Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 06:40

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 90 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub vel 14, 2026 22:08 

Voyager 1 je posljednji put upotrijebio svoje kamere 14. veljače 1990. Snimio je seriju 60 fotografija koje su kasnije spojene u "obiteljski portret Sunčevog sustava". Tu su se našle Venera, Zemlja, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Merkur je bio preblizu Suncu, Pluton je bio predaleko, a Mars nije bio vidljiv zbog refleksije.
Zemlja, tek sićušna točkica u zlatnom snopu svjetlosti "Blijeda plava točka" (Pale Blue Dot).
Utiče li to ikako na vašu vjeru?

Vrh

PostPostano: Sub vel 14, 2026 23:29 

Odlična tema. Jako utječe! Ta fotografija nije spektakularna po ljepoti, ali jest po značenju i simbolici. Žao mi je što mnogi fundamentalisti reduciraju vjeru na doslovno čitanje Biblije, nisu ni svjesni koliko gube. Čovjek svojim razumom otkriva komadić po komadić naše stvarnosti već tisućama godina, i sve u toj stvarnosti pokazuje začudan sklad, harmoniju, ukazuje na Kreatora koji kreira nama potpuno nedostižnim načinima. Bog nije stvorio samo Zemlju, stvorio je čitavo naše prostor-vrijeme. Sasvim je moguće da nije stvorio samo čovjeka, već da u tom svemiru ima i drugih bića na Njegovu sliku.

Vrh

PostPostano: Ned vel 15, 2026 17:28 

Samo od njih ni traga ni glasa

Vrh

PostPostano: Ned vel 15, 2026 22:14 

Samo od njih ni traga ni glasa

Velik je svemir, prevelik za nas obična stvorena bića.
Kada sam vidio dokle je stigao prvi radio signal koji je čovjek ikada proizveo shvatio sam da nemamo šanse.

https://www.fromquarkstoquasars.com/pos ... d-in-space

Vrh

PostPostano: Pon vel 16, 2026 14:47 

pints je napisao/la:
Velik je svemir, prevelik za nas obična stvorena bića.
Kada sam vidio dokle je stigao prvi radio signal koji je čovjek ikada proizveo shvatio sam da nemamo šanse.
? :shock:
Itekako imamo šanse jer na toj neznatnoj točki utjelovio se Sin Božji, na njoj je prolivena krv Otkupitelja i na njoj je osnovana Katolička Crkva kao jedina lađa spasenja. Svemir svojom veličinom ne umanjuje dostojanstvo čovjeka, nego ga naglašava jer Bog, koji je stvorio neizmjerne prostore i zvijezde, htio je pohoditi baš ovu sićušnu zemlju i otkupiti čovjeka. “Što je čovjek da ga se spominješ?” pita psalmist, ali ipak je krunjen slavom i čašću jer je stvoren na sliku Božju.

Vrh

PostPostano: Pon vel 16, 2026 15:37 

Kontekst mojeg odgovora totus tuus: mi kao stvorenja nemamo šanse izaći toliko duboko u svemir da bi mogli susresti drugu vrstu (ili oni nas). Udaljenosti su jednostavno tolike da ih normalan ljudski um ne može ni pojmiti.

To naravno nije nikakvo ograničenje Bogu koji je svemir stvorio, a ni svim bićima koja egzistiraju izvan naše stvarnosti.

Meni svako znanstveno otkriće, koje odvede ljudsku spoznaju korak dalje, povećava udivljenje spram Stvoritelja i učvršćuje moju vjeru.
Fotografija koju si spomenula je nevjerojatna u tom smislu. Na toj maloj točkici, tako izgubljenoj u mraku svemirskog beskraja, odvila se cijela ljudska povijest i cijela povijest spasenja, svi Božji planovi vezani uz Čovjeka... sve na tom malom plavom kamenčiću. Mogao bih satima meditirati i diviti se Gospodinu gledajući tu fotografiju.

Isti efekt je na mene imala i fotografija "The Pillars of Creation" ("Stupovi stvaranja") koju je snimio Hubble: https://www.nasa.gov/image-article/pillars-of-creation/
Kako je čovjek malen spram svega toga, a opet je toliko velik i važan da ga Bog vidi, vodi i spašava.
I to ne kao vrstu, nego kao pojedinca, svakog ponaosob.

Vrh

PostPostano: Pon vel 16, 2026 16:30 

ha, ja se uspavljujem uz andromedu...

Vrh

PostPostano: Uto vel 17, 2026 15:36 

Na drugom programu hrvatskog radija je emisija o svemiru, Adromeda, https://radio.hrt.hr/slusaonica/andromeda, vodi je desetljećima Ante Radonić i ne vidim nikakovog razloga micati mi post u kojem pišem da je slušam. :evil: Bila sam u temi a emisija je odlična.

Vrh

PostPostano: Uto vel 17, 2026 16:06 
Administrator

OK, vratio sam, krivo sam shvatio da se uspavljuješ uz pjesmu za Eurosong :)

Vrh

PostPostano: Uto vel 17, 2026 17:27 

Hvala. Ne slušam eurosong i nisam ni čula tu pjesmu.

Vrh

PostPostano: Uto vel 17, 2026 19:28 

pints je napisao/la:
Meni svako znanstveno otkriće....

Ovdje se ne radi o znanstvenim otkrićima. Bar ove fotografije to nisu jer je današnja znanost izgubila osjećaj koliko ljudi percipiraju stvarnost osjetilima pa niti nemaju potrebnu fotografirati npr. Zemlju iz svemira. Fotografije koje spominjem u prvo postu su nastale skoro slučajno, a onda su napravili kompozite iz njih.
Ako nas takva slika potakne na nešto, neka to bude veća zahvalnost Stvoritelju i ozbiljnije življenje katoličke vjere. U beskraju svemira čovjek nije izgubljen slučaj, nego stvorenje kojemu je Bog dao razum, slobodu i poziv na svetost. Malenost Zemlje ne umanjuje Kristovo otkupljenje; naprotiv, pokazuje koliko je velika Božja ljubav koja se spustila na tu sićušnu točku i ostala u Katoličkoj Crkvi do svršetka svijeta.

Vrh

PostPostano: Uto vel 17, 2026 20:26 

Meni svako znanstveno otkriće...

Ovdje se ne radi o znanstvenim otkrićima.

Slažem se. :lol:

Vrh

PostPostano: Uto vel 17, 2026 21:38 

...a pa niti nemaju potrebnu fotografirati npr. Zemlju iz svemira.

Bezbroj je fotografija Zemlje iz svemira. Istina, ne iz tolike daljine kao što je fotkao Voyager, to je ipak nešto posebno.
Imamo i live snimku zemlje sa ISS-a: https://www.youtube.com/watch?v=vytmBNhc9ig
Jako su zanimljivi timelaps snimke ISS-a, stvarno je spektakularno: https://www.youtube.com/@astronauticast

Vrh

PostPostano: Sri vel 18, 2026 14:42 

Bezbroj je fotografija Zemlje iz svemira. Istina, ne iz tolike daljine kao što je fotkao Voyager, to je ipak nešto posebno.
Ako ih je baš bezbroj imaš li koju fotografiju s sondi koje su išle na mjesec?
Citat:
Imamo i live snimku zemlje sa ISS-a: https://www.youtube.com/watch?v=vytmBNhc9ig
Jako su zanimljivi timelaps snimke ISS-a, stvarno je spektakularno: https://www.youtube.com/@astronauticast
Jesu li te snimke dodatno obrađivane pomoću AI?

Vrh

PostPostano: Sri vel 18, 2026 16:30 

Ne znam jesu li obrađene i ako da sa kojim algoritmima. Rekao bih da ova live snimka nije, osim možda korekcija grešaka, a u timelaps snimkama su možda pooštreni detalji ili slično. Ulgavnom, ne znam pouzdano. Nisam baš ni siguran na što ciljaš sa tim pitanjem?

A što se snimaka tiče, stvarno nema smisla da guglam umjesto tebe.
Imaš na NASA stranicama cijelu sekciju posvećenu slikama Zemlje iz daljine: https://science.nasa.gov/earth/earth-ob ... from-afar/

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 90 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata