Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 16:07

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 6 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto stu 03, 2009 18:24 

Da li je istina da ljudi koji umru 01.11. idu direktno u raj?
Doduše.... u nekim razgovorima ovih dana neki su govorili o 01.11., dok su drugi tvrdili da je to 02.11., a moje je pitanje i da li je to istina?

I... što općenito mislite o kraju vremena, koliko je blizu.... prema svim pokazateljima o kojima sam ja čitala dogodit će se još za našeg života.

Vrh

PostPostano: Uto stu 03, 2009 18:35 

Ovo me nasmijalo, kakve veze ima kad tko umre, važno je breme koje ima.
A posljednja vremena traju od Isusova dolaska, a koliko će još... to ni anđeli ne znaju.

Vrh

PostPostano: Uto stu 03, 2009 18:40 

Slažem se s tobom, no navela sam da su ljudi o tome žustro raspravljali ovih dana.... i njima je to bilo bitno iz njima znanog razloga koji ja uopće ne želim suditi... koliko god bilo nekome smiješno ima ljudi koje to zanima pa ako netko nešto o tome zna voljela bih da kaže.

Vrh

PostPostano: Uto stu 03, 2009 21:51 

marijaazg je napisao/la:
Da li je istina da ljudi koji umru 01.11. idu direktno u raj?
Doduše.... u nekim razgovorima ovih dana neki su govorili o 01.11., dok su drugi tvrdili da je to 02.11., a moje je pitanje i da li je to istina?

Mislim da sve u svemu to istina nije, a intuicija mi govori da je to navod iz nekog filma, samo se trenutno ne mogu sjetiti kojeg...

Citat:
I... što općenito mislite o kraju vremena, koliko je blizu.... prema svim pokazateljima o kojima sam ja čitala dogodit će se još za našeg života.

Prema pokazateljima o kojima sam ja čitala - još neće... Sigurno smo čitale različite knjige. :wink:

Vrh

PostPostano: Uto stu 03, 2009 22:08 

:lol:

Adrijana, hvala ti na odgovoru.

Koje si ti knjige čitala?

Vrh

PostPostano: Sri stu 04, 2009 13:56 

Knjiga otkrivenja sv. Ivana apostola
Kad govori o "kraju vremena" ova knjiga (koja je ipak jedina proročka u NZ), nakon svih proročanstava o progonima, ratovima, gladi, katastrofama i sl., ipak naposljetku donosi nadu i utjehu - a to je Isusova pobjeda (nad zlom), "novo nebo i nova zemlja" - što znači drugim riječima: kraja nema, nema završetka, niti besmisla i izgubljenosti... ukoliko nadu polažemo u Krista.

Ladislav Nemet, Kršćanska eshatologija
Zanimljivo je kako su nekad narodi u agrarnoj kulturi imali drugačije poimanje vremena. Oni nisu shvaćali vrijeme linearno, nego kružno, kao što se i priroda iz godine u godinu obnavlja - ništa ne nestaje, samo se mijenja i ponovno nastaje. Linearno poimanje vremena (koje ima svoj početak i teče prema kraju) javilo se tek kasnije, ali u kršćanstvu ono ne isključuje postojanje vječnosti. Uostalom, kako objasniti vječnost? To je za nas velika zagonetka... Ova knjiga govori o raju, paklu, čistilištu, posljednjem sudu... Stručno napisana, bez nagađanja... Isto tako utješna.

papa Benedikt XVI, O smislu kršćanskog života - Tri adventske propovjedi
I sada smo u vremenu iščekivanja, i nije mi jasno zašto ljudi uglavnom 2. Kristov dolazak poistovjećuju s "propasti svijeta"; kad jedino što će propasti i nestati je Zlo... Panika i strah zbog budućnosti nisu baš kršćanske vrednote - a to što neki vole plašiti s "krajem svijeta" kako bi prof. Ivančić rekao: "..I onda mi dođu oni "pravi" vjernici pa počnu govoriti o paklu i katastrofama, a ja njima kažem: Koga vi mislite obratiti s time? ...Bog je ljubav i to je najveća istina... To recite ljudima."

Neki navodi s interneta.
Primjerice, čitala sam kako se našla skupina teologa (katoličkih) pa prikupili sve proročke citate iz Starog i Novog zavjeta, iz spisa svetaca i kršćanskih proroka, skupili i kalendare (židovske i one drevnih kultura), pa nagađali o tome što se sve zbilo, a što nas čeka. Zanimljiva su recimo neka tumačenja Knjige proroka Danijela (ono o sedamdeset sedmica), pa jubilarne godine židovskog kalendara. Uglavnom većina se složila kako nas čeka još dobrih 400 - 500 godina do Kristovog dolaska, a onda - živi bili... Međutim, to su sve pretpostavke i nagađanja, kao i ona da su "posljednja vremena" jako blizu. Znaš kako je Isus rekao: "Bdijte i molite!... Jer ne znate ni dana ni časa!" ... Stoga, jedino to smo sigurni. :wink:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 6 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata