Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 01:58

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 789 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 53  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet sij 08, 2010 20:47 

zdrave je napisao/la:
...
(je li i ovo je za koš? nebitno jer ovo je moj zadnji upit u ovoj temi)

Definitivno je za koš, jer ponavljaš stvari, poslije jasnog upozorenja da se okrenemo konstruktivnom dijalogu oko predstavljanju kandidata iz vjerničke persprektive, ali ako ti je to zadnji upis na ovoj temi onda neka ostane. Ne moraš se bojati jer će pobjediti čovjek koji nije vjernik, jer su za njega državne institucije, izborno povjerenstvo, mediji dakle svi oni koji bi trebali biti neovisne. Nasuprot tome su slabi vjernici koji su zapali u malodušje (što je zapravo negacija srži vjere) pa zagovaraju apstinenciju i prepuštenje da drugi odlučuju o našoj sudbini.
No tko god bio izabran već sad treba moliti za njegovo obraćenje i nadahnuće da čini opće dobro.
Važno je ne podleći napasti malodušja i ravnodušnosti. Uvijek među kandidatima ima prikladnijih i manje prikladnih.
Isto tako imamo li snage prevesti ili napraviti nešto slično poput ovog? http://www.caaction.com/index.php?optio ... 4&Itemid=9
Kako bi nam u budućnosti bio lakši odabir.

Vrh

PostPostano: Pet sij 08, 2010 23:42 

Barnaba je napisao/la:
Isto tako imamo li snage prevesti ili napraviti nešto slično poput ovog? http://www.caaction.com/index.php?optio ... 4&Itemid=9

Bolje to, nego hmm ovo: http://www.youtube.com/watch?v=AbKQPTKd ... re=related
A najbolje bi bilo i kad bi se čitav izborni zakon jasnije definirao: a sad, ako iziđe i samo 15 % građana - oni biraju (važno je samo da kandidat dobije 50% glasova onih koji su izišli, tako da bojkotiranje NIŠTA NE ZNAČI)...

Hoće li DIP reagirati na iznimno neprofesionalno i diskriminirajuće ponašanje medijskih kuća prema dijelu kandidata 1. kruga? Neće, jer nije ni predviđeno zakonom da se izbori pošteno i nepristrano prate, nego tko jači taj kvači... A nije naodmet znati i čiji su ti mediji, ukoliko je autor ovog članka vjerodostojan: http://hrsvijet.net/index.php?option=co ... a&Itemid=9

Što nam znače "nestranačke udruge" kao što je GONG? Nestranačke MOŽDA jesu, ali nisu neovisne. Svojim izvještajima navodnog nadgledanja itekako utječu na javnu percepciju kandidata, u smislu "sad ćemo vam pokazati tko više laže". Lista njihovih donatora i backgrounda puna je stranih službi i vanjskih financijera, ali nažalost danas se teško za bilo koju jaču hrvatsku Udrugu može reći da je POTPUNO neovisna. Ne računajući kulturno-umjetničke...

Nisam tip osobe koja je opterećena "zavjerama", ali svaka inozemna pomoć nije uvijek i bezuvjetna... Barem jednom mjesečno zadesi i mene "noć punog mjeseca" kad naiđem recimo na ovakve stvari koje me (previše) zaokupe: http://emilcic.exactpages.com/ProfacaM.pdf

Uglavnom, nisam htjela odlaziti u ekstreme, ali poanta bi bila da se nešto oko izbora mora ubuduće mijenjati...

Vrh

PostPostano: Sri sij 13, 2010 14:15 

Pošto sam otpočetka pisala na ovoj temi, bilo bi dobro da sad napišem mali zaključak i nekakav svoj rezime dojmova "nakon svega". Najprije, nisam član niti jedne stranke (niti sam ikada bila), a jedini motiv pisanja o ovim temama mi je vjera i savjest...
Drago mi je bilo čitati sva druga i drugačija mišljenja na ovoj temi i mislim da nije bilo beskorisno...

Osobno, najveća iznaneđenja ovih izbora bili su mi (nažalost i dalje potpuno marginalizirani) dr. Miroslav Tuđman i dr. Josip Jurčević.

A drugo, najviše razočarenja (sad po prvi puta) vidim u jednoj udruzi, koja je imala u opsegu svoje odgovornosti - nadgledanje izbora. Naravno, radi se o udruzi Gong čiji je cilj i vizija djelovanja (kako sami kažu) "poticanje građana na aktivnije sudjelovanje u političkim procesima". Udruga koja je utemeljena 1997. g. nažalost iz godine u godinu svjedoči sve manjem i manjem sudjelovanju građana na izborima, a kamoli tek nekim drugim političkim procesima - tako da je svima vidljivo da je rezultat njihovog djelovanja ne samo na nuli, nego u debelom minusu.

Usprkos tome, oni se i dalje trude (za koga?) pišući izvješća i koristeći sredstva ne samo Vlade (nekoliko ministarstava!!) nego i inozemnih donatora kao što su: Academy for Educational Development; Američko veleposlanstvo u RH; Balkan Trust for Democracy; Britansko veleposlanstvo u RH; Europska Komisija; Finsko veleposlanstvo u RH; Freedom House; Institut Otvoreno društvo; Kanadsko veleposlanstvo u RH; MOTT Foundation; National Endowment for Democracy; National Democratic Institute; Nizozemsko veleposlanstvo u RH; Norveško veleposlanstvo u RH; Olof Palme International Center; OESS Hrvatska; UNDP; USAID ...

Kao što je vidljivo stranci su nadasve mnogo zainteresirani za provedbu što "poštenijih izbora" u Lijepoj našoj, a pogotovo "razvitka demokracije"... Kad to spominjem svojim prijateljima, najviše čujem ono "Pa jer mi sami nismo sposobni!!"... Čak niti nakon 20 godina samostalnosti još uvijek ovisimo o drugima, tako da ni vlastite izbore ne možemo sami sebi pratiti, nego uvijek izvješća pisati "drugima"... Miješa li se Hrvatska na ikakav način u američke izbore, ili britanske?... Miješa li se Amerika na bilo koji način u njemačke ili francuske izbore... Je li to logično?.. Kod nas je izgleda sve logično, "jer smo mi sami još nesposobni..."! Pitanje je s koliko godina ćemo steći tu sposobnost - 20 ih je "tek" prošlo...

Pobjeda "vrlo finog gospodina" zasjenila je u medijima sve probleme s kojima smo dosad bili suočeni i koji nas, naravno, i dalje čekaju. Tako je jedva bilo objavljeno (i brzo potisnuto) sve ono što NE VALJA glede izbora (ali mi je ipak drago da je to objavljeno od strane Josipovićevih pristaša):

Citat:
Kampanja za predsjedničke izbore pokazala je neuređenost hrvatske države i nezrelost društva. Dvadeset godina od demokratskog konstituiranja Hrvatske krajnji je čas da se i zakonska izborna infrastruktura kompletira u skladu s demokratskim standardima.

Ponajprije nužno je sređivanje biračkih popisa, koje je sama premijerka nazvala Pandorinom kutijom. Njihova napumpanost i nevjerodostojnost dovode u pitanje regularnost izbora. Dok broj birača nadmašuje broj stanovnika a u biračkim je popisima, procjene su, između 400 do čak 900 tisuća fantomskih imena, nema poštenog biranja.

Veliki su se deficiti pokazali i u zakonskim odredbama o financiranju izborne kampanje. Taj segment ni dosad nije bio transparentan, ali nikada još u izbornoj utakmici nisu sprženi toliki milijuni i nikada nije bila jasnija prisutnost sumnjivog i prljavog novca. Hrvatska mora ograničiti cijenu kampanje i uvesti sankcije za lažiranje podataka. Da ne bi, umjesto građana, izbore odlučivao kapital, čak i onaj iz podzemlja.

Hrvatskoj se također više nikada ne bi smjelo dogoditi da u javnost dan prije izbora isplivaju podaci o kaznenim istragama protiv nekih kandidata. To ne znači da treba uvesti cenzuru, nego svojevrsni moralni cenzus, koji bi ljudima s repovima onemogućio natjecanje za političke funkcije. Da državne institucije, prije svega Državno odvjetništvo, rade svoj posao, ne bi se moglo dogoditi da u izborima za predsjednika Republike sudjeluju i kandidati s brdom kaznenih prijava. Takvi apsurdi pogubni su po moralno zdravlje naroda i sramote Hrvatsku.
(Jelena Lovrić, Izbori ili histeriziranje nacije)
http://www.jutarnji.hr/izbori-ili-histe ... je/477407/

Ali još je veća sramota da takve stvari objavi jedan portal, i bez demantija odgovornih institucija, sve krene dalje kao što je i bilo dosad... Isto vrijedi i za indexov portal koji je optužio bez dokaza, Uskokov demanti nije objavio, nego još tješi Josipovićeve glasače hvaleći im inteligenciju... Jao, jao.

Vrh

PostPostano: Sri sij 13, 2010 19:50 

Kao i Andrijana, stranački sam neutralan/neopredijeljen od osnutka Lijepe naše(sad njihove?).
Opet kao Andrijana: M. Tuđman u svom osobnom obraćanju javnosti ni jednom nije izjavio JA ću...(ovo ili ono, nego treba se, morali bismo…i sl.). Doista su najprikladniji kandidati bili on i Jurčević, otac brojne obitelji. Pa kako su mogli kotirati tako nisko?
.
Nisam sklon nikakvoj teoriji zavjere(izvana pogotovo), a oni moji upisi o bojkotu...nepromišljeno sam ubacio pa se sve odnosilo na drugi krug. Sve što se dogodilo sada, izabrali smo SAMI, a to je ionako navika: repriziramo svake parlamentarne izbore. Sagnemo se, da se lažovi, nepošteni, karijeristi i ini preko nas uspnu gore, a tada zaborav na ljestve koje smo držali na leđima. Zašto ne, kad ih Zakon ne veže ni na što? Ista stvar je i s ovim izborima. Ono što je Andrijana istakla kao itekako bitno je blaćenje kandidata na samome kraju kampanje. Gdje su bile "službe"(i koje su to?) da na vrijeme otkriju taj tzv. prljavi veš? Međutim, sad je i besmisleno optuživati bilo koga ili što. Ali doći će novi izbori!
.
Što se GONG-a tiče, i on se marginalizirao...kao apolitičko "tijelo"? Vidjet ćemo njegovu budućnost.
Nije li se pretjerivalo ili barem zažmirilo na nešto tako očito? Oko dolaska Sadandera za premijera ni 5 % ovakve frke kao sad oko Bandića ili Josipovića, koji ruku na srce opet ne bi imali ni isti takav postotak ovlasti kao predsjednici u usporedbi s premijerom(novim, starim - svejedno). Svi kandidati su se kleli u svašta…uglavnom u ono što nikada neće moći ispuniti. Ali netko je vjerovao. Njima ili nekome drugome? Kome, ako netko zna neka to napiše javno!
Katolička smo zemlja, Josipović će dati prisegu "Tako mi Bog pomogao"? Aha! Svi vjerujemo U BOGA, ali koliko vjerujemo Bogu? To nije isto…
.
Nisu li porazni podaci da se svaki 4. crkveno sklopljeni brak raspada i to kao da nam baš ništa ne govori, kao da su ga sklopili agnostici ili još gore - ateisti? U "Da li je agnosticizam opasniji od ateizma" spomenuh Z. Tomca prije obraćenja, ne bez razloga, jer tko i što je bio sv. Augustin? Neko je vrijeme imao geslo "jednom se živi", pa udri brigu na veselje...dok, kako sam kasnije reče, nije zavapio. I da je sam sebi smrt postao?! To pitam imajući na umu nama nerazumljiv Božju plan: Progonitelj kršćana Savao postaje Pavao; razvratnik Augustin svecem; mladić željan slave kreće u rat, biva zarobljen, da bi postao sv. Franjo…Toliki su, po čistoj ljudskoj logici morali završiti ako ne u paklu, onda do konca svijeta "čamiti" u čistilištu, ali Božja Milost ne odustaje.
Ima li šanse/teorije da se Božja logika i ovaj puta umiješala? Osobno ne znam, ali zato i pitam.
.
Nije li Bog dopustio da nam na čelo države dođe osoba, koja je iz naroda proistekla, jer svaka država, u krajnjem slučaju, ima onakve državnike kakve zaslužuje, zar ne? Govorili mi što nam se prohtje, kudili, ogovarali, negirali…to što se desilo, dogodilo se i Božjim dopuštenjem. Ionako mimo njega ne ide baš ništa. Još samo trebamo kriviti i Boga.
.
Zar bi bilo loše da malo "prelistamo" svoju povijest…naročito ovu 3-4 tjedna staru - onako između redova? Našlo bi se puno toga crvenog i crnoga, agnostičkog, ateističkog(kao i posve suprotnog), a zašto je prevladalo jedno - ni to nije jednadžba s 3 nepoznanice, nego samo s dvije?
Svatko ponaosob je smatrao da je dovoljno veliki "matematičar", zar ne? Ali kalkulacije nisu i matematika, dočim matematici ni nema mjesta u svemu što je sada minulo, pa..kako Barnaba lijepo ušita: "Što učiniti kad vjernici trebaju glasovati"? Dakle - ubuduće? O ovim izborima je suviše rečeno.
(sorry na maratonskom postu)

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 12:55 

zdrave je napisao/la:
.
Nisam sklon nikakvoj teoriji zavjere(izvana pogotovo)

Pa niti ja, dragi moji, nisam govorila o kakvoj špijunsko-obavještajnoj službi, samo sam htjela dodati onu američku poslovicu: You can fool some people all the time...

:mrgreen:

Jako dobar post, Zdrave...

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 13:39 

Andrijana, pa u tvome postu je sve jasno, nisam ti ništa oponirao ga u cijelosti potpisujem.
Samo sam mišljenja da zaboravljamo kako BAŠ SVE, što se događa ipak je nad svime Bog.
Pa ako nama nešto ne odgovara - mi gledamo kratkorično...i često veoma uskogrudno oslonjeni samo na svoj "ratio".
To je trebala biti poanta.

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 13:45 

Pošto sam, kako što se iz mog nicka vidi, stranački opredijeljen, naravno da mi je drago što će moja stranka dati svog prvog (ok, ne baš prvog, Tuđman je bio i član SK i partizanski general), a hrvatskog trećeg predsjednika od neovisnosti. Pažljivo sam pročitao Vaše postove i s jedne strane mi je jasno da smo ovdje svi svojih čvrstih uvjerenja i da je teško, oprostite na izrazu, "starog psa naučiti novim trikovima".

Da li bi mi bilo draže da je novi predsjednik deklarirani katolik a ne agnostik? Naravno da bi. Da li mi je draže što je novoizabrani predjsednik, iako se deklarirao agnostikom osoba koja poštuje načela kršćanskih temelja naše države bez da na televiziji maše raspelom? Naravno da jest. Don Živko Kustić je najprije napisao, a onda i ponovio u Dnevniku, da ako mu je potreban bravar, zvati će vrhunskog bravara (malo nezgodna usporedba, jedan je bravar vedrio i oblačio do 1980.) bez obzira na njegovo vjersko opredjeljenje. U ukupnom broju glasova (više od milijun i tristo tisuća) zasigurno se našao i veliki broj ne samo deklariranih već i praktičnih vjernika. Pouzdano znam da je i u mojoj zajednici Ivo Josipović dobio čak više od 50%, ne izašlih već ukupnog broja birača i da je u tom broju veliko broj glasova vjernika.

Isto tako, da li me osobno zasmetala izjava sa "crvenom Hrvatskom"? Naravno da jest. I nema veze što se Josipović referirao o činjenici da se prilikom izbora županije u kojima je pobijedio SDP označavaju crvenom, a županije u kojima je pobijedio HDZ plavom bojom, izrečena je glupa i potencijalno opasna izjava. Meni je samo nevjerojatno (a naravno i drago) da je Bandić tu priliku uprskao onom reklamom "drugovi i drugarice, zacrvenimo Hrvatsku" jer je na sreću nas svih vrlo malo onih egzibicionista koji danas, 2010. godine priželjkuju povratak komunizma, po mišljenju mnogih, pa i mene, vrlo crnog perioda ovih naših prostora. Osobno doživljavam Josipovića kao plitičara koji je jednom nogom na lijevoj strani, a drugom na centru. Smatram da ga je upravo tako doživjela i velika većina birača i upravo je ta noga na centru donijela prevagu u njegovu korist.

Naravno da postoje i oni kojima se ovakav izbor ne sviđa, pa to je sasvim normalno, nismo se svi rodili isti. Politički nam pluralizam omogućava ne samo da razmišljamo drugačije već da i iskažemo neslaganje prema nečijem drugom mišljenju. Jest da je na kraju to nekoga koštalo previše- Bandić je zdrobio 29 milijuna kuna smo zato da bi saznao da ga građani ove države baš i ne vole, za te se novce moglo napraviti za sosijalu jako puno, no to je opet jedna nova tema. Eto, što je tu je, imamo novog predsjednika koji će tu funkciju vršiti, nadam se bolje od ovog dosadašnjeg koji se u zadnje vrijeme počeo ponašati u najmanju ruku ______________________________ (upišite željeni tekst, ja ne znam što napisati- smiješno, infantilno, nevjerojatno...). Ne bih htio biti pregrub, no citirati ću Bandića iz gradske skupštine prilikom izlgasavanja proračuna Grada Zagreba, no oni kojima se Josipovićev izbor ne sviđa, ipak će morati tu žabu- progutati....

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 13:52 

Ponovio bih kako ovdje raspravljamo o snalaženju vjernika u izborima te o načinima na koji bi to snalaženje trebali osnažiti i pojačati. Offtopic je likovanje zbog pobjede nekoga tko nije vjernik i to će ubuduće biti brisano.

Moderator

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 14:19 

Barnaba je napisao/la:
Ponovio bih kako ovdje raspravljamo o snalaženju vjernika u izborima te o načinima na koji bi to snalaženje trebali osnažiti i pojačati. Offtopic je likovanje zbog pobjede nekoga tko nije vjernik i to će ubuduće biti brisano.

Moderator

Ispričavam se ako sam bilo koga uvrijedio te ako je moj post ličio na likovanje. Sada stvarno ne znam što napisati a da ne ispadne likovanje, no dogodilo se to da su na kraju i vjernici birali i izabrali nekoga tko to nije. Naravno da se sada postavlja pitnanje zašto. Napisao sam u prethodnom postu da ja kao vjernik nisam zadovoljan baš sa svime glede novoizabranog predsjednika, no što je tu je. A na postavljeno pitanje "što raditi kad vjernici trebaju glasovati" moj bi odgovor bio protupitanje "Što vjernici moraju napraviti kada su bolesni?" Moraju, osim puno vjere i nade u izlječenje i otići k liječniku koji njihovu bolest može izliječiti. Osobno bih (na žalost, i jesam jer sam imao slučaj teške bolesti u obitelji) uz svakodnevnu molitvu, otišao i najboljem liječniku za bolest meni bliske osobe bez obzira na vjersku pripadnost tog liječnika. Pretpostavljam da bi i ostali otišli k najboljem liječniku ne dovodeći u pitanje njegovu vjersku pripadnost. Naravno da i liječnik po mom mora zadovoljavati i etičke i moralne norme mislim da bi malo tko htio da ga liječi dr. House, dakle, smatram da je za neki posao i funkciju ipak ključnija sposobnost i stručnost nego duhovni status. Ali naravno, ovo je samo moje subjektivno mišljenje.

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 15:00 

Katolik-SDPovac je napisao/la:
Don Živko Kustić je najprije napisao, a onda i ponovio u Dnevniku, da...

...po mom skromnom mišljenju don Kustić je novinar kojemu nikad posve nije bilo jasno u čemu je glavna razlika između katoličkog i svjetovnog novinarstva.

Citat:
Osobno doživljavam Josipovića kao plitičara koji je jednom nogom na lijevoj strani, a drugom na centru. Smatram da ga je upravo tako doživjela i velika većina birača i upravo je ta noga na centru donijela prevagu u njegovu korist.

Mada je kampanja prošla, još uvijek i to vrlo često na netu nabasam na koji anti-bandićevski pamflet ... od pjesmica novokomponiranih do fotomontaža raznoraznih koje dosad nisam uspjela vidjeti, i još uvijek mi se čini kako je dobar dio glasača utrošio mnogo energije na protivničkog kandidata, tako da se bojim da je i samo glasanje bilo više KONTRA nego ZA.

Citat:
Pretpostavljam da bi i ostali otišli k najboljem liječniku ne dovodeći u pitanje njegovu vjersku pripadnost.

Zaista nemam ništa protiv njegove osobne vjerske pripadnosti, pa živimo u društvu vjerske slobode, ali zabrinjavaju one strukture IZA njega koje nose anti-kršćanski predznak, čiji je on samo klon.

Moram se unaprijed ispričati Barnabi na offtopicu... sori, neću više...

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 15:05 

A na postavljeno pitanje "što raditi kad vjernici trebaju glasovati" moj bi odgovor bio protupitanje "Što vjernici moraju napraviti kada su bolesni?" Moraju, osim puno vjere i nade u izlječenje i otići k liječniku koji njihovu bolest može izliječiti. Osobno bih (na žalost, i jesam jer sam imao slučaj teške bolesti u obitelji) uz svakodnevnu molitvu, otišao i najboljem liječniku za bolest meni bliske osobe bez obzira na vjersku pripadnost tog liječnika. Pretpostavljam da bi i ostali otišli k najboljem liječniku ne dovodeći u pitanje njegovu vjersku pripadnost. Naravno da i liječnik po mom mora zadovoljavati i etičke i moralne norme mislim da bi malo tko htio da ga liječi dr. House, dakle, smatram da je za neki posao i funkciju ipak ključnija sposobnost i stručnost nego duhovni status. Ali naravno, ovo je samo moje subjektivno mišljenje.

Usporedba je deplasirana jer uspoređuje lječnika za čije zvanje postoji sustav koji ga obrazuje i presjedničku funkciju za koju sve to ne postoji.
Prema tome problem je što se u predizbornoj kampanji uvijek odlučuje na temelju onoga što pojedinac govori o sebi te se ne može znati kako će se on ponašati u budućnosti.
Dakle itekao je bitan duhovni status s tim da u prošlim izborima niti jedan kandidat nije imao praktički zadovoljavajući status pa su neki kršćani odabrali nevjernika da im upravlja kao npr u slučaju zaključavanja vrata crkve Sv. Groba.

adrijana je napisao/la:
Moram se unaprijed ispričati Barnabi na offtopicu... sori, neću više...

Molim da rasprava ubuduće ide u smjeru kako prezentirati kršćanske vrijednosti u predizbornoj kampanji, odnosno kako se odlučiti tko je prihvatljiv s vjerske strane!

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 15:27 

Barnaba je napisao/la:
Molim da rasprava ubuduće ide u smjeru kako prezentirati kršćanske vrijednosti u predizbornoj kampanji, odnosno kako se odlučiti tko je prihvatljiv s vjerske strane!

Ok. Uglavnom, uvažavam izrečene primjedbe. Da je meni prvi kriterij bila vjerska prihvatljivost, na glasačkom bih listiću zaokružio Dragana Primorca. Isto tako ne možemo reći da se i neki drugi kandidati nisu trudili biti vjerski prihvaltjivi, no meni osobno je Primorac djelovao najiskrenije. Smatram da je on svoje kršćanske vrijednosti prezentirao i rječju i djelima i to na najbolji mogući način, te smatram da i ostali koji su svoje kršćanske vrijednosti željeli apostrofirati to učinili manje više korektno i onaj tko je to želio vidjeti želio je. Stoga bih ja ipak preformulirao pitanje s naslova posta jer smatram da se dogodilo nešto drugo- ne da birači nisu mogli razaznati i odlučiti tko je prihvarljiv s vjerske strane, već im taj element duhovnosti vjerske pripadnosti nije bio neđu ključnim razlozima zaokruživanja imena na listiću. Moje bi pitanje zato glasilo "Što napraviti da na listi prioriteta duhovnost i vjerska pripadnost kandidata biračima bude na višem mjestu nego na dosadašnjim izborima?"

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 16:20 

Da je meni prvi kriterij bila vjerska prihvatljivost, na glasačkom bih listiću zaokružio Dragana Primorca. Isto tako ne možemo reći da se i neki drugi kandidati nisu trudili biti vjerski prihvaltjivi, no meni osobno je Primorac djelovao najiskrenije. Smatram da je on svoje kršćanske vrijednosti prezentirao i rječju i djelima i to na najbolji mogući način, te smatram da i ostali koji su svoje kršćanske vrijednosti željeli apostrofirati to učinili manje više korektno i onaj tko je to želio vidjeti želio je.

Dotični gospon je konkretnim odlukama u vrijeme kad je bio ministar djelovao suprotno onome za što se deklarira. Pod pritiskom homoseksualnih i feminističkih udruga, izbacio je program zdravstvenog odgoja iz škola. Tako je uskratio djeci važan dio cjelovitog odgoja, uskratio pravo roditeljima da odaberu program koji su željeli za svoju djecu i koji bi im mogao pomoći u odgoju djece te pokazao da mu je vlastita politička popularnost važnija od dobrobiti djece i položaja obitelji u društvu. Iako se u javnosti često deklarira kao vjernikpraktički okreće leđa tome. Takvo ponašanje nije vjerodostojno i razlog e zašto ne glasati za takvog kandidata ako se bira između više njih.

Citat:
Stoga bih ja ipak preformulirao pitanje s naslova posta jer smatram da se dogodilo nešto drugo- ne da birači nisu mogli razaznati i odlučiti tko je prihvarljiv s vjerske strane, već im taj element duhovnosti vjerske pripadnosti nije bio neđu ključnim razlozima zaokruživanja imena na listiću. Moje bi pitanje zato glasilo "Što napraviti da na listi prioriteta duhovnost i vjerska pripadnost kandidata biračima bude na višem mjestu nego na dosadašnjim izborima?"

Možemo voditi raspravu u tom smjeru bez mjenjanja naslova. Ako imaš odgovor na ovo napiši.

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 17:45 

Ej ljudi ostavimo izbore i glasanje. Imamo izabranog predsjednika a sda usmjerimo pažnju na njegovo djelovanje. Srpski mediji najvaljuju da će srpski predsjednik tadić biti na auguraciji samo ako ne bude prisutan kosovski predsjednik.
Po zori se dan poznaje!

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 19:50 

Sneni, to Tadićevo dođe kao: ja od sada više neću napisati ni jedan post ukoliko se Barnaba ne povuče - u "penziju"? (((:
Moj Matula, i sam sam smatrao da je dosta o ovim izborima, međutim Barnaba moli da rasprava ipak krene u pravcu kako prezentirati prave(kršćanske, vjerske) vrijednosti svakog budućeg kandidata u predizbornoj kampanji?! Možda prerano? No, složimo se s njim, ali…Nije li baš tu problem?
Mudar čovjek se uči na osobnim greškama, zar ne? A one su učinjene u skoroj prošlosti, dakle što sada?
Prvo treba ustanoviti/prepoznati/priznati koje su to greške, onda zašto je do njih došlo, a tek tada što poduzeti(kako postupiti) da se ne ponove.
Matula, ti kreni prvi! Ja sam iskreno pokušao iznijeti jedan ključni faktor i nekoliko "pratećih" ali sam bio sam obrisan već u uvodu(navodno nije imalo veze s temom). OK!
Dakle, koje su sve greške počinjene, od koga, kako - a u to prepoznavanje kandidata treba krenuti čak i prije početka zvanične kampanje. Drugi krug zanemarimo.
Onda, Barnaba, koji je po tvome najočiti propust/greška iz prvoga kruga i čija?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 789 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 53  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata