Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 08:24

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 90 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet ožu 06, 2026 20:50 

Pa to te ja pitam
Zar nije čudno da na toliki broj letova oni ne daju nijedan snimak barem pola sata u kontinuitetu...bez sažimanja, ubrzavanja isl.?

Pa ne baš. Praktično je nemoguće dobiti čistu snimku, ne bi ništa vidio, moraš sliku stabilizirati, raketa se trese i okreće oko osi, leće se lede... Razumijem da netko radi snimku kao PR foru, ali za što bi drugo snimka služila? Moraš imati kompleksnu opremu, moraš žrtvovati dio bandwidtha umjesto slanja telemetrijskih podataka... za što? Velika većina letova su ili komercijalni koji podižu komercijalne satelite ili znanstveni koji podižu znanstvene satelite.

Recimo i da netko stavi snimku na YT. Što bi dobio sa tim? Dosadnih sat i pol (koje je možda fora odgledati u sažetom obliku kao ona snimka koju sam ti stavio) koja ništa ne dokazuje i ništa ne opovrgava. Takvu snimku može snimiti prava kamera, a može je generirati bilo koji AI algoritam.

Pretpostavljam da ti misliš kako Zemlja nije geoid? To mi je zanimljivo, ne pozajem zapravo nikoga tko tako misli pa ću iskoristiti priliku za par pitanja.

* Zašto tako misliš, koja sekvenca razmišljanja te dovela do takvog zaključka?

* Pretpostavljam da misliš kako neka skupina ljudi namjerno gura tezu o geoidu. Zašto, koju bi koristi imali od toga?

* Stotine tisuća ljudi radi u industrijama i znanostima u kojima je važna geometrija planete, dakle svi bi oni trebali biti dio neke zavjere? Zašto, iz kojih motiva?

* Što ti točno smeta u klasičnoj Njutnovskoj fizici koja kroz gravitaciju objašnjava oblike i gibanja planeta?

* Je li tebi osobno važna ova tema, ovisi li ti nekako vjera ili bilo što drugo o odgovoru na ovakva pitanja?

Zadnja izmjena: pints; Pet ožu 06, 2026 20:56; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 06, 2026 20:55 

...i gledanje filtriranih i obrađenih fotografija koje su namjerno napravljene takvima.

Pitam i teba, kao i Hrkija zašto su fotografije namjerno "takve"? I usput što to znači "takve"?

A što se Jupitera tiče, nije dovoljno promatrati ga kroz teleskop, moraš imati paralelno promatranje sa dvije udaljene točke na planetu, jednu promatraš osobno, drugu preko neke digitalne platforme. Isto kao za Eratostena, jednu sjenu mjeriš sam, drugu ti netko mora mjeriti na udaljenoj točki.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 06, 2026 20:56 

Blagi Bože, ne mogu vjerovati da se ovdje raspravlja da li je Zemlja okrugla :oo

Ha, ha.... ma daj, moraš priznati da je zabavno. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pet ožu 06, 2026 21:49 

Pitam i teba, kao i Hrkija zašto su fotografije namjerno "takve"? I usput što to znači "takve"?
Popularne i lijepe, a istinit prikaz koji nije takav im nije u prvom planu
pints je napisao/la:
A što se Jupitera tiče, nije dovoljno promatrati ga kroz teleskop, moraš imati paralelno promatranje sa dvije udaljene točke na planetu, jednu promatraš osobno, drugu preko neke digitalne platforme.
To nije istina, neme uopće potrebe za istovremenim gledanjem. Teoretski, budući sam vidjela sa sjeverne mogu samo otputovati na južnu polutku i pogledati. Smješno je što ti pokušavaš meni objašnjavati eksperiment koji sam nisi probao, a ja jesam.
pints je napisao/la:
Isto kao za Eratostena, jednu sjenu mjeriš sam, drugu ti netko mora mjeriti na udaljenoj točki.
Dobro je meni poznato što je on radio, a isto tako si ti rekao kako ništa sa svojom djecom nisi probao osim uvjeravao ih riječima. Možda si koristio i ultra pametni argument: "Neka pokaže djeci Mjesec. Dovoljno." :lol: To je kao iz pera Robija K :lol: Ili argument nestajanja broda na pučini, to je tek glupost onih koji to nikada nisu sami napravili

Vrh

PostPostano: Pet ožu 06, 2026 22:20 

To nije istina, neme uopće potrebe za istovremenim gledanjem. Teoretski, budući sam vidjela sa sjeverne mogu samo otputovati na južnu polutku i pogledati. Smješno je što ti pokušavaš meni objašnjavati eksperiment koji sam nisi probao, a ja jesam.
Dobro je meni poznato što je on radio, a isto tako si ti rekao kako ništa sa svojom djecom nisi probao osim uvjeravao ih riječima. Možda si koristio i ultra pametni argument: "Neka pokaže djeci Mjesec. Dovoljno." :lol: To je kao iz pera Robija K :lol: Ili argument nestajanja broda na pučini, to je tek glupost onih koji to nikada nisu sami napravili

Ma kako sada možeš i putovati na južnu polutku, a prije par dana si plakala da nemaš para za to?!? :mrgreen:

I da, mjesec je isto sjajan argument, kao i sjena na mjesecu.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 09, 2026 15:46 

Da, to je pametnom dosta.
Glupom ne možeš objasniti centrifugalnu/ centripetalnu silu i zašto su svi planeti (približno) okrugli.
Jer hoće to, spustiti se na njihovu razinu. Ali nema te fizikalne sile koja njih može podići na višu razinu. Pa je stoga besmisleno i smiješno pokušavati. :((

Vrh

PostPostano: Pon ožu 09, 2026 17:57 

Ma kako sada možeš i putovati na južnu polutku, a prije par dana si plakala da nemaš para za to?!? :mrgreen:
Jako se žuriš likovati i omalovažavati me, a to ti je prije dokaz tvoje nezrelosti nego netočnosti onoga što tvrdim. Jasno sam napisala „Teoretski …“! To si zločesto zanemario kako bi probao vrijeđati. Smisao rasprave nije omalovažavanje nego doći do istine pa kakva ona god bila. Još je jadnije insinuiranje kako sam plakala, to bi ti „nemoćnički“ htio pa si umislio, ali ja nemam problema s novcem niti ga trošim na gluposti ponajmanje samo zbog provjeravanja nečije fiks ideje. Što se mene tiče NASA-ine snimke su filtrirani i obrađeni „izravni“ vizualni dokaz zakrivljenosti Zemlje, ali promatranje Jupitera ima jednu važnu prednost jer ne zahtijeva povjerenje u autoritet nego samo u geometriju i vlastito opažanje.
pints je napisao/la:
I da, mjesec je isto sjajan argument, kao i sjena na mjesecu.
Promatranje Mjesec samo po sebi nije izravni dokaz da je Zemlja zaobljena, jer ono što vidimo na nebu ne mora nužno govoriti o obliku površine na kojoj stojimo. Mjesec je ~384 000 km daleko, pa promatrači na različitim mjestima na Zemlji vide gotovo istu sliku. Razlike u perspektivi su vrlo male i teško uočljive golim okom. Dakle obično promatranje Mjeseca ne pokazuje oblik Zemlje, tek u posebnim i nesvakidašnjim astronomskim događajima, poput pomrčine Mjeseca, može se vidjeti dokaz zakrivljenosti Zemlj. Dakle razumijem sjenu kod pomrčine, ali koji su tvoji dokazi za tvrdnju: Mjesec je isto sjajan argument?

Vrh

PostPostano: Uto tra 07, 2026 16:59 

NASA je podijelila visokorezolucijske fotografije Zemlje koje je snimila posada misije Artemis II dok su na putovanju oko Mjeseca. https://narod.hr/eu-svijet/nasa-objavil ... g_rewarded
Utiče li to ikako na vašu vjeru?

Vrh

PostPostano: Sri tra 08, 2026 17:08 

Samo od njih ni traga ni glasa

„Vanzemaljci“ bi morali biti totalne budale posjetiti Zemlju, pokazati se „razumnim“ bićima koja se međusobno ubijaju. I dalje će biti ovo „ ni traga ni glasa“, ali…
Pogledajmo matematiku: u vidljivom svemiru postoji oko 200 milijardi galaksija. U našoj Mliječnoj stazi ima između 100 i 400 (uzmimo 200) milijardi zvijezda. Ako pretpostavimo da, ne na svakih 100 olo 1000. nego na svakih milijun zvijezda/sunaca postoji samo jedna civilizacija slična našoj, to je ipak 200 tisuća civilizacija - samo u našoj galaksiji!
Sad pomnožimo broj galaksija u svemiru puta 200.000. Za cijeli svemir, brojka je 40 s pridodanih 15 nula ili 40 kvadrilijuna civilizacija. Onda – jesmo li sami?

A mi ipak imamo dojam da smo sami…Da, u izolaciji… To je šah-mat za nas robove materiji.
Svemir je gigantska tvornica svijesti, konačnom stadiju njegove od Boga regulirane evolucije, a mi smo u karanteni kao mjeri zaštite ostatka svemira od našega kvara – posljedice Istočnoga grijeha.
Drugi svjetovi koji ne trpe takve posljedice jer grijeha nije ni bilo, vjerojatno žive u skladu, bez tisuća religija i sekti; oni vide Istinu, oni ne nagađaju. Mi na Zemlji smo iznimka, sjedimo u karanteni i gledamo kroz zamagljen prozor - da svojim djelovanjem ne bismo učinili zla drugdje u svemiru. Možemo raketama „lansirati“ i dalje poslati sonde s kojekakvim porukama…Jedino to.

Vrh

PostPostano: Sri tra 08, 2026 17:42 

Ako pretpostavimo da, ne na svakih 100 olo 1000. nego na svakih milijun zvijezda/sunaca postoji samo jedna civilizacija slična našoj, to je ipak 200 tisuća civilizacija - samo u našoj galaksiji!

Temeljem čega (osim pukog nagađanja) bi mogli to pretpostaviti?
I to ne pojave života, nego baš civilizacija?!

Vrh

PostPostano: Sri tra 08, 2026 18:16 

1.Temeljem činjenice da Stvoritelj nije dječarac koji bi se igrao i „lijepio okrugle svjetleće palačinke“ pazeći da cijeli krug palačinkaste zvijezde ne budu postaljene bočno nego da je puni krug okrenut prema Zemlji i budu nam vidljive (za one koji zagovaraju geocentrični sustav – Zemlja je centar svemira, i ravna ploća).
2.Temeljem činjenice da je Bog u prvom redu Ljubav. A ljubav izgara od želje da se daruje/dariva. A komu?
3.Temeljem i katoličkog nauka da je uronjenost U BOGA neopisivo blaženstvo.
4.Temeljem točke 2. Bog odlučuje stvoriti razumna bića sa slobodom izbora(slobodnom voljom)koja će uživati neopisivu sreću GLEDAJUĆI NJEGA - BOGA, ako se trude biti što sličniji onakvome "zdanju" kakvim nas sve On želi imati uza se. I prijeđu k Njemu, s one strane crte koja razdvaja ovaj materijalni oblik života od onog za koji smo svi stvoreni - u stanju milosti..
5.Temeljem t. 3. ali i Isusovih riječi da u kući Njegova Ova ima puno stanova(u Kraljevstvu nebeskom) i neograničene Ljubavi Božje On stalno stvara: neki sustavi se „gase obavivši zadatak“, drugu nastaju za nova bića/rase.
6.I konačno da je Bog SVMOGUĆ i može što hoće, jer tolike milijarde galaksija, zvijezda Njemu uopće nisu potrebne, ali jesu za spomenute civilizacija.

Ps: upitaj dijete može li zamisliti kišnu kap, ali da je plosnata poput palačinke! Pogledat će te...Znaš kako djeca gledaju kad ih se upita nešto bedasto? KUGLA je univerzalni oblik-tijelo.
Snmak tamne strane Mjeseca: https://science.nasa.gov/resource/first ... -far-side/

Vrh

PostPostano: Sri tra 08, 2026 20:06 

Svemir je gigantska tvornica svijesti, konačnom stadiju njegove od Boga regulirane evolucije, a mi smo u karanteni kao mjeri zaštite ostatka svemira od našega kvara – posljedice Istočnoga grijeha. Drugi svjetovi koji ne trpe takve posljedice jer grijeha nije ni bilo, vjerojatno žive u skladu, bez tisuća religija i sekti; oni vide Istinu, oni ne nagađaju. Mi na Zemlji smo iznimka, sjedimo u karanteni i gledamo kroz zamagljen prozor - da svojim djelovanjem ne bismo učinili zla drugdje u svemiru.

Prijatelju imaš bujnu maštu.

Vrh

PostPostano: Sri tra 08, 2026 21:42 

Zdrave, nismo sigurni ni što je objektivna stvarnost, a kamoli da možemo procjenjivati broj civilizacija. Znam da se nabacuju razni izračuni i ne kažem da je nerazumno pretpostaviti da nismo jedini, ali nemamo ništa doli običnog nagađanja.

Vrh

PostPostano: Čet tra 09, 2026 08:44 

Usput, ne znam gdje drugdje staviti link, ovdje je vrlo zanimljiv pogled iz religijske perspektiva na film Interstellar:

https://www.youtube.com/watch?v=43ALm9idZQU

Dao mi je jednu novu perspektivu, apsolutno ima smisla.

Vrh

PostPostano: Čet tra 09, 2026 09:39 

Zdrave, nismo sigurni ni što je objektivna stvarnost, a kamoli da možemo procjenjivati broj civilizacija. Znam da se nabacuju razni izračuni i ne kažem da je nerazumno pretpostaviti da nismo jedini, ali nemamo ništa doli običnog nagađanja.

Prijatelju moj, navečer liježeš u postelju možda pun planova za sutrašnji dan, a NE ZNAŠ hoćeš li se ujutro uopće probuditi, ali VJERUJEŠ. Bez obzira što si čuo da se prošli tjedan srušio zrakoplov sa 80 putnika, ulaziš u zrakoplov s kartom za let do Australije jer VJERUJEŠ da će tvoj let do cilja proći sretno i da ćeš ti ostati živ i zdrav. Ovi astronauti koji su sada u orbiti, u „kapsulu“ su ušli VJERUJUĆI da će sve teći po planu. Ti započinješ neki opsežniji, veći posao jer VJERUJEŠ da ćeš ga uspjeti dovršiti kako si planirao mada to nikada nisi radio.
Čovjek je biće koje VJERUJE!
Ne znamo kako izgleda Kraljevstvo nebesko…čak ni je li ono postoji, ali VJERUJEMO Isusu. Ne znamo ni hoćemo li se njega „dokopati“, ali VJERUJEMO (i nadamo se).

Veća je vjerojatnost da u svemiru ima mnogo civilizacija i ona je veća nego da će tvoj zrakoplov doći na cilj ili da će se ovi astronauti sretno vratiti na zemlju.
Ako tražimo dokaze ZA SVE, pa ako ih nema – to ne postoji,ili to nije moguće, i u to NE VJERUJEMO.
Kao u „dokazivanju“ fenomena zvanog Međugorje: ``Obzirom da se ničime ne može dokazati da se radi o ičemu nadnaravnom, ukazanja nema`` - zaključak je komisije. Nešto nadnaravno se ne dokazuje EEG-o. Pomaže li UZV, mikroskop, tlakomjer? Ne! Ali UKAZANJA NEMA. Ipak toliki (i ja) VJERUJU da je tamo Kraljica Mira.
„A kad se Sin čovječji vrati, hoće li još naći vjere na Zemlji“?
Uz ovakav racionalistički pristup sigurno neće. Racionalizam i oslanjanje samo na famoznu znanost je današnje zlo. Još kad odbacujemo one TIHE duhovne unutarnje poticaje koje najčešće ne razumijemo odmah, pa ih još odbacujemo, zgazimo - tada je to sve i prokletstvo današnjice.
A što se tiče zakona vjerojatnosti, ja osobno više vjerujem AI(umjetnoj inteligenciji koja je izbacila onaj izračun broja civilizacija koji ti se ne sviđa) veća je vjerojatnost u toj matematici jer ukazuje da bi tu „Bog ipak imao upetljane svoje prste“, veća je tu nego za tvoj let zrakoplovom.
A kao vjernik kažem: Ne samo "da bi mogao imati“ nego da BOG čini što želi, koristeći sav ovaj svemir, svu energiju i materiju kojom ON UPRAVLJA posredstvom svojih zakona. Pa ćemo ih stalno otkrivati ali nikada sve...Nikada? Da! Čak ni onda! :)

Ps: nisi gledao ni jednu epizodi TV dokumentarac utorkom Bog i svemir

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 90 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata