Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned ruj 20, 2026 02:57

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Ned ruj 06, 2026 20:22 

Današnja misna čitanja su iz Ezekiela 33,7-9 Ako bezbožnika ne opomeneš, krv njegovu tražit ću iz tvoje ruke.
Što vam to znači i obavezuje li vas to u današnje vrijeme?

Vrh

PostPostano: Pon ruj 07, 2026 12:41 

Današnja misna čitanja su iz Ezekiela 33,7-9 Ako bezbožnika ne opomeneš, krv njegovu tražit ću iz tvoje ruke.
Što vam to znači i obavezuje li vas to u današnje vrijeme?

Teške i zahtjevne riječi evanđelja. Dok sam slušao razmišljao sam vjerojatno kao i ti, koliko ljudi oko mene bih trebao opomenuti. U svijetu koji se odrekao Boga, gdje je pobačaj postao normalan, razvod norma... Jedino na što se mogu osloniti je Božje milosrđe, jer nemam snage ni hrabrosti tako radikalno živjeti evanđelje.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 07, 2026 13:24 

Nisam napisala sva misna čitanja od jučerašnje nedjelje pa ovim to ispravljam.
Čitanje Knjige proroka Ezekiela iz Starog zavjeta
Ovo govori Gospodin: »Tebe sam, sine čovječji, postavio za stražara domu Izraelovu: kad čuješ riječ iz mojih usta, opomeni ih u moje ime. Reknem li bezbožniku: ’Bezbožniče, umrijet ćeš!’ – a ti ne progovoriš i ne opomeneš bezbožnika da se vrati od svojega zloga puta, bezbožnik će umrijeti zbog svojega grijeha, ali krv njegovu tražit ću iz tvoje ruke. Ali ako bezbožnika opomeneš da se vrati od svojega zloga puta, a on se ne vrati sa svojega puta on će umrijeti zbog svojega grijeha, a ti si spasio život svoj.«
Drugo čitanje je bilo Rim 13,8-10
Braćo: Nikomu ništa ne dugujte, osim da jedni druge ljubite. Jer tko drugoga ljubi, ispunio je Zakon. Uistinu: Ne čini preljuba! Ne ubij! Ne ukradi! Ne poželi! I ima li koja druga zapovijed, sažeta je u ovoj riječi: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Ljubav bližnjemu zla ne čini. Punina dakle Zakona jest ljubav.
A Evanđelje je bilo Mt 18,15-20
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo. Ako te posluša, stekao si brata. Ne posluša li te, uzmi sa sobom još jednoga ili dvojicu, neka na iskazu dvojice ili trojice svjedoka počiva svaka tvrdnja. Ako ni njih ne posluša, reci Crkvi. Ako pak ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik.
Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu.
Nadalje, kažem vam, ako dvojica od vas na zemlji jednodušno zaištu što mu drago, dat će im Otac moj, koji je na nebesima. Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima.«
https://hilp.hr/liturgija-dana/nedjelja-6-9-2026/
To bi sve zajedno dalo integralni katolički pogled na ovu problematiku opominjanja bezbožnika.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 12, 2026 19:22 

Može li bezbožnik opominjati drugog bezbožnika, meni je jasno da ja ne mogu.
Ostaje samo da pravednik može opominjati bezbožnika i zato svi vi koji opominjete blago vama.

Zadnja izmjena: kopitar; Sub ruj 12, 2026 20:19; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 12, 2026 20:04 

Ta ti je dobra
Stavila bi na to like ali ovaj je forum zastario glede smajlića, ili renovirati ili ukinuti ovu opciju :?

Vrh

PostPostano: Sub ruj 12, 2026 20:36 

To je modernistička zabluda prema kojoj je samo upozoravanje na grijeh već „osuđivanje“ ili „nametanje“. Ali ne odgovaraš za tuđe odbijanje istine nakon što si svoju dužnost izvršio; no možeš odgovarati pred Bogom ako si bio dužan upozoriti, a iz kukavičluka ili nemara si prešutio istinu koja je mogla spasiti dušu.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 13, 2026 01:13 

Može li bezbožnik opominjati drugog bezbožnika, meni je jasno da ja ne mogu. Ostaje samo da pravednik može opominjati bezbožnika i zato svi vi koji opominjete blago vama.

Ta ti je dobra
Stavila bi na to like ali ovaj je forum zastario glede smajlića, ili renovirati ili ukinuti ovu opciju :?

Slika

Vrh

PostPostano: Ned ruj 13, 2026 06:04 

Uzalud vam trud modernisti. Vlastiti grijesi traže vlastito obraćenje, a ne prešućivanje tuđega zla.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 13, 2026 09:48 

Ne možeš ti njih Majkićka dovesti u red, njima je najnormalnije da evanđeoski tekst izokrenu i prilagode ga svome egu i nastave sa jeftinim podbadanjima.
Fascinantno je kako prepisuju citate koje očito ne razumiju, glumeći dežurne apostole na forumu. Dokazuju samo da im je kazna bila prekratka i nisu naučili ništa.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 15, 2026 18:13 

Može li bezbožnik opominjati drugog bezbožnika, meni je jasno da ja ne mogu.
Ostaje samo da pravednik može opominjati bezbožnika i zato svi vi koji opominjete blago vama.

Hmm..
Krenut ću od sebe.

Ako ne opomenem bližnjega, meni ide na teret? Ako ga opomenem, onda je sve ok, naravno, postoji mogućnost da i ja "dobijem po nosu", ovo pod navodnicima ne vrijedi ako se nekog opomene u ljubavi, nemalo puta je došlo do iskrenja pogotovo dok se spomene vjera. Treba imat na umu da svijet lako to vrlo izokrene..

Ako opomeneš, licemjer si, jer grešnik grešnika opominje.. Mogao bih povuć paralelu (a oko tog se dost lome koplja, tj prijepori pogotovo od strane ateista) tipa. "što će meni svećenik (koji voli popit, ogovarat i sl.) sa oltara govorit što ja trebam radit" uopće je bezveze to komentirat.. Ako prešutiš, a pod punom svješću, di je tu odgovornost čovjekova? Mislim da masa ljudi tu kiksa.

Klasično teološko obrazloženje će malo tko shvatit, al ako se čovjeku objasne duhovne stvari na svjetovnom jeziku, postoji mogućnost da nekaj dopre do njega..

Ali, pošto smo svi grešnici i teoriju više manje većina nas zna, ono gdje je gorući problem je, praktični dio, a tu se vode najžešće borbe (vjera bez djela je mrtva) a danas više manje se ljudi razbacuju riječima.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata