Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet svi 01, 2026 13:23

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 36 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3
Autor Poruka
PostPostano: Pon pro 07, 2009 00:20 

Rio je napisao/la:
Tko je to teolog? Mislim da se uvijek implicira, da je to školovani, diplomirani teolog, onaj koji ima završeni teološki fakultet. Je li tako?

Zar smijemo prema teologiji postupati drugačije nego prema svim drugim strukama?
Odnosno izjednačiti samouke i namjenski školovane?

Vrh

PostPostano: Pon pro 07, 2009 10:41 

Citat:
što je poniznost?; što je to poslušnost?

Mislim da je Papa u poruci dosta jasan o kakvoj se poniznosti radi: postoje teolozi koji proučavaju i druge naučavaju o puno toga, o pojedinostima Svetog Pisma, povijesti spasenja, a sami ne vide srž stvari i bit svog nauka - da je Isus Sin Božji... "očima njihovog srca nije se otvorilo otajstvo"... sami ostaju hladnokrvni u svom radu i bešćutni...
...kao pismoznanci koji su jako dobro znali gdje se Isus ima roditi, ali sami nisu došli k Njemu...

S druge strane, postoje oni koji su možda manje učeni, ali srcem bolje vide...

Citat:
Ako da, evo usporedimo samo jednu Gruenfeldicu i npr. našu Saru (ako je Sara završila samo 'katehetski nema veze, govorimo o bilo kojoj višoj teo naobrazbi) što možemo vidjeti? Imaju isto znanje, a krepost poslušnosti je dijametralno suprotna. Dakle, ne radi se kod tog zvanja samo o poniznosti, već odmah i o poslušnosti, što sa poniznošću ide ruku pod ruku. Slažete li se?

Slažem se da su poniznost i poslušnost vrlo bliske. Što se tiče A. M. Grunfelder - nju su pod svoja krila uzeli razni lobiji kojima paše njezino pisanje, a njeni radovi niti nisu više teološki, sve je to kritizerstvo temeljeno na nagađanjima i slabim realnim temeljima, puno ima politikanstva - mogli bi to nazvati možda pseudoteologija, jer se ona često, stavljajući sebe "iznad Crkve" upušta u apologiju grijeha... Kao što se dobro zvala njena kolumna "Advocata diaboli"...

A Sara? Ne znam kako ti je uopće palo na pamet uspoređivati nju s ovom prijašnjom... Osobno Sari se iskreno divim i obožavam njena kratka i britka uskakanja, vidim da ima puno energije i vrlo je dugo na forumima, pa se ne čudim što nekad naglo reagira jer je nekad nekima potrebno ponoviti 10 puta jedne te iste stvari... A najviše mi je drago što je svaki dan ovdje s nama (kao i Sneni) - kad bi barem i drugi teolozi, vjeroučitelji i svećenici bili malo više prisutni na internetskom nebu... :wink:

Vrh

PostPostano: Pon pro 07, 2009 11:06 

Hvala na lijepim riječima, Adrijana.
Nastojim, prema sposobnostima i znanju, dati obrazloženje nade koja je u meni.
Inače, redovito poniznost raste s količinom znanja. Naime, što čovjek više zna, to više shvaća koliko je obilje koje ne zna i ne razumije. I to ga stavlja na njegovo mjesto. Uostalom svatko mora biti sluga istine.

Vrh

PostPostano: Pon pro 07, 2009 11:30 

Barni
Citat:
Zar smijemo prema teologiji postupati drugačije nego prema svim drugim strukama?
Odnosno izjednačiti samouke i namjenski školovane?

Nisam tako mislio. žao mi je ako je tako ispalo. Nadam se da i drugi nisu tako shvatili.

Adrijana
Citat:
Ne znam kako ti je uopće palo na pamet uspoređivati nju s ovom prijašnjom...

Lako. Svakom čovjek može sve pasti na pamet. Pored toga objašnjeno je 'kako' u samom tekstu - preko kreposti poslušnosti. Jedna poslušna, druga ne, nije se radilo o uspoređivanju sličnosti, već dijametralne razlike. Osim toga, pazi da Grünfeldicu ne izsotoniziraš, a Saru iskuješ u zvijezde. -
Citat:
Osobno Sari se iskreno divim i obožavam njena kratka i britka uskakanja
- pusti ta 'obožavanja', ako ćemo već po ukusu, meni fali koji put tu i nježnosti gdje je ona odabrala 'britkost'

Sara
Citat:
Inače, redovito poniznost raste s količinom znanja.

Ako je ovo osobni iskaz - ok, mada opet malo vagati vlastitu poniznost, malo nezahvalna uloga, a ako je to generalni iskaz da poniznost raste s količinom znanja, onda je to besmislica, i to veća, nisam dugo nešto besmislenije čuo.

Barni nadam se da nećeš ovo shvatiti kao zapodijevanje 'kavge', a i vi ostali, tj da ćemo manje više ostati pri temi. :|

Vrh

PostPostano: Pon pro 07, 2009 13:48 

Žao mi je što tvrdnju o odnosu znanja i poniznosti smatraš besmislicom, no ona je ipak točna.

Vrh

PostPostano: Pon pro 07, 2009 18:49 

Rio,
Citat:
Osim toga, pazi da Grünfeldicu ne izsotoniziraš,

Nepotrebno lijepiti takve etikete, moji stavovi su samo dijametralno suprotni od njenih…

Citat:
a Saru iskuješ u zvijezde.

Ne bi bilo loše, dobra ideja…!

Citat:
- pusti ta 'obožavanja',

Ne mogu.

Bit ću iskrena. Kad sam prvi put došla na ovaj forum, učlanila sam se jer sam vidjela ulogirana imena kao Sara, Sneni, Angelus, Barbaraa, a njihove sam postove voljela čitati i na drugim forumima, pa sam prema tome zaključila kako je ovdje jedna zdrava, vedra i dobra klima… Nisam se prevarila, svaki dan mi je zanimljivo…

Citat:
a ako je to generalni iskaz da poniznost raste s količinom znanja, onda je to besmislica, i to veća, nisam dugo nešto besmislenije čuo.

Meni nije besmisleno, nego vrlo, vrlo logično, ali taj rast se javlja samo kod realnih ljudi koji znaju da je Boga nemoguće do kraja dokučiti, i tajne svijeta do zadnjih dubina spoznati…

Citat:
… nadam se da nećeš ovo shvatiti kao zapodijevanje 'kavge', a i vi ostali, tj da ćemo manje više ostati pri temi.

Jedna od dobrih stvari kod forumaša je dar razlučivanja okolnosti kada i s kime je potrebno zapodjenuti kavgu, a kada je to neprimjereno… I to je neka vrst poniznosti i otvorenosti Duhu…

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 36 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3

Vrijeme na UTC + 01:00 sata