Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 08:21

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 131 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri ruj 13, 2023 19:57 

Znači, nema im spasa :oo

Puno je svetaca dalo svoj zemaljski život jer su svjedočili da izvan Katoličke Crkve nema spasenja. Nedavno smo obilježavali blagdan sv. Marka Križevčanina. On je s još dvojicom drugova, isusovcima Stjepanom Pongráczom i Melkiorem Grodzieckim, poslan kao misionar u grad Košice, tada snažno uporište heretičnih kalvina. Poslije su ta trojica svećenika odmah uhićena i zatvorena. Kada su odbili prijeći na kalvinizam, mučeni su, ali su unatoč tome ostali odani katoličkoj vjeri. Obećavali su im imanja i različite časti, ali nisu pristali te su na kraju i skončali uslijed mučenja. Puno je takvih primjera mučeništva.
Sad ti pokaži bar jednog svetca katolička Crkve koji je tvrdio da će se šizmatici spasiti bez obraćenja u Katoličku vjeru?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 13, 2023 20:38 

Znači, nema im spasa :oo

DS 1351 Čvrsto vjeruje, ispovijeda i propovijeda, nitko tko se nalazi izvan Katoličke Crkve, ne samo pogani nego niti Židovi niti krivovjernici ili odvojeni ne mogu biti sudionici vječnog života, nego će ići u oganj vječni koji je pripremljen đavlu i anđelima njegovim, [Mt 25,41], osim ako joj budu pripojeni prije kraja života; jedinstvo crkvenog tijela vrijedi toliko da crkveni sakramenti vrijede samo onima koji ostaju u njoj, kao što i postovi, milostinja i druga djela pobožnosti i vježbe kršćanske vojske postižu vječnu nagradu (samo u njoj). "Nitko se ne može spasiti osim ako ostane u krilu i u jedinstvu Katoličke crkve, koliku god on dijelio milostinju, pa za Kristovo ime prolio i krv".

169. P. Može li se tko spasiti izvan katoličke, apostolske i rimske Crkve?

O. Ne, izvan katoličke, apostolske i rimske Crkve nitko se ne može spasiti, isto kao što se nitko nije mogao spasiti od općeg potopa ako nije bio u Noevoj korablji, koja je bila slika ove Crkve. Veliki katekizam sv. Pija X.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 14, 2023 05:50 

Ove ucjene sa "ako" tj. uvjeti su izvori radosti ili izvor straha?

Strah je nedostatak ljubavi tj. ne viđenje ljubavi (suprotno od ljubavi).
Utjerivanje straha nije put života i ljubavi, no može potaknuti na ponovni vlastiti odabir.

Isus u Mt 25,41 koji se navodi kao izvor, ne spominje krivovjerne izvan katoličke crkve ili pravoslavne crkve ili ... crkve.
Već o životu u ljubavi prema bližnjima/drugima ili životu bez ljubavi prema bližnjemu/drugome. I što koji odabir odnosa sa drugim (na kraju i sam sa sobom) donosi.
A ne o prokletstvu ne pripadanju određenoj vjerskoj skupini...

Mt 25,41-43
"Zatim će reći i onima slijeva: 'Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim!
Jer ogladnjeh i ne dadoste mi jesti; ožednjeh i ne dadoste mi piti;
stranac bijah i ne primiste me; gol i ne zaogrnuste me; bolestan i u tamnici i ne pohodiste me!'"

Dakle Isus govori o ljubavi, a ne o tome tko je izrod, proklet, kukolj... osuđenik.
Zgodno mi je kako se izjave lijepo okrenu u korist nekoga :;

Sudionik vječnoga života jesam ili nisam (nema u vječnosti bude, bio; prošlost i budućnost) tj. vjerujem u Boga ili ne vjerujem.
Tj. ponovno filozofija: tko sam ja? Božje dijete ili od ovoga svijeta?
Vjera je osnova nas :))

Vrh

PostPostano: Čet ruj 14, 2023 09:00 

Utjerivanje straha nije put života i ljubavi, no može potaknuti na ponovni vlastiti odabir.

Isus u Mt 25,41 koji se navodi kao izvor, ne spominje krivovjerne izvan katoličke crkve ili pravoslavne crkve ili ... crkve.
Već o životu u ljubavi prema bližnjima/drugima ili životu bez ljubavi prema bližnjemu/drugome. I što koji odabir odnosa sa drugim (na kraju i sam sa sobom) donosi.

Mt 25,41-43
"Zatim će reći i onima slijeva: 'Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim!
stranac bijah i ne primiste me; gol i ne zaogrnuste me; bolestan i u tamnici i ne pohodiste me!'"

Dakle Isus govori o ljubavi, a ne o tome tko je izrod, proklet, kukolj... osuđenik.

Sudionik vječnoga života jesam ili nisam (nema u vječnosti bude, bio; prošlost i budućnost) tj. vjerujem u Boga ili ne vjerujem.

Nu heretika. :lol:

DS 3868 Naime, Spasitelj nije samo dao zapovijed da svi narodi moraju ući u Crkvu, nego je ustanovio da je Crkva sredstvo spasenja, bez kojeg nitko ne može ući u slavu nebeskog kraljevstva.

No man can find salvation except in the Catholic Church. Outside the Catholic Church one can have everything except salvation. One can have honour, one can have the sacraments, one can sing alleluia, one can answer amen, one can have faith in the name of the Father and of the Son and of the Holy Ghost, and preach it too, but never can one find salvation except in the Catholic Church. Sv. Augustin "Sermon to the People of Caesaria"

There is no entering into salvation outside the Church, just as in the time of the deluge there was none outside the ark, which denotes the Church. Sv. Toma Akvinski "Summa Theologica"

Trebao si slušati Tomu i Augustina, a zašto nisi?! :|

Vrh

PostPostano: Čet ruj 14, 2023 11:24 

Pa još ne priznaje ni međugorje ni štošta drugo...a ti ga priznaješ?
koja je onda razlika

Međugorje- vidjelice (kao i fra Jozo Zovko) su katolici.
Ova nije a ima ih poput nje koliko hoćeš.
Međugorje je mjesto hodočašća, kao takvo priznato.
Može bilo tko pričati poput vassule. Kao što i pričaju.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 14, 2023 11:26 

Međugorje- vidjelice (kao i fra Jozo Zovko) su katolici.
Ova nije a ima ih poput nje koliko hoćeš.
Međugorje je mjesto hodočašća, kao takvo priznato.
Može bilo tko pričati poput vassule. Kao što i pričaju.

a i ti si znači upala u kalup da samo katolici nešto vrijde?
Bog se ne može ukazati nikome drugome?? :shock:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 14, 2023 11:27 

Nu heretika. :lol:

DS 3868 Naime, Spasitelj nije samo dao zapovijed da svi narodi moraju ući u Crkvu, nego je ustanovio da je Crkva sredstvo spasenja, bez kojeg nitko ne može ući u slavu nebeskog kraljevstva.

No man can find salvation except in the Catholic Church. Outside the Catholic Church one can have everything except salvation. One can have honour, one can have the sacraments, one can sing alleluia, one can answer amen, one can have faith in the name of the Father and of the Son and of the Holy Ghost, and preach it too, but never can one find salvation except in the Catholic Church. Sv. Augustin "Sermon to the People of Caesaria"

There is no entering into salvation outside the Church, just as in the time of the deluge there was none outside the ark, which denotes the Church. Sv. Toma Akvinski "Summa Theologica"

Trebao si slušati Tomu i Augustina, a zašto nisi?! :|

Ja koliko znam , a i drugi znaju da je Isus Krist, Mesija otvorio vrata nebu, svojom vječnom žrtvom na križu

odnosno budui precizan ...šta po tebi znači taj gore navod:There is no entering into salvation outside the Church,

Vrh

PostPostano: Čet ruj 14, 2023 11:41 

Puno je svetaca dalo svoj zemaljski život jer su svjedočili da izvan Katoličke Crkve nema spasenja. Nedavno smo obilježavali blagdan sv. Marka Križevčanina. On je s još dvojicom drugova, isusovcima Stjepanom Pongráczom i Melkiorem Grodzieckim, poslan kao misionar u grad Košice, tada snažno uporište heretičnih kalvina. Poslije su ta trojica svećenika odmah uhićena i zatvorena. Kada su odbili prijeći na kalvinizam, mučeni su, ali su unatoč tome ostali odani katoličkoj vjeri. Obećavali su im imanja i različite časti, ali nisu pristali te su na kraju i skončali uslijed mučenja. Puno je takvih primjera mučeništva.
Sad ti pokaži bar jednog svetca katolička Crkve koji je tvrdio da će se šizmatici spasiti bez obraćenja u Katoličku vjeru?

Neću tražiti i nastavljati takvu polemiku. Petar Tomev Mitrikeski, kojeg pratim na 5. danu, jači je vjernik od puno "naših". Bog zasigurno nije uskogrudan poput nas ljudi i kako sam rekla sto puta, vidi što je kome u srcu. Pripadanje određenoj koncesiji i izvršavanje sakramenata nije zalog sigurnosti spašenja. Pa takvi ljudi znaju tako misliti i govoriti, samo mi biti ćemo spašeni a čak i među svećenicima ima griješnih i posrnulih, koji rade grozne stvari. Znači, idem na misu (po mogućnosti latinsku, jer ni ovi što idu na običnu, nisu sigurni :; ), imam sve sakramente i mislim da drugi neće biti spašeni jer nisu katolici poput mene. Ali "Moj Isuse, oprosti nam naše grijehe, sačuvaj nas od paklenog ognja i dovedi u Raj sve duše, osobito one kojima je najpotrebnije Tvoje milosrđe"
Stoga, mišljenje da smo iznad drugih, citiranje katekizma, može neke strašno iznenaditi nakon odlaska s ovog svijeta.
Evo sa Radio Marije:
7. Nema spasenja izvan Katoličke crkve – Izvorni je iskaz sv. Ciprijana – ”Extra ecclesiam nulla salus” (Izvan Crkve nema spasenja”). Ova dogma je potvrđena na IV. lateranskom saboru i izvor je konfuzije među katolicima i nekatolicima podjednako. Prema Katekizmu, punina spasenja dolazi od Krista – Glave, po Crkvi koja je njegovo Tijelo. To ne znači da nekatolici ne mogu postići spasenje. Pojedinci koji nisu svjesni da je Katolička crkva ona prava, istinita Crkva, mogu i dalje postići spasenje po zaslugama Crkve, unatoč nedostatku znanja.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 14, 2023 11:49 

a i ti si znači upala u kalup da samo katolici nešto vrijde?
Bog se ne može ukazati nikome drugome?? :shock:

Ima po svijetu na tisuće ljudi koji kažu da im se ukazao Bog, djevica Marija, Anđeli i tko zna tko još. Pa imaš i ciklus knjiga "Razgovori s Bogom" od Neal Donald Walscha koji je čitan u milijunima primjeraka i preveden na gotovo sve jezike.
Ako se smatram katolikom, naravno da neću vjerovati "ukazanjima" koja nisu u skladu s mojom vjerom.
Nije stvar u tome koliko tko "vrijedi" nego koliko je istinito ono što prodaje.
Ta vassula me nikad nije zanimala, ništa nisam pročitala.
Walscha jesam kao i mnoge druge ali ne držim ih mjerodavnima.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 14, 2023 11:51 

Mt 25,41-43

Tako je. Treba pokušati sebe popraviti a ne zamarati se tko hoće a tko neće biti spašen. To samo Bog zna i odlučuje.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 14, 2023 11:57 

Ja koliko znam , a i drugi znaju da je Isus Krist, Mesija otvorio vrata nebu, svojom vječnom žrtvom na križu

Da, i?! Te nekak ne razmem, kaj očeš z tem reći?!

.. budui precizan ...šta po tebi znači taj gore navod:There is no entering into salvation outside the Church,

Po meni?! :roll: :roll: Kakve veze ima šta po meni to znači?! Ili, npr. po tebi?! Pa nismo babe na placu. :roll: Već sam ti tisuću puta spomenuo, sasvim je nebitno šta po meni ili npr. tebi nešto znači, jedino kaj je bitno jest ono šta Crkva uči. Kakve su ti to fore Hrkane?! :roll:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 14, 2023 12:13 

Treba pokušati sebe popraviti a ne zamarati se tko hoće a tko neće biti spašen. To samo Bog zna i odlučuje.

Gospođo nešto ste krivo razmeli, mi se ovde ne zamaramo hoće li se netko spasiti ili neće, jako me to dira. :roll: Mi ovde raspravljamo ima li izvan Crkve spasenja ili nema?! Dogma kaže da nema, citiram;

Membership of the Church is necessary for all men for salvation. (De fide.)

Šta vi gospođo kažete?! :lol:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 14, 2023 12:44 

Da, i?! Te nekak ne razmem, kaj očeš z tem reći?!

Po meni?! :roll: :roll: Kakve veze ima šta po meni to znači?! Ili, npr. po tebi?! Pa nismo babe na placu. :roll: Već sam ti tisuću puta spomenuo, sasvim je nebitno šta po meni ili npr. tebi nešto znači, jedino kaj je bitno jest ono šta Crkva uči. Kakve su ti to fore Hrkane?! :roll:

s tobom pričamo čovječe, ne s Tomom ili Aurelijusom??! :lol:
Pitam te zato jer ti očito ne znaš šta znači ta tvrdnja!
Ti je ne shvaćaš

Pa objasni nam kako si ti razumio tu tvrdnju??

Vrh

PostPostano: Čet ruj 14, 2023 12:55 

Gospođo nešto ste krivo razmeli, mi se ovde ne zamaramo hoće li se netko spasiti ili neće, jako me to dira. :roll: Mi ovde raspravljamo ima li izvan Crkve spasenja ili nema?! Dogma kaže da nema, citiram;

Membership of the Church is necessary for all men for salvation. (De fide.)

Šta vi gospođo kažete?! :lol:

pa ako je to dogma-istina vjere, onda je katekizam KC u suprotnosti sa dogmom!!
Ili to nije dogma kako tvrdiš??

Zadnja izmjena: hrki; Čet ruj 14, 2023 13:23; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 14, 2023 13:07 

osim toga ti ne razumiješ šta je to dogma
na temi Raj,pakao ,čistilište također navodiš da je 426 dogmi,a to NIje istina!
Dogmi je puno manje!

zat nemoj jalovo sipati izreke teologa, filozofa isl. jer ih ti uopće ne razumiješ
Ti ne znaš sročiti svojim riječima jednu malo dužu tezu, izreku, sentencu...
A o vlastitom tumačenju nečije izjave da ne govorimo

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 131 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata