Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 17:47

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 471 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 32  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto ruj 01, 2009 19:03 

Josip2 je napisao/la:
.Nijedan Katolički karizmatik nije rekao da on liječi nego da liječi Isus Krist.Ovo liječenje na daljinu nerade Katolički karizmatici a ako ti je netko ponudio tako nešto nebi bio grijeh da imenom i prezimenom kažeš tko je taj tko liječi na daljinu.Mislim da se to najvjerovatnije radi o nekom alternativcu a ne o Katoličkom karizmatiku.

da,nisam ni ja rekla,u prvom postu sam bila nejasna,ali sam se poslje ispravila...
Ovu MOLITVU PREKO TELEFONA..mole vjernici pripadnici RKC...Ne radi se o Alternativcima..
Meni nije cilj,da osudjujem ljude,jer dobro znam da je Karizmatizam priznat od RKC i Vatikana,i ja zelim da prihvatim...Ali se ne slazem s onim sto se uzima iz drugih Religija...A ne kazem da je ta molita preko telefona uzeta od drugih religija...a za mene "ona jeste molitva na daljinu,za ozdravljenje"
Zato mi je vazno da cujem sta kaze nasa Crkva na to,na takvu vrstu molitve...i koliko je ispravna...
tako nešto nebi bio grijeh da imenom i prezimenom kažeš tko je taj tko liječi na daljinu

Da li je grijeh ili nije grijeh ako kazem ime,ja ne znam...Znam jedno ,prije nego li saznam odgovor da necu napisati javno...trazim odgovor,i ostajem i dalje kod trazenja?
Svakako da bi najlakse bilo da napisem javno...ali iz jednog drugog razloga ne zelim...

Jednom sam na jednoj Katolickoj stranici od jednog ,mozda najpoznatijeg Karizmatika ,napisala "nakanu za molitvu" Morala sam se registrirati da bi upisala..Poslje sam dobivala pisma ,cestitke za Bozic i Uskrs...
i onda dobijem jedno pismo ,sto me je iznenadilo..Bez mnogo razmisljanja,"objavila sam to pismo " ,na jednom forumu, na ovakvoj temi...Sadrzaj je bio slican,ovom s kosaricom i novcom..
Nisam nista vidjela lose u tome,sto sam kopirala i stavila na forum,jer sam trazila odgovor...
U kasne vecernje sate stavila sam na forum...i otisla na spavanje..Sutra dan kada sam dosla na forum ,docekala me pp, " od novog clana foruma,koji se zbog mojeg posta registrirao"
Moj post je bio izbrisan,jer je odmah zatrazio od Administratora,da to ucini....
A ja sam dobila poruku,da to vise ne radim...Da "on" taj karizmatik,ima ljude u cijelom svijetu,koji prate forume i stranice,sta se pise...Shvatila sam da je to pismo bilo samo za mene,ali i pored toga nije mi jasno ,zasto je to tajna...ako sam pitala...problem je bio,sto nisam smjela staviti pismo gore,nego pitati mojim rijecima,sto zelim cuti...
Zato iz tih razloga sam postala oprezna,i ne pisem nicije "ime javno",koje moze da donese neke probleme...Ako jednom dobijem odgovor,objaviti cu ga,ali ime covjeka necu napisati....
ako netko bude htjeo saznati,moci ce mi se obratiti preko pp,i odgovoriti cu,ali nikako javno..!

Vrh

PostPostano: Uto ruj 01, 2009 19:08 

A meni su sva ta karizmatska moljenja više predstava i cirkus nego što drugo!
Kao da Bogu treba predstava - zar nije dobra tiha, predana molitva, pobožno sudjelovanje u misi? Ma što uopće može biti veća molitva od euharistija koja je punina sakramenta?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 01, 2009 19:28 

Leja potpuno si ispravno postupila kad nisi stavila ime. Na forumima raspravljamo načelno a ne dokazujemo nečiju osobnu neispravnost. Iskustva su očito različita i ja mislim da ima dosta nejasnih stvari koje se rade bez pravog razumijevanja tih postupaka.

Leja je napisao/la:
Meni nije cilj,da osudjujem ljude,jer dobro znam da je Karizmatizam priznat od RKC i Vatikana,i ja zelim da prihvatim...

Možeš li mi ti ili netko tko zna navesti kojim je dokumentom Katolička Crkva priznala Karizmatski pokret i sve što se tamo radi? Meni takav dokument nije poznat.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 01, 2009 19:49 

Barnaba je napisao/la:
Možeš li mi ti ili netko tko zna navesti kojim je dokumentom Katolička Crkva priznala Karizmatski pokret i sve što se tamo radi? Meni takav dokument nije poznat.

Zaista ni meni nije DOKUMENAT POZNAT,ali sam citala mnogo o tome,i da je sve,kao i svi
"Novi pokreti unutar RKC,pod PRPMATRANJEM"...

Vrh

PostPostano: Uto ruj 01, 2009 19:55 

Evo ,to sam procitala,i mnogo slicnih..

Pokreti i nove zajednice veliki su dar za Crkvu
Biskupi su dužni s ljubavlju te bez površnih i ograničavajućih sudova prihvatiti mnogostruku živost crkvenih pokreta i novih zajednica, koji se, pak, sa svoje strane trebaju rado podvrći rasuđivanju crkvenih vlasti da bi se utvrdila vjerodostojnost njihovih karizmi i postojanost njihova zajedništva s Crkvom, istaknuo je Papa na susretu sa sudionicima seminara u organizaciji Papinskoga Vijeća za laike, među kojima je bio i kardinal Bozanić. Pokreti i nove zajednice veliki su dar za Crkvu.

Neka novost njihovih karizmi bude prihvaćena s puno ljubavi i bez predrasuda, poručio je papa Benedikt XVI. primivši 17. svibnja u audijenciju skupinu biskupa sa svih kontinenata, među kojima je i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji su sudjelovali na seminaru u organizaciji Papinskoga vijeća za laike.

Biskupi iz cijeloga svijeta dužni su s ljubavlju te bez površnih i ograničavajućih sudova prihvatiti mnogostruku živost crkvenih pokreta i novih zajednica, koji se, pak, sa svoje strane, trebaju rado podvrći rasuđivanju crkvenih vlasti da bi se utvrdila vjerodostojnost njihovih karizmi i postojanost njihova zajedništva s Crkvom poručio im je Papa.

Među brojnim darovima kojima su crkveni pokreti i nove zajednice obogatili Crkvu, posebice nakon Drugoga vatikanskog sabora, istaknuo je djelotvorne putove kršćanske formacije, svjedočanstvo vjernosti i poslušnosti Crkvi, oživljavanje snažnoga misionarskog poleta i osjetljivosti za potrebe siromašnih te bogatstvo zvanja.

Teškoće i nerazumijevanje u posebnim pitanjima ne opravdavaju zatvorenost, upozorio je Sveti Otac, dodavši kako su posljednja desetljeća pridonijela nadvladavanju nemalog broja predrasuda, otpora i napetosti. Ono što još valja izvršiti jest važna zadaća promicanja zrelijega zajedništva svih crkvenih sastavnica, kako bi sve karizme, u okviru svojih specifičnosti, mogle potpuno i slobodno pridonijeti izgradnji jednoga Kristova Tijela.

To treba učiniti uz malo razboritosti i strpljenja te s puno ljubavi djelujući tamo gdje je potrebno nešto ispraviti. Jednom riječju, slijedeći stil dijaloga i suradnje s tim novim crkvenim stvarnostima, koje su u prošlosti pokrenuli Pavao VI., i još više Ivan Pavao II., poručio je Benedikt XVI. Geslo seminara o crkvenim pokretima održanog u Rimu od 15. do 17. svibnja u organizaciji Papinskoga vijeća za laike bile su riječi pape Benedikta XVI. "Tražim da idete ususret pokretima s mnogo ljubavi"

IKA/KNI

Vrh

PostPostano: Uto ruj 01, 2009 22:58 

Ja sam jednim slučajem imao probleme na poslu i radilo se da odem s tog posla koji sam tada radio.Tolika me muka uhvatila da sam nazvao s mobitela jednog svećenika koji me tada tješio i preko telefona smo malo razgovarali i on se molio preko telefona za mene.To uopće nije bio nikakav mađioničar ni alternativac,nije glumio reiki maestora niti nekog gurua.On se samo molio za mene,nije mi obećao ostanak na poslu,nije mi obećao čudo ni ozdravljenje i mislim da je radio svoj posao u skladu s ovim današnjim vremenom.Ja neviim ništa loše u tome što se on molio za mene preko telefona i to nesmatram liječenje na daljinu.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 01, 2009 23:00 

sara je napisao/la:
Kao da Bogu treba predstava - zar nije dobra tiha, predana molitva, pobožno sudjelovanje u misi? Ma što uopće može biti veća molitva od euharistija koja je punina sakramenta?

Što se tiče Euharistije slažem se potpuno s tobom ali se nebi složio s tim da ti znaš kakvu molitvu Bog najviše voli i što je za Boga predstava a što ne.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 02, 2009 07:00 

Josip2 je napisao/la:
Ja sam jednim slučajem imao probleme na poslu i radilo se da odem s tog posla koji sam tada radio.Tolika me muka uhvatila da sam nazvao s mobitela jednog svećenika koji me tada tješio i preko telefona smo malo razgovarali i on se molio preko telefona za mene.To uopće nije bio nikakav mađioničar ni alternativac,nije glumio reiki maestora niti nekog gurua.On se samo molio za mene,nije mi obećao ostanak na poslu,nije mi obećao čudo ni ozdravljenje i mislim da je radio svoj posao u skladu s ovim današnjim vremenom.Ja neviim ništa loše u tome što se on molio za mene preko telefona i to nesmatram liječenje na daljinu.

Hvala ti na objašnjenima, stvarno pojedini načini ne moraju biti sami po sebi loši. Uostalom, zašto neko ne bi i liječio na daljinu ako to stvarno može i ako mu je Bog dao taj dar? Puno je bitniji njegov odnos prema tom daru, da li ga koristi za dobro Crkve, da li poštuje zapovijed "besplatno ste dobili, besplatno i dajte"...

Znaš li ti Josipe2 kojim je dokumentom Crkva priznala sve prakse koje se obavljaju u Karizmatskom pokretu? Odnosno kad se piše o priznanju pokreta na što se točno misli?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 02, 2009 07:53 

Josip2 je napisao/la:
sara je napisao/la:

Što se tiče Euharistije slažem se potpuno s tobom ali se nebi složio s tim da ti znaš kakvu molitvu Bog najviše voli i što je za Boga predstava a što ne.

Ali valja gledati u Isusa, njegovo ponašanje i njegovu molitvu i stvari postaju jasne.
Bog je otac, a ne nekakvo božanstvo koje treba zadovoljavati cirkuskim egzibicijama. A kad tome dodam svoje iskustvo s određenim karizmaticima u trenutku smrti moga muža, onda samo mogu reći - čim dalje, sumnjam kakvoga su duha!

Vrh

PostPostano: Sri ruj 02, 2009 08:36 

sara je napisao/la:
Josip2 je napisao/la:
sara je napisao/la:

Ali valja gledati u Isusa, njegovo ponašanje i njegovu molitvu i stvari postaju jasne.
Bog je otac, a ne nekakvo božanstvo koje treba zadovoljavati cirkuskim egzibicijama. A kad tome dodam svoje iskustvo s određenim karizmaticima u trenutku smrti moga muža, onda samo mogu reći - čim dalje, sumnjam kakvoga su duha!

Čuo sam tu priču o karizmatiku koji se ponio krivo u trenutku tvoga supruga.To je žalosno i jadno ali nisu za to krivi svi karizmatici nego pojedinci.U svakom žitu ima kukolja.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 02, 2009 08:53 

sara, mislim da to nije ispravan način na koji ti "mjeriš" karizmatike.."iskustvo s određenim karizmaticima" nije ti garant da osudiš ljude koji se mole i slijede Krista i to slaveći ga u radosti i veselju....
Naravno da je tiha molitva nešto što ispunja i hrani dušu, jer tako se može osjetiti jedinstvo s Bogom...ali postoje i drugi načini koji također ispunjaju dušu i čine vjernika produhovljenim-

način na koji ti daje pravo da osudiš cijeli karizmatski pokret i svećenike i vjernike, bio bi isti kad bih se ja recimo ovdje prisjetila isto nekih svećenika koji nisu karizmatici a sablaznili su svojom grubošću i ružnim riječima neku recimo udovicu...i njenu djecu.

Za mene je to jedan neugodan insert, koji se dogodi i događa, na žalost, no ja neću osuditi zbog nemara i grubosti jednog svećenika cijelu Crkvu i svećenike!
To mi ne pada na kraj pameti.

Iako i sama više niti malo ne inkliniram karizmatskom načinu molitve niti njihovom načinu življenja vjere, jer znam i vidjela sam i mane tog pokreta, ne mogu osuditi i reći da baš ništa ne valja, da su molitve SVE krive itd isl...

Vrh

PostPostano: Sri ruj 02, 2009 11:04 

Josip2 je napisao/la:
sara je napisao/la:
Josip2 je napisao/la:

Čuo sam tu priču o karizmatiku koji se ponio krivo u trenutku tvoga supruga.To je žalosno i jadno ali nisu za to krivi svi karizmatici nego pojedinci.U svakom žitu ima kukolja.

Sva iskustva i susreti s bilo čime vezeno za karizmatike (ne Ivančića, Linića i sl) su takva da me apsolutno uvjeravaju u takve stavove.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 02, 2009 11:26 

zumzum je napisao/la:
sara, mislim da to nije ispravan način na koji ti "mjeriš" karizmatike.."iskustvo s određenim karizmaticima" nije ti garant da osudiš ljude koji se mole i slijede Krista i to slaveći ga u radosti i veselju....
Naravno da je tiha molitva nešto što ispunja i hrani dušu, jer tako se može osjetiti jedinstvo s Bogom...ali postoje i drugi načini koji također ispunjaju dušu i čine vjernika produhovljenim-

način na koji ti daje pravo da osudiš cijeli karizmatski pokret i svećenike i vjernike, bio bi isti kad bih se ja recimo ovdje prisjetila isto nekih svećenika koji nisu karizmatici a sablaznili su svojom grubošću i ružnim riječima neku recimo udovicu...i njenu djecu.

Za mene je to jedan neugodan insert, koji se dogodi i događa, na žalost, no ja neću osuditi zbog nemara i grubosti jednog svećenika cijelu Crkvu i svećenike!
To mi ne pada na kraj pameti.

Iako i sama više niti malo ne inkliniram karizmatskom načinu molitve niti njihovom načinu življenja vjere, jer znam i vidjela sam i mane tog pokreta, ne mogu osuditi i reći da baš ništa ne valja, da su molitve SVE krive itd isl...

Najprije ne sudim ljude. Drugo, nije riječ o vedroj, raspjevanoj molitvi, nego o cijelom nizu stvari koje se, po mojem gledanju, nikako ne uklapaju u polog katoličke vjere: npr. - liječenje obiteljskog stabla, teologija prosperiteta, egzorcizmi kojekuda, zapuštanje dnevnih dužnosti unutar redovnog života itd.

To je sasvim suprotno onome što znam o stvarima vjere, a mislim da nešto ipak znam.
Uz put, ja sam karizmatski pokret upoznala kasnih sedamdesetih, u Francuskoj i ovo ovdje mi izgleda kao parodija toga pokreta. Tamo se radio o ovome kako si ti napisala - zauzeti, marljivi, angažirani kršćani, ali vedri, raspjevani, pomalo bučni.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 02, 2009 18:52 

Josip2 je napisao/la:

Mislim da se to dosta razlikuje od ovoga sto ja pitam..?Slazem se s tobom da tu nema nista loso...u tvojem primjeru...
Pitat cu drugacije...
Zamislimo da sam ja u Molitvenoj Karizmatskoj zajednici,i ja molim na "telefon" po potrebi,ljudi me zovu zbog bolesti,zbog problema koji misle da su nasljedili od obiteljskog stabla,zbog sotone sto je umjeso prste u neciju obitelj ,i zaveo samu osobu....zbog svega onoga sto nam zivot otezava...I tako jednog dana procuje se,da ja "molitvom ljecim"....Nista lose u tome....
Molitva ne bi smjela biti losa..?

STA KAZE CRKVA NA TO -??? Kakav odgovor..?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 02, 2009 20:30 

Leja je napisao/la:
Josip2 je napisao/la:

Mislim da se to dosta razlikuje od ovoga sto ja pitam..?Slazem se s tobom da tu nema nista loso...u tvojem primjeru...
Pitat cu drugacije...
Zamislimo da sam ja u Molitvenoj Karizmatskoj zajednici,i ja molim na "telefon" po potrebi,ljudi me zovu zbog bolesti,zbog problema koji misle da su nasljedili od obiteljskog stabla,zbog sotone sto je umjeso prste u neciju obitelj ,i zaveo samu osobu....zbog svega onoga sto nam zivot otezava...I tako jednog dana procuje se,da ja "molitvom ljecim"....Nista lose u tome....
Molitva ne bi smjela biti losa..?

STA KAZE CRKVA NA TO -??? Kakav odgovor..?

Crkva bi to s pravom trebala zabraniti ili se ograditi od toga.Nisam čuo za tako što ali sam čuo pa čak i razgovarao s jednim našim Katoličkim karizmatikom laikom koji po duhu dobiva sve kao da gleda u ogledalo i koliko ja znam on nema ništa protiv da ga ljudi zovu i da im pomogne i kaže ono što Gospodin govori preko njega.Mene osobno tako što neprivlači pa ga ja uopće nezovem.Što da kažem na ovo i za ljude unutar Katoličke Crkve koji raspolažu s ovakvim darovima?Neznam što službena Crkva kaže o karizmatskim darovima spoznaja,vizija,proroštva i drugim darovima koje posjeduju mnogi karizmatici.Znam da ih mnogi koriste za pomaganje drugim ljudima u potrebi.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 471 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 32  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata