Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri ožu 18, 2026 20:23

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 128 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Hipodrom
PostPostano: Pon kol 25, 2025 20:23 

Pošteno. Može li taj franjevac iz Bosne dokazati ovo što je izjavio, citiram;

Ili je to on samo napisao?!

Poziva na Šagi Bunića. Može li taj franjevac iz Bosne navesti izvor, gdje je točno Šagi-Bunić to rekao i šta je točno rekao?!

To treba njega pitati, nego jesi bil na koncertu?

Vrh

PostPostano: Pon kol 25, 2025 20:48 

To treba njega pitati...

Puno bi bilo uvjerljivije kad bi taj franjevac iz Bosne to nečim dokazao, ne samo napisao.

...nego jesi bil na koncertu?

Joj prika moj! Zar ti ja izgledam na nekog tko bi išao tamo?! Lol. :lol: Ja slušam Chris Isaaka, Zucchera, Paul Younga, Bryan Ferrya, Simple Minds, Queen, Nirvana, Dire Straits, U2, Scorpions, Bon Jovi, Eros Ramazzottia, Tinu Turner, Bryan Adamsa...

Sad probaj usporedit Thompsonovo drečenje sa ovim vrlo profinjenim glazbenicima. Ne rađe ne prika moj. Netko tko sluša Chris Isaaka i Zucchera sasvim sigurno ne ide na Thompsonov koncert. Vjeruj mi!

Vrh

PostPostano: Pon kol 25, 2025 23:52 

Budući je tema Hipodrom, onda želim produbiti stvari, ako Bog da, i dotaknuti se molitve na koncertu.
Kao što je već netko naveo: Ja i dom moj služit ćemo Bogu. Prije nego dođemo do toga želim rezimirati ovaj prvi dio do sada.
Generalno mislim da je koncert pozitivna stvar, i kao takav pokreće određene procese naprijed u društvu. 1.Izlazi se iz previše medijskoga smeća i govori se o stvarima koje su nam bitne. Vjera, zajedništvo. 2. Generalno pozdravljamo susrete i osobe koje javno proklamiraju sveta imena. Utjecaj toga nama je nepoznat.
3.problem je što je stvar otišla previše u desno. Problem za posjetitelje koncerta koji borbu shvaćaju kao Mi Hrvati katolici,tzv. političko kršćanstvo. Ne ulaze u terezijanski rečeno odaje duše. Ovo ne ide bez meditativne molitve (krunice). Iz ove pozicije udara ljevica jer ima čime, kao što je toliko spominjani pozdrav koji je apsolutno nebitan za duhovni život. I mislim da je donekle problem što tu kompromitaciju lijevi dušobrižnici šalju van, u svijet.

I sada za raspravu. Ima li takva molitva učinka? Vaša iskustva sa karizmatski elementima: pozitivna i negativna. Ako nije problem za moderatora (administratora) da ovdje ostane tema, iako ima na drugom mjestu o karizmatskom pokretu. Kažem, na hipodromu je bilo i toga tak da nismo izvan konteksta. Ali dok je friško…
Mozda za prokomentirati analogiju 500 000 Bleiburg i 500 000 Hipodrom.. .
I da, nadam se da molite jedni za druge

Vrh

PostPostano: Uto kol 26, 2025 08:14 

Ali se zna o čemu se pjeva.

Očito se ne zna. Ti imaš sasvim različitu percepciju te pjesme od mene ili od autora.

Vrh

PostPostano: Uto kol 26, 2025 08:28 

Joj prika moj! Zar ti ja izgledam na nekog tko bi išao tamo?! Lol. :lol: Ja slušam Chris Isaaka, Zucchera, Paul Younga, Bryan Ferrya, Simple Minds, Queen, Nirvana, Dire Straits, U2, Scorpions, Bon Jovi, Eros Ramazzottia, Tinu Turner, Bryan Adamsa...

Sad probaj usporedit Thompsonovo drečenje sa ovim vrlo profinjenim glazbenicima. Ne rađe ne prika moj. Netko tko sluša Chris Isaaka i Zucchera sasvim sigurno ne ide na Thompsonov koncert. Vjeruj mi!

Ovo je običan snobizam. U svojoj glazbenoj kategoriji Thompson ima vrlo kvalitetnu muziku, riječi i produkciju.
Tko voli takvu vrstu muzike može naći kvalitetu. Mada ovdje nije riječ samo o glazbi.
Tvoje gledanje svisoka na tuđi glazbeni ukus je običan snobizam.
I ne, ne slušam Thomspona regularno jer je moje srce uz sasvim drugačiju muziku, ali poštujem to što radi i ima barem desetak vrhunskih stvari.

Vrh

PostPostano: Uto kol 26, 2025 08:47 

3.problem je što je stvar otišla previše u desno.

Evo ti kontra teze: politička ljevica je otišla toliko u ekstrem da je ono što se nekada smatralo centrom danas jako udesno.
Može li katolik danas mirne duše biti ljevičar i podržavati pobačaj, fluidnost spola i roda, eutanaziju, ekologiju kao religiju, gaženje tradicionalnih religija?

"Mi Hrvati katolici" nije političko kršćanstvo nego je pitanje identiteta jednog naroda. Ne treba miješati vulgarnost politike sa vrlo važnim pitanjem identiteta.
Hrvatka kultura i povijest jesu prožeti katoličanstvom, temeljeni su na katoličanstvu i to je jedan od temeljnih identiteta ovog naroda.
Komunizam je zdušno nastojao izbrisati taj identitet (a prije toga Osmanlije), ali nisu uspjeli, vrlo je čvrsti i jako bitan.

Naravno da kolektivni identitet nije isto što i osobna meditativna molitva, ali držim da koliko je važan osobni odnos sa Stvoriteljem, toliko je važan i kolektivni odnos sa Stvoriteljem.
U Bibliji se vrlo često o odnosu Bog - Čovjek govori u kolektivnim terminima: kada se Izraelci okrenu od Boga uvijek upadnu u probleme.

Vrh

PostPostano: Uto kol 26, 2025 09:34 

Moze se i tako stvari postavljati, kao stvar interpretacije. Iako, negdje su stvari očite, negdje manje očite, a negdje prikrivene. Dakle, ako kod očitih može ovako i onako - reklo bi se 'kako osjećam',onda se pitam ima li tu kakvih objektivnih kriterija.
Evo vam još jedan očiti primjer 'samo stiha'. Dakle, Fran navede Queen-ovce, jedan od najutjecajnijih bend ova, koji u vrlo poznatoj Bohemian Rhapsody, eksplicitno pišu: Belzebul je stavio demona za mene. I sada ide analiza: 1.pa to je umjetnost
2.ne znači to doslovno tako
3.ali zvuk je tako dobar
4.pa dobro to je samo jedna pjesma
Osjećaji

Vrh

PostPostano: Uto kol 26, 2025 09:44 

I da, nadam se da molite jedni za druge

Pa valjda vidiš iz priloženog. :lol: Ovde na forumu posebno njegujemo takvu vrstu molitve. :lol:

Dakle, Fran navede Queen-ovce, jedan od najutjecajnijih bend ova, koji u vrlo poznatoj Bohemian Rhapsody, eksplicitno pišu: Belzebul je stavio demona za mene. I sada ide analiza: 1.pa to je umjetnost
2.ne znači to doslovno tako
3.ali zvuk je tako dobar
4.pa dobro to je samo jedna pjesma

Biram pod broj 3 :)

Vrh

PostPostano: Uto kol 26, 2025 09:57 

Priznajem da se može govoriti o kolektivnom odnosu. Ali sama činjenica okupljanja većeg broja, ili što većeg broja taj odnos čini kvalitetnijim?
Mozda je samo stvar naravi npr. netko gleda optimističnije na stvari netko kritičnije. Ja bi mogao nešto po tom pitanju ustvrditi, ali zazvučalo bi bolno jer se o tome ne govori. Ali retorika identiteta od prije 30god ne može biti ista danas.

Vrh

PostPostano: Uto kol 26, 2025 10:33 

Ja bi mogao nešto po tom pitanju ustvrditi, ali zazvučalo bi bolno jer se o tome ne govori.

Daj Soren ne budi dijete. :? Koga se bojiš daj mi to odgovori?! Samo ti ustvrdi, šta god da imaš ustvrditi, ma koliko bolno to zvučalo.

Vrh

PostPostano: Uto kol 26, 2025 11:44 

Priznajem da se može govoriti o kolektivnom odnosu. Ali sama činjenica okupljanja većeg broja, ili što većeg broja taj odnos čini kvalitetnijim?
Mozda je samo stvar naravi npr. netko gleda optimističnije na stvari netko kritičnije. Ja bi mogao nešto po tom pitanju ustvrditi, ali zazvučalo bi bolno jer se o tome ne govori. Ali retorika identiteta od prije 30god ne može biti ista danas.

A što je 30 godina u životu jednog naroda? Razdoblje samo jedne generacije. Identiteti se mijenjaju sporo, generacijama i generacijama.

Ja osobno imam i poštovanje i simpatiju ka tom kolektivnom. Ogleda se recimo u pučkoj pobožnosti koja nema intelektualne ili kontemplativne dubine ali ima jednu snažnu i duboku vjernost i postojanost. Naravno da je važan i osobni susret sa Kristom, ali dobro je biti dio naroda sa snažnim i živim kršćanskim identitetom. Oni koji imaju prilike živjeti u suhoći zapadnih Crkvi dobro to znaju.

Vrh

PostPostano: Uto kol 26, 2025 16:46 

Danas sam pratila misu za Jazovku.
Svaki mi put dođu suze, a nažalost, takvih jama puna je Hrvatska. Možda malo da se osvrneš na to.

Lijepa gesta, posramila sam se što se toga nisam i sama sjetila. U jubilarnoj smo godini pa ću i potpune oproste namjenjivati za te mučeničke duše.

Vrh

PostPostano: Sri kol 27, 2025 18:32 

Arijana, pišem po imenu jer ne znam kako citirati da mi podloga bude skroz svijetlo siva, kao kod svih.

Vigilare
Znam da se uz njih veže pojam militantnog kršćanstva;podizanja sudskih procesa protiv neistomišljenika i sl. Sjećam se da i i p. Nodilo reagirao na to.

Inače, bio sam u Palmi kada se Nodilo javno suprotstavio superioru vezano uz Mise, odnosno intencija koje se politiziraju, okupljanja pred bazilikom u duhu u kojem je neka nelagoda,a što se redovito ponovljalo svake godine. Rekao je s ambona kod koncelebracije: 'Dosta s time! Nije u duhu evanđelja.'
To je kada te prisile na reakciju. A moraš jer znaš kome odgovaraš.

Tako da što se tiče Batarela, s jedne strane, neukusno govori o 'moralnim nakazama', protivnicima, a s druge tvrdi koncert je bio ' duhovna obnova'. Što reć?

U Sinju koncert kasni. Gledam prijenos. I službena osoba zamoli posjetitelje da se pomaknu udesno kako bi svi mogli ući. I odmah negodovanje, a kada je drugi put zamolio isto zvižduci su postali masovni.
Ali ljubav i zajedništvo,jel? - dok me ne dirneš, pa makar i dobronamjerno, u interesu svih posjetitelja.
I nije ovo za one koji imaju svoje stavove, već one koji znaju što je masa ili vrli prijevod: svjetina.

Vrh

PostPostano: Sri kol 27, 2025 18:55 

Tema je hipodrom, koncert, a nitko ne govori o pjesmama. Evo kako bi latinski izgledao refren Thopsonove pjesme Grkinja:
Grkinjo znaj, svemu je kraj
Zbogom mi više se ne vraćaj
Graia, memento: rerum iam finis adest;
vale, nec reditum sponde iterumque mihi.
Mislim da bi se moglo pjevati kao Gregorijanski koral

Vrh

PostPostano: Sri kol 27, 2025 21:34 

Vigilare
Znam da se uz njih veže pojam militantnog kršćanstva;podizanja sudskih procesa protiv neistomišljenika i sl. Sjećam se da i i p. Nodilo reagirao na to.

Militantnog kršćanstva? Misliš takvog koje uleti u hram i razbaca štandove jer im tu nije mjesto? :mrgreen:

Uvjeravam de da Vigilare nije podigao niti jednu tužbu protiv nekoga samo zato što mu je neistomišljenik. Možda sam nešto propustio, slobodno me razuvjeri.
Znam da su bile neke tužbe kada su mediji protuzakonito objavili osobne podatke nekih članova udruge, sve ostalo je vezano uz jedno normalno aktivističko djelovanje u kojem se reagira npr. na satirične emisije u kojima se grubo vrijeđa kršćane, dosta je bilo aktivnosti oko kurikuluma zdravstvenog odgoja i generalno su aktivni oko spriječavanja uvođenja lgbt i woke propagande u vrtiće i škole i sl. Zašto to nazivaš militantnim i tako preuzimaš retoriku ekstremno lijevih medija?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 128 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata