Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet kol 21, 2026 18:10

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 86 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet kol 13, 2026 07:33 

Vatikan se tek počeo uključivati u cijelu priču, što je dobro.

Jopen nis odgovorjo, vatikan sve zna otome i bolje od tebe. Trebaš bit poslušan

Vrh

PostPostano: Čet kol 13, 2026 07:42 

Jopen nis odgovorjo, vatikan sve zna otome i bolje od tebe. Trebaš bit poslušan

Naravno, ali najprije moraš biti spreman braniti istinu, pogotovo u ovakvim situacijama.
Zaista vjerujem da će se Crkva u Hrvatskoj, skupa sa Vatikanom, znati izboriti sa ovom situacijom. Vjerojatno potiho, kako već to Crkva i radi.
To ne znači da mi laici moramo činiti kuco, naprotiv. Šutnja je svojedobno zatvorila riječku teologiju. Da smo tada bili glasniji možda bi biskup imao drugih rješenja, možda bi neki životi bili spašeni, neka zvanja opstala ... kada je sve kulminiralo biskupu je ostalo samo jedno rješenje i Rijeka je ostala bez teologije.

Vrh

PostPostano: Čet kol 13, 2026 07:44 

"Igramo se pogađanja jer Požeška biskupija, po dobrom starom crkvenom običaju, igra bunker. Od čega se brane šutnjom, isto je pitanje."

https://vjerujem.vecernji.hr/kolumne/in ... -kanonsko/

Vrh

PostPostano: Čet kol 13, 2026 09:54 

Naravno, ali najprije moraš biti spreman braniti istinu, pogotovo u ovakvim situacijama.
Zaista vjerujem da će se Crkva u Hrvatskoj, skupa sa Vatikanom, znati izboriti sa ovom situacijom. Vjerojatno potiho, kako već to Crkva i radi.
To ne znači da mi laici moramo činiti kuco, naprotiv. Šutnja je svojedobno zatvorila riječku teologiju. Da smo tada bili glasniji možda bi biskup imao drugih rješenja, možda bi neki životi bili spašeni, neka zvanja opstala ... kada je sve kulminiralo biskupu je ostalo samo jedno rješenje i Rijeka je ostala bez teologije.

Et jopen nis odgovorjo. Samo isteriziraš. Komećeš takav pomoći. Ni sebi ne možeš, zatvarao bi teologije

Vrh

PostPostano: Čet kol 13, 2026 10:14 

Et jopen nis odgovorjo. Samo isteriziraš. Komećeš takav pomoći. Ni sebi ne možeš, zatvarao bi teologije

A taj glupavi stil pisanja bi trebao reći što točno? Zašto se izruguješ sa ovako ozbiljnom temom?
Znaš li išta o slučaju riječke teologije, znaš li zašto je zatvorena preko noći i što se tamo događalo?
I na kraju krajeva, znaš li išta o ovom slučaju o kojem pišem ili samo imaš potrebu trolati temu?

Izlaziti će tekstovi u idućim mjesecima, istina se više ne može sakriti i hvala Bogu da je tako.

Vrh

PostPostano: Čet kol 13, 2026 11:18 

Nažalost , u zadnje vrijeme nepismeni trolovi vladaju ovim forumom :oo :oops:

Svatko tko se može sprdati na ovako ozbiljnoj temi ? , nešto nije u redu s njim

Vrh

PostPostano: Čet kol 13, 2026 11:20 

Istina oslobađa.

Da. Ali se odmah postavlja pitanje: šta je istina?! Ovo šta je nadrobio Alen Fućak?! :)

U prvom trenuktu kada izađe na vidjelo izgleda brutalno, blokira mozak, isprazni svu pozitivnu energiju iz čovjeka, poželiš okrenuti se i pobjeći. Ali postepeno ipak shvatiš da je biblijska poruka vječna: istina oslobađa. Ma koliko bolna i ružna bila, mora izaći na vidjelo, mora se krenuti u čišćenje i katarzu. Nisam imao iluzija da u hrvatskoj Crkvi nema pederastije, ali nisam ni u snu pomislio da će razina prikrivanja i skrivanja biti tolika. Jako boli, ali nema natrag. Samo Crkva koja je sposobna iznijeti istinu i boriti se za istinu jest Kristova Crkva. Ovo ne smije stati na "vješanju" Želimira Žuljevića. Mora izaći puna istina i Crkva u Hrvatskoj mora proći katarzu.

Stavi ovde slobodno. Nek izađe na vidjelo. Pa nek dođe i Alen Fućak na ovaj forum, nek i on stavi, da i nas ostale ta "istina" oslobodi. :) Stavio bi on drage volje, samo da ima kaj staviti.

Gdje su katolički mediji sada? Sakrili se? Sterilni, mlaki, nebitni, kukavički. Žalim za portalom Bitno iz vremena Andrijanića.

Kaj misliš da je svima do rekla-kazala senzacije, kao tebi i Alen Fućaku?! Ti to ni malo čudno?! Kak uvek ti i Alen Fućak pronalazite neke slučajeve pederastije u Katoličkoj Crkvi?! Zanimljivo. :roll:

Vrh

PostPostano: Čet kol 13, 2026 11:51 

Nažalost , u zadnje vrijeme nepismeni trolovi vladaju ovim forumom :oo :oops:

Svatko tko se može sprdati na ovako ozbiljnoj temi ? , nešto nije u redu s njim

Neki se sprdaju, a neki imaju taj obrambeni "cosa nostra" mehanizam: ne diraj naše, taman i ako su grozote u pitanju. Do mnogih zataškavanja je došlo zbog takvog obrambenog stava, a ne zbog inherentnog zla.

Koliko je to opasno pokazuje i ovaj slučaj. Troje od navedenih zlostavljača u tekstu su kao dječaci-ministranti bili žrtve istog takvog zlostavljača, sada već pokojnog župnika. Troje iz iste župe, "zaraženi" od istog izvora virusa! Da je netko tada imao hrabrosti i petlje zaustaviti predatora, možda bi ti dječaci odrasli u normalne ljude a ne u isto takve predatore. Priča koja se odmotava je horor. I da, jako će povrijediti Crkvu u Hrvatskoj. Treba li je zato pomesti pod tepih i pustiti predatore da pod krinkom Kristova svećenika i dalje operiraju? Stavljam svakom na dušu odgovor na to pitanje. Znam što se događalo na riječkoj teologiji i koliko je uništilo života. Ne ponovilo se.

Trentuno je zbog teksta na Dijalogu nastala konsternacija u određenim krugovima, nije se očekivalo da će netko imati petlje izaći sa imenima. Vidjeti ćemo kako će se dalje odvijati. Vidim da se polako pojavljuju i drugi tekstovi, komentari, upiti... zna se sve, samo nije bilo javno. Mora se ovo raščistiti, ne samo zbog žrtava, nego i zbog Crkve i svih (ogromna većina!) predivnih svećenika koji dušom i tijelom žive svoj poziv. Ne možemo svi biti taoci jedna male grupe bolesnika.

Vrh

PostPostano: Čet kol 13, 2026 11:55 

A taj glupavi stil pisanja bi trebao reći što točno? Zašto se izruguješ sa ovako ozbiljnom temom?
Znaš li išta o slučaju riječke teologije, znaš li zašto je zatvorena preko noći i što se tamo događalo?
I na kraju krajeva, znaš li išta o ovom slučaju o kojem pišem ili samo imaš potrebu trolati temu?

Izlaziti će tekstovi u idućim mjesecima, istina se više ne može sakriti i hvala Bogu da je tako.

Štat smeta šta se ja kolokvijalno izražavam. Ćevo sam ti pomoći da ne isteriziraš, a ti se mećeš pametan. Nije ti čudno šta je Kopitar pobjego s teme, a mensečini da je njegov duovnik bio sa Šalate?

Vrh

PostPostano: Čet kol 13, 2026 11:56 

Neki se sprdaju, a neki imaju taj obrambeni "cosa nostra" mehanizam: ne diraj naše, taman i ako su grozote u pitanju. Do mnogih zataškavanja je došlo zbog takvog obrambenog stava, a ne zbog inherentnog zla.

Koliko je to opasno pokazuje i ovaj slučaj. Troje od navedenih zlostavljača u tekstu su kao dječaci-ministranti bili žrtve istog takvog zlostavljača, sada već pokojnog župnika. Troje iz iste župe, "zaraženi" od istog izvora virusa! Da je netko tada imao hrabrosti i petlje zaustaviti predatora, možda bi ti dječaci odrasli u normalne ljude a ne u isto takve predatore. Priča koja se odmotava je horor. I da, jako će povrijediti Crkvu u Hrvatskoj. Treba li je zato pomesti pod tepih i pustiti predatore da pod krinkom Kristova svećenika i dalje operiraju? Stavljam svakom na dušu odgovor na to pitanje. Znam što se događalo na riječkoj teologiji i koliko je uništilo života. Ne ponovilo se.

Trentuno je zbog teksta na Dijalogu nastala konsternacija u određenim krugovima, nije se očekivalo da će netko imati petlje izaći sa imenima. Vidjeti ćemo kako će se dalje odvijati. Vidim da se polako pojavljuju i drugi tekstovi, komentari, upiti... zna se sve, samo nije bilo javno. Mora se ovo raščistiti, ne samo zbog žrtava, nego i zbog Crkve i svih (ogromna većina!) predivnih svećenika koji dušom i tijelom žive svoj poziv. Ne možemo svi biti taoci jedna male grupe bolesnika.

Nikog ne amnestira ako je u djetinjstvu doživio loše stvari jer ima ih puno takvih a ne postanu svi nasilnici (predatori).
A što je to bilo sa riječkom teologijom?

Vrh

PostPostano: Čet kol 13, 2026 12:07 

Nikog ne amnestira ako je u djetinjstvu doživio loše stvari jer ima ih puno takvih a ne postanu svi nasilnici (predatori).
A što je to bilo sa riječkom teologijom?

Neću u detalje, ali slična stvar, horor priča: pederastija koja je poprimila takve razmjere (uključujući i zlostavljanje) da je jako loše završilo. Biskup Devčić nije znao kako se nositi sa time pa je sve zatvorio. Službeni razlog je bio manjak kandidata.

Vrh

PostPostano: Čet kol 13, 2026 12:56 

Je li netko iz te biskupije u knjizi kristalni kardinal (Damir Zlatar Fray)?
On ga naziva njegovan, što me asocirao na Milovan ali mislim da se ne podudara. Ne dvojim da je pola izmišljeno (kao u većine sličnih) ali ipak piše kako ga je silovao svećenik koji je poslje postao faca u Rimu (SV. Jeronim).

Vrh

PostPostano: Čet kol 13, 2026 13:14 

Je li netko iz te biskupije u knjizi kristalni kardinal (Damir Zlatar Fray)?
On ga naziva njegovan, što me asocirao na Milovan ali mislim da se ne podudara. Ne dvojim da je pola izmišljeno (kao u većine sličnih) ali ipak piše kako ga je silovao svećenik koji je poslje postao faca u Rimu (SV. Jeronim).

Ne bih znao. Mučne su mi te teme, ne bavim se inače njima. I u ovu priču sam uletio slučajno, Alen je podijelio link na jednoj molitvenoj grupi. Kad sam pročitao tekst osjetio sam kamen u želucu (kao vjerojatno i svaki normalan čovjek). A iz riječke priče znam neke aktere koji su tada bili tamo.

Nema te bolesne gamadi puno, ali kad naprave zlo onda je taj otrov dovoljan da zatruje cijeli bunar vode. Došla mi je na pamet ona čuvena izreka: "Sve što je potrebno za trijumf zla jest da dobri ljudi ne čine ništa." Klišej, ali tako je.

Vrh

PostPostano: Čet kol 13, 2026 13:15 

Policija ispituje sve i nije u redu na takav način ometati istragu i prozivati ljude koji su dosad bili dobrog glasa i ugleda da su nekakvi sumnjivci i zlostavljači i "bolesna gamad". Na takav način se ne pomaže žrtvama, a na kraju će se vidjeti čiji su napisi bili klevetnički.

Vrh

PostPostano: Čet kol 13, 2026 13:27 

Policija ispituje sve i nije u redu na takav način ometati istragu i prozivati ljude koji su dosad bili dobrog glasa i ugleda da su nekakvi sumnjivci i zlostavljači i "bolesna gamad". Na takav način se ne pomaže žrtvama, a na kraju će se vidjeti čiji su napisi bili klevetnički.

Adriana, tekst u Dijalogu je izašao nakon dugog "kuhanja" i promišljanja što napraviti, kada se učinilo da se cijela priča opet zataškava.
Insajderi koji su se obratili novinarima znaju zašto su to učinili.

Policija se bavi konkretnim zlostavljačima i žrtvama, neće se baviti onima koji su to prikrivali iz raznih motiva.
Njima će se (nadam se) pozabaviti Crkva i u tišini to riješiti. Vjerujem da je nadbiskup Kutleša dorastao tome, pogotovo ako dobije punu potporu Vatikana.

Nadam se da se bar slažeš kako ovo treba do kraja raščistiti da ne ostane nikakvih repova? Nemam ništa protiv da to bude u tišini, van medijskih reflektora, ali da se riješi kraja bez zadrške.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 86 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata