Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 08:20

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 90 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri vel 18, 2026 20:55 

pints je napisao/la:
Ne znam jesu li obrađene i ako da sa kojim algoritmima. Rekao bih da ova live snimka nije, osim možda korekcija grešaka, a u timelaps snimkama su možda pooštreni detalji ili slično. Ulgavnom, ne znam pouzdano. Nisam baš ni siguran na što ciljaš sa tim pitanjem?

Širem krugu ljudi su tek sada dostupni AI alati koje su oni imali daleko prije, ako ne i razvili ih za obradu slike i filmova pa tek sada dali manje više svakome da se navikne na to.
pints je napisao/la:
A što se snimaka tiče, stvarno nema smisla da guglam umjesto tebe.
Imaš na NASA stranicama cijelu sekciju posvećenu slikama Zemlje iz daljine:

Pitala sam te nešto točno određeno, a tvoj odgovor je u stilu "imaš knjigu pa čitaj". To nije bit rasprave i uljuđena razmjena iskustva. Poštenije je reći nemam i nije kraj svijeta
Katolička teologija nikada nije učila kako je čovjek velik zato što može dosegnuti zvijezde, nego zato što je stvoren na sliku Božju i pozvan na vječnost. Radio-signal može putovati milijardama kilometara, ali duša stvorena za Boga nadilazi sav stvoreni svemir, jer je njezin cilj nadnaravan, a ne kozmički.

Vrh

PostPostano: Sri vel 18, 2026 21:38 

Sorry, sve manje razumijem o čemu govoriš.
Misliš da su te fotografije lažne?

Vrh

PostPostano: Sri vel 18, 2026 21:43 

Citat:
Katolička teologija nikada nije učila kako je čovjek velik zato što može dosegnuti zvijezde, nego zato što je stvoren na sliku Božju i pozvan na vječnost.

Slažem se. Ali kakve to veze ima sa mojim upisom?

Vrh

PostPostano: Čet vel 19, 2026 20:28 

pints je napisao/la:
Sorry, sve manje razumijem o čemu govoriš.
Možda se samo to ne uklapa u tvoje mantanje.
pints je napisao/la:
Misliš da su te fotografije lažne?
Samo kažem kako su u određenoj mjeri filtrirane, zašto te to razbješnjuje?
pints je napisao/la:
Slažem se. Ali kakve to veze ima sa mojim upisom?
Pa i nema već je to drugi odlomak kojim komentiram temu.

Vrh

PostPostano: Čet vel 19, 2026 20:35 

Bog nije stvorio čovjeka kako bi osvojio beskraj prostora, nego da postigne spasenje. Čovjek nema “šanse” mjerene tehnikom i udaljenostima, ali ima nadu u Božjoj milosti. U povijesti spasenja nije presudno koliko daleko dopire ljudski signal, nego koliko se daleko spušta Božja milost, a ona je došla do same zemlje u utjelovljenju Kristovu i ostaje u Katoličkoj Crkvi.

Vrh

PostPostano: Čet vel 19, 2026 20:53 

Samo kažem kako su u određenoj mjeri filtrirane, zašto te to razbješnjuje?

Kako si došla do tog zaključka da su fotografije filtrirane?

Vrh

PostPostano: Čet vel 19, 2026 20:56 

Kako si došla do tog zaključka da su fotografije filtrirane?
Nemoj preskakati nego odgovori iskreno zašto te to ljuti? Ima li neki racionalan razlog?

Vrh

PostPostano: Čet vel 19, 2026 21:06 

A temeljm čega si zaključila da me ljuti? Po tome što sam te pitao kuda ciljaš sa pitanjem?
Ne ljuti me, nego me zanima po čemu si zaključila da su filtrirane i kuda ciljaš sa takvim pitanjima.

Ako sugeriraš neku prijevaru reci pa možmo o tome diskutirati.
Ako je nešto drugo bilo bi zanimljivo znati što očekuješ da ljudi pišu na ovoj temi koju si pokrenula.

Vrh

PostPostano: Čet vel 19, 2026 21:22 

pints je napisao/la:
A temeljm čega si zaključila da me ljuti? Po tome što sam te pitao kuda ciljaš sa pitanjem?
pints je napisao/la:
i kuda ciljaš sa takvim pitanjima.
pints je napisao/la:
Ako sugeriraš neku prijevaru reci pa možmo o tome diskutirati.
Pa eto za početak ponavljaš to "kuda ciljaš, kuda ciljaš" i djeluješ kao kada je Laki malo nervozan :lol:
pints je napisao/la:
nego me zanima po čemu si zaključila da su filtrirane
Pa sam izgled tih fotografija odaje kako su na njima primjenjivani filteri kako bi efektnije izgledale. Zar ti misliš kako su fotografije sa udaljenosti baš takve, a ne neke mrljice?
pints je napisao/la:
Ako je nešto drugo bilo bi zanimljivo znati što očekuješ da ljudi pišu na ovoj temi koju si pokrenula.
Da si trenirao neku borilačku vještinu znao bi kako je bitno biti čvrsto na zemlji i imati čvrst oslonac. Meni je tak oslonac tradicionalna teologija koja jednostavno zdrobi sve isprazne priče o modernoj znanosti kojom bi kao svi trebali biti fascinirani. Ja ne propisujem što ljudi trebaju pisati, ali nisam temu zamislila kao ismijavanje vjere onih koji nisu opčinjeni onim što im se danas popularno-znanstveno prezentira kao svemoćna znanost.

Vrh

PostPostano: Čet vel 19, 2026 21:30 

Pa sam izgled tih fotografija odaje kako su na njima primjenjivani filteri kako bi efektnije izgledale. Zar ti misliš kako su fotografije sa udaljenosti baš takve, a ne neke mrljice?

Mislio sam da imaš nešto više od nagađanja. Moj odgovor je da ne znam, možda su filtrirane, možda nisu. Ne vidim da je to bitno za temu.

Prilično sam siguran da nigdje nisam ismijavao vjeru, nikada si takvo što ne bih dopustio.
Znanost ima svoje probleme i aroganciju, ali ima i puno dobrih strana. Svaki znanstveni napredak može za vjernika biti dodatni razlog za divljenje ovoj stvarnosti koju je Bog stvorio.

Vrh

PostPostano: Čet vel 19, 2026 21:46 

pints je napisao/la:
Mislio sam da imaš nešto više od nagađanja. Moj odgovor je da ne znam, možda su filtrirane, možda nisu. Ne vidim da je to bitno za temu.
Važno je jer većina ljudi niti ne zna kako se takve fotografije filtriraju i dodatno obrađuju i misle da se to baš tako vidi. Inače te naknadne obrade uopće nisu moja nagađanja nego nešto što NASA ne krije, a ako ne vjeruješ meni možeš uvijek pitati svoju AI za Pillars of Creation :lol: Ti s njom mlatiš kao amater s nunčakama, a svi znamo kako to završi.

Vrh

PostPostano: Čet vel 19, 2026 21:59 

Važno je jer većina ljudi niti ne zna kako se takve fotografije filtriraju i dodatno obrađuju...

A znaš li ti Majkićka kako se to radi i što to znači?
Stekao sam dojam da si tehnički prilično nepismena.
Utoliko se više čudim da spominješ snimanje i filtriranje fotografija, to je vrlo specifična matematičko-programerska tema.

Svatko može pogledati kako je nastala čuvena slika "Pillars of creation", kao što kažeš ništa tu nije skriveno, mada nije jednostavno za razumjeti.
Mogu se i usporediti tehnike nastanka te slike sa snimkama Zemlje kojima si načela temu.
I ne, nije tehnika ista.

Daj više prijeđi na temu i reci što te muči. Jer ovo je vjerski forum i nisi tu da raspravljaš o tehnikama snimanja fotografija u svemiru.

Vrh

PostPostano: Čet vel 19, 2026 22:00 

...a ako ne vjeruješ meni možeš uvijek pitati svoju AI za Pillars of Creation :lol: Ti s njom mlatiš kao amater s nunčakama, a svi znamo kako to završi.

Vidim da ti je AI zapela u grlu i ne možeš je progutati.
Slobodno otvori temu pa možemo i o tome prodiskutirati.
Kao i svaka tehnologija, AI ima dobre i loše strane i o njima se može razgovarati i iz vjerskog kuta.

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2026 06:44 

A znaš li ti Majkićka kako se to radi i što to znači? Stekao sam dojam da si tehnički prilično nepismena.

Zašto si stekao takav dojam?! Ajde odgovori! :|

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2026 18:12 

pints je napisao/la:
A znaš li ti Majkićka kako se to radi i što to znači?
Stekao sam dojam da si tehnički prilično nepismena.
Tvoji dojmovi su dokazano neobjektivni jer se niti jednoj osobi koja npr. zna koristiti forumske opcije (citirati, pretražiti itd) ne može reći kako je tehnički nepismena osim iz čiste zlobe.
Kad smo kod pismenosti očito te zbunilo moje korištenje riječi "kako" kao veznika (a ne kao priloga) pa će ti moja rečenica uz "da" valjda biti jasnija. Dakle: "Važno je jer većina ljudi niti ne zna da se takve fotografije filtriraju i dodatno obrađuju..." Mislim da ti je istočna varijanta hrvatskog jezika bliža i razumljivija pa bi sada trebao shvatiti poantu.
pints je napisao/la:
Vidim da ti je AI zapela u grlu i ne možeš je progutati.
Slobodno otvori temu pa možemo i o tome prodiskutirati.
Kao i svaka tehnologija, AI ima dobre i loše strane i o njima se može razgovarati i iz vjerskog kuta.
Prilično površno od tebe. Tema o AI postoji pa zašto bi trebala otvarati novu? Uostalom u pravilima foruma je jasno navedeno što je u svezi nje zabranjeno.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 90 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata