Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 07:38

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 180 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon ruj 18, 2023 12:08 

Ovo zajednički odgovaram svima koji misle da će mi muž završiti u Paklu.
Neću više ponavljati. Ako netko misli da bivstvovanjem u crkvi i primanjem sakramenata dobija mjesto u Raju, bez obzira koliko mu je srce tvrdo ili oholo ili niz toga, taj ima problem. I to veliki.
Hrki, kako misliš da mom mužu nije nepoznat Isus? Pa očito mu je nepoznat.
Rekoh, prije će u Raj nego ja. Bog zna što je kome u srcu i On je taj koji odlučuje.
Uhvatili ste se "propisa" kao pravi farizeji. No Božja je iznad ljudske, stoga, ne brinite. :;
Ptpisujem sve što je viz napisao.
Hrki, naravno da nije nužno biti katolik da bi se spasio.

ako ovako razmišljaju ateisti i agnostici onda je jasno zašto ne ulaze u KC
Ovo je jedan od razloga
Ako katolik kaže da nije potrebno ući u Crkvu , krstiti se, primati sakramente itd. onda zašto bi ateist smatrao da je to potrebno!??

Ako netko ( posebice katolik)širi ovakav krivi nauk , onda će i ateist reći pa zašto bih postao vjernik...spasiti ću se dobrim djelima, dobrim srcem isl.!
Je li ti ( i ti Početniče) SHVAĆATE KOJE HEREZE širite?
Vi pobijate sve teologe, svece KC, patristička učenja, dogme KC i da ne nabrajam šta sve!

Jeste li vi čuli za misije koje je KC stoljećima vršila i danas vrši i evangelizira...sam Isus je naredio apostolima da krste u ime Isusovo, u ime Presvetog Trpjstva?
Je li vi znate šta je izvorni, istočni grijeh i potreba krštenja?
jeste li vi čulio za Pelagija i herezu pelegijanstva?

Jeste li svjesni da tim pisanjem navodite svakog ateista, agnostika koji se dvoumi da li se on treba krstiti i ući u KC, Tijelo Kristovo na zemlji koje ste i sami pripadnici, da NE uđe u Crkvu...jer kad bi slušao vas Crkva i biti katolik mu ne treba za spasenje
Dovoljna su dobra djela ...

Zadnja izmjena: hrki; Pon ruj 18, 2023 14:21; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 18, 2023 12:46 

ako ovako razmišljaju ateisti i agnostici onda je jasno zašto ne ulaze u KC
Ovo je jedan od razloga
Ako katolik kaže da nije potrebno ući u Crkvu , krstiti se, primati sakramente itd. onda zašto bi ateist smatrao da je to potrebno!??

Ako netko ( posebice katolik)širi ovakav krivi nauk , onda će i ateist reći pa zašto bih postao vjernik...spasiti ću se dobrim djelima, dobrim srcem isl.!
Je li ti ( i ti Početniče) SHVAĆATE KOJE HEREZE širite?
Vi pobijate sve teologe, svece KC, patristička učenja, dogme KC i da ne nabrajam šta sve!

Jeste li vi čuli za misije koje je KC stoljećima vršila i danas vrši i evangelizira...sam Isus je naredio apostolima da krste u ime Isusovo, u ime Presvetog Trpjstva?
Je li vi znate šta je izvorni, istočni grijeh i potreba krštenja?
jeste li vi čulio za Pelagija i herezu pelegijanstva?

Jeste li svjesni da tim pisanjem navodite svakog ateista, agnostika koji se dvoumi da li se on treba krstiti i ući u KC, Tijelo Kristovo na zemlji koje ste i sami pripadnici, da uđe u Crkvu...jer kad bi slušao vas Crkva i biti katolik mu ne treba za spasenje
Dovoljna su dobra djela ...

Ti si potpuno pogrešno shvatio ono što sam ja pisao.
Ponavljam još jednom: nauk Crkve je jasan po tom pitanju i ja ga ne želim mijenjati niti dovoditi u pitanje. Jasno je što KKC kaže o spasenju u i izvan Crkve i nema potrebe kao papagaj to ponavljati.
Ali reći za konkretnu osobu, NN, pogotovo onu koju ne poznaješ, da će otići u pakao jer nije dio Crkve, to je prijatelju dragi za mene teška oholost.
Ako ti smatraš da je to moje mišljenje hereza, onda ja zaključujem da ti vrlo usko shvaćaš odnos kojeg Bog i čovjek mogu imati i zaboravljaš onu poznatu: "moje misli nisu vaše misli, i puti moji nisu vaši puti" (Iz 55,8).

Vrh

PostPostano: Pon ruj 18, 2023 13:32 

Ti si potpuno pogrešno shvatio ono što sam ja pisao.
Ponavljam još jednom: nauk Crkve je jasan po tom pitanju i ja ga ne želim mijenjati niti dovoditi u pitanje. Jasno je što KKC kaže o spasenju u i izvan Crkve i nema potrebe kao papagaj to ponavljati.
Ali reći za konkretnu osobu, NN, pogotovo onu koju ne poznaješ, da će otići u pakao jer ne ide u Crkvu, to je prijatelju dragi za mene teška oholost.
Ako ti smatraš da je to moje razmišljanje hereza, onda imaš problema sa percepcijom Božje dobrote i milosrđa.

PA ako ti je nauk KC jasan , a jasno je i da onaj tko svjesno ne želi uči u KC da time snosi posljedice
Više puta je ponovljeno da njen muž nije u nezabludivom neznanju ( ne živi u prašumi, džungli itd), ap ako nije u nesavladivom neznanju onda na njega ne djeluju izuzeci iz KKC- 846 do 848
Nemamm ja šta biti ohol...ja samo kažem šta kaže nauk KC koji je tu jasan
A ti ako hoćeš relativizirati nauk KC, njene dogme itd samo izvoli
To je oholost, to što ti radiš,a u ime neke humanosti, ljubavi...

Opet ponavljam ...ovakvo pisanje, ovakvo relativiziranje nauka KC samo dovodi moguće obraćenika na katoličanstvo da to ne naprave!
Zaštio bi to napravili ako će se spasiti i bez obraćenja na vjeru?? Bez ulaska u Crkvu im se po takvom pisanju isto piše?
Čemu uopće vjera u Isusa Krista i ulazak u Tijelo Isusa Krista= CRKVA ako je dovoljna puka savjest i " dobra djela i dobro srce"??

Vrh

PostPostano: Pon ruj 18, 2023 14:21 

"Dolazeći iz Jeruzalema u Jerihon, Isus je po običaju ušao u sinagogu. Dok je naučavao, neki ga je pismoznanac iskušavao: "Učitelju, što mi je činiti, da život vječni baštinim? (Lk 10.25)". Isus je znao, da pismoznanac već zna odgovor prema Starome zavjetu pa ga zatraži da mu i kaže. Pismoznanac odgovori: "Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim, i svoga bližnjega kao sebe samoga! (Lk 10,27)." Isus mu odgovori, da je dobro rekao pa neka tako i čini. Pismoznanac zapita: "A tko je moj bližnji? (Lk 10,29)." Židovi su za svoje bližnje držali druge Židove i pripadnike drugih naroda, ako su živjeli sa Židovima i poštivali ih. Bližnjima nisu smatrali krivovjernike, doušnike i otpadnike. Samarijance nisu smatrali bližnjima, jer su im bli neprijatelji, pogotovo nakon što su Samarijanci između 6. i 9. godine poslije Krista prosipali ljudske kosti na hramskom trgu u Jeruzalemu, što su Židovi smatrali užasnim činom.

Isus kao odgovor na pitanje pismoznanca priča prispodobu. Neki čovjek putovao je od Jeruzalema do Jerihona. Razbojnici su ga opljačkali kraj ceste i ostavili ga polumrtva. To se ponekad događalo i u stvarnosti u to vrijeme.[1] Putem je prolazio židovski svećenik i samo je prošao. Malo kasnije prolazio je i levit i učinio isto. Nakon toga prolazio je Samarijanac, vjerojatno trgovac. Njega je jako pogodilo, što je našao polumrtvog čovjeka, sažalio se i pomogao mu. Rane mu je povio polivši ih uljem i vinom. Odveo ga je u gostinjac i dao novce gostioničaru, da se pobrine za čovjeka.

Nakon što je izrekao prispodobu Isus pita pismoznanca, koji je od trojice bio bližnji čovjeku koji je stradao od razbojnika. Pismoznanac odgovori: "Onaj koji mu iskaza milosrđe (Lk 10, 37)." Isus mu kaže neka i on tako čini."

Evo, Isus je sve rekao.
Levit i svećenik, to su oni koji misle da će se spasiti držeći se obreda, pripadajući određenom dijelu ljudi.
Samarijanac ne pripada njima, a ipak je naglašena njegova dobrota.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 18, 2023 14:29 

Ja sam ti taj samarijanac kojega citiraš :))
Mi ti želimo pomoći a ne suprotno!

Ja i još neki forumaši ti dobronamjerno dajemo savjet da se moliš Boga itd da ti se muž obrati , jer on nije u nesavladivom neznanju
To što ti misliš kao i 99% ateista da su dobra djela dovoljna ( što je jako relativno šta su dobra djela u? a šta je sa smrtnim grijesima koje je počinila osoba od 50 godina u svome životu!...kako se čiste svi ti grijesi bez krštenja, sakramenata , ispovijedi...?!).
Jako dugo pišeš na forumu i dugo si već katolkinja a ne možeš skužiti bitne i osnovne stvari??

Ajde reci nam...čemu krštenje ako je dovoljno biti dobar??
Što je CRKVA UVELA POTREBU KRŠTENJA??
Ako ćemo teološki točno, nije ju Crkva izmislila nego je Isus to naredio apostolima?

Vrh

PostPostano: Pon ruj 18, 2023 14:34 

"Dolazeći iz Jeruzalema u Jerihon, Isus je po običaju ušao u sinagogu. Dok je naučavao, neki ga je pismoznanac iskušavao: "Učitelju, što mi je činiti, da život vječni baštinim? (Lk 10.25)". Isus je znao, da pismoznanac već zna odgovor prema Starome zavjetu pa ga zatraži da mu i kaže. Pismoznanac odgovori: "Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim, i svoga bližnjega kao sebe samoga! (Lk 10,27)." Isus mu odgovori, da je dobro rekao pa neka tako i čini. Pismoznanac zapita: "A tko je moj bližnji? (Lk 10,29)." Židovi su za svoje bližnje držali druge Židove i pripadnike drugih naroda, ako su živjeli sa Židovima i poštivali ih. Bližnjima nisu smatrali krivovjernike, doušnike i otpadnike. Samarijance nisu smatrali bližnjima, jer su im bli neprijatelji, pogotovo nakon što su Samarijanci između 6. i 9. godine poslije Krista prosipali ljudske kosti na hramskom trgu u Jeruzalemu, što su Židovi smatrali užasnim činom.

Isus kao odgovor na pitanje pismoznanca priča prispodobu. Neki čovjek putovao je od Jeruzalema do Jerihona. Razbojnici su ga opljačkali kraj ceste i ostavili ga polumrtva. To se ponekad događalo i u stvarnosti u to vrijeme.[1] Putem je prolazio židovski svećenik i samo je prošao. Malo kasnije prolazio je i levit i učinio isto. Nakon toga prolazio je Samarijanac, vjerojatno trgovac. Njega je jako pogodilo, što je našao polumrtvog čovjeka, sažalio se i pomogao mu. Rane mu je povio polivši ih uljem i vinom. Odveo ga je u gostinjac i dao novce gostioničaru, da se pobrine za čovjeka.

Nakon što je izrekao prispodobu Isus pita pismoznanca, koji je od trojice bio bližnji čovjeku koji je stradao od razbojnika. Pismoznanac odgovori: "Onaj koji mu iskaza milosrđe (Lk 10, 37)." Isus mu kaže neka i on tako čini."

Evo, Isus je sve rekao.
Levit i svećenik, to su oni koji misle da će se spasiti držeći se obreda, pripadajući određenom dijelu ljudi.
Samarijanac ne pripada njima, a ipak je naglašena njegova dobrota.

i kave to ima veze sa tvojim mužem...ovo je Isus rekao dok nije dao svoj život na križu, dok nije uskrsnuo , dok nije ustanovio euharistiju, sakrament svete ispovijedi , dok nije ustanovio svoju svetu, katoličku i apostolsku Crkvu na posljednoj večeri itd!
Hoćeš li reći da tvoj muž u 40,50 godina ( ne znam koliko ima godina?) nije počinio NIJEDAN TEŠKI GRIJEH?

Vrh

PostPostano: Pon ruj 18, 2023 15:23 

Hoćeš reći da prije toga Isus nije znao što govori???
A ovo drugo...Zar postoji čovjek koji nije počinio niti jedan (teški, laki) grijeh?
Kakve stvari pitaš...
Pa nije ovo proces beatifikacije muža mi. :lol:

Vrh

PostPostano: Pon ruj 18, 2023 15:36 

A ovo drugo...Zar postoji čovjek koji nije počinio niti jedan (teški, laki) grijeh?
Kakve stvari pitaš...

Isus je znao dobro šta govori, zato je i osnovao Katoličku crkvu i sakramente
Pa pitam te jer ti ne kužiž nužnost postojanja Crkve!
Ne kužiš šta je potrebno da bi se ljudi očistili od izvornog grijeha
Ti dalje ne kužiš šta je potrebno da se odrasloj osobi oproste teški ( smrtni ) grijesi!
ti ne kužiš osnove nauka KC ... :shock:

je si li sada shvatila nužnost da se muž obrati, krsti u KC itd
Ili i dalje moram sve crtati??

Vrh

PostPostano: Pon ruj 18, 2023 16:31 

Isus je znao dobro šta govori, zato je i osnovao Katoličku crkvu i sakramente
Pa pitam te jer ti ne kužiž nužnost postojanja Crkve!
Ne kužiš šta je potrebno da bi se ljudi očistili od izvornog grijeha
Ti dalje ne kužiš šta je potrebno da se odrasloj osobi oproste teški ( smrtni ) grijesi!
ti ne kužiš osnove nauka KC ... :shock:

je si li sada shvatila nužnost da se muž obrati, krsti u KC itd
Ili i dalje moram sve crtati??

Možeš li meni molim te objasniti zašto je papa rekao za Judu :"Nitko ne može tvrditi da netko, pa čak niti Juda, nije došao u nebo."?
Je li nauk KC jasan po pitanju samoubojstva?

Vrh

PostPostano: Pon ruj 18, 2023 17:22 

Možeš li meni molim te objasniti zašto je papa rekao za Judu :"Nitko ne može tvrditi da netko, pa čak niti Juda, nije došao u nebo."?

je li to papa rekao ex cathedra?...nije
ja neću tumačiti njegove riječi...trebao bi pitati Njega šta je mislio

a što se tiče Jude imaš u NZ šta je rečeno u vezi njega i njegove izdaje...pa sam zaključi

Vrh

PostPostano: Pon ruj 18, 2023 17:41 

evo ako si EVENTUALNO početnik u nauku KC , da se ne mučiš tražiti, evo šta piše u NZ, to je rekao osobno Isus Krist:

“Jao onomu čovjeku koji izdaje Sina čovječjega, tome bi čovjeku bolje bilo da se ni rodio nije”.

po ovome što je rekao sam Bog-Isus, da li se Juda spasio i završio barem u čistilištu ili je u paklu?

I ne moraš mi postavljati molim te trik pitanja, poput farizeja i pismoznanaca, želeći me uhvatiti da nešto krivo kažem...pa da ti onda opet krivo zaključuješ u generalnom pogledu da krivo govorim i za sve druge stvari,posebice ovo zadnjih dana o čemu pišemo u vezi EENS ,KKC-TOČKI 846 DO 848!

Vrh

PostPostano: Pon ruj 18, 2023 18:53 

evo ako si EVENTUALNO početnik u nauku KC , da se ne mučiš tražiti, evo šta piše u NZ, to je rekao osobno Isus Krist:

“Jao onomu čovjeku koji izdaje Sina čovječjega, tome bi čovjeku bolje bilo da se ni rodio nije”.

po ovome što je rekao sam Bog-Isus, da li se Juda spasio i završio barem u čistilištu ili je u paklu?

I ne moraš mi postavljati molim te trik pitanja, poput farizeja i pismoznanaca, želeći me uhvatiti da nešto krivo kažem...pa da ti onda opet krivo zaključuješ u generalnom pogledu da krivo govorim i za sve druge stvari,posebice ovo zadnjih dana o čemu pišemo u vezi EENS ,KKC-TOČKI 846 DO 848!

"Nitko ne može tvrditi da netko nije došao u nebo" kaže poglavar svete, katoličke i apostolske Crkve. Bilo bi dobro, umjesto što dociraš i pišeš velikim slovima (što se u pisanoj komunikaciji smatra vikanjem), da razmisliš zašto je on to rekao.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 19, 2023 03:09 

Kakve stvari pitaš...

Zaista mi nije jasno kako unatoč tome što ti je nekoliko ljudi pokazalo nauk Crkve i dalje možeš tako oholo gurati po svojem. Itekako postoje ljudi koji za života nisu počinili nitijedan smrtni grijeh (npr. Sv. Dominik Savio). Djevica Marija začeta bez istočnoga grijeha i za života nije počinila niti jedan laki ili teški grijeh.

Razlika je što se sakramentom ispovijedi odrješuju počinjeni grijesi (i smrtni i laki) te ostaje vremenita kazna. Tvoj muž, s obzirom na to da je ateist, ne ispovijeda se i samim time grijesi za života mu nisu odriješeni. Kako ti nije jasno da on može biti "dobar" do mile volje, ali mu to ništa ne znači ako nije ispovijeđen, tj. ako nije katolik.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 19, 2023 05:26 

Ono što sam naveo o "ja" govoru i o "ti" govoru se uvijek, pa i u ovoj raspravi, pokazuje kao odabir.
Mogu pisati o sebi ili mogu gledati trunje drugoga...
To je odabir u vjeri. Vlastitoj vjeri i pokazuje moj/naš odabir.

Gledajući drugoga misleći da ga treba ispraviti, "ne vidim" svoju kladu.
Ili još bolje rečeno - nisam u vjeri, nisam u ljubavi, nisam u slobodi, ne živim očaran našim različitostima misleći kako trebam popravljati što je ljubavlju (savršenstvom) stvoreno...
Živim u prividu ljubavi. Ne vidim vječno u našoj prirodi koje je osnova, već vidim samo vanjštinu, vremešnost, prolaznost koja nas "dijeli"...

Kad znam da smo u ljubavi jedno tijelo, ne optužujem drugu "ruku" zato što je drugačija, već je prihvaćam sa ljubavlju radeći sa njom u zajednici :))
Prihvaćanje različitoga (bez prijetnji, ucjena, opomena, ocjena) je čin kad sam u vjeri.

To mogu slobodno odabrati, a mogu imati i prolazno (privid nedostatka ljubavi) za osnovu!

Isus za sebe nije rekao da je dobar. To je izjava u ljubavi.
Ja nisam dobar i loš ( no tu često padnem i spotaknem se u vjeri držeći se za pravednost i logiku prolaznog ovog svijeta).

Ja sam Božje dijete satkan od ljubavi kao i svatko od nas na neponovljive neprocjenjive načine Bogom dane!
Kad mislim da je nešto dobro, a nešto loše - ja gubim vjeru, ja ne vidim ljepotu nas...

Predivan je ovaj život, Bogu hvala! :DD

Vrh

PostPostano: Uto ruj 19, 2023 06:54 

Iz rasprave zadnjih dana oko ima li spasenja izvan Crkkve, ima li nekih iznimki i koje su to, vidi se nažalost da mnogi katolici ne znaju dobro nauk svoje vjere, nauk KC , da se te iznimke za spasenje izvan KC krivo shvaćaju, preširoko tumače i da jako relativiziraju nauk KC, posebice dogme da izvan Crkve nema spasenja
Ne samo taj institut koji je dosta malo promtumaćen od strane teologa i svećenika, i koji je recimo na neki način misnko polje i teološki gledano dosta sklizak teren ako ga ne pročitamo dosta sabrano i ne proučimo u detalje

Ali puno je veća mana, slabost katolika/kršćana kada ne znamo osnove nauka KC...kada ne znamo čemu uopće krštenje, od čega nas ono spašava, koja je vrijenost svetih sakramenata , koja je svrha ispovijedi i svete pričesti , čemu uopće ustanovljenje Crkve itd.
Iz nekih rasprava se lako vidi da neki svojim tvrdnjama misle, indirektno navode, impliciraju da Crkva , sakramenti, krštenje, sakrament svete ispovijedi itd uopće nisu potrebni za spasenje!
Za spasenje su dovoljna dobra djela, plemenito srce, sama savjest čovjekova...
ako je to dovoljno onda je Isus krist koji je završio na križu nepotrebno završio na križu, nepotrebno umro za sve ljude...pitanje ljudske savjesti, dobrih djela, etike i ćudoređa je postojalo i prije dolaska Sina Božjega ne zemlju
Onda je moglo ostati sve po starome, Bog nije trebao žrtvovati svoga Sina da nas spasi

Znači to je teško RELATIVIZIRANJE nauka KC i objavljenih Božjih istina preko njejgove Crkve na zemlji
Ako takav pogrešan nauk šire neki svećenici, neki teolozi, filozofi, sami katolici laici onda šta onda o katoličkoj vjeri mogu misliti nekatolici?? Pogrešno misliti!
nije onda čudo da ateisti, agnostici ne osjećaju nikakvu potrebu da postanu vjernici ako mi sami pričamo da se ljudi spašavaju samim dobrim djelima, svojom savješću isl.
mi sami svojim tvrdnjama da su dovoljna dobra djela pobijamo potrebu da se netko obrati, postane vjernik i krsti
mi sami ako to tvrdimo pobijamo vrijednost i spasenjsku snagu svetih sakramenata posebice svete ispovijedi/pokore

Mi katolici se moramo čuvati tog modernog relativiziranja, indiferentnosti i modernog sinkretizma
Mi moramo isticati naše posebnosti, Božje objave koje su u punini dane u KC.
NEISKRIVLJENA I SAČUVANA OBJAVA nalazi se samo u KC I zato KC ima posebno mjesto u odnosu na druge religije i kršćanske zajednice
Punina Božanske istine očuvana je u KC!

zaključjujem da to pogrešno i nepotpuno tumačenje naše vjere, vjerskih istina jedan od razloga zašto mnogi i koji počmu razmišljati o vjeri i obraćenju na kraju to ne učine jer dođu do pogrešnog zaključka da im vjera i prelazak na krščanstvo nije potrebno, jer ne donosi ništa posebno, ništa novo i bolje, ništa spasenjsko u odnosu na sami društveni moral, dobra djela i savjest koju svi imamo

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 180 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata