|
Otvaram zahtjevnu temu, a koja ulazi na područje liturgijske glazbe. Koliko čine tijela HBK-a? a svakako je pitanje papinskog Dikasterija, prema kojemu se ravnam.
Kratko najprije o svjetovnoj muzici.
Najznačajniji istup kod nas: Majke, Ja sam budućnost. Mnogi previđaju da se frontman tu sam naziva 'đavoljim slugom', kao pod patronatom Stonesa (Sympathy for the devil) kaže : 'Da li ti se sviđam?' Bare implicitno definira Zloga kao: ' ja sam onaj koga nema' što je suprotno od knjige Izlaska :'ja sam onaj koji jesam'. Dakle, negacija. Baudelaire upravo to ističe kao najveću sotonsku obmanu uvjeriti ljude da ga nema. Spomenuo sam na drugom mjestu logo Prljavaca (hinduistički simbol) preuzet od Stonesa. Dakle, prisutno je zlo djelovanje u našoj i stranoj muzici. Dosta je toga, ali ima i tekstova o tome, tako da me bi duljio.
No, jesu li sve duhovne pjesme hvala Bogu? Sa ovime bi trebalo ući u koštac. Kao što loša slika ne bi trebala u liturgijski prostor ući, tako ni nesveta glazba,a to je ona koja ne pobuđuje istinsku pobožnost.
No, princ tame oblači ruho svjetla, dok Bono Vox stavlja na sebe rogove i istovremeno intelektualno postavlja teško oborivu tezu: 'the dont know what your doing, babe it must be art (Hold me, trill me, kiss me kill me) ', ne libi se instrumentalnim zanosom i aluzijama na riječi Pisma ulaziti u samu liturgiju, ne bi li tako pokušao oslabiti oštricu misne Žrtve,kada bi mu to bilo moguće.
Korisna je literatura, drugdje rekoh, Demoni, spiritisti i vještice (nastala pod pontifikatom Pia XII.) kao uvod u razlikovanje umjetničkih nadahnuća. Bilo je svetaca, kao primjer Ivan Zlatousti koji su se borili protiv instrumenata u Crkvi. Crkva orgulje pripušta (SC).
Danas sve prolazi, nek se mladi izraze, ionako ih teško možemo zadržati. Nije li potreba određena liturgijska obnova?
Ako papa Lav XVI. upozorava biskupe i svećenike da ne improviziraju pod Misom, kako to da nije jasnije određeno što se može pjevati, a što ne može?
Nemaju sve pjesme u pjesmarici istu vrijednost, a kod nas se prije, koliko mi je poznato i nije reagiralo sa viših instanci. Nismo se niti okrenuli a ušao je tzv. duh slavljenja. Ako rock muzika, kako primjećuje Benedikt (usp. Duh liturgije), vodi u svemir; rekao bih kao neki izlazak iz sebe bez cilja onda je autoreferencionalnost jednako pogubna. Za razliku od drugih umjetničkih izraza muzika ulazi u pamćenje, i lako oblikuje duševnost.
I da ne idem u formu knjige reći ću kamo smjeram. Odrastao vjernik u prvom redu i ponajprije pjeva psalme, idealno u liturgiji bez instrumenata.To je ono što Koncil naziva liturgijskom glazbom, odnosno svetom glazbom. Određeni himni su nadahnutiji i treba ih preferirati kao npr. Na Isusov se spomen sam. Pjesme sa teologijom inkarnacije, pashalnog otajstva i svetim imenima Isus i Marija najviši su stupanj vrijednosti uz psalme (Riječ Božju).
Ostalo bi trebalo anulirati, govoreći liturgijski, kao npr. pjesme poput Krist na žalu. To je neki razred pjesama od kojih nema koristi.
No, prodor zadnjih desetak godina tzv. worship-a nameće pitanje:je li svaka inovacija i napredak? Ako svaki prijevod Pisma ne može pod Misu, kako to da nema regulacije pjesama (Iz 14,11)?
|