Ima latinska: nomina sunt odiosa - nećemo o imenima, jer je mrsko!
Ima vjernika, ali i filozofa koji razumiju izreku.
Biti biskup vrlo je odgovorna služba, a vjernik duhom osjeća, 'osjećajem vjere', stvarno poštovanje prema toj najodgovornijoj službi izuzev one rimskoga.
Biti biskup znači zajahati zmaja, a koji je narod. Jedan to može činiti ovako drugi onako, netko ljevije netko, ne znam.. Službu biskupa najbolje je opisao, koliko poznam, sv. Ivan Zlatousti, Dijalog o svećeništvu. Tu je i Pastoralno pravilo, sv. Grgura Velikog.
U vremenu nedostatka vremena i brzih informacija ( površnosti) jesu li sveti oci i danas aktualni? Sigurno, tko želi razumjeti, neka razumije.
Došla su vremena kada treba i sa imenima, barem onima koji krivo rade.
Biskup biti je teška i odgovorna funkcija
ALI BAŠ ZATO JER JE ODGOVORNA funkcija i dužnost, svaki biskup treba biti vrlo mudar, odmjeren, pravovjeran i znati šta radi i zašto!
Prvenstveno biskup mora :
čuvati i štititi pravovjerni nauk KC
IZBJEGAVATI svaki nauk koji bi bio dvosmislen, teološki neprecizan ili nedefiniran ( HETERODOKSIJA)!
Tako se treba ponašati svaki biskup, pa tako i naš riječki biskup Uzinić.
Forumaš Pints je lijepo rekao:
Nije stvar u tome podržava li nas ili ne, već što koristi svaku priliku da nas ogadi. Nije jedini biskup koji nas ne podržava, ali je jedini koji na tome bez imalo skrupula stvara javnu sliku liberalnog biskupa. Doslovno gazi po nama kako bi pogurao svoju kleričku karijeru.
Dvije godine molimo ispred riječke katedrale. Niti jedan jedini put nije došao do nas vidjeti tko smo i za što točno molimo. Stalno priča kako se mora ići na margine i pričati sa svima... ali izgleda da to "svima" ne obuhvaća i molitelje.
Pitanje "od kojeg duha dolazi" vrijedi i za biskupa, ne samo za molitelje.
Metanoia također lijepo reče:
Upravo to! Nije u pitanju podržava li on molitelje ili ne, nego čiju stranu drži u cijelom tom narativu. O moliteljima se može raspravljati, ovo ili ono, pro et contra, ali on ide uz dlaku leftardskim misliocima ovog društva. I to njegovo newage kršćanstvo mi ne leži.
Osobno mislim da je došlo vrijeme kada mi vjernici ne bismo trebali šutiti na izjave i djela naših pastira.
Zaključno bih rekao, biskup Uzinić definitivno odstupa od svih biskupa u RH i vodio neku svoju , solo, čudnu politiku...neprimjerenu crkvenim dogmama i tradicijama našeg hrvatskog katoličkog puka!