Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 15:51

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 6 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto kol 25, 2009 15:13 

Prijateljičin otac je na samrti, njena sestra inzistira (rekla je da je to očeva želja... mada joj nije potpuno za vjerovati) da se otac kremira i da mu se ostaci podijele i pokopaju u 2 različita grada (gdje je rođen i gdje živi). Budući otac nije u svjesnom stanju prijateljica je očajna i zanima ju stav katoličke crkve budući za tako nešto nikada nije čula i osobno se ne slaže sa takvim potstupkom.
Da li možda ima koji svećenik koji može odgovoriti na ovo pitanje.
Unaprijed hvala

Vrh

PostPostano: Uto kol 25, 2009 16:52 

Citat:
marijaazg je napisao/la:
Prijateljičin otac je na samrti, njena sestra inzistira (rekla je da je to očeva želja... mada joj nije potpuno za vjerovati) da se otac kremira i da mu se ostaci podijele i pokopaju u 2 različita grada (gdje je rođen i gdje živi). Budući otac nije u svjesnom stanju prijateljica je očajna i zanima ju stav katoličke crkve budući za tako nešto nikada nije čula i osobno se ne slaže sa takvim potstupkom.
Da li možda ima koji svećenik koji može odgovoriti na ovo pitanje.
Unaprijed hvala

:wink: U ovom slučaju nije bitno gdje će se posmrtni ostaci nalaziti, bitan je obred sprovoda s molitvama za pokojnika.

Vrh

PostPostano: Uto kol 25, 2009 16:58 

bez obzira što će čovjek biti pokopan u 2 groba na dva različita geografska mjesta? ja osobno nisam nikada ćula za to

hvala ti puno

Vrh

PostPostano: Uto kol 25, 2009 19:50 

Kod kremiranja su sprovodni obredi vezani za ispraćaj lijesa. A nakon kremiranja se dobije zatvorena urna. Ima takvo morbidno stvorenje koje će prebacivat očev pepeo?!

Vrh

PostPostano: Uto kol 25, 2009 21:37 

Da, izgleda da postoji... ne znam što se dogodilo s tom curom, ali ja to naprosto ne shvaćam.... znam da ne bih trebala suditi... ali njena sestra je očajna i molila je ako joj mogu pomoći i doznati da li je- ako to neće moći spriječiti- prema katoličkom nauku to moguće. Istina jest da je otac bio vezan za oba grada, ali da ga se dijeli.... meni zvuči pomalo monstruozno.
Da, kod kremiranja ispraća se tijelo u lijesu, ali kad se dobije urna znam da i tada dođe svećenik, mada mi se čini ako sam dobro upućena da nije obavezno.

Vrh

PostPostano: Uto kol 25, 2009 21:48 

Kad se polaže urna, u pravilu, je samo uža obitelj. Svećenik je uglavnom ako treba blagoslovit novi grob.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 6 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata