TIJELO
„Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo." Koliko li sam često tijekom dugih godina u kaznenim logorima razmišljao o ovoj rečenici iz Svetoga Pisma, ponekad s duhovnom ironijom, a većinom u agoniji probadajuće tjelesne boli ili očaju potpune iscrpljenosti. Često sam tada razmišljao koliko tijelo znači čovjeku, koliko je tjelesno zdravlje važno za njegovu cjelokupnu dobrobit i koliko je uloga tijela, u koje je Bog udahnuo dah života, ključna u svim aktivnostima čovjekova postojanja. „Čovjek je biće koje se sastoji od tijela i duše." Ovu smo istinu učili od prvoga dana kad smo počeli učiti katekizam. No, sve dok nas tijelo ne izda, ne zaboli ili nas ne prisili da mu posvetimo pažnju kroz bol ili potpunu iscrpljenost, obično ga uzimamo zdravo za gotovo - ovaj prvi i najdragocjeniji Božji dar čovjeku - ili ga brzo zaboravimo čim prestane stvarati probleme. Moj drugi dan u radnom logoru bio je jedan od onih dana koji ostaju urezani u sjećanje. Prvi dan bio je sam po sebi težak. Dodijelili su mi zadatak utovara ugljena u teretni prostor broda. Tempo je bio užasan. Tijekom dugih zimskih mjeseci, dok je rijeka Jenisej bila zaleđena, ugljen se skladištio na obalama arktičke luke Dudinka. No, kad bi se led napokon otopio i rijeke postale plovne, sav taj ugljen trebalo je u što kraćem vremenu utovariti na brodove i poslati dalje. Zato su zatvorenici u logorima u Dudinki radili bez predaha, iscrpljujućih dvanaest do petnaest sati dnevno tijekom dugih arktičkih dana. Sam posao bio je izuzetno naporan, ali za mene, koji više od pet godina nisam obavljao nikakav fizički rad, bio je gotovo nepodnošljiv. Nisam bio fizički spreman. Ipak, morao sam odmarširati do broda, uzeti lopatu i raspoređivati ugljen koji je dolazio pokretnom trakom kako bi bio ravnomjerno utovaren. Radio sam do iznemoglosti, što je bilo vrlo brzo zbog moga stanja, a zatim sam morao nastaviti raditi iz straha za vlastiti život. Nisam mogao zaustaviti pokretnu traku, a ako bih prestao lopatati, ugljen bi me posve zakopao. I tako sam morao nastaviti, posrćući i spotičući se o ugljen koji se pomicao kako se teretni prostor punio, radeći s lopatom što sam bolje mogao, čak i kad bi mi ruke i prsa utrnuli, te više nisam imao nikakav osjećaj dok sam izvodio mehaničke pokrete. Kad bih se navečer srušio na krevet od dasaka u zatvorskom logoru, svaki mišić i tetiva u rukama, nogama, prsima i leđima bili su razdrmani. Ujutro drugoga dana, kad je zazvonio signal za buđenje u pet ujutro, svaki se mišić moga tijela stegnuo kao uvrnuto kovano željezo. Sam pokušaj da ustanem bio je agonija. I najmanji pokret bio je poput bolnoga vriska.
Zamahnuo sam nogama prema strani kreveta - bilo je to mučenje; činilo se nemogućim da ću moći ustati. Kako ću odmarširati do broda, a kamoli tovariti ugljen petnaest sati bez prestanka? Bilo je to fizički nemoguće, ali uspio sam. To je bilo moje upoznavanje sa sibirskim radnim logorima. Nije postojalo prijelazno razdoblje uhodavanja. Nakon gotovo pet godina potpune neaktivnosti u zatvoru, stigli smo u logor jednoga poslijepodneva i već sljedeće jutro započeli s teškim radom. Otada, osim ako bismo bili onesposobljeni bolešću ili oslobođeni nekim čudom, radili smo bez slobodnoga dana. To je bio razlog zašto su nas poslali u ove konkretne logore na dalekom sjeveru. U prijelaznim logorima putem od Moskve, bolesni i krhki bili su izdvojeni. Nije bilo nikakvih humanitarnih motiva iza tih liječničkih pregleda, nego politika puke koristi. Vlada je odlučila da Sibir mora razviti industriju. Rad u tom zaleđenom području bio je noćna mora. Unatoč velikim vladinim obećanjima i bonusima, bilo je vrlo malo dobrovoljaca. Trebalo je osigurati radnu snagu. To je učinjeno nauštrb zatvorenika. Međutim, nije bilo vrijedno prevoziti i hraniti zatvorenika ako on nije mogao raditi. Ako je pritvor bio jedina svrha, postojali su brojni zatvori gdje su bolesni, slabi i iscrpljeni mogli biti zadržani. No, od onih koji su poslani u ledena prostranstva Sibira očekivalo se da rade. I radili smo. Uvjeti života u logoru bili su nepodnošljivi. Barake su pružale tek minimalno sklonište od prodornih vjetrova, jedva dovoljno za preživljavanje - ništa više. Racionirani obroci bili su jedva dostatni da nas održe na životu i pruže potrebnu energiju za rad. Postojala je „garantirana porcija", dovoljna za golo preživljavanje, ali kao dodatni poticaj dodjeljivali su kuponi „plus jedan", „plus dva" i „plus tri" za dodatne obroke onima koji su prekoračili dnevnu radnu kvotu. Taj sustav poticaja, namjerno ili ne, mogao je imati i suprotan učinak. Zatvorenik koji bi nekoliko dana zaredom dobivao samo garantiranu porciju, jer nije uspio ispuniti kvotu, postajao je slabiji, a time mu je sljedeći dan bilo još teže obaviti zadani rad. Bio je to začarani krug. Ipak, ljudi su preživljavali. Činjenicu da smo preživjeli u tim okolnostima mogli smo zahvaliti tvrdoglavosti i snazi ljudske volje, koja je tjerala tijelo do nadljudskih napora, ali i čudesnom djelu Božjeg stvaranja - ljudskom tijelu. Nijedan stroj, djelo ljudskih ruku, ne bi mogao podnijeti mukotrpan rad u najoštrijim vremenskim uvjetima iz dana u dan, a upravo je ljudsko tijelo izdržalo u sibirskim radnim logorima. Često se govori o „neslomljivom ljudskom duhu“ kao ključnoj snazi koja čovjeka nosi kroz krize, no tijelo zaslužuje više pažnje nego što mu se obično pridaje. I to ne prekrasno utrenirano tijelo sportaša u vrhunskoj formi, nego slabo, pothranjeno, obično tijelo kakvo svi imamo. Kroz svakodnevni režim rada do iznemoglosti, neprestanu glad, hladnoću, patnju i bol, bijedu i bolest, umor koji nadmašuje razumijevanje i nevjerojatnu izdržljivost, istinski sam shvatio i cijenio istinu iz katekizma - da je čovjek biće sastavljeno od duše i tijela. Walter J. Ciszek "Na vrutke me tihane vodi"
Hvala Fran, kad budeš u mogućnosti stavi još (: