Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon ožu 16, 2026 18:46

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 417 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 24, 25, 26, 27, 28  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet ožu 13, 2026 17:39 

Nijedno bratstvo ne sudim i cijenim želju za djelovanjem i okupljanjem...

Prije desetak godina zagrebački tradicionalisti su prvi na ružan način napali Uzinića - sva ta njegova opreznost i kritičnost odgovor su na njihove provokacije, u suprotnom ispao bi zaista lakovjeran i slijep.

Žao mi je što se ovo odvija već tri godine, a nitko nije s nikim uspostavio pravi kontakt ni pokazao spremnost na suradnju... A jeste li vi koji put inicirali sastanak?

Rijeka je počela moliti godinu dana iza Zagreba, tako da je naš biskup već bio žestokom napadu na cijelu inicijativu i molitelje kada smo mi krenuli.
Vrlo jasno je rekao što misli, tako da nismo ni pokušavali, bar ne direktno.
A naravno, imamo i mi svoje informacije koje nisu za javnost.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 13, 2026 18:02 

Rijeka je počela moliti godinu dana iza Zagreba, tako da je naš biskup već bio žestokom napadu na cijelu inicijativu i molitelje kada smo mi krenuli.
Vrlo jasno je rekao što misli, tako da nismo ni pokušavali, bar ne direktno.
A naravno, imamo i mi svoje informacije koje nisu za javnost.

Da, to je vjerojatno bio odgovor na prijašnje napade (ne iz vaše biskupije), tako da vi u to niste bili umiješani.

Ali - kakav god bio - on je vaš biskup, vjerojatno ima puno dobrih stvari i inicijativa koje čini - ne dajte da vas ono malo s čime se ne slažete toliko ogorči da postanete "neposlušni". Gorčina će se osjećati sve dok ne dođe do kakvog-takvog izmirenja. (Možda i on misli isto.)

Obostrana povrijeđenost stvara nemir, a Isus je rekao jedino rješenje: oprostiti... ljubiti svoje neprijatelje...

Vrh

PostPostano: Pet ožu 13, 2026 18:17 

Prije desetak godina zagrebački tradicionalisti su prvi na ružan način napali Uzinića - sva ta njegova opreznost i kritičnost odgovor su na njihove provokacije, u suprotnom ispao bi zaista lakovjeran i slijep.
Možeš li ovo dokazati? Sadašnja situacija je takva da on nema ništa protiv Bratstva s. Pio X. čiji je status unutar Crkve nereguliran. Dakle nije istina kako on napda tradicionaliste već naprotiv vodi svojevrsni verbalni rat protiv molitelja.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 13, 2026 19:19 

...ima puno dobrih stvari i inicijativa koje čini ...

A što misliš zašto je protiv inicijative "40 dana za život" i molitve pred rodilištima?
Zašto je protiv Hoda za život?
Zašto organizira teološke susrete na koje poziva zagovaratelje pobačaja i lgbt agende (siguran sam da znaš o čemu govorim)?

Zašto je izložio medijskom linču svoje svećenike protiv kojih su se vodile lažne optužbe za zlostavljanje? Cijela Rijeka je znala tko i zašto podmeće vlč. Pendeu, predivnom mladom svećeniku, a njegov biskup ga je nemilosrdno izložio medijima, prošao je pravi pakao. Pouzdano znam da se i Vatikanska diplomacija čudila što to Uzinić radi.

Naravno, sve pred kamerama. Uvijek pred kamerama i mikrofonima.

Iskreno trenutno mi je teško sagledati njegove dobre strane.
Subjektivan sam. Ima ih sigurno, svatko ih ima.
Nažalost Rijeka nije veliki grad i previše toga se zna, a krug aktivnih katolika je mali.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 14, 2026 17:19 

Što se tiče ovog slučaja u vezi molitelja na trgovima stvar je vrlo jasna a to je kad biskup izrazi zabrinutost u vezi takve vrste molitve na vjernicima je ako su poslušni da odmah prestanu bez odlaganja i bez obzira što se radi recimo pod navodnicima o dobroj stvari jer u tome i jeste kvaka kad treba biti poslušan u stvari za koju mislimo da je ispravna.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 14, 2026 19:56 

A ti si poslušan kad zagovaraš spiralu?

Vrh

PostPostano: Sub ožu 14, 2026 20:53 

Možeš li ovo dokazati? Sadašnja situacija je takva da on nema ništa protiv Bratstva s. Pio X. čiji je status unutar Crkve nereguliran. Dakle nije istina kako on napda tradicionaliste već naprotiv vodi svojevrsni verbalni rat protiv molitelja.

Ne radi se ovdje o tvojim tradicionalistima, nego o onima koji su bliži neokonzervatizmu i svojedobno bili bliski predsjedniku Josipoviću, a kasnije izgubili sudski proces protiv njega. I biskup Uzinić ih je mogao u to vrijeme zbog raznih medijskih pamfleta tužiti, ali ipak nije...

Kao što sama pišeš, protiv Bratstva s. Pija X. on sigurno nema ništa...

Vrh

PostPostano: Sub ožu 14, 2026 21:05 

A što misliš zašto je protiv inicijative "40 dana za život" i molitve pred rodilištima?
Zašto je protiv Hoda za život?
Zašto organizira teološke susrete na koje poziva zagovaratelje pobačaja i lgbt agende (siguran sam da znaš o čemu govorim)?

Zašto je izložio medijskom linču svoje svećenike protiv kojih su se vodile lažne optužbe za zlostavljanje? Cijela Rijeka je znala tko i zašto podmeće vlč. Pendeu, predivnom mladom svećeniku, a njegov biskup ga je nemilosrdno izložio medijima, prošao je pravi pakao. Pouzdano znam da se i Vatikanska diplomacija čudila što to Uzinić radi.

Naravno, sve pred kamerama. Uvijek pred kamerama i mikrofonima.

Iskreno trenutno mi je teško sagledati njegove dobre strane.
Subjektivan sam. Ima ih sigurno, svatko ih ima.
Nažalost Rijeka nije veliki grad i previše toga se zna, a krug aktivnih katolika je mali.

Eto, kolike negativne stvari vidiš.. pa to vodi opsesiji... :)

Sigurno ima i pozitivnih strana. Treba i te strane naći i podcrtati.

Bitka za duše unutar Crkve se sigurno ne vodi između "tradicionalista" i "liberala" - jedina je bitka između grijeha i Spasitelja, bitka za istinsko obraćenje i predanje Gospodinu. Otkad je direktor znamenitog pro-life portala Life site news prozvao pape Franju i Lava da su anti-pape i još štošta (svatko prema svojoj savjesti) pitam se trebamo li uopće takvima dalje davati klikove, lajkove... - ili malo kritički pogledati cijelu situaciju?

Vrh

PostPostano: Sub ožu 14, 2026 21:44 

Ne radi se ovdje o tvojim tradicionalistima, nego o onima koji su bliži neokonzervatizmu i svojedobno bili bliski predsjedniku Josipoviću, a kasnije izgubili sudski proces protiv njega. I biskup Uzinić ih je mogao u to vrijeme zbog raznih medijskih pamfleta tužiti, ali ipak nije...
Kao što sama pišeš, protiv Bratstva s. Pija X. on sigurno nema ništa...

Samo da ne bi bilo zabune ja ne pripadam Bratstvu sv. Pio X. niti idem na liturgiju koju oni drže niti ikoga savjetujem da to čini. Njihov status unutar Crkve je nereguliran, a Zagrebačkoj nadbiskupiji im je pastoralno djelovanje zabranjeno.
To što nadbiskup Uzinić nema ništa protiv Bratstva sv. Pio X. mi je kuriozitet i dokaz kako je samo na molitelje negativno fokusiran, čak i prije nego su počeli kod njega moliti.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 14, 2026 22:30 

Eto, kolike negativne stvari vidiš.. pa to vodi opsesiji... :)

Nisu to male stvari. A meni su jako važne.

Molitva na trgovima se neće tako lako ugasiti. Motivi su snažni, broj molitelja raste, znakovi vremena sve su očitiji. Crkva će ipak morati naći načina kako takav oblik duhovnosti prigrliti.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2026 08:18 

Moj savjet je ako nisi siguran kako postupiti ispravno je otići svome župniku i direktno pitati što savjetuje oko molitve na trgu i ono što rekne onako i postupi....jel pošteno.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2026 08:59 

To sam već odavno učinio. I ne samo njega, nego brojne svećenike. Niti jedan, ali doslovno niti jedan, nije bio protiv molitve na trgu. Dapače, mnogi mole za nas. Cijeli jedan red časnih sestara moli za nas. Govorim konkretno za riječke molitelje koji su jedini, uz zagrebačke, izloženi teroru. Namjerno ne spominjem imena, možda sam paranoičan ali bolje je tako.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2026 09:04 

To sam već odavno učinio. I ne samo njega, nego brojne svećenike. Niti jedan, ali doslovno niti jedan, nije bio protiv molitve na trgu. Dapače, mnogi mole za nas. Cijeli jedan red časnih sestara moli za nas. Govorim konkretno za riječke molitelje koji su jedini, uz zagrebačke, izloženi teroru. Namjerno ne spominjem imena, možda sam paranoičan ali bolje je tako.

Ako ti je župnik dao blagoslov onda ko sam ja da ti pričam.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2026 10:10 

Moj savjet je ako nisi siguran kako postupiti ispravno je otići svome župniku i direktno pitati što savjetuje oko molitve na trgu i ono što rekne onako i postupi....jel pošteno.

To sam već odavno učinio. I ne samo njega, nego brojne svećenike. Niti jedan, ali doslovno niti jedan, nije bio protiv molitve na trgu.

Ako ti je župnik dao blagoslov onda ko sam ja da ti pričam.

Možda je još bolje od toga šta ti savjetuje Kopitar, da odeš kod svog župnika i pitaš ga za savjet, da odeš do svog biskupa i pitaš ga za savjet. Pa ako ti biskup da blagoslov, onda tko sam ja da ti pričam. Ne moraš to učiniti, ali barem razmisli o tome.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2026 10:16 

:lol:

Zadnja izmjena: Majkićka; Ned ožu 15, 2026 10:25; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 417 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 24, 25, 26, 27, 28  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata