Ništa novo pod suncem. Tako je bilo i u vrijeme starozavjetnih proroka. Narod je trčao za onim što im ''draška' uši.
Slušam na KR-u uglednog karizmatika, koji je teološki dobro potkovan, ali je izabrao krajnje sentimentalnu spiku; a zvučalo je to ovako: ''Pa što ako griješimo, Bog je tu, on će nam oprostiti. On nas ljubi. Dovoljno je da ga zazovemo. On će nas dočekati i povesti u raj... on će nas zagovarati (pitam se pred kim)..., a cijelo će nebo pljeskati....'' I tako u tom tonu, glasom punim sentimenta.
Znam, neka se propovijeda evanđelje makar i 'himbeno'' (što zvuči dosta skandalozno, makar da je i od Pavla), ali ipak riječ je nadahnuta. Čisto sumnjam u ta navodna nadahnuća ''nove duhovnosti'', ali sam svijestan i riječi Isusovih: ''stijenja što tek tinja, ne gasite... trstike napuknute ne lomite...''
Pa kad mogu svi ''naviještati'', mogu i ja, najmanji od svih.
U duhu tradicionalne i prokušane duhovnosti koja je oduvijek bila duhovna inspiracija Zapadne i Istočne crkve; duhovnost je samozatajna. Ne podliježe efektima i ushitima, jer prema velikom duhovnim učiteljima to često može biti đavolska zamka. Tražiti u duhovnosti slast, milinu, sreću i ine popratne ''dobiti'' o kojima govore gurui nove duhovnosti - to je duboko zastranjenje, slama koja plane i ugasi se.
Uzeti svaki dan svoj križ i iz ljubavi prema Spasitelju nositi ga početak je svake duhovnosti.
Snagu dobivamo od njega, Duha Božjega, kojemu se treba neprestano moliti i s njime razgovarati.
Pred nama su Duhovi. Onaj tko nije započeo devetnicu, postoji i trodnevnica.
A onima koji će ovih dana ''poskakivati'' i ''pocupkivati'' u Duhu; iskrena želja da zaoru dublje u duhovni život koji im pruža Crkva.