Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 05, 2026 10:02

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 173 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned sij 04, 2026 18:43 

Ovakav prigovor počiva na lažnoj suprotnosti koju istočni šizmatici nameću, a moderni ekumenizam nekritički preuzima: kao da Katolička Crkva polazi od „suštine bez osoba“, a Istok od „osoba bez suštine“. To nije katolički nauk, niti je to bio nauk Katoličke Crkve prvih stoljeća. Katolička tradicionalna teologija, a osobito sv. Augustin i sv. Toma Akvinski jasno uči kako je Bog jedan po božanskoj suštini, a trojstven po osobama.
Suština ne „prethodi“ osobama, niti osobe „razbijaju“ suštinu. Jedna božanska narav u potpunosti postoji u svakoj Osobi. Govoriti da katolici „polaze od suštine“ može samo karakterni podmetač (koji Katoličku vjeru predstavlja karikaturom), jer to nije nauk Katoličke Crkve u koju treba vjerovati i bez koje nema spasenja.

Slažem se da je suprotnost ‘suština bez osoba’ nasuprot ‘osobe bez suštine’ lažna i da ne odgovara ni katoličkom ni patrističkom nauku. Međutim, takvu tvrdnju nisam iznio, pa njezino pripisivanje mojoj primjedbi – uz kvalifikacije poput ‘karakternog podmetanja’ – ne doprinosi razjašnjenju teološkog pitanja. Moja opaska odnosila se isključivo na različite teološke naglaske i metode u promišljanju istog otajstva: u obje tradicije Bog se ispovijeda kao jedan po božanskoj naravi i trojstven po Osobama, a razlike su u jeziku i pristupu, ne u ontološkoj istini.

Vrh

PostPostano: Ned sij 04, 2026 20:10 

Slažem se da je suprotnost ‘suština bez osoba’ nasuprot ‘osobe bez suštine’ lažna i da ne odgovara ni katoličkom ni patrističkom nauku. Međutim, takvu tvrdnju nisam iznio, pa njezino pripisivanje mojoj primjedbi – uz kvalifikacije poput ‘karakternog podmetanja’ – ne doprinosi razjašnjenju teološkog pitanja. Moja opaska odnosila se isključivo na različite teološke naglaske i metode u promišljanju istog otajstva: u obje tradicije Bog se ispovijeda kao jedan po božanskoj naravi i trojstven po Osobama, a razlike su u jeziku i pristupu, ne u ontološkoj istini.

Lijepo opisano.

Vrh

PostPostano: Ned sij 04, 2026 20:55 

Suština: bit
Ličnost: osoba
Usvajanje familijarne terminologije omogućuje tečnije strukture definiranja određenih tvrdnji.

Jedan Bog a tri osobe već izmiče razumu stoga smo na području otajstva vjere. A vjeru kao takvu, božansku, ispovijedamo ne po spekulaciji već po Objavi Boga čovjeku.

Kod N. Kuzanskog nalazimo docta ignoratia, ali i kod Ćirila Jeruzalemskog i dr. Radi se o učenom neznanju do kojeg mnogi intelektualci nikada ne dolaze. Kod takvih se u javnim i drugim nastupima primjećuje dogmatičnost, agresivnost, tvrdoglavost itd.
Tzv. negativna teologija naći će se i kod Bazilija Velikog, kasnije Grgur Palama, a govori o nespoznatljivosti Boga u imanentnom smislu, odnosno što je Bog u sebi, za sebe.
Osobno bih napravio i distinkciju između negativne i mistične teologije. Kako bilo, između tvrdnje jedan Bog i tri osobe, pa do odnosa tih osoba određeni je put, pogotovo suvremenih teologa, iako ne pratim baš taj diskurs, gdje bi te relacije bile 'teološka mjesta' koja dopuštaju otvoren pristup. S druge strane, misaona struktura promišljanja unutarnjih odnosa Božanskih osoba, što se tiče katoličkog učenja, stoje na poziciji da Duh proizlazi i iz Sina. Rekoh prije, kao isti nadisaj. I kao što je razum ograničen 'tri a jedan' što nam (kršćanima) osporavaju drugi monoteisti, paradoks je potreba čvrstog misaonog uporišta. Utjecaj je tu sv. Anselma C. sa rationes necessariae. No, iz ograničene razumske spoznaje, koja se nerijetko previđa, proizlaze kontroverze i taborenja. Tako postoji šala da teologe treba poslati na otok da razmišljaju.
Ali ima ih koji zajedničke susrete obezvrijeđuju, iako su nužni koraci na putu jedinstva;mozda pripreme za Jubilej 2033.
Trebalo bi biti jasno da se ide prema euharistijskom jedinstvu: znak svijetu i unutarnjoj snazi Crkve.

Zanimljiva mi je bila izjava kardinala Nemeta koji otvoreno priznaje da carigradski patrijarh nema relevantnost kao nekada, čak naziva Carigrad kršćanskom 'periferijom'.
https://www.nin.rs/drustvo/vesti/98431/ ... i-i-srbiju
Za mene je ovo jasan pokazatelj kako teologija koja nije tradicionalno usmjerene nema jasan odgovor na nijednu šizmatičku podmetačinu.
Npr. Prije izrečena tvrdnja kako katolici „neopravdano preslikavaju ekonomiju u imanenciju“ također je netočna, jer katolička Crkva uči kako ekonomsko Trojstvo objavljuje imanentno Trojstvo, ali ga ne iscrpljuje niti reducira. Ako Krist u Objavi šalje Duha i ako Pismo kaže da je Duh „Duh Sina“, Crkva ima pravo i dužnost to teološki razjasniti. Odbacivanje toga vodi u agnosticizam o samom Bogu.
To prepoznaje i novi Katekizam Katoličke Crkve, br. 236 i 237 na svojem suvremenim teološkom jeziku, ali sadržaj je potpuno tradicionalan, ukorijenjen u nauku sv. Augustina (De Trinitate), sv. Tome Akvinskoga (Summa Theologiae, I, q. 27–43) i crkvenih sabora.
Zašto je to važno u raspravi s istočnim šizmaticima? Jer to znači kako ne izmišljamo imanentno Trojstvo iz filozofije, nego ga razumijevamo na temelju Objave, ali ne tvrdimo da Objavom „reduciramo Boga do kraja“. To je uravnotežen, katolički put između racionalizma i agnosticizma.

Vrh

PostPostano: Ned sij 04, 2026 21:57 

„Mislim da se ovdje prije svega radi o različitim teološkim naglascima i jeziku, a ne o suprotstavljenim učenjima. I u istočnoj i u zapadnoj tradiciji Bog se ispovijeda kao jedan po božanskoj naravi i trojstven po Osobama; razlike su u načinu promišljanja i izražavanja tog istog otajstva.“

To je tako. Ponavljam Bartolomej izjavljuje da filioque nije problem, a mislim da to nije tek tako bubnuo. I što? Idemo unatrag?
Kao onaj strastveni profesor koji satima crta i piše po ploči dok ga asistent prekine govoreći: Profesore, predavaonica je prazna!

Mislim da je tu globalizam pozitivno pridonio u smislu da je reducirao jaz različitih kultura; prije svega skraćeno putovanje, i egzaktnije uvide u prijevode odnosno veću mogućnost prevođenja. A tu je i zdrava kritička distanca prema povijesti teoloških izraza i razumijevanja ponekada opravdanih različitih teoloških naglasaka, ne govoreći o herezama.

Vrh

PostPostano: Ned sij 04, 2026 22:49 

To je tako. Ponavljam Bartolomej izjavljuje da filioque nije problem, a mislim da to nije tek tako bubnuo. I što? Idemo unatrag?
Kao onaj strastveni profesor koji satima crta i piše po ploči dok ga asistent prekine govoreći: Profesore, predavaonica je prazna!

Mislim da je tu globalizam pozitivno pridonio u smislu da je reducirao jaz različitih kultura; prije svega skraćeno putovanje, i egzaktnije uvide u prijevode odnosno veću mogućnost prevođenja. A tu je i zdrava kritička distanca prema povijesti teoloških izraza i razumijevanja ponekada opravdanih različitih teoloških naglasaka, ne govoreći o herezama.

Dobro nije samo bubnuo i ja želim vjerovati u iskrenost samo treba vidjeti kontekst a po meni više je riječ o ekumensko- pastoralnoj izjavi ( diplomatskoj), za teološku je potrebna zajednička suglasnost a to se vjerojatno rješava preko zajedničkih teoloških komisija od kojih ne treba očekivati brzo i potpuno rješenje, oni su više u fazi pojašnjavanja i čišćenja od nekih suvišnih elemenata nastali tijekom duge povijesti raskola.

O čemu mi zapravo želimo ovdje voditi raspravu? O ekumenizmu ili teološkim problemima odnosno razlikama.

Vrh

PostPostano: Ned sij 04, 2026 23:20 

O čemu mi zapravo želimo ovdje voditi raspravu?

Ovo je jako dobro pitanje!

Vrh

PostPostano: Ned sij 04, 2026 23:36 

Soren je napisao/la:
Ponavljam Bartolomej izjavljuje da filioque nije problem...

Zato što pravi problem nije Filioque, nego odbacivanje autoriteta Crkve. Povijesno gledano, problem nije bio teološki, nego ekleziološki koji se sastojao od odbacivanja rimskog primata, odbacivanja katoličke definicije i zatvaranje u nacionalno-ritualni identitet. Filioque je postalo simbol otpora katoličkom autoritetu, a ne stvarna hereza.

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2026 09:32 

Preletio sam dokument Međunarodne teološke komisije, ali i forum na temu.
Što se Dokumenata tiče polazi se od iste vjere u Trojstvo i bogočovještvo Isusa Krista, a onda daju naznake za zajedničke korake dalje. Tako to ide.
Na intelektualnoj razini valjda je jasno da nema krivnje danas što je situacija tisuću godina bila takva, a mislim na suvremeno pravoslavlje. Isto trebalo bi biti jasno da nema prozelitizma jer to nije pristup katoličke crkve.
Vidio sam i tvrdnju da 'pravoslavna Crkva nije crkva' što je neistina, jer katolička crkva uči da je pravoslavlje Crkva (usp. II. vat. konc).

Mislim da ne bi trebalo zanemariti ni emocionalnu inteligenciju. Nije to mala stvar. Nitko ne želi biti u blizini nekoga tko te optužuje. Optužbe stvaraju jaz, rezignaciju, izolaciju, hladnoću, cjepidlačenje, pa sve do neprijateljstva. Pitao sam jednom svećenika psihologa koji je primao bračne parove kak ide. Kaže: 'Nekada dođu samo da bi se istresli na drugoga!' Znate ono: Ti si meni... Pa mu vadi nešto od prije 20,30 god.
Dakle, emoc. inteligencija. Idemo vidjeti što je zajedničko, susretati se, a onda će i teologija sjesti, a to je ljubav u istini ili istina u ljubavi. A sol na ranu, vađenje žuči ne vodi nikuda.
Dakle, i teologije polazi najprije od zajedničkog.
Prigovor je ljubavi kada je lakše ratovati.

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2026 10:48 

Soren je napisao/la:
Vidio sam i tvrdnju da 'pravoslavna Crkva nije crkva' što je neistina, jer katolička crkva uči da je pravoslavlje Crkva (usp. II. vat. konc).
Ovo je totalna modernistička laž koju oni što to ponavljaju ne mogu dokazati crkvenim dokumentima Katoličke Crkve, ali i sama realnost postojanja velikog broja zasebnih nacionalnih crkva (srpske, ruske, poljske ...) im ne smeta u ponavljanju laži.

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2026 11:02 

Mislim da ne bi trebalo zanemariti ni emocionalnu inteligenciju. Nije to mala stvar.

Borme nije mala stvar. Čak je i iz ovog foruma očito. :| Ali također mislim da nije u redu da se Kopitar trudi na ovoj temi a neki ne mogu ili ne žele shvatiti. :roll: :roll:

Mislim da je važno za ovu temu istaći ako već nisam što kaže prof. dr. Ratko Perić, biskup i teolog, stručnjak za istočno bogoslovlje i ekumenizam, Jeronim je u Vulgati preveo grčki izraz ekporeuesthai (‘ishodi od Oca’) kao procedit (‘izlazi od Oca’), što nije potpuno precizan ekvivalent. Ta jezična nijansa pridonijela je povijesnim nesporazumima oko Filioque, i važno je razlikovati prijevod od ontološkog značenja Duha u Trojstvu – poanta je da ‘izlazi’ sugerira kretanje ili prostorni izlazak, dok ‘ishodi’ izražava proishodjenje Duha iz Oca kao izvora, što je ključni ontološki aspekt Trojstva.“¹
Izvor / fusnota:
Perić, Ratko. Filioque i problem prijevoda u Vulgati. Hrčak: Vrhbosnensia, 2020. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/file/429080

Također bi dodao i ovo kao doprinos temi:

Katolički povjesničari prenose da je papa Ivan VIII. u pismu patrijarhu Fociju (879./880.) napisao sljedeće:
„Što se tiče dodatka koji se spominje u Simbolu vjere, mi ga ne samo da ne izgovaramo, nego osuđujemo one koji su se prvi usudili da ga dodaju, kao krivotvoritelje božanske riječi i neprijatelje svetih Otaca.“
Ovaj sadržaj pisma prenosi se u katoličkim izvorima kao svjedočanstvo rimske zabrane mijenjanja Nicejsko-carigradskog Vjerovanja, a ne kao osuda same teološke doktrine o Duhu Svetom.
Katoličke reference
J. D. Mansi, Sacrorum Conciliorum nova et

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2026 13:22 

Ovo je totalna modernistička laž koju oni što to ponavljaju ne mogu dokazati crkvenim dokumentima Katoličke Crkve, ali i sama realnost postojanja velikog broja zasebnih nacionalnih crkva (srpske, ruske, poljske ...) im ne smeta u ponavljanju laži.

UR 14-15 'istočne Crkve' ; 'u svakoj od tih Crkava...' i dalje
Dominus Jesus 16 'istočne Crkve.. Sestrinskim Crkvama'
Enc. Ut unum sint 83 's pravoslavnim Crkvama'
KKC 838 's pravoslavni Crkvama'; 1399 'Istočne Crkve...' i dalje

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2026 17:33 

UR 14-15 'istočne Crkve' ; 'u svakoj od tih Crkava...' i dalje
Dominus Jesus 16 'istočne Crkve.. Sestrinskim Crkvama'
Enc. Ut unum sint 83 's pravoslavnim Crkvama'
KKC 838 's pravoslavni Crkvama'; 1399 'Istočne Crkve...' i dalje

I dalje ne znaš shvatiti što si napisao! Sve što si naveo je množina, a prije si naveo laž kako to postoji u jednini.
Dominus Iesus ističe jedinstvenost Katoličke Crkve kao punog ostvarenja Kristove Crkve (tako je to uređeno od sabora u Niceji), dok sve druge kršćanske zajednice kako god se zvale to nisu niti su se na saboru u Niceji spominjale. Dakle ne postoji katolički dokument koji potvrđuje modernističke insinuacije.

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2026 18:01 

Dakle, draga, Crkva je i katolička i pravoslavna. To KC kaže, ne ja.
Razlog je euharistija i apostolska sukcesija.
Dominus Jesus 15:
'Crkve koje, premda nisu u savršenom zajedništvu s katoličkom Crkvom ipak su... prave partikularne Crkve'.

Kršćanske zajednice su one sa sakramentom krštenja.

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2026 18:09 

Dakle, draga, Crkva je i katolička i pravoslavna. To KC kaže, ne ja.
Ne to je tvoja modernističko zabluda. Samo je jedna sveta i apostolska Katolička Crkva u koju treba vjerovati prema saboru u Niceji! Na tom Saboru se nigdje nisu spomenule nacionalne crkve spc, rpc itd Pravoslavna crkva kao jedinstvena Crkva jednostavno ne postoji.

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2026 18:16 

Što da ti kažem: ne činiš si dobro.

I svaka biskupija je partikularna a jedna je Crkva.
Ako misliš da smo u nebeskom Jeruzalemu 'kao u jedno saliveni' nismo.to je na Nebu.
Augustinijanski: ima ih koji su unutra a vani su i obrnuto.
Drugim riječima to što netko pripada KC, što znači?
Govorimo imamo Abrahama za oca: govorimo katolici smo. Znas što Isus dalje govori..

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 173 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata