Pošto sam otpočetka pisala na ovoj temi, bilo bi dobro da sad napišem mali zaključak i nekakav svoj rezime dojmova "nakon svega". Najprije, nisam član niti jedne stranke (niti sam ikada bila), a jedini motiv pisanja o ovim temama mi je vjera i savjest...
Drago mi je bilo čitati sva druga i drugačija mišljenja na ovoj temi i mislim da nije bilo beskorisno...
Osobno, najveća iznaneđenja ovih izbora bili su mi (nažalost i dalje potpuno marginalizirani) dr. Miroslav Tuđman i dr. Josip Jurčević.
A drugo, najviše razočarenja (sad po prvi puta) vidim u jednoj udruzi, koja je imala u opsegu svoje odgovornosti - nadgledanje izbora. Naravno, radi se o udruzi Gong čiji je cilj i vizija djelovanja (kako sami kažu) "poticanje građana na aktivnije sudjelovanje u političkim procesima". Udruga koja je utemeljena 1997. g. nažalost iz godine u godinu svjedoči sve manjem i manjem sudjelovanju građana na izborima, a kamoli tek nekim drugim političkim procesima - tako da je svima vidljivo da je rezultat njihovog djelovanja ne samo na nuli, nego u debelom minusu.
Usprkos tome, oni se i dalje trude (za koga?) pišući izvješća i koristeći sredstva ne samo Vlade (nekoliko ministarstava!!) nego i inozemnih donatora kao što su: Academy for Educational Development; Američko veleposlanstvo u RH; Balkan Trust for Democracy; Britansko veleposlanstvo u RH; Europska Komisija; Finsko veleposlanstvo u RH; Freedom House; Institut Otvoreno društvo; Kanadsko veleposlanstvo u RH; MOTT Foundation; National Endowment for Democracy; National Democratic Institute; Nizozemsko veleposlanstvo u RH; Norveško veleposlanstvo u RH; Olof Palme International Center; OESS Hrvatska; UNDP; USAID ...
Kao što je vidljivo stranci su nadasve mnogo zainteresirani za provedbu što "poštenijih izbora" u Lijepoj našoj, a pogotovo "razvitka demokracije"... Kad to spominjem svojim prijateljima, najviše čujem ono "Pa jer mi sami nismo sposobni!!"... Čak niti nakon 20 godina samostalnosti još uvijek ovisimo o drugima, tako da ni vlastite izbore ne možemo sami sebi pratiti, nego uvijek izvješća pisati "drugima"... Miješa li se Hrvatska na ikakav način u američke izbore, ili britanske?... Miješa li se Amerika na bilo koji način u njemačke ili francuske izbore... Je li to logično?.. Kod nas je izgleda sve logično, "jer smo mi sami još nesposobni..."! Pitanje je s koliko godina ćemo steći tu sposobnost - 20 ih je "tek" prošlo...
Pobjeda "vrlo finog gospodina" zasjenila je u medijima sve probleme s kojima smo dosad bili suočeni i koji nas, naravno, i dalje čekaju. Tako je jedva bilo objavljeno (i brzo potisnuto) sve ono što NE VALJA glede izbora (ali mi je ipak drago da je to objavljeno od strane Josipovićevih pristaša):
Citat:
Kampanja za predsjedničke izbore pokazala je
neuređenost hrvatske države i nezrelost društva. Dvadeset godina od demokratskog konstituiranja Hrvatske krajnji je čas da se i zakonska izborna infrastruktura kompletira u skladu s demokratskim standardima.
Ponajprije nužno je sređivanje biračkih popisa, koje je sama premijerka nazvala
Pandorinom kutijom. Njihova napumpanost i nevjerodostojnost dovode u pitanje regularnost izbora. Dok broj birača nadmašuje broj stanovnika a u biračkim je popisima, procjene su, između 400 do čak 900 tisuća fantomskih imena, nema poštenog biranja.
Veliki su se deficiti pokazali i u zakonskim odredbama o financiranju izborne kampanje. Taj segment ni dosad nije bio transparentan, ali nikada još u izbornoj utakmici nisu sprženi toliki milijuni i nikada nije bila jasnija prisutnost sumnjivog i prljavog novca. Hrvatska mora ograničiti cijenu kampanje i uvesti sankcije za lažiranje podataka. Da ne bi, umjesto građana, izbore odlučivao kapital,
čak i onaj iz podzemlja.
Hrvatskoj se također više nikada ne bi smjelo dogoditi da u javnost dan prije izbora isplivaju podaci o kaznenim istragama protiv nekih kandidata. To ne znači da treba uvesti cenzuru, nego svojevrsni
moralni cenzus, koji bi ljudima s repovima onemogućio natjecanje za političke funkcije. Da državne institucije, prije svega Državno odvjetništvo, rade svoj posao, ne bi se moglo dogoditi da u izborima za predsjednika Republike sudjeluju i kandidati s brdom kaznenih prijava. Takvi apsurdi pogubni su po moralno zdravlje naroda i sramote Hrvatsku.
(Jelena Lovrić,
Izbori ili histeriziranje nacije)
http://www.jutarnji.hr/izbori-ili-histe ... je/477407/Ali još je veća sramota da takve stvari objavi jedan portal, i bez demantija odgovornih institucija, sve krene dalje kao što je i bilo dosad... Isto vrijedi i za indexov portal koji je optužio bez dokaza, Uskokov demanti nije objavio, nego još tješi Josipovićeve glasače hvaleći im inteligenciju... Jao, jao.