Citat:
NIsam zlonamjeran i rđav čovjek, u stvarnosti sam izuzetno tolerantan
Riječju tolerantnost najviše se danas koriste sekularci. Ona je idealna batina (njima idealna) za neistomišljenike. Pa te molim da mi ju ne ističeš kao nešto veliko ili vrijedno. Podrobnije:
http://www.katolik.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=215%3AtolerancijaCitat:
no kako se ovdje obračunavam s ekstremnim konzervativiznom
Eto ga ljudi. To je to. Imamo ovdje eksplicitno Modusovo priznanje. Većina nas ovdje s kojima Modus ima prijepore smo u prijeporu s njime zato jer smo 'ekstremno konzervativni'. Mea culpa.
Citat:
formiram svoj osobni pogled na stvari, koji je dakako posve umjeren.
Umjeren po kojem mjerilu?
Citat:
stvarno se osjećam posve realizirano
Ahha haha hhaaa hha. Posve? Huhha haha ha. Stvarno si debelo u svijetu mladiću. Evo ti mog "elitnog i ekskluzivističkog" odgovora na tvoju super posvemašnju samorealizaciju: "Lubljeni, sad smo djeca Božja i još se ne očitova što ćemo biti. Znamo: kad se očituje, bit ćemo njemu slični jer vidjet ćemo ga kao što jest."
Citat:
nisam ni najmanje arogantan ni najmanje samodopadan
Našim dragim protićima (protestantima) je omiljeno Bible thumping, kao i Sola scripturu primjeniti na sve živo, no baš mi se sada uklapa, pa da nastavim: "Braćo, kad bismo sami sebe sudili, ne bismo bili strogo suđeni"
Citat:
Inače se u stvarnosti ni najmanje ne ističem
Da? I ovo je samopobijajuća izjava, pa ćemo prekinuti malo biblijske riječi i ponuditi tvoje vlastite:
već sam se svojom izobrazbom (inženjer matematike), poslovnim uspjesima, širokim krugom poznanstava ali i prilično dobrim poznavanjem povijesti i politike, višestruko potvrdio.
Moju vrijednost sasvim dobro potvrđuju moji poslovni suradnici, poznanici, ljudi koji me vole, moja cura te moji brojni prijatelji,Citat:
Katoličko jest sekularno, možda zvuči šokantno, no tako je, jer Katoličko se ne može izolirati od svjetovnog, ne može se reći da je KC izvan svijeta,
Točno. Mi smo u svijetu, ali ne od svijeta. Dakle, suprotno tvome, iako u svijetu nismo od njega, pa smo time i izvan njega. No ti si i jedno i drugo, to je ono što je nespojivo. Katolicima ne vrijede sekularne vremenite najvrednote, tebi da. Vraćamo se opet biblijskom tekstu, jer je pametniji od nas:
"Ne ljubite svijet ni što je u svijetu. Ako tko ljubi svijet, nema u njemu ljubavi Očeve."
Citat:
već i sama činjenica da svi plaćamo porez iz kojeg se uzima i za crkvu, dovoljno govori u prilog toj tezi.
radije hipoteza.
Citat:
Makar su to privatne stvari, za koje se vidim nisi ni ispričao prije nego si upitao
Uf uf što smo najednom fini. Nisi li ti raspravljao detaljno o 'tehnikama' u bračnom činu, a sada je tvoje hodanje (koje je valjda inače javno?) neka stvar superintime. Kaj got.
Citat:
curu imam isključivo radi ozbiljnih razloga, želim je za ženu.
A je li? A koliko to vaše hodanje traje? Zašto niste zaručeni ako su to ozbiljni razlozi i želiš je za ženu?
Citat:
Pridržavamo se predbračne čistoće, ja isključivo zato što je tako propisano u Vatikanu a ona zato što vjeruje u to.
Onda su neozbiljni razlozi i neozbiljno hodanje. Prekinite to, oboje ste u krivu. Motivi nisu sveti.
Citat:
No to što ne kršim trenutne propise crkve (namjerno naglašavam s mrskom pravničkom riječi, kako bih naglasio bezživotnost tih crkvenih zapovijedi) to ne znači da ne mogu reći što mislim o svemu tome te da ne mogu vrlo žestoko i beskompromisno kritizirati te stvari.
Ma kaj pripovedaš? Kakvi propisi? To je Božja volja i Božja zapovijed? Kada nije bilo propisa da se ne smije griješiti prije Ženidbe? Ti otišo u astro visine sociologije, teologije, politike i šta ti ja znam, a prtljaš još s Dekalogom. Ma daaj, sjedi 1.
Citat:
Vjerojatno si u pravu, ali nikada se nisam na to obazirao, ostajem uvijek svoj.
Da. Samoobožavanje je iskonsko i najraširenije idolopoklonstvo.
Citat:
Ako postoji i mala šansa da pripomognem pojedincima da shvate kako možemo živjeti pored ateista a da ih ne proglasimo sotonama, da možemo prihvatiti našeg susjeda homoseksualca bez da ga ismijavamo ili mrzimo, te uz toleranciju, onda osjećam da se isplati biti i Don Quiote.
Moja je procjena da se kod tebe ne radi o istinski motiviranom pomaganju, nego nekom čudnom samoisticanju. Osim toga, ponovno većini ovdje (jer smo konstatirali da se boriš s nama) imputiraš da ateiste proglašavamo sotonama, ismijavamo ili mrzimo homoseksualce i ostale tvoje ridikuloznosti.
Citat:
A to što bi me duplo više banirao, upravo potvrđuje jedan od problema koji zaista postoji u našim (Katoličkim) redovima a to je odsutnost tolerancije prema ljudima koji ne misle po ''propisanom crkvenom standardu'', koji se usude imati i svoje mišljenje.
Naprotiv. Imao si i previše prilike za svoje elaborate. Kad je dosta je dosta. Jel ti u svom stanu čekaš da ti se nakupi tona smeća pa bacaš u tonama, ili redovito po malo? Nemoj se igrati sirote žrtvice, kad već nisi uspio progurati te maglovite sekularističke pričice - vidiš da to nitko nije ovdje prihvatio niti podršao.
Citat:
Na kraju krajeva, ako je na nekom forumu jedna ideja toliko dominantna i snažna, kako je na ovom forumu snažna konzervativna ideja, onda je mušice kao što sam ja nikako ne mogu ugroziti, pa stoga nije jasno čemu toliko baniranje.
A na početku početaka ne možeš ti nikoga ovdje ugroziti ni u čemu sve i da hoćeš. Plahte, same po sebi su već zahtjevne za čitanje. A kada su još dekadentne kao tvoje, pa čemu da stoje? Piši klasični dnevnik da ti bude lakše.
Citat:
Možda ti nije cilj izvrijeđati me, ali to upravo činiš,
Neka Bog sudi. Ako jesam, molim oproštenje. Ako ne, neka tebi uzme za zlo tu neku čudnu manipulativnost, igranje žrtvica i slično. Nisam ti rekao ni jednu uvredu tipa glupane, budalo i slično. A barem mi ti ne bi smio prigovarati za jetkost stila. Moguće je i da si uvredljiv sam po sebi.
Citat:
kada bi svećeništvo više komuniciralo sa svijetom možda bi uvidjelo kako je danas jako puno ljudi koji mnogim stvarima nisu zadovoljni, koji više ne prihvaćaju površna i metafizička objašnjenja, koji su obrazovani ili ne, blizu velike količine informacija i imaju daleko bolje razvijenu svijest od ljudi prije 50 - 100g. s kojima se mora govoriti s uvažavanjem i koji očekuju prave odgovore, ustvari dijalog a ne samo ex-cathedra zapovijedi.
Nije to bila tema. Tema je kler forum. Inače tebi za informaciju Crkva ne postoji da bi "ljudi bili zadovoljni". Ovo s pravim odgovorima i dijalogom po mojem iskustvu koje nije mjerodavno, si u pravu. No i tu treba kunsta za općenje s klerom. Ja sam fulao više puta, nemoj i ti. Zasada si pravi nabrijanko. To ti se uvijek gleda da dolaziš sviskoka. Nemoj tako.
Citat:
Baš zato mislim da interent nebi trebao biti korišten za stvaranje neo ekskluzivizma već za postizanje širokog dijaloga.
Dijalog je još jedna sekularistička učestala fraza slično kao i spomenuta tolerancija. Idealan internetski medij za tebe je pseudokatolički portal Križ života. Vjerovatno si i tamo na forumu.
Citat:
Moje je znanje multidisciplinarno, nikada ne prihvaća samo jedan izvor, teži što većem broju različitih izvora.
Naravno da postoji i racionalistički sinkretizan. Kod tebe je bjelodan.
Citat:
Crkveno je učiteljstvo griješilo
Nikada ex cathedra.
Citat:
a greške su se otklanjale samo kroz kritični pristup
what?
Citat:
prema tome osim Boga nitko nije nepogrješiv,
Prema čemu? Kakva zaplitanja majko..
Citat:
inače crkvenih se propisa držim ali nitko od mene nema pravo tražiti da vjerujem u nešto što nije pošteno i kvalitetno objašnjeno i što nije životno
Ah, ah. Kako te razumjeti? Kako ti očekuješ da te itko shvati kada si izmislio svoj dijalekt? A što ako je dovoljno "pošteno i kvalitetno objašnjeno", a nije dovoljno pošteno saslušano i kvalitetno prihvaćeno? Vratimo se sv. Ivanu: "Jer ljubav je Božja ovo: zapovijedi njegovi čuvati. A zapovijedi njegove nisu teške."
Citat:
Što misliš, dal' je bolje rješenje probleme poricati ili ih priznati i baviti se njihovim rješenjem?
Navedi prvo koji su problemi ovdje poricani?
Citat:
''bez tebe i takvih'' to je točno ono o čemu govorim, upiranje orstom u drugačije, to je ta netolerancija, kojoj Crkva ne smije biti skrovište.
Pa da. Šta hoćeš? Sve stvari imaju ime, i sve pojave, i sve osobe. Ovdje se radi o imenovanju zvao ti to upiranje ili ne, točnije o pojmovanju. S tolerancijom pliz sjaši i sada i ubuduće. Ti si dakle, i takvi, katolička poluštetočina. Jer je Crkva grešna naravno da si i ti dobrodošao, no valjanje u grijesima je nedopustivo. Kako možeš tako licemjerno spočitavati Crkvi držanje principa? Zašto ne pokušaš na poslu donijeti i svoja pravila pored postojećih? - znaš dobro zašto - jer neće proći dugo pa će ti pokazati vrata. A u Crkvi nije tako. Doduše, i tamo ti dobronamjerno pokažu vrata, ali ona od ispovjedaonice. Kako se često ispovjedaš?
Citat:
Što misliš, koliko se današnjih Katolika drži tih vrednota, ovdje i u svijetu? Zašto je tako?
Malo. No to nije zbog loših propisa koji se ne mogu prilagođavati kako ljudima paše, već zbog neizvršavanja istih. Ti bi htio uz fine blage propisiće uživati Zemljicu i onda ući u Nebo. Ne bu išlo sinek.
Citat:
dok se u protestantskim zemljama ljudi ponašaju skromno i štedljivo, na mediteranskim fiestama ili po naški feštama, se troši bez ikakve mjere,
Molim, molim, osim po samoisključenju po grijehu imaš slobodu istupiti i juridički. Idi protićima. Možeš čak osnovati i svoju crkvu gdje možeš realizirati mnoge svoje ideje. Ima već na Internetu instrukcije "How to establish the church" - tak nekak, nađem ti.
Citat:
Problem je ako pretjeranim čuvanjem kočiš razvoj i same KC, jer dolazi se do novih spoznaja, koje često i nisu baš ugodne našim Katoličkim umovima, ali su činjenično takve kakve jesu.
To si u pravu. No moramo vidjeti prijet toga što je kome razvoj. Kao i da li je "novo" odmah i bolje. Činjenice? Koje?
Citat:
Zašto je potrebno da prođe 100-200g. da KC prihvati neku ''novu'' (tada već debelo staru) spoznaju?
Baš toliko? Odgovor: Zato što je nebrzopletost i zdravi oprez također krepost koju čini se baš ne razvijaš.
Citat:
O pa pogledaj malko bolje, na niz mjesta postoje i prijedlozi, neda mi se navoditi gdje, istražuj.
Ni meni se ne da. Ako budem imao vremena, i ako se sjetim budem. No ne sjećam se ničeg vrijednog iz onog ranije što sam čitao, tako da se ni ne bi moglo govoriti o riješenjima.
Citat:
Pa konzervativni forumi i krugovi, mogu se u biti gledati kao mjesta sa kojih su otjerani svi nekonzervativni Katolički pojedinci
?
Povucimo paralelu s paklom. Prije toga, također da utvrdimo - ti kao kakav takav katolik vjeruješ u pakao zar ne? Dakle, pojedinac otjeran u pakao. Tko ga je tamo otjerao, čija je odgovornost? Bog? Ljudi? Anđeli? On sam? To je to.