Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon svi 04, 2026 14:35

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 188 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
Autor Poruka
PostPostano: Ned svi 03, 2026 12:03 

Nisam ti se osvrnuo na dnevnik i tvoje profesore koje pominješ često. Dnevnik je tu samo mjesto koje je objavilo vijest ako ne misliš da se to treba sve prešutiti onda je to u redu sa tvoje strane. Nije valjda i kod tebe žal kao i kod hrkija što su se profesori tako izblamirali.
Ti drugi put pripreme studente da šute.

Vrh

PostPostano: Ned svi 03, 2026 15:36 

... ... ...

Nakon dva sveska Isus Krist i Bog Isusa Krista sada slijedi svezak pod naslovom Crkva Isusa Krista. Tako je trebao glasiti naslov knjige koju sam htio napisati pri kraju svojega akademskog vremena. Taj plan onemogućio je poziv iz akademske službe u crkvenu službu u užem smislu. Ta me, pak, tema nije napuštala, nego me je stalno pratila kao biskupa velike i žive biskupije, a i posljednjih godina u služenju univerzalnoj Crkvi i ekumenskom jedinstvu Crkve. U ta dva desetljeća »praktične ekleziologije« pitanje Crkve i njezine budućnosti čak mi je sasvim iznova priraslo srcu. Tako bih u ovom novoizišlom svesku želio objaviti ne samo pojedine članke iz posljednjih desetljeća nego prije njih barem još i kratak pregled ekleziologije, s kojim sam se teškom mukom hrvao zbog raznovrsnih drugih obveza u posljednjim mjesecima. Pritom sam se morao ograničiti na ono bitno; nisam mogao razmotriti sva ekleziološka pitanja, a još manje obraditi sveukupnu noviju literaturu koja je izlazila u velikom broju. Prije svega, nedostaje razradba pojedinih službi u Crkvi; njoj će biti posvećen jedan zaseban svezak. Taj kratak pregled kao i drugi prilozi ovog sveska zrcale desetljetno teoretsko bavljenje Crkvom, ali isto tako i dugi osobni put s Crkvom i u Crkvi na kojem sam stekao mnoga iskustva o tome kako Crkva živi kod nas i u drugim zemljama, kulturama i na drugim kontinentima. To iskustvo Crkve uopće nije pomutilo moju radost zbog Crkve, nego ju je, naprotiv, produbilo i učinilo zrelijom. Zato se nadam da će prilozi ovoga sveska posredovati i mnogim drugima to dublje razumijevanje Crkve i ponajprije radost zbog Crkve, te da će tako moći biti doprinos Duhom Božjim obnovljenoj Crkvi u još mladom 21. stoljeću. Walter Kasper "Crkva Isusa Krista"

Vrh

PostPostano: Ned svi 03, 2026 18:09 

E moj Ante! Kako kaže moj prijatelj Hrki, citiram;

Ti shvaćaš , i dobro tvrdiš...

Da. Ali samo redak dalje kaže, citiram;

To mnogi ne mogu shvatiti!

Mnogi zaista to ne mogu shvatiti. I dalje ne manje bitno, kaže Hrki citiram;

Ne poznaš dovoljno teologiju a u svome neznanju napadaš one koji više znaju...stara priča kod nas Hrvata...većina Hrvata ne želi priznati da netko nešto više zna od njih,pa onda bezveze udaraju u svojoj oholosti i neznanju.

Zvonimir Levačić - Ševa bi na to rekao: Mmm da. I dalje Kasper nastavlja;

Dvadeseto stoljeće koje je iza nas bilo je u mnogim pogledima strašno stoljeće, a dvadeset i prvo stoljeće, koje je još mlado i koje je započelo zlokobno i senzacionalno 11. rujna 2001. terorističkim napadom na Svjetski trgovački centar u New Yorku, zasad ne obećava da će biti išta bolje. U dvadesetom stoljeću imali smo dva brutalna, totalitarna režima; dva svjetska rata, s pedeset do sedamdeset milijuna mrtvih samo u Drugom svjetskom ratu; kao i genocid i masovna ubojstva milijuna ljudi, koncentracijske logore i gulage. U dvadeset i prvom stoljeću živimo s prijetnjom nemilosrdnog terorizma, nečuvene nepravde, zlostavljane i izgladnjele djece, milijuna ljudi u bijegu, sve većeg progona kršćana te—uz sve to—razornih prirodnih katastrofa u obliku potresa, vulkanskih erupcija, tsunamija, poplava i suša. Sve to i još mnogo više “znakovi su vremena”.

U svjetlu takve situacije, mnogima je teško govoriti o svemogućem Bogu koji je istodobno pravedan i milosrdan. Gdje je bio kada se sve to događalo? Gdje je kada se sve to događa? Zašto Bog sve to dopušta? Zašto ne intervenira? Ljudi se pitaju: nije li sve to nepravedno trpljenje najsnažniji argument protiv vjerovanja u Boga koji je svemoguć i milosrdan? Zapravo, u modernom dobu patnja nevinih postala je temelj ateizma (Georg Büchner). Govorilo se da je jedina isprika za Boga ta da ne postoji (Stendhal). U svjetlu ovog doista đavolskog izbijanja zla, nije li čovjek obvezan nijekati Boga radi veće časti samoga Boga (Odo Marquard)?

Nerijetko je govor o Bogu težak i onima koji u njega vjeruju. I oni se često nalaze u tamnoj noći vjere, u kojoj im riječi zataje pred neprekidnom nesrećom i nepravednim trpljenjem u svijetu; pred teškim udarcima sudbine i bolnim, neizlječivim bolestima; pred užasom ratova i nasilja. Fjodor Mihajlovič Dostojevski, koji je, kao i drugi, iskusio mnogo patnje u vlastitom životu, u svom romanu Braća Karamazovi piše o djetetu kojega je neki vlastelin rastrgao svojim čoporom pasa pred očima njegove majke. On tvrdi da se takva stravična nepravda i patnja djeteta ne mogu nadoknaditi nekim budućim sretnim završetkom. Zbog toga on “vraća svoju ulaznicu za raj”.

Romano Guardini, duboko pobožan, ali i duboko melankoličan čovjek — kada je već bio obilježen za smrt — rekao je da se “neće samo dati ispitivati na Posljednjem sudu, nego će i sam postavljati pitanja”. Nada se tada dobiti odgovor “na pitanje na koje nijedna knjiga, pa ni Sveto pismo, nijedna dogma i nijedno crkveno učiteljstvo ne mogu odgovoriti: Zašto, o Bože, ti strašni zaobilazni putovi do spasenja, zašto patnja nevinih, zašto toliko nepravde?”

Patnja u svijetu očito je najsnažniji argument modernog ateizma. Postoje i drugi argumenti, poput nespojivosti tradicionalnog kršćanskog pogleda na svijet sa suvremenim znanstvenim i naturalističkim pogledom, koji je oblikovan, primjerice, teorijom evolucije ili novijim istraživanjima mozga. Svi ti argumenti imali su svoj učinak. Doveli su do toga da za mnoge ljude danas Bog više ne postoji. Barem mnogi žive svoj život kao da Bog ne postoji. Većina njih, čini se, zapravo može živjeti sasvim dobro, barem ništa lošije od većine kršćana. To je promijenilo i vrstu pitanja koja se postavljaju o Bogu. Jer ako Bog za mnoge ljude ne postoji ili im je postao nevažan, tada prosvjed protiv Boga više nema smisla. Pitanja — “Zašto sva ta patnja?” i “Zašto moram patiti?” — vjerojatnije jenjavaju i utihnu. Pitanje o milostivom Bogu, koje je toliko mučilo mladog Martina Luthera, mnogi danas više i ne postavljaju. To pitanje ih ostavlja ravnodušnima i hladnima. Walter Kasper "Milosrđe"

Vrh

PostPostano: Ned svi 03, 2026 20:30 

frane lagano se ponavljaš a kako si pri kraju snage za danas odi odmori se sutra je novi dan
ako ti smijem preporučiti drži se ti više zvonimira ševe a ovoga kaspera koji puno zuji a malo meda daje ostavi sa strane
u svojoj kontradiktornosti si nemoguć prije podne hrkija dižeš u nebesa a poslije drvlje i kamenje po njemu kao i on sa grebenarom
neukrotiv si jako i sutra idem do prijatelja gere u pojačanje

Vrh

PostPostano: Ned svi 03, 2026 20:41 

Vidim sad ponovno da ste ti i kasper prepisivači tuđih misli i ideja. U ovo malo teksta citira tek petoricu.
Mašala!

Interesira me jako kao će sutra na ovo vaše ragirati prijatelj gero.

Vrh

PostPostano: Ned svi 03, 2026 22:14 

u svojoj kontradiktornosti si nemoguć prije podne hrkija dižeš u nebesa a poslije drvlje i kamenje po njemu...

Hrki je dao i napravio više za ovaj forum nego ti to možeš učiniti za deset godina.

Vidim sad ponovno da ste ti i kasper prepisivači tuđih misli i ideja. U ovo malo teksta citira tek petoricu.

Erudit. :)

Ovim pitanjem o Bogu određuje se smisao ili besmisao ljudskog postojanja. Upravo zato glas o Bogu može tako tvrdoglavo opstajati unatoč svim prosvijećenim i pseudo-prosvijećenim argumentima protiv njega. Nije se pokazalo da je vjera u Boga nerazumna, nego su se pogrešnima pokazale teorije onih koji su prorokovali neupitno napredovanje sekularizacije i postupno iščezavanje religije. Oni koji su mislili da već odzvanja smrtno zvono vjeri u Boga – sami su se osramotili. Ne može se jednostavno prihvatiti problematična teza da se religija vraća, jer i ateizam doživljava svoj preporod. No može se uputiti poziv da se ponovno promišlja o Bogu. U tom procesu nije riječ samo o pitanju: postoji li Bog? – koliko god ono bilo važno. Riječ je o postojanju milosrdnog Boga, Boga koji je „bogat milosrđem“ (Ef 2,4), koji nas tješi kako bismo i mi mogli tješiti druge (2 Kor 1,3sl.). Jer pred začaranim krugom zla nada u novi početak može postojati samo ako se možemo nadati u milosrdnog, suosjećajnog i istodobno svemogućeg Boga, koji jedini može uspostaviti novi početak, koji jedini može dati hrabrost da se nadamo protiv svake nade i koji može darovati snagu za novi početak. Riječ je o živome Bogu koji oživljuje mrtve i koji će na kraju otrti svaku suzu i sve učiniti novim (Otk 21,4sl.).

Augustin, veliki crkveni otac Zapada, prema vlastitom svjedočanstvu, u svome je životu iskusio Božje milosrđe i blizinu, osobito onda kada je znao da je od njega najudaljeniji. U svojim Ispovijestima zapisao je: „Hvala Tebi, slava Tebi, izvore milosrđa. Postajao sam sve bijedniji, a Ti si mi bio sve bliži.“ I dodao je: „Neka Te ne hvali onaj koji ne prepoznaje Tvoja milosrđa, koja dubine moje duše Tebi ispovijedaju.“ Doista, o Bogu moramo šutjeti ako ne znamo na nov način govoriti poruku Božjeg milosrđa ljudima koji su u tolikoj tjelesnoj i duhovnoj nevolji. Pitanje o Božjem milosrđu i o milosrdnim ljudima, nakon svih strašnih iskustava dvadesetog stoljeća kao i još uvijek mladog dvadeset i prvog stoljeća, danas je hitnije nego ikada prije. Walter Kasper "Milosrđe"

Vrh

PostPostano: Pon svi 04, 2026 08:02 

Odo ja do prijatelja malo do prijatelja gere da čujem šta će on reći da se spasi prijatelja franu. Ipak je on stari i mudri kakvoga nema a što je najvažnije oće uvik i pomoć kad si u kakvim potrebama u kakvoj san ja sada. Nadan se samo da neće biti u kakvoj gužvi jer ima oko sebe i gorih od mene koji Ga vazda pitaju i nešta zanovjetaju. Ja ću se žrtvovat valja mi spasit frana od izludit od onoga kaspera meni se čini niti ga on šta razumi niti mu ovaj jasno govori a opet ko san ja eto im tamo a ako ostane vrimena pitat ću ga da pomogne i hrkiju koji mi se u zadnje vrime ne javlja a ako ostane još vrimena pitat ću ga i za se da i meni pomogne, eto

A: kako je gero prijatelju ima li se vrimena
G: ima ga ma nađe ga se uvik
A: nađeš ti njega za mene a mene s tobom u čas pobigne nego da odma priđen na stvar jučer si ono žurio ili se nije dalo samnon previše ....
tribalo bi pomoć prijatelju franu djeluje mi jučer skroz izgubljeno udara samo po i s kasperom i ne odmiče se od njega a ja neznan jeli on njega išta razumije i znade li
ovaj išta objasnit ne znan šta je tu sve mi je nešto čudno a ja ti se volin ovako poviše brinut zato san i doša kako bi se moglo pomoć da i ja prinesen
ja ti mislin da je tu sigurno neka dijagnoza pa bi možda tribala druga terapija e i šta li da nu ja to kažen da ima dijagnozu
G: kakva dijagnoza ko ima dijagnozu ako misliš na franu onda nemoj previše mislit nego odi moli zovi svu svoju vojsku na molitvu vidiš li da se gužva na sve strane zovi i
mihaela u pomoć zovi sve zovi samo zovi
A: tio san još upitat
G: za prijatelja isto moli samo idi i nemojte se svađat po forumu

Eto vidiš kako ti je sa pametnin tražiš malo a dadne ti puno i ukratko sve kaza neka ovaj moj fran i dalje čita kaspera ka njega ne boli glava a boli mene. neću ja njega više minjat a molit ću da minja ni on mene. Samo da ne zaboravin ono najvažnije što reče gero samo vi krunicu i na koljena a ovo drugo će nadoći

Gore će Vas se pitati samo koliko ste ljubili?

Vrh

PostPostano: Pon svi 04, 2026 11:39 

... ... ...

Vjera je, dakako, dar, božanska milost. No drugi božanski dar jest razum. Prema drevnim poticajima svetaca i crkvenih naučitelja, kršćanin „vjeruje da bi razumio“; ali je također pozvan „razumjeti da bi vjerovao“. Krenimo, dakle, od početka. Vaša Svetosti, može li se s ljudskog stajališta (i kako) doći do zaključka da Bog zaista postoji?

Vaše pitanje u konačnici se tiče Pascalove razlike između Apsoluta — to jest Boga filozofa (racionalističkih slobodoumnika) — i Boga Isusa Krista; a prije Njega, Boga patrijarha — od Abrahama do Mojsija. Samo je Bog Isusa Krista živi Bog. Kao što je također rečeno u Dogmatskoj konstituciji o božanskoj objavi Dei Verbum (br. 3), prvi gore spomenuti Bog — Bog filozofa — plod je ljudske misli, ljudske spekulacije, i sposoban je reći nešto valjano o Bogu. U konačnici, svi racionalistički argumenti slijede put naznačen u Knjizi Mudrosti i Poslanici Rimljanima — prelazeći od vidljivoga svijeta prema nevidljivom Apsolutu. Aristotel i Platon slijede isti put, ali na različite načine. Kršćanska tradicija prije Tome Akvinskog, pa tako i Augustin, bila je povezana s Platonom, od kojega se ipak s pravom željela udaljiti. Za kršćane filozofski Apsolut, promatran kao Prvo Biće ili Najviše Dobro, nije imao veliku važnost. Zašto se upuštati u filozofske spekulacije o Bogu, pitali su se, ako je živi Bog progovorio, ne samo po prorocima nego i po svome vlastitom Sinu? Teologija crkvenih otaca, osobito na Istoku, sve se više udaljavala od Platona i od filozofa općenito. Sama filozofija kod otaca na kraju prelazi u teologiju (kao, primjerice, u novije vrijeme kod Vladimira Solovjova). Sveti Toma, međutim, nije napustio pristup filozofa. Svoju Summa Theologica započeo je pitanjem „An Deus sit?“ — „Postoji li Bog?“ (usp. I, q. 2, a. 3). Vi postavljate isto pitanje. To se pitanje pokazalo vrlo korisnim. Ne samo da je dovelo do razvoja teodiceje, nego je odjekivalo kroz visoko razvijenu zapadnu civilizaciju. Iako je danas, nažalost, Summa Theologica donekle zapostavljena, njezino početno pitanje ostaje i dalje odzvanja našom civilizacijom. Na ovom mjestu potrebno je citirati cijeli odlomak iz Pastoralne konstitucije Gaudium et Spes Drugog vatikanskog koncila:

„Uistinu, neravnoteže koje postoje u suvremenom svijetu povezane su s dubljom neravnotežom koja se nalazi u srcu čovjeka. Mnogi se elementi sukobljavaju jedni s drugima u čovjekovoj nutrini. Kao stvorenje, on na tisuće načina doživljava svoja ograničenja, a ipak opaža da je neograničen u svojim težnjama i da je namijenjen višem životu. Privučen mnogim mogućnostima, neprestano je prisiljen birati neke i odricati se drugih. Nadalje, budući da je slab i grešan, često čini ono što mrzi, a ne ono što želi. To u njemu uzrokuje unutarnju podijeljenost, koja je izvor tolikih i tako teških nesuglasica u društvu. Unatoč svemu tome, suočeni s razvojem suvremenog svijeta, sve je veći broj ljudi koji se pitaju ili snažnije osjećaju najbitnija pitanja: Što je čovjek? Koje je značenje patnje, zla i smrti, koji i dalje postoje unatoč svakom napretku? Koliko zapravo vrijede te pobjede, kupljene tako visokom cijenom? Što čovjek može ponuditi društvu i što od njega može očekivati? Što će biti nakon ovoga života? Crkva vjeruje da Krist, koji je umro i uskrsnuo za sve, neprestano daje čovjeku po svome Duhu svjetlo i snagu da odgovori na svoje više poslanje. I nema drugog imena pod nebom danog ljudskom rodu po kojemu se možemo spasiti. Crkva također vjeruje da se ključ, središte i svrha cijele ljudske povijesti nalaze u njezinu Gospodinu i Učitelju“ (Gaudium et Spes, 10).

Ovaj odlomak Koncila iznimno je bogat. Jasno se vidi da odgovor na pitanje „An Deus sit?“ — „Postoji li Bog?“ — nije samo pitanje koje se tiče razuma; to je ujedno i pitanje koje snažno utječe na cijelinu ljudskog postojanja. Ono ovisi o mnoštvu situacija u kojima čovjek traži značenje i smisao vlastitog života. Propitivanje Božjeg postojanja usko je povezano sa svrhom ljudskog postojanja. To nije samo pitanje razuma; to je također pitanje volje, pa čak i pitanje ljudskog srca (raisons du coeur Blaise Pascal). Smatram da je pogrešno tvrditi kako se stajalište svetog Tome održava samo na području racionalnoga. Istina je da treba pohvaliti Étiennea Gilsona kada se slaže sa svetim Tomom da je razum najčudesnije Božje stvorenje, ali to ne znači da trebamo podleći jednostranom racionalizmu. Sveti Toma slavi svu bogatost i složenost svakog stvorenog bića, a osobito čovjeka. Nije dobro što je njegova misao bila potisnuta u poslijekoncilskom razdoblju; on, naime, i dalje ostaje učitelj filozofskog i teološkog univerzalizma. U tom kontekstu treba čitati njegove quinque viae — odnosno njegovih „pet putova“ koji vode prema odgovoru na pitanje „An Deus sit?“ — „Postoji li Bog?“. Sv. Ivan Pavao II., - Karol Wojtyla "Prijeći prag nade"

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 188 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13

Vrijeme na UTC + 01:00 sata