Može li bezbožnik opominjati drugog bezbožnika, meni je jasno da ja ne mogu.
Ostaje samo da pravednik može opominjati bezbožnika i zato svi vi koji opominjete blago vama.
Hmm..
Krenut ću od sebe.
Ako ne opomenem bližnjega, meni ide na teret? Ako ga opomenem, onda je sve ok, naravno, postoji mogućnost da i ja "dobijem po nosu", ovo pod navodnicima ne vrijedi ako se nekog opomene u ljubavi, nemalo puta je došlo do iskrenja pogotovo dok se spomene vjera. Treba imat na umu da svijet lako to vrlo izokrene..
Ako opomeneš, licemjer si, jer grešnik grešnika opominje.. Mogao bih povuć paralelu (a oko tog se dost lome koplja, tj prijepori pogotovo od strane ateista) tipa. "što će meni svećenik (koji voli popit, ogovarat i sl.) sa oltara govorit što ja trebam radit" uopće je bezveze to komentirat.. Ako prešutiš, a pod punom svješću, di je tu odgovornost čovjekova? Mislim da masa ljudi tu kiksa.
Klasično teološko obrazloženje će malo tko shvatit, al ako se čovjeku objasne duhovne stvari na svjetovnom jeziku, postoji mogućnost da nekaj dopre do njega..
Ali, pošto smo svi grešnici i teoriju više manje većina nas zna, ono gdje je gorući problem je, praktični dio, a tu se vode najžešće borbe (vjera bez djela je mrtva) a danas više manje se ljudi razbacuju riječima.