Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri ožu 04, 2026 02:37

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 210 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet vel 27, 2025 16:07 

Pitanje za našeg novg foumaša Maria.petrovića koji koristi UI i koji zna precizno postaviti parametre UI za što precizniji i točniji odgovor
Na jednoj temi kada su ti spočitnuli da to piše UI si rekao da dobro znaš postaviti precizna pitanja, sa što više parametara i stavki, tako da ti UI daje što kvalitetniji, precizniji i bolji odgovor

Pitanje oko EENS , potrebe krštenja u Crkvi , potrebe očišćenja od istočnog grijeha i osobnih grijeha pomoću sakramenata i za spasenje
Crkva poslije 2.VK drugačije tumači negoli je učila KC do sigurno 11stoljeća ( crkveni raskol 1054-pravoslavci), ili do 13.stoljeća ili do npr. 16. stoljeća ( Tridentski koncil)
Najveći problem današnjeg tumačenja EENS naspram ranijeg tumačenja KC je oko pitanja neskrivljenog, nesavladivog neznanja i mogućnosti spasenja onih koji su u nesavladivom neznanju...naime u dobroj vjeri često kažemo zašto oni koji nisu bilo u mogućnosti biti članom KC bi trebali propasti...šta će biti sa milijunima ili milijardama ljudi koji nisu znali ili i danas nemaju mogućnosti da čuju za evanđelje i Kristov spasonosni nauk i Kristovu vjeru koja je obJavljena u kC...Ima li šanse da se i oni spase a da ne budu pripadnici KC
Naime od 3., 4. stoljeća kada je ta doktrina ,pa poslije i dogma definirana , teolozi, biskupi, kardinali i pape koje su je izglasali kao dogmu sigurno su se susreli za pitanjima koja se i danas postavljaju...ima li nade za duše koje su izvan KC?...SIGURNO KADA SU DONESNE TAKVE DOKTRINALNE ODREDBE PA I SAMA DOGMA DA IZVAN kc NEMA SPASENJA, SVI TI TEOLOŠKI VELIKANI antike i srednjeg vijeka su bili pitani a šta će biti sa onima izvan KC a koji realno nisu mogli biti članom jer do njih nije došlo evanđelje, učenje o Isusu i katolička vjera...uzmimo da se spašava i krštenje krvlju, recimo da spašava i krštenje željom...suzimo samo na ta tri načina spasenja izvan pripadnosti KC kako se striktno tumačila ta dogma do 16. stoljeća,pa recimo i do 2.Vatikanskog koncila
Možeš li postaviti pitanje UI sa slijedećim bitnim stavkama:

Šta je u vezi toga u svojim djelima, teološkim raspravama, odgovorima govorio npr:
sveti Augustin, Origen, sv.Justin , Klement aleksandrijski, Ciprijan, sv.Irenej, Ignacije antiohiski, sveti Bazilije, sv. Grgur nisenski, sv. Grgur nazijanski, Tertulijan, klement rimski, sveti Toma ili bilo tko drugi koji je učio da bez krštenja u KC uz izuzetke krštenje krvlju i željom nema spasenja...ne znam tko je detaljno pisao , odgovarao od njih na EENS , ali pitaj UI pa će valjda od nekog od njih biti jasnog odgovora

Znači, pitaj UI šta su velikani patristike i kasniji teolozi koji su naučavali EENS po starome tumačenju, šta su isti rekli onima koji su ih pitali, a šta sa onim svim ljudima, milijunima, stotinama milijuna koji su bili u neskrivljenom, nesavladivom neznanju da bi postali članom KC i krstili se!
Zašto se oni ne spašavaju iako su u nesavladivom neznanju!

Ajde da vidimo dokle idu dosezi i odgovori UI...

Pokušaj naći baš precizan odgovor na to pitanje...i da se vidi točno šta je odgovorio i tko je to bio.
Kako su ti teolozi, svećenici, biskupi odgovarali na to pitanje

Reci nam i koju točno aplikaciju UI koristiš ili najčešće koristiš?

Vrh

PostPostano: Čet vel 27, 2025 16:17 

Vidio sam na jednoj drugoj temi u vezi UI da je i kolega Pints koristi i da je dobro ovladao sa preciznim postavljanjem pitanja i parametara

Pa molio bih i Pintsa da pita UI i da nam prenese odgovor na gornje pitanje što sam dao m.petroviću.

Vrh

PostPostano: Čet vel 27, 2025 19:57 

Za spasenje nije mjerodavna AI već je bitna Milost Božja koja se predaje kroz Sakramente katoličke Crkve zato bez nje nema spasenja i prije i sada.

Vrh

PostPostano: Čet vel 27, 2025 21:02 

Ma naravno, slažem se! Naravnod a je najbitnija milost Boižja!!! Daleko od toga...Samo moje neko mišljenje je da UI nije neki robot jer to zvuči zastrašujuće već sve potječe od mnogo razlličitih ljudskih umova i brojnih stručnjaka koji su radili godinama i godinama na tom projektu i onda ga pustili u javnost...Tako da to sve potječe od ljudi...I koliko je preciznije pitanja toliko je precizniji i odgovor...To je moje mišljenje....A sad, ne znam ni ja točđno..Ali neću više objavljivati od UI već samo za kraj na ovo navedeno pitanje od Hrki-ja ću precizirati i postaviti pitanju UI-u te to za kraj objaviti, ali kad uhvatim vremena! Peace out!

Vrh

PostPostano: Čet vel 27, 2025 22:43 

Za spasenje nije mjerodavna AI već je bitna Milost Božja koja se predaje kroz Sakramente katoličke Crkve zato bez nje nema spasenja i prije i sada.

Au brale..otkrila si mi Ameriku
A ja sam mislio da je za spasenje mjerodavna AI

Vrh

PostPostano: Uto tra 29, 2025 11:55 

Ma naravno, slažem se! Naravnod a je najbitnija milost Boižja!!! Daleko od toga...Samo moje neko mišljenje je da UI nije neki robot jer to zvuči zastrašujuće već sve potječe od mnogo razlličitih ljudskih umova i brojnih stručnjaka koji su radili godinama i godinama na tom projektu i onda ga pustili u javnost...Tako da to sve potječe od ljudi...I koliko je preciznije pitanja toliko je precizniji i odgovor...To je moje mišljenje....A sad, ne znam ni ja točđno..Ali neću više objavljivati od UI već samo za kraj na ovo navedeno pitanje od Hrki-ja ću precizirati i postaviti pitanju UI-u te to za kraj objaviti, ali kad uhvatim vremena! Peace out!

Prošlo 2 mjeseca...ništa od ODGOVAORA?
šta kaže AI iz svoje ogromne biblioteke podataka i svih mogućih izvora

dajte nam napokon neki citat iz nekog djela crkvenog oca, patrista isl. šta su odgovarali u vezi EENS kada su ih protivnici dogme pitali: a šta će biti sa onima koji bez svoje krivnje nisu mogli postati katolicima? Zašto oni ne mogu biti spašeni?

šta su im točno i precizno odgovarali ( a u prilog dogme koje je glasila: samo pripadnici katoličke Crkve mogu biti spašeni).?

Vrh

PostPostano: Uto tra 29, 2025 17:22 

Zašto nisi poslušao savjet i nabavio "Zbirku sažetaka vjerovanja definicija i izjava o vjeri i ćudoređu" , poznatu kao Denzinger pa pročitao. Kad imaš vremena slušati svaki dan 3 sata tamo nekog laika koji priča sve i svašta zašto ne učiniš napor i pročitaš knjigu koja bi ti dala odgovor na to tebi važno pitanje.

Vrh

PostPostano: Sri tra 30, 2025 10:04 

Zašto nisi poslušao savjet i nabavio "Zbirku sažetaka vjerovanja definicija i izjava o vjeri i ćudoređu" , poznatu kao Denzinger pa pročitao. Kad imaš vremena slušati svaki dan 3 sata tamo nekog laika koji priča sve i svašta zašto ne učiniš napor i pročitaš knjigu koja bi ti dala odgovor na to tebi važno pitanje.

Pa daj nam ti reci šta kaže H-D...kad si tako pametna :wink:

Vrh

PostPostano: Sri tra 30, 2025 10:13 

Pa daj nam ti reci šta kaže H-D...kad si tako pametna :wink:

DS 1351 Čvrsto vjeruje, ispovijeda i propovijeda, nitko tko se nalazi izvan Katoličke Crkve, ne samo pogani nego niti Židovi niti krivovjernici ili odvojeni ne mogu biti sudionici vječnog života, nego će ići u oganj vječni koji je pripremljen đavlu i anđelima njegovim, [Mt 25,41], osim ako joj budu pripojeni prije kraja života; jedinstvo crkvenog tijela vrijedi toliko da crkveni sakramenti vrijede samo onima koji ostaju u njoj, kao što i postovi, milostinja i druga djela pobožnosti i vježbe kršćanske vojske postižu vječnu nagradu (samo u njoj). "Nitko se ne može spasiti osim ako ostane u krilu i u jedinstvu Katoličke crkve, koliku god on dijelio milostinju, pa za Kristovo ime prolio i krv".

Vrh

PostPostano: Sri tra 30, 2025 10:50 

DS 1351 Čvrsto vjeruje, ispovijeda i propovijeda, nitko tko se nalazi izvan Katoličke Crkve, ne samo pogani nego niti Židovi niti krivovjernici ili odvojeni ne mogu biti sudionici vječnog života, nego će ići u oganj vječni koji je pripremljen đavlu i anđelima njegovim, [Mt 25,41], osim ako joj budu pripojeni prije kraja života; jedinstvo crkvenog tijela vrijedi toliko da crkveni sakramenti vrijede samo onima koji ostaju u njoj, kao što i postovi, milostinja i druga djela pobožnosti i vježbe kršćanske vojske postižu vječnu nagradu (samo u njoj). "Nitko se ne može spasiti osim ako ostane u krilu i u jedinstvu Katoličke crkve, koliku god on dijelio milostinju, pa za Kristovo ime prolio i krv".

I šta kažeš onda u vezi KKC iza 2.VK koji govori skroz drugačije?
Tko je u krivu ( dogma ili važeći nauk KKC) i zašto?

Vrh

PostPostano: Sri tra 30, 2025 11:02 

Pišeš velike bedastoće i neistine! Te se suprostavljaš važećem nauku i katekizmu kc!!

Kako nema spasa izvan sakramenata KC?? kada nas važeći KKC u ranije više puta spominjanim paragrafima uči da se mogu spasiti i oni koji su izvan KC!!

Vrh

PostPostano: Sri tra 30, 2025 11:17 

Nisam tu da razglabam o Božjoj volji ali duboko vjerujem da će ih biti spašenih koji nisu imali mogućnost primiti sakramente ili nisu upoznati sa katoličkom vjerom, vjerujem da Bog sudi po srcu, pa i Papa je to potvrdio.
Dapače, kako je rekao Željko Pernar, može ići klečeči od Međugorja do Zagreba, džaba mu ako je zločest.

Vrh

PostPostano: Sri tra 30, 2025 11:18 

I šta kažeš onda u vezi KKC iza 2.VK koji govori skroz drugačije?
Tko je u krivu ( dogma ili važeći nauk KKC) i zašto?

Napisao sam ti već, i nije mi problem ponoviti ono što sam napisao, citiram samog sebe;

Jedino mjesto gdje ja ta dogma u suprotnosti sa katekizmom katoličke Crkve jest tvoja vlastita glava, koja, usudio bi se reći, nije previše bistra koliko možemo vidit iz priloženog.

Vrh

PostPostano: Sri tra 30, 2025 11:19 

Nisam tu da razglabam o Božjoj volji ali duboko vjerujem da će ih biti spašenih koji nisu imali mogućnost primiti sakramente ili nisu upoznati sa katoličkom vjerom, vjerujem da Bog sudi po srcu, pa i Papa je to potvrdio.

Pravo kažeš ženo! Hoće! Ali sasvim sigurno se ti ljudi neće spasiti izvan Katoličke Crkve. :|

Vrh

PostPostano: Sri tra 30, 2025 11:29 

Napisao sam ti već, i nije mi problem ponoviti ono što sam napisao, citiram samog sebe;

opet nisi ništa pametnoga rekao...osim što vrijeđaš

ti si od početka ove teme tvrdio da se izvan KC neće nitko spasiti ( nitko tko nije član KC!)...I dao si nam više puta tekst dogme koji tako tvrdi!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 210 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata