Barnaba je napisao/la:
Daj molim te nemoj se ljutiti ja nisam prezbiter, to je prva stvar.
Ok
Citat:
Drugo moj savjet je krajnje dobronamjeran s obzirom na realnost situacije u kojoj jesmo. Dakle ipak smo u virtualnom svijetu a ne realnom, tako da to ne valja miješati.
To sam i ja spomenuo. No i dalje se ne zna kako to tko shvaća. Što bi bila "realnost situacije" i zašto je dobra ta nepomješanost.
Citat:
Angelus je pastoralno obavezan u svojoj župi a kod nas je član koji nam je od velike pomoći no nitko od nas ne može od njega nešto više zahtijevati. On, kao i svaki drugi član komentira ono što želi i što ocjeni potrebnim.
Mogu samo reći ako je svećenik onda je to 24 sata dnevno tijekom cjelog života. Pastoralna obvezatnost u župi može se pod obvezanost shvatiti samo u najužem smislu riječi. Druge su zbilje jednako zbilje ali ne i manje važne. Župska obvezatnost ne isključuje ostale pastoralne obvezatnosti.
Citat:
I treće već ti je prije rekao da nije sve pročitao te da ima drugih obaveza u župi i dao jednu brzinsku ocjenu.
To može biti problem, ta brzina. Ako će ona uzrokovati neke pomutnje s tim ocjenjivanjem, onda bolje da ih se kloni, da samo prati čitanjem, dok neće moći dati neki sporiji, opširniji, samim time i kvalitetniji doprinos. Mene je u dva brzinska ocjenjivanja dobro opalio. "Presbyterorum ordinis" (on će znati što je to) u broju 6 kaže: "Da se prezbiteri po Gospodinovu primjeru, u izgradnji Crkve, sa SVIMA moraju odnositi sa izuzetnom čovječnošću".
Citat:
Ne treba sad to secirati. Dakle, moramo se svi malo potruditi oko razumijevanja situacije i medija na kojem jesmo. Najvažnije je da imamo priliku pisati a hoće li nas netko čitati i s kojim razumijevanjem to je ipak na njemu, svaka reakcija nam je od neke koristi.
I na kraju te molim da sve što sam napisao shvatiš krajnje dobronamjerno te da se vratimo temi.
Iako sam i sam i ovaj put, barem do ovog djela komentara 'zažestio', sada ću stvar primiriti. Slažem se sa svim tvojim konstatacijama iz gornjeg odlomka, te za samokritiku mogu istaknuti da sam i da ovako komentiram Angelusa zbog možda neke doze sujete za vlastite tekstove. A kako se svi moramo boriti za kreposti, nastojat ću to izbjegavati, smanjivati, korigirati. Tako da naravno da ću tvoje opaske na tvoju molbu shvatiti dobronamjerno, za što molim i Angelusa.
Citat:
Možeš li nam nešto napisati o daljnjim planovima udruge katolik.hr?
Mogu. Kao Udruga će se na predstojećoj skupštini proširiti u članstvu jer postoji interes, što mi je vrlo drago jer to potvrđuje da je postojala potreba katoličke apologetike u organiziranom obliku. Za sada je to vidljivo u formi web stranice te naravi, a trebalo bi kasnije biti vidljivo i u drugim oblicima - 1 član već vodi apologetske tribine na jugu, a za još jednog je izvjesno da će ih započeti i na sjeveru u Zagrebu. Statut predviđa i javno djelovanje u vidu okruglih stolova, spomenutih tribina, publikacija i drugog. Od svega toga bi nešto trebalo i biti. Sve to je mala baza. U stvari bi želje trebale pratiti mogućnosti, ali Providnost Božja je uvijek jednako iznenađujuća / očaravajuća. Karl Keating, predsjednik najveće svijetske katoličke apologetske organizacije "Catholic Answers" iduće godine dolazi u posjet Hrvatskoj, na mali tečaj hrvatskog. Susrest ćemo se, pa će svakako biti vrijedno čuti njegova iskustva i savjete. Zanimljivo je da mu je majka hrvatskih korijena. Da li bi ti nešto želio ili savjetovao od "Katolika"? - Kako si napisao ranije[/color]
Nakon dugo vremena i najav i to smo dočekali. Moram malo pogledati prje nego se osvrnem a za sada općenito mislim kako je nedostatak skoro svih apologetskih stranica (ali i općenito katoličkih) to što su na laičkim leđima. Pravi pomak će biti kad se "službena" Crka u to uključi, sa svim svojim arsenalom. - ako si u međuvremenu pogledao, zamolio bih te da istakneš par tekstova koji su ti ok, i koji koji ti to nije. Kao i bilo koji drugi komentar ticalo se to jednako sadržajnog ili tehničkog djela.
U međuvremenu sam dok ovo pišem opazio da je prispio i Angelusov komentar na moj zadnji (bez ovog) pa vjerujem da će u ovom dobiti odgovor na to pitanje
Rio, ja te stvarno ništa ne razumijem. Nije mi jasno zbog čega tolika ljutnja? i ujedno odustati od vlastitog "riješenja".
Blagoslov i tebi Barnaba, i Angelusu.