Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 27, 2026 02:52

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 88 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet sij 03, 2025 16:44 

pints je napisao/la:
Zato jer se puno faktora u tom izračunu nagađa.
Sada smo došli do nagađanja kao znanstvene stvarnosti. No to jest ispravan opis rada teorijskih fizičara i teorijskih biologa.
pints je napisao/la:
I ne, ne može svatko razuman raći da je nešto takvo moguće ili nemoguće jer je vremenska i prostorna skala o kojoj govorimo daleko van normalnih ljudskih iskustava (na osnovu kojih se stvara zdravorazumsko zaključivanje). Za koliko toliko razuman zaključak ti nužno treba matematika.
Kad bi to bilo nužno, mogla bi se dala izračunati vjerojatnost i ona bi bila glavni argument vjerodostojnosti ili nevjerodostojnosti teorije, ali budući to ne ide u prilog pripovjedačima priča onda se vjerojatnost proglašava nevažnom iako je matematički argument.
pints je napisao/la:
Sve zavisi koliko je taj događaj vjerojatan u uvjetima ovakvog planeta. Jednom u milion godina? Jednom u milijardu godina? Jednom u sto milijardi godina?
Udruživanje aminokiselina u jednostavne organske spojeve i nije najveći problem teorije koja isključuje dizajnera.
Puno je veći problem stabilnost procesa i opstanak tih spojeva. Tek tu vjerojatnosti padaju na astronomski male vrijednosti.
Eto, a oni kojima je znanost idol će ipak priče koje temelje na maloj vjerojatnosti proglašavati za dogme koje se ne smiju osporavati.
pints je napisao/la:
Veliki si zadatak stavila pred sebe. Nije lako shvatiti te koncepte i teoriju/dokazivanje koja stoji iza njih, traži godine i godine učenja vrlo kompleksnih gradiva.
Ti sigurno nisi čitao što osnovnoškolski i srednjoškolski program predviđa po pitanju TE jer se uopće ne radi o zahtjevnom gradivu koje se ne bi dalo naučiti. Naučiti ono što program predviđa ne znači priznati istinitost toga to je samo osnova da bi se moglo dalje kritički promišljati.
pints je napisao/la:
Ja se ne usuđujem u ovoj materiji nastupati sa neke apsolutne pozicije, što više čitam o tome to više vidim koliko mi nedostaje znanja, pa i kapaciteta, za takva područja.
Problem koji ti imaš je da hoćeš vjerovati u TE kao istinitu. Ja to ne moram niti hoću uvjeravati druge u to. Božanski autoritet je veći od autoriteta čovjeka koji nagađa.
pints je napisao/la:
vjera može imati samo koristi od svega do čega ljudska vrsta dođe svojim umom.
Možeš li navesti neke primjere?
pints je napisao/la:
mudri znanstvenici neće odbaciti sve ono do čega su ljudi došli kroz vjeru
Možeš li navesti neke primjere?

Vrh

PostPostano: Pet sij 03, 2025 17:15 

Poslužaj yt uradak od prof.Terzina koji sam jučer stavio
On je sveučilišni profesor koji godinama predaje biologiju na sveučilištu , ima ju u malom prstu, i sve je pojasnio u vezi hominida i ovih koje spominje HE
Kad poslušaš mislim da će ti većina biti jasna

Nemoj me zasmijavati.
Terzina sam slušala za uspavati se, naslušala sam ga se.
Kao i Dragu Plečka, Mišaka, Ickea itd.
Zanimljivo, malo stvarnosti, puno mašte.
Primjetila sam odavno da si prijemčiv na svašta, od raznih nedokazanih čuda pa do raznih Domazeta i ovih navedenih.
Inače, Terzin kad predaje na sveučilištu, govori znanstveno, ni trunku od ovoga ne spominje. Ovo mu je dodatna zarada, you tube uradci, knjige, predavanja, upravo pout Ickea, on zgrće na tome veliki novac. Inače je zagriženi protestant, dok je Icke teški ateist.

Vrh

PostPostano: Pet sij 03, 2025 18:18 

Nemoj me zasmijavati.
Primjetila sam odavno da si prijemčiv na svašta, od raznih nedokazanih čuda pa do raznih Domazeta i ovih navedenih.
Inače, Terzin kad predaje na sveučilištu, govori znanstveno, ni trunku od ovoga ne spominje. Ovo mu je dodatna zarada, you tube uradci, knjige, predavanja, upravo pout Ickea, on zgrće na tome veliki novac. Inače je zagriženi protestant, dok je Icke teški ateist.

Svašta si izmješala što nema veze sa ovom temom
I njega uspoređivati s njima nema skoro nikakve veze
Otvorila si ovu temu a teško ti je poslušati profesora biologije koji u onom uratku govori baš o hominidima o kojima si ti jedino pisala
Čovjek ti tamo spominje baš što tebe zanima...psoominje ti kromanjonce, neandertalce i ostale hominide i dokazuje da oni ne dokazuju TE i ne dokazuju da ljudi potječu od majmuna i hominida!
Ti pitaš da ti netko pojasni u vezi gorila itd, a kada ti dam baš u vezi toga , tada ti se nada pogledati!??
Pogledaj i tamo ćeš sve čuti!
Ako ti o tome više znaš negoli dr. biologije i čovjek koji ruši TE onda nemoj gledati?

Onda ti nama pojasni ova pitanja koja si postavila baš ti i samo ti?
Ignorance is bliss...
Ako imaš zbilja želje da čuješ odgovore na pitanja koja te kopkaju onda budi intelektualno poštena i nelijena te pogledaj odgovore koji te zanimaju...
Sve drugo je filozofiranje i nepoštenje

Vrh

PostPostano: Sub sij 04, 2025 07:38 

hrki je napisao/la:
psoominje ti kromanjonce, neandertalce i ostale hominide i dokazuje da oni ne dokazuju TE i ne dokazuju da ljudi potječu od majmuna i hominida!

Nemam vremena gledati dokumentarac pa te molim možeš li mi ovo objasniti?

Vrh

PostPostano: Sub sij 04, 2025 13:05 

Nemoj me zasmijavati.

Kažem ti pogledaj filmove u vezi ID i prof.Terzina..ali ako nećeš tvoja stvar

Reci nam onda po tvome mišljenju:
u vezi svemira, zemlje i cjelokupnog života na zemlji...šta je učinio Bog, a šta je učinio netko drugi ?
I što je ili tko je taj drugi?

Vrh

PostPostano: Sub sij 04, 2025 14:14 

...

A jesi mi izmasakrirala upis, pa neću se natezati oko svake rečenice! :oo

Priča iza TE ili ID nije jednostavna kao što sugeriraš, i ako želiš djeci pružiti razumne dokaze zašto misliš da je nešto točno ili pogrešno morati ćeš se dobro namučiti.
Ne vjeruješ znanosti, ne vjeruješ kvaziznanosti, nemaš vremena za dokumentarce, a izgleda da ne vjeruješ baš ni crkvi jer Katolička Crkva jasno kaže da Knjigu Postanka ne treba čitati doslovno, te da se radi o drevnom tekstu pisanom u poetsko-simboličkom stilu. I to je ukratko to.

Vrh

PostPostano: Sub sij 04, 2025 14:18 

u vezi svemira, zemlje i cjelokupnog života na zemlji...šta je učinio Bog, a šta je učinio netko drugi ?

Mislim da za vjernika nije upitno da je Bog prapočelo i bez Njega ne bi bilo ove stvarnosti.
Pitanje je samo kako su tekli procesi stvaranja iz ljudske perspektive i je li uopće moguće to shvatiti iz naše vrlo ograničene percepcije.

Vrh

PostPostano: Sub sij 04, 2025 15:09 

pints je napisao/la:
nemaš vremena za dokumentarce,

Mi žene imamo puno kućanskih poslova i obiteljskih obaveza pa ne možemo trošiti vrijeme, a ako je Hrki naučio nešto iz filmova valjda je sposoban i ponoviti što ga pitam. Ako ne zna znači nije naučio pa onda nema smisla ni gledati.
pints je napisao/la:
a izgleda da ne vjeruješ baš ni crkvi jer Katolička Crkva jasno kaže da Knjigu Postanka ne treba čitati doslovno, te da se radi o drevnom tekstu pisanom u poetsko-simboličkom stilu. I to je ukratko to.

Nemoj izmišljati! Navedi crkveni dokument gdje to tako piše?

Vrh

PostPostano: Sub sij 04, 2025 16:23 

Mi žene imamo puno kućanskih poslova i obiteljskih obaveza pa ne možemo trošiti vrijeme, a ako je Hrki naučio nešto iz filmova valjda je sposoban i ponoviti što ga pitam. Ako ne zna znači nije naučio pa onda nema smisla ni gledati.

Nemoj izmišljati! Navedi crkveni dokument gdje to tako piše?

Ma kako da ne, evo svi ćemo se poredati i davati ti raporte i sažetke kako se ti ne bi morala pomučiti! :mrgreen:
Ako te zanima čitaj i gledaj, ako te ne zanima nemoj.

Što se biblije tiče uputio bih te na knjigu "Hoditi s Bogom", toplo je preporučujem svima. Ako baš toliko nemaš vremena, pronašao sam brzinski dio teksta koji bitno.net prenosi iz te knjige upravo o izvještaju stvaranja: https://www.bitno.net/vjera/formacija/koji-je-smisao-izvjestaja-o-bozjem-stvaranju-svijeta-u-sedam-dana/

Vrh

PostPostano: Sub sij 04, 2025 17:18 

Ma kako da ne, evo svi ćemo se poredati i davati ti raporte i sažetke kako se ti ne bi morala pomučiti! :mrgreen:
Ako te zanima čitaj i gledaj, ako te ne zanima nemoj.

Što se biblije tiče uputio bih te na knjigu "Hoditi s Bogom", toplo je preporučujem svima. Ako baš toliko nemaš vremena, pronašao sam brzinski dio teksta koji bitno.net prenosi iz te knjige upravo o izvještaju stvaranja: https://www.bitno.net/vjera/formacija/koji-je-smisao-izvjestaja-o-bozjem-stvaranju-svijeta-u-sedam-dana/

Smiješan si! Glumiš znalca, a ne znaš odgovoriti na pitanje niti ponoviti što je taj znanstvenik druge vjere rekao o neandertalcima i kromanjoncima. Znači ti me nagovaraš da slušam nekoga tko nije moje vjere i ja to ne želim, a mogu reći kako je i Totus u pravu što neće tome vjerovati. Pročitala bi da Hrki napiše, ali slušati par sati heretika nema smisla.
Još je bizarnije što uopće ne znaš da književno djelo koje nudiš uopće nije crkveni dokument u koji sam obavezna vjerovati. Trebao bi to prvo naučiti pa onda pisati kako ne slušam Crkvu.
Uglavnom puno toga ne znaš, a umislio si da znaš pa se oholiš.

Vrh

PostPostano: Sub sij 04, 2025 18:31 

Uglavnom puno toga ne znaš, a umislio si da znaš pa se oholiš.

Ajoj Majkićka, pa zaobiđi me, što gubiš vrijeme na čitanje i komentiranje, i sama si napisala da imaš toliko kućanskih poslova za obaviti.

Vrh

PostPostano: Sub sij 04, 2025 18:52 

Ajoj Majkićka, pa zaobiđi me, što gubiš vrijeme na čitanje i komentiranje, i sama si napisala da imaš toliko kućanskih poslova za obaviti.

I tebi bi bilo bolje da obavljaš kućanske poslove umjesto hvalisanja.

Vrh

PostPostano: Sub sij 04, 2025 22:40 

Mislim da za vjernika nije upitno da je Bog prapočelo i bez Njega ne bi bilo ove stvarnosti.
Pitanje je samo kako su tekli procesi stvaranja iz ljudske perspektive i je li uopće moguće to shvatiti iz naše vrlo ograničene percepcije.

Pints,

pitanje je bilo direktno upućeno za Totus tuus, ne za tebe :))

Totus tuus,

možeš li nam onda reći nešto u vezi moga ranijeg pitanja u vezi stvaranja
Šta je napravio Bog a šta netko drugi...i šta je ili tko taj drugi?

Vrh

PostPostano: Ned sij 05, 2025 08:04 

Pints,

pitanje je bilo direktno upućeno za Totus tuus, ne za tebe :))

Totus tuus,

možeš li nam onda reći nešto u vezi moga ranijeg pitanja u vezi stvaranja
Šta je napravio Bog a šta netko drugi...i šta je ili tko taj drugi?

Pints se često gura u raspravu i odgovara na pitanja koja su postavljana nekom drugom. Tako je minirao i pitanje moje tebi pa ću ponoviti.
Hrki možeš li mi reći zašto neandertalci, kromanjonci idr nisu dokaz TE? Niti ja neću gledati protestantske priče, ali bi rado pročitala tvoje objašnjenje jer se po pitanju TE slažem s tobom, a to je rijetkost.

Vrh

PostPostano: Ned sij 05, 2025 11:33 

Pints se često gura u raspravu i odgovara na pitanja koja su postavljana nekom drugom. Tako je minirao i pitanje moje tebi pa ću ponoviti.
Hrki možeš li mi reći zašto neandertalci, kromanjonci idr nisu dokaz TE? Niti ja neću gledati protestantske priče, ali bi rado pročitala tvoje objašnjenje jer se po pitanju TE slažem s tobom, a to je rijetkost.

pINTS TI JE JAKO LIJEPO ODGOVORIO!
Rekao ti je da ne možeš očekivati sažetke, raporte da ti netko podnsoi kako se tebi prohtije!? a da se ti nimalo ne potrudiš pročitati ili poslušati relevante stvari
Potrudi se malo...a ne da ne želiš poslušati dr biologije koji najbolje od svih nas zna o hominidima i TE!!
Ali ne , ti navodno ga nećeš slušati jer je protestant???
Koje ima veze koje je vjere ako je vrsni stručnjak na tome polju??
To bi po tebi trebao biti razlog da ga ne poslušam u vezi biologije, molekularne bilogije i drugih stvari gdje je stručniji od sviju nas??
VIDIŠ LI TI KAKO TI KRiVO REZONIRAŠ I KAKO KRIVO DONOSIŠ ZAKLJUČKE U VEZI MNOGIH LJUDI!
Ja na bespućima neta nisam našao katolika, dr. biologije da govori o ID i protiv TE!...da sam našao stavio bih ga
Kao i u mnogim stvarima naši vrli doktori nauka, toliki veliki katolici šute i ne pišu javno ništa kontra TE!!Smo šute i prave se nemušti...onda se čudimo zašto moramo preuzimati yt uratke od drugih naroda ili kršćanski denominacija...pA , SAMI SMO SI KRIVI!

Osim toga , nisam ti podnjeo raport i radi toga da Totus tuus samo posluša njegov dobar yt uradak u vezi Intil.dizajna i pobijanja TE

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 88 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata