Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 13:12

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 432 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 29  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri pro 17, 2025 12:45 

On voli kad Index stavi ovakav naslov:
Nadbiskup Uzinić o klečavcima: Gaženje ruža pokazuje da to nije molitva

Vrh

PostPostano: Sri pro 17, 2025 19:51 

Kako komentirate posljednje izjave nadbiskupa Mate Uzinića, je li on primjer woke lijeve ideologije u Crkvi ili ispravno govori?
Nadalje, nitko ništa ne komentira šutnju službene Crkve u Hrvata po pitanju časne sestre Zrno. Mudro šute i čekaju trenutak ili se ne žele zamjeriti vlasti...

Vrh

PostPostano: Sri pro 17, 2025 22:14 

Uzinić poharao medije. Nema gdje ga nema. Večeras kod antipatične Kasapovićke, evo vidim najavu velikog interwieva na rtl-u...Godi mu medijska pažnja, zanimljivo, gotovo uvijek onih koji ajmo reći nježno nemaju simpatije prema katolicima. A takvi ga uživaju zvati. Onako mirno, pun ljubavi, udara po nacionalizmu, lošem izričaju kršćanstva, poznate mantre. Da me nije izgadio na facebooku, gdje su i drugi reagirali pitavši ga je li to kršćanski govor, još bih i pomislila da mu je ovo prirodni izričaj.
Glede časne, mnogi je brane, kao, žrtva. Mene čudi, ako je tako, zašto se nije oglasila da obrani dignitet. Kažu, mediji je ne puštaju. Ima itekako katolickih medija, gdje je mogla reagirati.

Vrh

PostPostano: Čet pro 18, 2025 09:05 

Godi mu medijska pažnja....

Koristi baš svaku priliku da nas nagazi.
Odavno ga već ne doživljavam kao svojeg pastira. Poštujem poziciju biskupa, ali ne i čovjeka koji je trenutno obnaša.

Molim za svojeg biskupa svaki dan, tko zna, možda se dogodi obraćenje srca i pameti, Bogu ništa nije nemoguće.

Vrh

PostPostano: Čet pro 18, 2025 09:53 

Pitanje nije koji spektar ideologije zauzima biskup Uzinić već je li njegovo djelovanje u skladu s naukom Crkve, odnosno sa smjernicama sadašnjeg pape i njegovih prethodnika?
Nisam do sada primjetio da se na tom polju orgiješio, ali možda nisam dovoljno dobro upućen.
Očito je kako je fokus njegova pastoralnog djelovanja više usmjeren na one koji su izvan Crkve nego li na one u Crkvi i u tom smislu bi mu se moglo prigovoriti da se ne brine dovoljno za svoje stado.
Ali opet i tu postoji problem što jednostavno ne znamo što sve on čini za svoje stado pa ne možemo o tome suditi.
To što on ne podržava molitelje na trgovima nije neki veliki krimen, jer ima puno ljudi, čak štoviše katolika, koji ne podržavaju tu molitvenu inicijativu.
Suditi ga prema tome da li podržava molitelje na trgovima je besmisleno, da ne kažem oholo (kada dolazi od strane samih molitelja).
Oni koji po njemu pljuju i pišu razne uvredljive komentare po društvenim mrežama trebali bi se zapitati od kojeg duha im to dolazi i ugledati se na sv. padre Pija i njegov odnos prema autoritetima u Crkvi s kojima se vjerojatno nije slagao.
Što se tiče časne sestre o kojoj je zadnjih dana bilo jako puno govora puno je tu nepoznanica da bi se slučaj mogao komentirati. Ostaje nada da će istina izaći na vidjelo pa ćemo tada biti pametniji.

Vrh

PostPostano: Čet pro 18, 2025 10:07 

To što on ne podržava molitelje na trgovima nije neki veliki krimen....

Nije stvar u tome podržava li nas ili ne, već što koristi svaku priliku da nas ogadi. Nije jedini biskup koji nas ne podržava, ali je jedini koji na tome bez imalo skrupula stvara javnu sliku liberalnog biskupa. Doslovno gazi po nama kako bi pogurao svoju kleričku karijeru.

Dvije godine molimo ispred riječke katedrale. Niti jedan jedini put nije došao do nas vidjeti tko smo i za što točno molimo. Stalno priča kako se mora ići na margine i pričati sa svima... ali izgleda da to "svima" ne obuhvaća i molitelje.

Pitanje "od kojeg duha dolazi" vrijedi i za biskupa, ne samo za molitelje.

Vrh

PostPostano: Čet pro 18, 2025 10:27 

Nije stvar u tome podržava li nas ili ne, već što koristi svaku priliku da nas ogadi. Nije jedini biskup koji nas ne podržava, ali je jedini koji na tome bez imalo skrupula stvara javnu sliku liberalnog biskupa. Doslovno gazi po nama kako bi pogurao svoju kleričku karijeru.

Dvije godine molimo ispred riječke katedrale. Niti jedan jedini put nije došao do nas vidjeti tko smo i za što točno molimo. Stalno priča kako se mora ići na margine i pričati sa svima... ali izgleda da to "svima" ne obuhvaća i molitelje.

Upravo to! Nije u pitanju podržava li on molitelje ili ne, nego čiju stranu drži u cijelom tom narativu. O moliteljima se može raspravljati, ovo ili ono, pro et contra, ali on ide uz dlaku leftardskim misliocima ovog društva. I to njegovo newage kršćanstvo mi ne leži.
Osobno mislim da je došlo vrijeme kada mi vjernici ne bismo trebali šutiti na izjave i djela na ših pastira. Pa neka su oni i sam Papa. Previše je žalosnih primjera u povijesti kad su vjernici šutili, zato i imamo takav image kao vjernici danas.

Vrh

PostPostano: Čet pro 18, 2025 14:59 

Molim za svojeg biskupa svaki dan, tko zna, možda se dogodi obraćenje srca i pameti, Bogu ništa nije nemoguće.

Sad si se malo kakti ga slaga ili?! :)

Osobno mislim da je došlo vrijeme kada mi vjernici ne bismo trebali šutiti na izjave i djela na ših pastira. Pa neka su oni i sam Papa.

Nemoj dušu griješit sinko. :|

Vrh

PostPostano: Čet pro 18, 2025 17:01 

Sad si se malo kakti ga slaga ili?! :)

Nemoj dušu griješit sinko. :|

https://www.cnak.ba/kolumne/vjera-i-ziv ... vjedociti/

Vrh

PostPostano: Čet pro 18, 2025 17:41 

Ej sinko moj!

Da uvijek ostanemo pri istini, treba da za ono što nam se čini bijelim uvijek smatramo i vjerujemo da je crno ako tako izrekne Crkveno Poglavarstvo, u tvrdoj vjeri da je između Krista, našega Gospodina, Zaručnika, i sv. Crkve, Zaručnice njegove, isti Duh, koji nama ravna i upravlja na spasenje naših duša. Sv. Ignacije Lojolski "Duhovne vježbe"

Odloživši posve svoj vlastiti sud, valja da držimo svoj duh spremnim i pripravnim da u svemu slušamo pravu Zaručnicu Krista, našega Gospodina, a to je sveta naša Mati Crkva hijerarhijska. Sv. Ignacije Lojolski "Duhovne vježbe"

Upitate li me koje je najbolje i najučinkovitije sredstvo po kojemu naša poslušnost stječe zaslugu pred Bogom, odgovaram ovako: "Budite potpuno uvjereni da slušajući svoga poglavara slušate Boga i da prezirući zapovijedi svoga poglavara prezirete samoga božanskog Otkupitelja." Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti"

Nikada se Božja volja ne izvršava na savršeniji način, negoli kada slušamo svoje poglavare. Sv. Vinko Paulski (cit. prema: Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti")

Najveća žrtva koju neka duša može prinijeti Bogu sastoji se u poslušnosti zakonito određenim poglavarima. Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti"

Kada smo poslušni svojim poglavarima, poslušni smo Bogu. Sv. Faustina "Dnevnik"

Sigurniji smo da vršimo Božju volju ako slušamo zakonite poglavare, nego kada bi nam se ukazao sam Isus Krist i izravno nam govorio. Naime, takvo nam viđenje ne bi moglo dati sigurnost da se doista ukazao Spasitelj i govorio nam jer i zloduh se može pojaviti kao anđeo svjetla da nas zavede (usp. 2 Kor 11,14). No ako vršimo zapovijed svojih poglavara, sigurni smo da kada njih slušamo, slušamo samoga Isusa Krista. "Tko vas sluša, mene sluša" (Lk 10,16). Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti"

Ako umjesto iskazivanja slijepe poslušnosti želimo znati zbog čega je poglavar zapovjedio ovako ili onako, time pokazujemo da je naša poslušnost vrlo nesavršena. Sv. Bernard iz Clairvauxa (cit: prema: Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti")

Ako ti poslušnost ne donosi spokoja, znaj da si ohol. Sv. Josemaria Escriva "Put"

Kolika je snaga poslušnosti! Sv. Josemaria Escriva "Put"

...religiozni posluh volje i razuma treba na osobit način iskazivati autentičnom učiteljstvu rimskoga prvosvećenika i kad ne govori »ex cathedra«; to valja činiti tako da se njegovo vrhovno učiteljstvo priznaje s poštovanjem te se iskreno pristaje uz odluke koje on iznosi... II. VATIKANSKI SABOR "Lumen gentium"

Vrh

PostPostano: Čet pro 18, 2025 19:52 

Ima latinska: nomina sunt odiosa - nećemo o imenima, jer je mrsko!

Ima vjernika, ali i filozofa koji razumiju izreku.

Biti biskup vrlo je odgovorna služba, a vjernik duhom osjeća, 'osjećajem vjere', stvarno poštovanje prema toj najodgovornijoj službi izuzev one rimskoga.

Biti biskup znači zajahati zmaja, a koji je narod. Jedan to može činiti ovako drugi onako, netko ljevije netko, ne znam.. Službu biskupa najbolje je opisao, koliko poznam, sv. Ivan Zlatousti, Dijalog o svećeništvu. Tu je i Pastoralno pravilo, sv. Grgura Velikog.

U vremenu nedostatka vremena i brzih informacija ( površnosti) jesu li sveti oci i danas aktualni? Sigurno, tko želi razumjeti, neka razumije.

Vrh

PostPostano: Čet pro 18, 2025 20:25 

Prošle godine je u riječke škole uvedena "zdravstvena reforma" s promocijom gender ideologije uz muk riječke biskupije. Sad je to krenulo u zagrebačke škole, gdje je biskupija na čelu s Kutlešom odmah reagirala. Pametnom dosta. Kutleša inače podržava molitelje. Sjećam se jednog svećenika koji je ljevičario, puno su ga voljeli ateisti i ini, na kraju je završio u saboru a Crkva ga je razriješila. Jako me podsjeća na nekog.

Vrh

PostPostano: Čet pro 18, 2025 20:42 

Prošle godine je u riječke škole uvedena "zdravstvena reforma" s promocijom gender ideologije uz muk riječke biskupije. Sad je to krenulo u zagrebačke škole, gdje je biskupija na čelu s Kutlešom odmah reagirala. Pametnom dosta. Kutleša inače podržava molitelje. Sjećam se jednog svećenika koji je ljevičario, puno su ga voljeli ateisti i ini, na kraju je završio u saboru a Crkva ga je razriješila. Jako me podsjeća na nekog.

Ženo! Kažem ti: nemoj dušu griješit bezveze. :|

Vrh

PostPostano: Pet pro 19, 2025 12:40 

Ima latinska: nomina sunt odiosa - nećemo o imenima, jer je mrsko!

Ima vjernika, ali i filozofa koji razumiju izreku.

Biti biskup vrlo je odgovorna služba, a vjernik duhom osjeća, 'osjećajem vjere', stvarno poštovanje prema toj najodgovornijoj službi izuzev one rimskoga.

Biti biskup znači zajahati zmaja, a koji je narod. Jedan to može činiti ovako drugi onako, netko ljevije netko, ne znam.. Službu biskupa najbolje je opisao, koliko poznam, sv. Ivan Zlatousti, Dijalog o svećeništvu. Tu je i Pastoralno pravilo, sv. Grgura Velikog.

U vremenu nedostatka vremena i brzih informacija ( površnosti) jesu li sveti oci i danas aktualni? Sigurno, tko želi razumjeti, neka razumije.

Došla su vremena kada treba i sa imenima, barem onima koji krivo rade.

Biskup biti je teška i odgovorna funkcija
ALI BAŠ ZATO JER JE ODGOVORNA funkcija i dužnost, svaki biskup treba biti vrlo mudar, odmjeren, pravovjeran i znati šta radi i zašto!
Prvenstveno biskup mora :

čuvati i štititi pravovjerni nauk KC
IZBJEGAVATI svaki nauk koji bi bio dvosmislen, teološki neprecizan ili nedefiniran ( HETERODOKSIJA)!
Tako se treba ponašati svaki biskup, pa tako i naš riječki biskup Uzinić.

Forumaš Pints je lijepo rekao:

Metanoia također lijepo reče:

Upravo to! Nije u pitanju podržava li on molitelje ili ne, nego čiju stranu drži u cijelom tom narativu. O moliteljima se može raspravljati, ovo ili ono, pro et contra, ali on ide uz dlaku leftardskim misliocima ovog društva. I to njegovo newage kršćanstvo mi ne leži.
Osobno mislim da je došlo vrijeme kada mi vjernici ne bismo trebali šutiti na izjave i djela naših pastira.

Zaključno bih rekao, biskup Uzinić definitivno odstupa od svih biskupa u RH i vodio neku svoju , solo, čudnu politiku...neprimjerenu crkvenim dogmama i tradicijama našeg hrvatskog katoličkog puka!

Vrh

PostPostano: Pet pro 19, 2025 13:25 

Zaključno bih rekao, biskup Uzinić definitivno odstupa od svih biskupa u RH i vodio neku svoju , solo, čudnu politiku...neprimjerenu crkvenim dogmama i tradicijama našeg hrvatskog katoličkog puka!

Molim te ako nije problem, C/P ovdje neki njegov citat u kojem se ogriješio o neku vjersku dogmu odnosno pučku tradiciju.
Nisam toliko detaljno pratio njegove javne istupe, a vidim da se na društvenim mrežama podigla prašina oko njegovog zadnjeg intervijua u kojem ne nalazim osobito sporan sadržaj pa bih volio
znati koji je to grijeh ovog čovjeka zbog kojega ga smatraš heretikom odnosno protivnikom pučke tradicije?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 432 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 29  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata