totus tuus je napisao/la:
Ja citiram evanđelja, ne Grebenare...
Tema je o Grebenaru pa se moramo na njega osvrnuti. On je dao ime svom podcastu Ora et labora pa je i time ukazao na potrebu rada na slavu Božju.
Pa valjda vidiš da citiram Matejevo evanđelje??? Očito nisi razumjela moje rečenice. Pa da pojasnim, Bog je taj koji uvjetno rečeno sudi.
A ako nisi razumjela rečenicu o carinicima i bludnicama...Hoće reći da i naoko "neispravni" ljudi mogu lako prije doći u Božje kraljevstvo nego neki što se hvale postom, nemrsom, redovitom klečanju u crkvi itd i drže da su ispravni, za razliku od većine ostalih. I dociraju drugima sa svojih visina što bi i kako trebali...Bog zna svačije srce, tvoje, moje, Grebenarovo i svih ostalih.
Tvoje pozivanje na Matejevo evanđelje je uvjetno ispravno, ali važno je čitati cijeli kontekst, a ne samo jednu misao.
Da, Bog sudi srca, i da, carinici i bludnice mogu prije ući u Kraljevstvo nego oholi farizeji, ali Isus nigdje ne kaže da je svejedno kako živimo, niti da je pobožnost problem, niti da su svi pobožni ljudi oholi.
On osuđuje oholost, a ne pobožne čine i istovremeno poziva grešnike na obraćenje, a ne na ostanak u grijehu.
Kad Isus govori o carinicima i bludnicama, On ne kaže da njihov životni stil vodi u kraljevstvo Božje nego da neki od njih i poslušaju poziv na pokajanje, dok se oholi „pravednici“ ne žele obratiti (Mt 21,32).
Dakle uopće nije problem post, klečanje, nemrs, disciplina i pobožnost! Problem je oholost i samodostatnost, ali zar i grešnici ne mogu biti oholi?
Upravo zato Crkva uvijek uči kako Bog sudi srca, ali srca se prepoznaju po djelima. Isus nikada ne odvaja jedno od drugoga.
I da, Bog poznaje naše duše bolje nego mi sami, no to nas ne oslobađa poziva na pokoru, obraćenje i jasno razlikovanje dobra od zla. Upravo zato Isus kaže: „Ako me ljubite, vršit ćete moje zapovijedi“ (Iv 14,15).
A što Grebenar kaže u kojem uradku, pitaj Hrkija, on ima čitabe o njemu.
U redu! Hrki. zašto Grebenar ima negativan stav o NLP (neurolingvističko programiranje)? Što je to uopće? Zašto je NLP neprihvatljiv iz perspektive Biblije i vjere u Isusa Krista?