Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 12:40

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 611 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 41  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned stu 17, 2024 18:01 

Upravo sam ga isto i ja pitao, nije li to preveliki relativizam.
Samo se nasmijao i rekao da ću shvatiti kad dođe vrijeme.
Danas sam uvjeren da je bio u pravu. Svakome će se suditi po njegovoj savjesti.

Ne mogu ti dati bolji odgovor od toga. Nije moja mudrost.

Uvjek mudra pitanja postavljaj tako ćeš i sam modrost steći a savjest tvoja kad' dođe vrijeme shavatit će ovo što ću ti reći...

Vrh

PostPostano: Ned stu 17, 2024 18:06 

Ajmeee pa ljudi ima puno vrsta savjesti. Zato i postoje Raj pakao i Cistiliste, zbog puno vrsta savjesti.

Vrh

PostPostano: Ned stu 17, 2024 18:18 

Upravo sam ga isto i ja pitao, nije li to preveliki relativizam.
Samo se nasmijao i rekao da ću shvatiti kad dođe vrijeme.
Danas sam uvjeren da je bio u pravu. Svakome će se suditi po njegovoj savjesti.

Ne mogu ti dati bolji odgovor od toga. Nije moja mudrost.

Ne drži mi vodu nikako ali ajd nek ti bude.

Vrh

PostPostano: Ned stu 17, 2024 18:26 

Ne drži mi vodu nikako ali ajd nek ti bude.

Meni je točka obrata bila kada sam pročitao kod sv Pavla da je 'Božji Zakon upisan duboko u srce svakog čovjeka'.

Vrh

PostPostano: Ned stu 17, 2024 18:28 

Uvjek mudra pitanja postavljaj tako ćeš i sam modrost steći a savjest tvoja kad' dođe vrijeme shavatit će ovo što ću ti reći...

Dobar! :mrgreen:

Ovo kao da si skinuo sa nekog starog zidnjaka.

Vrh

PostPostano: Ned stu 17, 2024 18:50 

Jel ti shvacas koliko nije normalno da si ti opsjednut idejom da sva Crkva mora biti u karizmatskom pokretu?.

Nisu karizme vezane samo za karizmatske pokreta.
Mozda tu dolazi do nerazumijevanja.

Pogledao sam malo tekstove po netu, ovaj iz srednjoškolskog vjeronauka dobro objašnjava:

https://www.vjeraidjela.com/karizme-u-crkvi/

Vrh

PostPostano: Ned stu 17, 2024 18:59 

Ajmeee pa ljudi ima puno vrsta savjesti. Zato i postoje Raj pakao i Cistiliste, zbog puno vrsta savjesti.

Zašto pakao malim a Raj i Čistilište velikim?

Koliko ima vrsta savjesti?

Vrh

PostPostano: Ned stu 17, 2024 19:33 

Meni je točka obrata bila kada sam pročitao kod sv Pavla da je 'Božji Zakon upisan duboko u srce svakog čovjeka'.

Istina ali bez crkvenog učiteljstva taj zakon bude iskrivljen i mnogi odu u zabludu,a svi rade po svojoj savjesti.

Vrh

PostPostano: Ned stu 17, 2024 20:18 

Istina ali bez crkvenog učiteljstva taj zakon bude iskrivljen i mnogi odu u zabludu,a svi rade po svojoj savjesti.

Zar nije i crkveno učiteljstvo upisano u srce čovjeka?

Vrh

PostPostano: Ned stu 17, 2024 21:16 

Ne znam što bih ti rekao.
Kada poslušam ovako nešto od biskupa Barronea, da 70% katolika misli kako je hostija simbol i ne vjeruju u prisutnost, onda stvarno ne znam što bih rekao o savjesti. S druge strane, svećenik koji mi je to rekao ima 80+ godina, iskusni isusovac koji je održao tko zna koliko ignacijanskih vježbi, nisam mu ni do koljena po iskustvu. Jos procesiram.

https://youtu.be/JjP7ULt7jFM?si=hgM66UuE3mQEDj2w

Vrh

PostPostano: Ned stu 17, 2024 22:19 

Na VG svecenici i laici upozoravaju jer vide da je tip lazni prorok. Jer su dokazali njegove lazi i hereze prijetnje i kletve kao i to da je otpali katolik i raskolnik. Zato jer je oholica manipulator i jer ima poremecaj osobnosti narcizma, jer mu se vide simptomi. Govorimo protiv njega jer znamo tko su lazni proroci.
Eto zasto.

Ja za nijednog svećenika, biskupa u RH ili BiH ne mogu 100% staviti ruku u vatru i reći on je čist i pošten svećenik! Nije gay, nije pedofil, nije veliki griješnik isl!

Možeš li ti dati ruku u vatru za te svećenike koje stalno spominješ: pater M.Anić i don Galića i reći da su oni sigurno 100% čisti,da su 100% u pravu , da nisu nepošteni , da nisu možda otpadnici ,pedofili ili gayevi??

Budu fer pa nam reci iskreno...baš me zanima

Vrh

PostPostano: Ned stu 17, 2024 22:41 

Ajmeee pa ljudi ima puno vrsta savjesti. Zato i postoje Raj Pakao i Cistiliste, zbog puno vrsta savjesti.

Vrh

PostPostano: Ned stu 17, 2024 22:43 

Bozji zakon je u savjesti covjeka. Savjest je Bozji glas u nama.
I sad tu ima puno za učiti.

Vrh

PostPostano: Ned stu 17, 2024 22:49 

Ja za nijednog svećenika, biskupa u RH ili BiH ne mogu 100% staviti ruku u vatru i reći on je čist i pošten svećenik! Nije gay, nije pedofil, nije veliki griješnik isl!

Možeš li ti dati ruku u vatru za te svećenike koje stalno spominješ: pater M.Anić i don Galića i reći da su oni sigurno 100% čisti,da su 100% u pravu , da nisu nepošteni , da nisu možda otpadnici ,pedofili ili gayevi??

Budu fer pa nam reci iskreno...baš me zanima
egzorcisti su najsvetiji ljudi na svijetu jer inace ne bi imali autoritet nad sotonom. Jer sotona zna sve ljudske slabosti i optuzuje ljude. A egzorcistima ne nalazi optuzbe.
Ima i drugih ljudi kojih se sotona boji i koje ne optuzuje, nema im sto naći. I ti su ljudi sveci na zemlji. I njih se sotona boji. Ja sam srela mnoge svece. Bogu hvala.
Sotona moze i istući ljude.

Zadnja izmjena: kamensputa; Ned stu 17, 2024 22:59; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Ned stu 17, 2024 22:58 

O savjesti se uči iz teologije, iz filozofije iz etike i morala, iz medicine.
Evo kopirano iz vjeronauka sa gugla:
https://www.vjeraidjela.com/savjest-boz ... u-covjeku/
Trauma također utječe na savjest. Moguce je da krivi odgoj unisti savjest štićenicima.
Savjest je kao i volja bas u duši covjeka i po njima smo suđeni.
Savjest je divna tema, za nju je i ovaj jedan zivot malo.

E o i ovo:Pojam savjesti je kompleksniji nego što se na prvi pogled čini, a kroz povijest filozofije i teologije razvijeno je nekoliko različitih shvaćanja o njoj. Stoga je teško dati jednostavan odgovor na pitanje koliko vrsta savjesti imamo.

**Međutim, možemo razlikovati različite aspekte savjesti i njene funkcije, što nam može pomoći da bolje razumijemo ovaj fenomen:**

* **Ispravna i kriva savjest:** Ovo je najjednostavnija podjela. Ispravna savjest jasno razlikuje dobro od zla i vodi nas prema moralno ispravnim postupcima. Kriva savjest, s druge strane, može biti pogrešno informirana ili iskrivljena, pa nas može navesti na pogrešne odluke.
* **Živa i mrtva savjest:** Živa savjest je aktivna i stalno se razvija, dok je mrtva savjest pasivna i ne osjeća potrebu za moralnom ocjenom vlastitih postupaka.
* **Čista i opterećena savjest:** Čista savjest donosi mir i spokoj, dok opterećena savjest je izvor nemira i grižnje savjesti.
* **Skrupulozna savjest:** Osobe sa skrupuloznom savješću često su previše zahtjevne prema sebi i smatraju da nikada ne mogu učiniti dovoljno dobro.
* **Laksna savjest:** Suprotno skrupuloznoj, laksna savjest previše olako prolazi preko vlastitih pogrešaka.

**Osim navedenih, postoje i druge podjele savjesti, ovisno o različitim filozofskim i teološkim perspektivama.**

**Važno je naglasiti da savjest nije statična, već se razvija tijekom života pod utjecajem različitih čimbenika:**

* **Odgoj:** Obitelj i društvo u kojem odrastamo imaju velik utjecaj na oblikovanje naše savjesti.
* **Obrazovanje:** Školovanje i stjecanje znanja doprinose razvoju kritičkog mišljenja i sposobnosti donošenja moralnih sudova.
* **Osobno iskustvo:** Naša vlastita iskustva, uspjesi i neuspjesi, oblikuju našu savjest i moralni kompas.
* **Religija:** Vjera može imati snažan utjecaj na razumijevanje dobra i zla te na oblikovanje savjesti.

**U zaključku, ne postoji jednostavan odgovor na pitanje koliko vrsta savjesti imamo. Savjest je složen koncept koji se tijekom života razvija i mijenja pod utjecajem različitih čimbenika.**

https://www.fra3.net/teologija-i-duhovn ... vjest-1882

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 611 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 41  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata