Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri pro 11, 2024 07:58

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 740 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri tra 03, 2024 18:38 
Administrator

Biskupi su pozvali nas vjernike da 17.4. izađemo na izbore. Ako to izbjegavamo "tada drugima prepuštamo da odlučuju u naše ime te sami sebi uskraćujemo mogućnost čina građanske odgovornosti i skrbi za opće dobro, odnosno »glasujemo« upravo za one zbog kojih se odustalo od izlaska na izbore."

Kod izbora kome dati glas, biskupi su naglasak stavili na ova pitanja: "zabrinjavajuću demografsku situaciju, iseljavanje stanovništva te pitanje migracija, a o kojima ovisi naša budućnost i životni standard"
"Vjernike, kao i sve ljude dobre volje u Hrvatskoj, pozivamo da u izboru svojih kandidata vode računa i o vrijednosnim i svjetonazorskim pitanjima poput poštovanja vjerskih sloboda u javnom životu, poštovanja života od trenutka začeća do naravne smrti, neradne nedjelje, kao i sve prisutnije pitanje rodne ideologije, itd."
"Među prioritete hrvatskoga društva zasigurno ulazi i borba protiv korupcije, jer ona stvara nezdrave međuljudske odnose, nepovjerenje u državne institucije, ali i rezerviranost ulagača u razna područja gospodarstva. Korupcija je zlo koje se rađa u srcima onih koji se Boga ne boje, niti za ljude mare."

Vrh

PostPostano: Čet tra 04, 2024 15:40 

Neću jer nemam za koga.

Vrh

PostPostano: Čet tra 04, 2024 17:56 

Biskupi su pozvali nas vjernike da 17.4. izađemo na izbore. Ako to izbjegavamo "tada drugima prepuštamo da odlučuju u naše ime te sami sebi uskraćujemo mogućnost čina građanske odgovornosti i skrbi za opće dobro, odnosno »glasujemo« upravo za one zbog kojih se odustalo od izlaska na izbore."

Kod izbora kome dati glas, biskupi su naglasak stavili na ova pitanja: "zabrinjavajuću demografsku situaciju, iseljavanje stanovništva te pitanje migracija, a o kojima ovisi naša budućnost i životni standard"
"Vjernike, kao i sve ljude dobre volje u Hrvatskoj, pozivamo da u izboru svojih kandidata vode računa i o vrijednosnim i svjetonazorskim pitanjima poput poštovanja vjerskih sloboda u javnom životu, poštovanja života od trenutka začeća do naravne smrti, neradne nedjelje, kao i sve prisutnije pitanje rodne ideologije, itd."
"Među prioritete hrvatskoga društva zasigurno ulazi i borba protiv korupcije, jer ona stvara nezdrave međuljudske odnose, nepovjerenje u državne institucije, ali i rezerviranost ulagača u razna područja gospodarstva. Korupcija je zlo koje se rađa u srcima onih koji se Boga ne boje, niti za ljude mare."

Istakli su i slijedeće:
Međusobno optuživanje, diskreditiranje drugih političkih opcija i njihovih kandidata za Hrvatski sabor, kršenje ustavnih odredbi i narušavanje ustavno-pravnog poretka države nisu ponašanja koja zaslužuju povjerenje građana, a imaju i iznimno negativan odgojan učinak na sva područja društva: od obiteljskoga života preko škole do javnoga i osobito svakodnevnoga života. Takva ponašanja nisu jamac sigurnosti i stabilnosti države i naroda u svjetlu zahtjeva općega dobra svih građana.
i
U ovom trenutku sveopće geopolitičke nestabilnosti u Europi, osobito izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu koja se na određen način proteže i do naših prostora, najmanje nam je potrebna politička nestabilnost i dovođenje u pitanje povjerenja u institucije, kao i u zakonitost parlamentarnih izbora koji su pred nama. Vladavina prava kao temeljno ustavno načelo obvezuje sve građane Republike Hrvatske, sve institucije, pa i političke stranke. Stoga apeliramo na sve sudionike izbornoga procesa da postupaju poštujući Ustav Republike Hrvatske i relevantne zakone, ali i ljudsko dostojanstvo svakoga kandidata za parlamentarne izbore. Posebice važnim držimo obvezu svih političkih stranaka da svojim postupanjem izbjegnu ustavnopravnu krizu te da oni, koji već imaju određene, pa makar i ograničene političke ovlasti, budu primjerom poštena izbornog natjecanja. Pri tome želimo istaknuti da je Republika Hrvatska do 2000. godine imala polupredsjednički sustav, a od 2000. godine parlamentarni koji izričito predviđa zabranu stranačkog članstva za predsjednika države.

To znači da ne treba glasovati za ljevičare oko Milanovića koji krši ustav i ponaša se neuravnoteženo.

Vrh

PostPostano: Čet tra 04, 2024 20:26 

Biskupi su se protivili uvođenju Istanbulske konvencije pa im je tadašnji Plenkovićev pulen Kuščević odbrusio da ne znaju o čemu pričaju. Lovri sam dala glas direktnim odabirom, znam ga osobno. Čestitala mu i bilo mi je drago. Nakon nasilnog uvođenja IK, smučilo mi se. Neću o drugom, gušenju referenduma itd. Toliko da mu se danas ne javim kad ga vidim. Rekoh tada, nikad više.

Vrh

PostPostano: Pet tra 05, 2024 09:35 

Stanje oko vlasti će ostati nepromijenjeno što se tiče vladajućih, kod ostalih su moguće promjene naprimjer rast stranke možemo i daljnji pad mosta, nadam se da ipak ne bude tako.

Vrh

PostPostano: Pet tra 05, 2024 13:39 

Lovri sam dala glas direktnim odabirom, znam ga osobno. Čestitala mu i bilo mi je drago.

No jesi si našla peršonu za koga si glasala. :roll:

Vrh

PostPostano: Pet tra 05, 2024 13:53 

Tko je to mogao očekivati. Pobožna family, on je pozdravljao sa "hvaljen Isus"

Vrh

PostPostano: Pet tra 05, 2024 16:23 

Tko je to mogao očekivati. Pobožna family, on je pozdravljao sa "hvaljen Isus"

Pusti ti to. Svi oni pozdravljaju sa "hvaljen Isus", i pozdravljat će te kako god ti želiš da te pozdravljaju, samo da dođu/ostanu na vlasti. Treba se kloniti politike, najbolje se okaniti se ćorava posla.

Vrh

PostPostano: Pet tra 05, 2024 18:31 

Nećemo mi slušati priglupe savjete zgubidana već slušati biskupe koji su nas potaknuli da drugi ne biraju umjesto nas.

Vrh

PostPostano: Uto tra 09, 2024 17:44 

HDZ, Most, SDP i Možemo = pravo na pobačaj je temeljno pravo i odluka žene.
Je li iznenađenje da Selak Raspudić (Most) smatra pobačaj temeljnim ljudskim pravom?
https://narod.hr/hrvatska/hdz-most-sdp- ... -dp-protiv

Vrh

PostPostano: Sri tra 10, 2024 15:44 
Administrator

Biskupi su nas pozvali da izađemo na izbore, to je primarna poruka izjave. Dobro pitanje je tko uopće sluša biskupe? Pa katolici su i tako u mnogome neposlušni svojim biskupima, pa tako i ovoj stvari.
No kako je pojasnio V. Dugalić, izlazak na izbore je "vjerska dužnost, jer vjera nije samo privatna stvar, nego ima i svoju društvenu dimenziju". A na prošlim izborima su biskupi bili još direktniji:
“Ne smijemo dopustiti da nas zahvati duh ravnodušnosti ili napast malodušja kako se ništa ne može učiniti. Kad netko ostane kod kuće i ne ide na biralište, čini grijeh propusta. Bježeći od vlastite odgovornosti, prepušta drugima da odlučuju i u njegovo ime. Među osobama koje se kandidiraju za obnašanje službe narodnoga zastupnika ili zastupnice u Hrvatskom saboru ima onih koji zaslužuju povjerenje. Izbor tzv. preferencijalnim glasom k tomu daje mogućnost izravno birati zastupnika ili zastupnicu za koje smo uvjereni da su sposobni suočiti se sa suvremenim izazovima. Naime, sud savjesti nije kakav emotivan sud, nego proizlazi iz razborite prosudbe i odgovornosti te usvojenoga sustava vrijednosti koji nadahnjuje naš kršćanski život”.

Svatko ima neku svoju ideju kako bi što trebalo učiniti, no snaga vjernika kada slušaju svojeg biskupa je u zajedništvu, a samo u zajedništvu se mogu "pomicati planine". Ako su biskupi direktno pozvali da izađemo na izbore, koliko će katolika poslušati svojeg biskupa?

Vrh

PostPostano: Sri tra 10, 2024 16:17 

Ajme, Giovi. Poslušala bih biskupe prije no ikog u ovoj državi ali jednostavno NEMAM za koga glasovati. Zar ću gledati tko je manje zlo?

Vrh

PostPostano: Sri tra 10, 2024 22:25 
Administrator

Izbor nije lagan jer nema idealnih kandidata, ali preferencijalnim glasom možemo izabrati direktno osobu koja može pomoći da bude manje zla a barem malo više dobra u društvu, trebalo bi se malo upoznati tko je najbolji izbor u pojedinoj izbornoj jedinici.
Ako mi nećemo birati, birat će drugi umjesto nas.

Vrh

PostPostano: Čet tra 11, 2024 11:21 

Neka bira tko god hoće umjesto mene :;
Već sam napisala što se dogodilo s mojim preferencijalnim glasovanjem.
Zato, nikad više.

Vrh

PostPostano: Sub tra 13, 2024 10:26 

Biskupi su se protivili uvođenju Istanbulske konvencije pa im je tadašnji Plenkovićev pulen Kuščević odbrusio da ne znaju o čemu pričaju. Lovri sam dala glas direktnim odabirom, znam ga osobno. Čestitala mu i bilo mi je drago. Nakon nasilnog uvođenja IK, smučilo mi se. Neću o drugom, gušenju referenduma itd. Toliko da mu se danas ne javim kad ga vidim. Rekoh tada, nikad više.

Nemoj tako, jel znaš kako funkcionira stranačka demokracija? O određenom pitanju raspravlja se u stranci i stav stranke obvezuje njene zastupnike u saboru. Da, zastupnik može napustiti stranku i glasati po svome - ali - da li je to pošteno? Osobno mislim da nije. Ako se ne slažeš sa stavom, idi na izbore kao nezavisni pa onda zauzimaj stavove kakve želiš.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 740 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata