Worship je napisao/la:
Nije mi drago što to moram, jer bih rado odgovarao na neka pitanja, no od sad ne planiram niti ću vjerojatno ikad više odgovoriti na Silasov post.
Znam da nećeš odgovoriti na moje postove, ni ti niti iko od adventista jer odgovor nemate. Zar nije lakše, umjesto da se vrijeđate i pjenite jednostavno odgovoriti na moja pitanja koja danima stoje, ali odgovora nema. Evo koliko je sektaška samoobmana jaka.
Zašto se bojite rasprave, da ne otkrijete sebi da živite u laži?
Citat:
EGW nije u istom rangu kao kod vas Papa. Kod vas su Papa i tradicija važniji od Biblije, ali kod nas nisu. Već sam tražio da dobijem navode gdje je EGW proturječila Bibliji, Silas je postavio neke tvrdnje, ja sam odgovorio i gotovo. Opet ostaje moje pitanje, no pošto na njegove postove ne želim odgovarati ti mi ili neko drugi još uvijek možeš postaviti svoju tvrdnju.
Katolicima papa i tradicija nisu važniji od Biblije, ali papa, crkveno učiteljstvo i tradicija nam pomažu da shvatimo Bibliju, zato kod nas nema 40 000 sekti.
O Petru i papi si dobio odgovor.
Nemoguće je dokazati biblijski, povijesno, ni logički – da je Biblija jedini i isključivi izvor vjere. A, budući da je Luther izbacio neke knjige iz kanona, kako da znamo koje su knjige kaononske, a koje nisu? Možemo JEDINO slijediti Pavlove upute da se držimo nauka koji je predan pismenim i usmenim putem i povjeren Crkvi da ga razlaže, čuva i širi po svem svijetu (1Kor 11:2; 2 Sol 2:15; 3:6,2…) Isus je ostavio Crkvu a ne Bibliju, obećao da je ni vrata paklena neće razoriti.
Ako svaki kršćanin uspostavlja direktan odnos s Bogom i tako saznaje svu istinu, zašto onda Isus uspostavlja autoritet kojemu su svi kršćani obvezani na poslušnost u prihvaćanju nauka i disciplinskih propisa (Lk 10,16; Mt 10,40; Mt 16,17-19; Mt 18,15-18; Iv 20, 21-23)? Uči li time Isus nešto besmisleno ili nam ostavlja sigurno jamstvo nezabludivosti u vjeri, jer oni koji se odvajaju od zakonitog autoriteta mogu iskriviti pisma na vlastitu propast (2 Pt 3,16)? Ako je Biblija dovoljna onda je više od 90 % populacije sve do 20. st. bilo isključeno iz mogućnosti spasenja, zbog nepismenosti i siromaštva.
I koje su zapravo knjige NZ, na temelju čega možemo razlučiti kanonske spise od nekanonskih i koja instanca posjeduje pravo na konačnu ocjenu? Gdje koji autor tvrdi za svoj spis da je nadahnut i treba biti u NZ, za koji Isus nikad nije rekao da bude sastavljen? Naprotiv, apostolima daje nalog da PROPOVIJEDAJU Evanđelje svem stvorenju (Mk 16,16; Mt 28,20). Crkva je dakle stup i utvrda istine (1Tim 3,15) koji je vjernicima ostavio Isus da ih uvodi u istinu, a Biblija je zapisana predaja, nastala kao živi hod zajednice, nije pala s neba (Petrović).
Papa Damaz je održao sinodu u Rimu (382. god.) gdje je prihvaćen ovaj kanon kakav danas imamo, a to potvrđuju Hippon (393.) i Kartaga (397.). Tako već u 4. st. imamo kanon koji odgovara današnjem katoličkom kanonu. Odakle Lutheru vlast da određuje kanon? Kome su povjereni ključevi kraljevstva nebeskog da o tom odlučuje? Tko bi uopće zaključio kanon da nije bilo Crkve. Pa nije valjda pred Patmosom u barci čekala tročlana komisija da Ivan završi Otkr., pa da udare pečat na Bibliju.
Pavao hvali Židove u Bereji da su sve provjeravali Pismom, a kako su živjeli u dijaspori, onda su se služili LXX, današnjim, katoličkim kanonom kao i Timotej, koji je bio polugrk iz dijaspore, i njemu Pavao kaže: “Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti…“ Dakle Pavao je potvrdio katolički kanon, kao i predaju: “Stoga braćo, čvrsto stojte i držite se predaja u kojima ste poučeni bilo našom riječju, bilo pismom.“ 2 Sol 2:13-2:15. Isus, apostoli i pisci NZ na puno mjesta citiraju onih 7 knjiga koje je Luther izbacio.Sama Biblija se protivi se Sola Scriptura jer Juda citira Henokuvu knjigu, a u Tori se spominju dvije knjige koje nisu ostale sačuvane.
Nije Biblija stvorila Crkvu nego obrnuto, Crkva mora tumačiti Bibliju te zbog toga Crkva mora biti nezabludiva, dok iz Biblije ljudi mogu izvesti svašta: “Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo. Ako te posluša, stekao si brata. Ne posluša li te, uzmi sa sobom još jednoga ili dvojicu, neka na iskazu dvojice ili trojice svjedoka počiva svaka tvrdnja. Ako ni njih ne posluša, reci Crkvi. Ako pak ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik.“