazi od Boga pa tako i ta bioenergija a druga stvar je ako taj bioenergetičar ulazi u svijet okultnog ali to je onda njegova stvar ali ta nazovimo bioenergija sama po sebi je ok. Zato joga ili bilo koja druga vještina ako je u službi čovjeku i shvaćena ispravno je dobra stvar i oko toga ne treba raditi dramu a svaki suvišan razgovor o tome je zapravo ispraznost.

Vrh

PostPostano: Čet kol 10, 2023 12:29 

Ja sam po svom profilu umjereno tradicionalan pa mi je u teološkim pogledu uzor Ratzinger.

...inače sam i umjereni domoljub jer dolazim iz krajeva gdje je to uobičajeno ponašanje a moje ime i prezime je takvo da ne može biti Hrvatskie).

Da nije žalosno, ovo bi bilo smiješno. Ovde si nadmašio sam sebe Kopitaru. :lol: Koja brutala! :lol:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata