Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned srp 26, 2026 20:03

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 512 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 31, 32, 33, 34, 35  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet srp 17, 2026 16:31 

adrijana je napisao/la:
Gle, opet okrećeš sve. Nisam ja stavila poveznicu na taj članak nego Totus Tuus. Zato ako znaš imena, draga Majkićka, o kome se to radi, slobodno ovdje napiši. Koji su to "desni radikali koji žele preuzeti vlast u Crkvi"?
Smiješno mi je ovo od tebe. Ja niti znam tko su niti tvrdim kako postoje. Baš naprotiv mislim kako s to nedokazane gluposti koje nažalost spominje i nadbiskup.
adrijana je napisao/la:
Ako je članak podmetnula srbijanska služba, imaš li dokaza za to?
Gdje sam tvrdila kako je članak podmetnut od srbijanske službe? To si ti nešto grdno krivo pretpostavila ili maliciozno izmislila.

Vrh

PostPostano: Sub srp 18, 2026 18:46 

Znači, ti za samo 5 dana zaboraviš što ovdje na istoj temi napišeš?
I sad tvrdiš da ja "maliciozno izmišljam"...

Napisala si:
"Uostalom kakve veze ima Katolička Crkva s tim pojedinačnim komentarima koje najčešće plasira srbijanska služba te zar nema većih problema nevjere od toga?" > viewtopic.php?f=3&t=2534&start=480#p56235

Očekivala sam neki dokaz za napisano, a ne ad hominem napad...

Ali ajde, ako ti tako i inače funkcioniraš... :roll:

Vrh

PostPostano: Sub srp 18, 2026 20:37 

Znači, ti za samo 5 dana zaboraviš što ovdje na istoj temi napišeš?
I sad tvrdiš da ja "maliciozno izmišljam"...

Napisala si:
"Uostalom kakve veze ima Katolička Crkva s tim pojedinačnim komentarima koje najčešće plasira srbijanska služba te zar nema većih problema nevjere od toga?" > viewtopic.php?f=3&t=2534&start=480#p56235

Očekivala sam neki dokaz za napisano, a ne ad hominem napad...

Ali ajde, ako ti tako i inače funkcioniraš... :roll:

Joj baš si me nasmijala pa tebi su članak i anonimni komentar isto. Još samo izjednači enciklopediju i grafit na autobusnoj stanici. :lol: :lol:
Ja stvarno u medijima Katoličke Crkve nisam pročitala niti jedan članak u kojem se koristi simbolika i ideje NDH, a koje spominješ ti i Uzinić. Ma nema ni u komentarima na članke takvih stvari pa sam reagirala na sljedeću tvoju nekorektnu tvrdnju:
adrijana je napisao/la:
Ako misliš na onaj naslov "Progon Crkve u komunizmu ne može biti razlog da opravdavamo ustaške zločine" tu je Uzinić potpuno u pravu. Danas niti Crkva niti ijedna misleća osoba u Hrvatskoj ne opravdava te zločine, ali po društvenim mrežama ima određen broj ljudi koji koristi tu simboliku i time pokazuje nemale simpatije prema tom režimu. Još kad se u takvom kontekstu nađe i bl. Stepinac - tu treba povući crtu, jasno se distancirati od takvih osoba i ne dopustiti kompromitaciju kao ni izvrtanje povijesnih činjenica...
Dakle ako bi se i našao takav pojedini anonimni komentar njega je vrlo vjerojatno napisala srbijanska obavještajna služba ili paraobavještajno velikosrpsko podzemlje koje želi diskreditirati Katoličku Crkvu i prikazati ju proustaškom.

Vrh

PostPostano: Ned srp 19, 2026 19:54 

Mislim da moja tvrdnja nije nekorektna i isto tako nadbiskup Uzinić, kad se izrazio u 1. licu množine vjerojatno nije mislio samo na Crkvu, tj. neke njene službenike, nego na stanje u društvu općenito.

Kad se poveže taj članak s onim o "desnim radikalima koji žele preuzeti Crkvu" oni ne moraju nužno biti toliko desno (da opravdavaju zločine), ima ih dosta koji siju netrpeljivost, etiketiraju ljude drugih vjera (šizmatici, heretici...) i ne prihvaćaju crkveni nauk o ekumenizmu.

Vrh

PostPostano: Pon srp 20, 2026 05:29 

Mislim da moja tvrdnja nije nekorektna i isto tako nadbiskup Uzinić, kad se izrazio u 1. licu množine vjerojatno nije mislio samo na Crkvu, tj. neke njene službenike, nego na stanje u društvu općenito.
Kad se poveže taj članak s onim o "desnim radikalima koji žele preuzeti Crkvu" oni ne moraju nužno biti toliko desno (da opravdavaju zločine), ima ih dosta koji siju netrpeljivost, etiketiraju ljude drugih vjera (šizmatici, heretici...) i ne prihvaćaju crkveni nauk o ekumenizmu.
Ovo počinje s "možda", nastavlja se s "sigurno", a završava s "dokazano”. Međutim ja pokušavam ozbiljno raspravljati, a ne pričati bajke koje malo imaju veze s stvarnosti.
Doduše pacifističke riječi nadbiskupa Mate Uzinića o vojnom roku i prigovoru savjesti isto tako nisu životna stvarnost već zvuče kao prepisane iz sterilnog europskog priručnika. Ne znam koja bi mudra žena htjela osnovati obitelj s nekim tko je oblikovan s takvim apsolutnim pacifizmom koji realno ne nudi ništa za zaštitu obitelji i društva već ih izručuje opasnosti. Bajke i zavaravanje su uzroci mnogih tragedija za one koji im se nerazumno predaju.

Vrh

PostPostano: Pon srp 20, 2026 08:56 

Primijetila sam još prije nekoliko godina da su se u određene vjerske krugove u HR umiješali razni neokonzervativci sa Zapada koji misle samo na naoružanje, vojnu tehniku, obranu i "preventivne ratove"... Poznato?

Zato ovakvi Uzinićevi stavovi, makar ih ti nazivala pacifizmom, nisu uopće u neskladu s vjerom, nego su i više nego dobro došli. :D

Vrh

PostPostano: Pon srp 20, 2026 12:56 

Primijetila sam još prije nekoliko godina da su se u određene vjerske krugove u HR umiješali razni neokonzervativci sa Zapada koji misle samo na naoružanje, vojnu tehniku, obranu i "preventivne ratove"... Poznato?
Razumno je pitati koji su to neokonzervativci sa Zapada koji misle samo na naoružanje, vojnu tehniku, obranu i "preventivne ratove". Poznato je jedino to da nećeš dati konkretan odgovor i to dokazuje kakao nikako ne dokazuješ svoje tvrdnje. Dovoljno ti je tri pretpostavke spojiti u jednu bajku.
adrijana je napisao/la:
Zato ovakvi Uzinićevi stavovi, makar ih ti nazivala pacifizmom, nisu uopće u neskladu s vjerom, nego su i više nego dobro došli.
Katolički nauk o pravednom ratu i zaštiti onih koji trebaju zaštitu se treba propovjediti cjelovito, a ne salonski, parcijalno kroz pacifizam.

Vrh

PostPostano: Uto srp 21, 2026 19:38 

Razumno pitaš, to su upravo oni koje si ti već puno puta citirala na ovom forumu i na čijim napisima ti hraniš svoju dušu i formiraš "vjersko znanje". Konkretnije ti ne mogu odgovoriti jer ih ti poznaješ više od mene...

Čak si i ove teorije o opravdavaju ratova prepisala od njih.

Vrh

PostPostano: Uto srp 21, 2026 20:00 

Razumno pitaš, to su upravo oni koje si ti već puno puta citirala na ovom forumu i na čijim napisima ti hraniš svoju dušu i formiraš "vjersko znanje". Konkretnije ti ne mogu odgovoriti jer ih ti poznaješ više od mene...
Čak si i ove teorije o opravdavaju ratova prepisala od njih.
Eto sve je kod tebe predvidivo. Mašta ti radi prekovremeno, a činjenice su na neplaćenom dopustu. Uzinić bi da Hrvatska bude pacifistička tvorevina, bez bilo kakvih mehanizama zaštite na svim područjima, dok mi hrvatska mladost trebala biti nešto poput Tomašević u mladim danima. Pravimo se da to želi iz vjerskih ideala i uvjerenja, a ne zato što puše u isti rog kao i mediji koji ga guraju.

Vrh

PostPostano: Čet srp 23, 2026 20:08 

Proučite dobro što piše papa Lav u svojoj poruci za Svjetski dan mira i onda nećete pisati ovakve smutljive stvari po forumu, da mi mašta radi prekovremeno i da vjernici trebaju opravdavati ratove i gomilanje naoružanja radi tobože nekakve "sigurnosti":

"Ivan XXIII. prvi je uveo perspektivu cjelovitoga razoružanja, koje se može ostvariti samo obnavljanjem srca i uma. Tako je pisao u Pacem in terris: „Treba priznati da je obustava naoružavanja u ratne svrhe, stvarno smanjenje oružja, a još više njegovo uklanjanje gotovo nemoguće, ako se istovremeno ne provodi cjelovito razoružanje; tj. ako se ne demontiraju i duhovi, iskreno se trudeći razbiti u njima psihozu rata: što zauzvrat znači da se načelo mira, koje se temelji na ravnoteži naoružanja, zamijeni principom da se pravi mir može graditi jedino u uzajamnom povjerenju. Smatramo da je to cilj koji se može ostvariti. Budući da ga se traži ispravna razuma, on je vrlo poželjan i od najveće koristi.“

"Nažalost, sve je češće u suvremenom okruženju povlačenje riječi vjere u političku borbu, blagoslivljanje nacionalizma i religijsko opravdavanje nasilja i oružane borbe. Vjernici moraju aktivno opovrgnuti, prije svega životom, te oblike blasfemije koji zamračuju sveto ime Božje."

Znači, sam Papa to naziva blasfemijom...
Još uvijek mi mašta radi prekovremeno?

"Stoga, uz djelovanje, više nego ikad potrebno je njegovanje molitve, duhovnosti, ekumenskog i međureligijskog dijaloga kao putova mira i jezika susreta među tradicijama i kulturama. U cijelom svijetu poželjno je da „svaka zajednica postane ‘dom mira’, gdje se uči kako neutralizirati neprijateljstvo dijalogom, gdje se prakticira pravda i čuva oprost“

Ekumenizam i međureligijski dijalog nisu hereze, kako to već neko vrijeme tvrdiš na ovom forumu i zbog tih lažnih hereza optužuješ i biskupe i laike...

"Mir uskrsloga Isusa jest razoružan, jer je i njegova borba bila razoružana, unutar točno određenih povijesnih, političkih i društvenih okolnosti. O toj novosti kršćani moraju zajedno, proročki, svjedočiti, svjesni tragedija u kojima su se prečesto pokazali suučesnicima. Velika prispodoba o posljednjem sudu poziva sve kršćane da u toj svijesti djeluju milosrdno (usp. Mt 25,31–46). I čineći to, uz sebe će pronaći braću i sestre koji su, različitim putovima, znali slušati tuđu patnju i iznutra se osloboditi prijevare nasilja."

https://ika.hkm.hr/novosti/papina-poruk ... mira-2026/

Zato, radije poslušajmo Papu i nadbiskupa Uzinića, da ne budemo suučesnici u ovim preteškim stvarima.

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2026 05:02 

Ovdje se vidi kako ti ne tražiš istinu već tražiš način da istina stane u tvoju pacifičku bajku koju si zamislila. Zato i citiraš parcijalno ono što se odnosi na velike sile, a ne zastupaš cjelovit katolički nauk o pravednom ratu. Katolička Crkva je uvijek razlikovala mir kao plod pravednosti od lažnoga mira koji prepušta nevine nasilju, zbog čega je razvila nauk o pravednom obrambenom ratu. Pozivati se na pojedine suvremene naglaske, a zanemariti cjelokupnu Predaju, Sveto pismo i trajno učiteljstvo Crkve nije katolički pristup. Mir se ne gradi relativiziranjem istine ni razoružavanjem savjesti, nego obraćenjem, pravednošću i obranom dobra kada to zahtijeva naravni i Božji zakon. Nasuprot tome ti, a po svemu sudeći i Uzinić, bi nas razoružala kao što je Račan predao oružje JNA pred veliko-srpsku agresiju i umrtvila savjest kako bi se muškarci predavali, a žene podavale budućim agresorima.

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2026 20:07 

Miajkićka, mislim da je ovo jedan od najkontroverznijih tvojih postova...
Počela si s napadom na aktualne izjave nadb. Uzinića o miru, a završila s opravdavanjem križarskih ratova i izokretanjem nauka kao da bi inzistiranje na miru i pomirenju bilo nekakvo "predavanje" i "podavanje" neprijateljima. Užas!

Sličnom "argumentacijom" neki američki tobože-katolički političari brane Trumpovu ratnu politiku, a napadaju Papu. Vidi se tko su tvoji mentori!

Još prije 15-tak godina mislila sam da je knjiga "Stoljeće rata 2" možda samo teorija zavjere, ali nažalost u njoj je opisano i detaljno dokumentirano kako američke službe koriste sekte i pobožne udruge za poticanje militarizma i vjerskih ratova. To je zloupotreba vjere, ili kako je Papa rekao blasfemija.

Otvori oči, Papine poruke o miru nisu "djelomičan nauk" nego cjelovito Evanđelje - sjeti se što je Isus rekao o miru, o neprijateljima, o mirotvorcima... A njegove riječi nisu utopija...

Kompendij socijalnog nauka Crkve već desetljećima stavlja svim vjernicima laicima na srce - inzistiranje na miru - to nam je jedino zaduženje... Prouči malo!

Naši branitelji imaju teško izlječive traume iz rata, daleko bilo od nas da bi vjeru koristili za opravdavanje ikakvih ratova i naoružavanja.

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2026 20:36 

adrijana je napisao/la:
Miajkićka, mislim da je ovo jedan od najkontroverznijih tvojih postova...
Počela si s napadom na aktualne izjave nadb. Uzinića o miru, a završila s opravdavanjem križarskih ratova i izokretanjem nauka kao da bi inzistiranje na miru i pomirenju bilo nekakvo "predavanje" i "podavanje" neprijateljima. Užas!
Jesi ti pila što opojno pa ti se počelo priviđati, gdje sam uopće spomenula "križarske ratove"?
adrijana je napisao/la:
Sličnom "argumentacijom" neki američki tobože-katolički političari brane Trumpovu ratnu politiku, a napadaju Papu. Vidi se tko su tvoji mentori!
Još prije 15-tak godina mislila sam da je knjiga "Stoljeće rata 2" možda samo teorija zavjere, ali nažalost u njoj je opisano i detaljno dokumentirano kako američke službe koriste sekte i pobožne udruge za poticanje militarizma i vjerskih ratova. To je zloupotreba vjere, ili kako je Papa rekao blasfemija.
Katolik ne gradi svoje zaključke na nagađanjima, nego na činjenicama, razboritosti i trajnom nauku Crkve. Upravo je razboritost jedna od stožernih kreposti. Ti pak ne pišeš argumente nego scenarije. Fali još samo glazba iz sapunice. :lol:
adrijana je napisao/la:
Kompendij socijalnog nauka Crkve već desetljećima stavlja svim vjernicima laicima na srce - inzistiranje na miru - to nam je jedino zaduženje... Prouči malo!
Ti si navela samo neke parcijalne izjave iz dokumenata kao što je i Sotona parcijalno citirao Bibliju, ali ne možeš zanemariti dvijetisućljetnu Predaju i cjelovito učiteljstvo Crkve. Evanđelje nas uči ljubiti neprijatelje, ali ne nalaže prepustiti nevine zlu niti ukida dužnost legitimne vlasti da štiti opće dobro.
Potpuno si izmislila kako zagovaram rat radi rata, a od tri zareza i jednog zarezanog komentara složila si međunarodnu zavjeru. No Katolička predaja od apostolskih vremena do sv. Augustina, sv. Tome Akvinskoga i Katekizma uvijek razlikuje ljubav prema miru od apsolutnog pacifizma. Mir jest cilj, ali nije svaki mir pravedan zato je Crkva razvila nauk o zakonitoj obrani i pravednom ratu kako bi zaštitila nevine od nasilja.

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2026 20:44 

Ako nije tako kako pišem, zašto ti uopće napadaš nadb. Uzinića?

Ponovi što mu točno zamjeraš i vidjet ćeš u svojim upisima čistu Trumpovu propagandu... :roll:

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2026 20:50 

Ako nije tako kako pišem, zašto ti uopće napadaš nadb. Uzinića?
Ponovi što mu točno zamjeraš i vidjet ćeš u svojim upisima čistu Trumpovu propagandu... :roll:

Kad bi Andersen čitao tvoje postove, pitao bi te odakle ti tolika mašta. Ne napadam ja nikoga samo polazim od cjelovitog stava Katoličke Crkve o pravednom ratu.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 512 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 31, 32, 33, 34, 35  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata