Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 27, 2026 20:24

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 172 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon sij 04, 2010 22:42 

modus vivendi je napisao/la:
...koji je ni manje ni više osobni prijatelj današnjeg Pape, koji je kako znamo prilično konzervativan, čak i konzervativniji od prošlog pape koji nije dozvoljavao blagoslove homoseksualaca, ređenje žena, abortus, korištenje prezervativa itd?

U tim slučajevima, naravno, konzervativno je izuzetno pozitivan pojam - jer tko ne bi želio sačuvati (lat. conservare) postojeće stanje koje je dobro i ispravno, nego ga zamijeniti nečim lošim, štetnim, štoviše i heretičnim?

Vrh

PostPostano: Uto sij 05, 2010 00:29 

Socrates je napisao/la:
...koji je ni manje ni više osobni prijatelj današnjeg Pape, koji je kako znamo prilično konzervativan, čak i konzervativniji od prošlog pape koji nije dozvoljavao blagoslove homoseksualaca, ređenje žena, abortus, korištenje prezervativa itd?

U tim slučajevima, naravno, konzervativno je izuzetno pozitivan pojam - jer tko ne bi želio sačuvati (lat. conservare) postojeće stanje koje je dobro i ispravno, nego ga zamijeniti nečim lošim, štetnim, štoviše i heretičnim?

Potpuno se slažem s tobom i u ovakvim slučajevima (pritom ne mislim na prijateljstvo kardinala i pape) konzervativizam je jedino rješenje!

Vrh

PostPostano: Uto sij 05, 2010 11:51 

Barnaba je napisao/la:
Praktično to se sve svede na karikirani pristup kako je "barokni izričaj sva punina a sve drugo ništa". Što se tiče liturgije prekid je posve legalan i potreban uostalom on je tu kao činjenica.

Ne radi se samo o baroku, tu si i drugi umjetnički izričaji (romanika, gotika) koje tradicionalni pokret jednako uvažava, a da ne spominjemo također veliko poštovanje i za druge oblike drevnih liturgijskih obreda. Jednostavno, riječ je u osnovi o jednom načinu razmišljanja iz kojeg proizlaze pojedinosti, i daleko od toga da bi se radilo o ograničenju na samo jednu formu. Upravo suprotno. Možemo govoriti o svojevrsnom zaokretu ili prekidu u ''reformama'' koje su praktično uslijedile tzv. liturgijskom obnovom - koja uopće ima jako malo podloge u službenim dokumentima (recimo, okretanje oltara prema narodu se nigdje ne spominje, ali je implementirano kao nepisano pravilo), već je bazirana na svojevrsnom duhu, percepciji liturgije. Koje je doista promijenjeno, i biva uzrokom tog zaokreta, no toga sve dotad nije bilo, već je bio prisutan isti duh u poimanju liturgije i teologije.

Citat:
"Tradicionalan" je naziv koji su si oni sami dali no on je pomalo apsurdan jer je i povijesno vidljivo mijenjanje npr. liturgijskih izričaja do posljednje "od neo-konzervativaca prihvaćenog" baroknog izričaja a ne nastavak tradicije koju sada imamo. Prema tome kad ja govorim o konzervativcima onda to podrazumijeva ona neo-konzervativna nastojanja koja prvenstveno ne idu za očuvanjem nepromjenjivih kategorija već insistiranje na primjeni promjenjivih kategorija u obliku kakav je prije bio. Složio bih se da bi možda bio bolji naziv "neo-konzervativci" jer bolje oslikava bit stvari.

Kao što rekoh, vršiš inverziju pojmova. Baš bi tradicionalisti recimo tebe okarakterizirali kao neokonzervativnog katolika, koji ne prihvaća njihove reforme ideje već se zalaže za očuvanjem postojećeg stanja u Crkvi. A uostalom, tu skupinu pod pridjevom tradicionalnoga prepoznaju sve struje – i oni sami, i progresivni, a i ova treća opcija, te tvoju terminologiju nisam nigdje susreo.

Krivo je reći da se tradicionalan pokret ne zalaže za očuvanjem nepromjenjivih kategorija – to je barem prepoznatljivo kao prva odrednica. Među time (ili blizu tome) je i poimanje liturgije i teološki pristup koji nisu uniformni, nego baš naprotiv – posjeduju više izričaja, koji su utemeljeni na polazišnim točkama.

No, tek sada postaje jasna svrhu ove teme izražena kroz terminologiju njezina začetnika. To mi onda daje i mogućnost za odgovor. Smatram da je cjelokupna problematika dosta složena i teško može dobiti jednoznačan odgovor. Mogli bismo primijetiti prije svega da je današnji tradicionalan pokret zbog okolnosti različit od pretkoncilskog stanja s kojim se često identificira, te da kao takav posjeduje veću životnu snagu, što je uostalom i vidljivo u konkretnoj praksi. Zanimljivo je primijetiti da je praksa upravo ona karta na koju progresivni ili modernistički ''reformatori'' igraju, a da ih je ista već vidljivo izdala i u srži potkopala njihove ideje. Zato je opravdano u ovoj situaciji barem uvažiti tradicionalne koncepcije, što evo naš papa uvjereno čini, i nadamo se samo da će to biti rješenje za sveukupni porast snage katoličanstva.

Vrh

PostPostano: Uto sij 05, 2010 12:13 

Barnaba je napisao/la:
Socrates je napisao/la:

Potpuno se slažem s tobom i u ovakvim slučajevima (pritom ne mislim na prijateljstvo kardinala i pape) konzervativizam je jedino rješenje!

No kako sam već jednom prije rekao, pitanje je samo što je ono što želimo očuvati te što je ono što mi mislimo da čuvamo.

Naime, posve sam siguran da su se u srednjem vijeku i početkom renesanse, crkveni oci opirali napretku znanosti iz posve dobrih namjera (stvarno su vjerovali da se bore protiv zla i hereze), ali pokazalo se poslije da su štitili (konzervirali) neznanje, predrasude i neke dokazano promašene teorije.

Dakle, netko zaista može biti apsolutno siguran da je ono što štiti ispravno (raditi u dobroj namjeri), ali može se poslije pokazati da je bio u krivu, pa i gore, može zbog tog konzervativizma napraviti i velike štete sebi i društvu.

Inače, tko misli da su ovo gluposti, nek se podsjeti crkvene teorije prema kojoj je Zemlja centar svemira oko kojeg se vrte svi ostali planeti, zvijzde, galaksije, pa razno raznih učenja o vješticama, protivljenja preuzimanju arapskih znanja o kirurgiji i ljudskoj anatomiji (tada smatrano herezom) koja su danas osnova suvremene kirurgije te općenito medicine i sl, to su samo neki primjeri a bilo je još mnogo manjih i manj poznatih sličnih primjera gdje je crkva (nesvjesno) štitila neznanje ili predrasude.

Kako znamo, danas crkva više ne misli da je Zemlja centar svemira a svojevremeno se ta teorija branila (konzervirala) pod prijetnjom izopčenjem, progonom, pa i smrću iz čega se da zaključiti da je to pitanje crkvi bilo itekako važno.

Zadnja izmjena: modus vivendi; Uto sij 05, 2010 12:34; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: Uto sij 05, 2010 12:16 

Socrates je napisao/la:

Ne mogu vjerovati da ovo stanje nazivaš dobrim stanjem, samo me zanima ako je to tako, zbog čega se sve više širi ateizam?

No, dat ću ovdje odgovor na naslovno pitanje.

Ne, Katolički konzervativizam nije rješenje, rješenje je vrlo široki Katolički dijalog koji mora uključivati sva mišljenja unutar onoga što se naziva Katolička Crkva, široki dijalog koji ne bježi od znanosti i (sa)zanjanja, koji znanost koristi ne kako bi dokazao i očuvao trenutna učenja već kako bi neutralnim pristupom (potraga za istinom bez pokušaja natezanja jedne ili druge teorije) uspostavio ako je to moguće vezu između današnje spoznaje čovječanstva i prijašnjih učenja, odnosno utvrdio nova učenja i nove poglede, nadahnute Božanskom milošću koja jest itekako prisutna i u znanosti i koja nam dopušta da sve više napredujemo i sve više spoznajemo svijet oko sebe, također taj bi dijalog trebao uključivati sve zainteresirane pripadnike crkve.

Sve u svemu, rješenje je u velikom i širokom dijalogu, koji ne isključuje nikoga i koji ne predstavlja monopol konzervativizma ili liberalizma, već harmoniju svih pogleda, utemeljenu na Duhu Svetom i znanosti.

Kada bi znanost kojim slučajem bila sotonsko sredstvo, onda bismo se ovog trena trebali odreći apsolutno svih dosega današnja civilizacije i vratiti se u srednji vijek, pa čak i u neka razdoblja prije.

A koliko je stanje alarmantno svjedoći i jedna priča koju mi je ispričao jedan dečko iz jedne inače konzervativne i prilično katoličke sredine:

U njegovom razredu je bilo nekih 15 djevojaka iz pravih katoličkih obitelji (konzervativnog tipa), koje naravno prema učenju crkve uzimaju zavjet predbračne čistoće i sve je to zaista lijepo funkcioniralo do njihove 18. 19. 20. 21. 22. ... godine, u maloj se sredini sve zna, pa se dobro zna da su cure zaista održavale nevinost, no slijedi šokantni obrat, u spomenutim višim godinama 13 od 15 cura je imalo spolne osnose prije braka, uglavnom nakon početka studiranja ili po završetku srednje škole, vjerojatno zbog pritiska njihovih momaka, ali možda i zbog sve većih frustracija.

Dečko koji mi je ispričao tu pričicu ima 24g. i još nikada nije imao spolni odnos jer se čuva do braka, inače prema njegovoj priči, slične je izvještaje čuo i sa drugih strana.

Još je šokantnija činjanica da te iste cure, koje su dos vojih 18. ili nešto više, bile pristojne i skromne, prave Katolikinje, sada puno više piju alkohol i puše od dečki, te prednjače sa psovkama, ako to nije razlog za brigu, neznam što jest.

Evo pak jednog mog svjedočanstva, makar u ovom slučaju nisam siguran dal' je nužno riječ o Katolicima, nekidan sam vidio malko dalje od jedne škole društvance momaka od svojih 10-12g. a vođa među njima (onaj najglasniji, sa krunicom oko vrata i crnom majicom kojeg redovito viđam na misama) držao je u ruci, na moje nemalo zgražanje veliku bocu nekog jeftinog viskija, potegnuo je iz boce kao odrasli da bi naposlijetku bocu predao u ''kruženje'' svojim maloljetnim hajducima, njih ukupno petoro svi obrijani na nulu.

Nisam bio siguran što bih učinio, jer kako znamo danas djecu nitko ne smije ni pipnuti, pa sam produžio, a ovi su iz daljine dobacivali skoro svakom prolazniku salvu uvreda, jednu su curu čak i pratili djelić puta, dok ova prestrašena nije pobjegla na drugu stranu ulice.

Zadnja izmjena: modus vivendi; Sri sij 06, 2010 11:24; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Uto sij 05, 2010 17:48 

I može li mi itko od vas objasniti tko su tradicionalisti, a tko konzervativci?

Vrh

PostPostano: Uto sij 05, 2010 18:12 

cunjozu je napisao/la:

Mogu ja ukratko iznijeti svoje mišljenje:
"Tradicionalistima" se vole nazivati mnoge grupice vjernika (puno grupa ne članova) koji vjeruju da se trebaju obnoviti liturgijski oblici, javne i privatne pobožnosti te prezentacija katoličkog učenja na način koje je prevladavalo u Katoličkoj crkvi prije Drugog vatikanskog koncila (1962-65).
Međutim najčešće se to svodi na zagovaranje izvanrednog obreda mise (Tridentske mise) a u nekim slučajevima idu tako daleko da smatraju kako današnja Crkva ima heretičko učenje.
Među njima nije omiljen pojam "konzervatici" iako on praktički bolje oslikava način djelovanja tih grupa jer ponavljam u većini slučajeva se radi o zalaganju za konzervativno shvaćanje promjenjivih formi (npr. liturgije) dok stvarno ne znam neku grupu koja bi se samo zalagala za nepromjenjivost nauka a zvala "tradicionalistima".
Dakle u mnogim slučajevima (ne svim) se radi o jednom te istom("tradicionalno" =konzervativno), no ne treba ni tu generalizirati jer se ne radi o jednoj grupi već o mnogo njih koje dosta razlikuju po djelovanju, postupanju i poslušnosti prema pastirima Crkve.
Imamo o tome dosta tema na forumu pa pretraži pomoću pretražnika.

Vrh

PostPostano: Uto sij 05, 2010 19:15 

Hvala na pojašnjenju.
Baš sam na Katolicima na internetu pronašao red Tridentske Mise. Nije loše. Zanimljivo. Lijepo mi je to staro.
Čak piše i ovo:
Motu proprijem "Summorum Pontificum" papa Bendedikt XVI vratio je u dobrovoljnu uporabu obred koji se prestao koristiti nakon Drugog vatikanskog sabora uvođenjem reformiranog (današnjeg) obreda svete mise. Jedino još ljudi srednje i starije generacije sjećaju se starog obreda koji se služio na latinskom jeziku.
http://www.katolici.org/nauk.php?action=c_vidi&id=11381

Koliko sam čitao shvatio sam da misa ima jednu određenu formu čiji detalji mogu biti promjenjivi. Najvažniji dio sv. Mise je Euharistija bez koje sv. Mise nema. Ona je to što sv. Misu čini spasenjskom i to je ono na što bismo se trebali usredotočiti.
Jesam li u pravu?

Vrh

PostPostano: Sri sij 06, 2010 21:32 

Naime, posve sam siguran da su se u srednjem vijeku i početkom renesanse, crkveni oci opirali napretku znanosti iz posve dobrih namjera (stvarno su vjerovali da se bore protiv zla i hereze), ali pokazalo se poslije da su štitili (konzervirali) neznanje, predrasude i neke dokazano promašene teorije.

Nitko se nije protivio napretku znanosti, nego su crkveni oci baš naprotiv bili najveći znanstvenici svojeg vremena. Isto kao i brojni učeni teolozi i crkveni ljudi, od kojih su neki postavili začetke suvremenih znanosti. Kao i Crkva uopće koja je uvijek bila veliki pokrovitelj znanstvenih istraživanja. Jednostavno, radi se o jednom (još uvijek, nažalost) široko raširenom mitu koji se nekritički prihvaća, a kosi se sa objektivnim stanjem stvari. Odraz toga je i pojam ''mračnog Srednjeg vijeka'', kao čisto iluminatske koncepcije, stvorene isključivo iz protucrkvenih propagandnih motiva, te se prešutna kao takva provukla do dana današnjeg.

Citat:
Inače, tko misli da su ovo gluposti, nek se podsjeti crkvene teorije prema kojoj je Zemlja centar svemira oko kojeg se vrte svi ostali planeti, zvijzde, galaksije, pa razno raznih učenja o vješticama, protivljenja preuzimanju arapskih znanja o kirurgiji i ljudskoj anatomiji (tada smatrano herezom) koja su danas osnova suvremene kirurgije te općenito medicine i sl, to su samo neki primjeri a bilo je još mnogo manjih i manj poznatih sličnih primjera gdje je crkva (nesvjesno) štitila neznanje ili predrasude.

Nije to bila crkvena, nego dotad prihvaćena znanstvena teorija, koja uostalom u strogom smislu nikad nije dokazana, nego se naprotiv danas javljaju i drukčije opravdane teorije. I Crkva na službenoj razini nikad nije donosila ovo što navodiš, već se radilo o spletu društvenih okolnosti. Tako da je ponovno riječ o sličnom slučaju kao gore.

Citat:
Ne mogu vjerovati da ovo stanje nazivaš dobrim stanjem, samo me zanima ako je to tako, zbog čega se sve više širi ateizam?

Posljedicu širenja ateizma na praktičnoj razini vidim u nekoliko razloga. Prvi je iskvarena ljudska narav koja teško odolijeva poticajima požude tijela, očiju i oholosti života u današnjem svijetu koji je njima preplavljenom. Drugi je vrlo široka neupućenost u temelje katoličke vjere i nepostojanje jasne vizije njezine vrijednosti. Treći taj što čovjek prije nasjeda na ono osjetilno, instantno dohvatljivo, umjesto duhovnog koje se neizravno dohvaća te stoga i ne promišlja o smislu svoje egzistencije dok se od njega na odijeli. A četvrti je i krivica sviju nas koji nepoznavanjem, iskrivljenim predstavljanjem, ili neusklađenošću svog života s katoličkom vjerom možemo postati sablazan, kao što to Drugi vatikanski koncil iznosi.

No, sve je ovo posve odvojeno pitanje od objektivne datosti katoličke vjere kao istinite i od Boga objavljene, kao što nadbiskup F. Sheen primjećuje:

''The truth is the truth even if no one believes it, and a lie is a lie even if everyone believes it.''

Istina je dakle objektivna i nepromjenjiva kategorija, čiju valjanost ne može narušiti opseg njezina prihvaćanja. Kad smo to utvrdili, ostaje nam da odredimo što je to istina. To ne bi trebao biti problem u našem slučaju, s obzirom da su nam ispravni odgovori zajamčeni od samoga Boga, te preostaje samo prihvatiti ono što je već određeno.

Pa, prihvaćaš li ti da postoji objektivna istinitost moralnih propisa, zato jer su odraz same Božje biti? Ja se nadam da da, jer to stoji kao sastavni dio kršćanske vjere, a ono protivno nije ništa drugo do li agnosticizam ili ateizam, odnosno nevjera u Božju objavi.

Ako dakle prihvaćaš kao istine od Boga objavljene da su abortus, homoseksualizam, korištenje kontracepcije, ređenje žena, teški prijestupi protiv naravnog moralnog poretka stvari, tada si prihvatio i da one obvezuju svekoliko ljudsko stvorenje. Stoga je svatko obvezan svoje ponašanje s njima uskladiti, i ne može biti drugog rješenja protiv ovih prijestupa, odreći ih se i prihvatiti moralno i uredno ponašanje. To je, vjerujem jasno kao logična posljedica, i zato samo preostaje da se izjasnimo tko stoji na kojoj poziciji, kako bi rasprava mogla biti konstruktivna.

Citat:
No, dat ću ovdje odgovor na naslovno pitanje.

Ne, Katolički konzervativizam nije rješenje, rješenje je vrlo široki Katolički dijalog koji mora uključivati sva mišljenja unutar onoga što se naziva Katolička Crkva

U ovako općenitoj situaciji moramo držati obzir prema konkretnim zbiljama unutar katoličke vjere, i ako je to moguće, prepoznati karakteristične razliku između pojedinosti. I tu jednu stvar moramo odmah posvijestiti. Katolička je vjera od Boga objavljena. To se obojica slažemo. I kad govorimo o predmetu te iste vjere koja je od Boga objavljena, i njegovom točnom sadržaju, postoji li kojeg drugog rješenja osim priznavati je bezuvjetno istinitom i nepromjenjivom? Naravno da ne postoji, jer to nužno slijedi iz same činjenica da je objavljena od Boga koji je sama istina, te je tu konzervativizam jedino rješenje. Pod tim pojmom mislimo očuvanje vjere istom kakva nam je od Boga objavljena.

I u tom opsegu ne može biti govora o dijalogu za utvrđivanjem njezina točna sadržaja, budući da točan sadržaj već jest određen, i to od Boga. Pristajati na takav dijalog značilo bi ne priznavati bezuvjetnu istinitost već držati da je određena zbilja relativna, te nije od Boga objavljena. Dijalog je stoga samo moguć oko stvari koje nisu utvrđene kao od Boga objavljene, i ja se potpuno slažem da je tu i potreban. Zato se postavlja pitanje razlikovanja stvari koje sigurno jesu od Boga objavljene i onih za koje to nije sigurno. A u našoj raspravi mi govorimo o stvarima koje jesu objavljene od Boga, stoga tu ne može biti riječi o dijalogu radi utvrđivanja neutvrđenog točnog sadržaja, nego prihvaćanju onoga što jest utvrđeno kao od Boga objavljeno, i njezinom očuvanju (tj. konzerviranju).

Citat:
Kada bi znanost kojim slučajem bila sotonsko sredstvo, onda bismo se ovog trena trebali odreći apsolutno svih dosega današnja civilizacije i vratiti se u srednji vijek, pa čak i u neka razdoblja prije.

Potpuno je neutemeljena teza da se u određenim razdobljima znanost cijenila više ili manje, ili da se nekad specifično bilo protiv nje, ili da je današnja visoka tehnologija produkt konačne vjere u znanje. Ništa od toga nije točno, već se radi o klasičnim iluminatskim karikaturama radi protucrkvenih tendencija. Kojih su u današnje vrijeme ipak objektivno prevladane, pa smatram da nema smisla njihovom pojavljivanju na ovom forumu.

A da Crkva nikad nije bila protiv znanosti govore njezini najveći autoriteti, poput sv. Tome, s priznanjem da istine vjere i istine razuma nikad ne mog ubiti u suprotnosti, što je i logički samorazumljivo.

Citat:
A koliko je stanje alarmantno svjedoći i jedna priča koju mi je ispričao jedan dečko iz jedne inače konzervativne i prilično katoličke sredine:

Potpuno sam svjestan takvih slučajeva (iz vlastitog iskustva), i jedino rješenje je tim ljudima posvjedočiti smisao svega stvorenja koji se nalazi jedino u Bogu i zajedništvu koje se ostvaruje u Njegovom narodu – Crkvi, stupu i uporištu istine. Koja danas nije popularna, no kad je uostalom bila, i kada je to prava mudrost odgovarala ljudskim strastima? Naprotiv:

"A kažem vam: tko se god prizna mojim pred ljudima, i Sin Čovječji priznat će se njegovim pred anđelima Božjim. A tko mene zaniječe pred ljudima, bit će zanijekan pred anđelima Božjim." (Lk 12, 8-9)

A govoraše svima: "Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom.'' (Lk 9,23)

Vrh

PostPostano: Sri sij 06, 2010 22:23 

cunjozu je napisao/la:

Evo u ovom članku je to odlično objašnjeno. Malo je duži, no isplati ga se pročitati:

http://www.latinmassmagazine.com/articl ... erger.html

Sažeto rečeno, tradicionalizam je teološki pravac u današnjem katolicizmu koji katoličku vjeru, osobito izjave Učiteljstva od Drugog vatikanskog sabora nadalje promatra u svjetlu (neo)skolastičke filozofije i teologije koja svoj vrhunac postiže u razdoblju od 19. pa do sredine 20. st., te se zalaže za reformu po tom uzoru u današnjim okolnostima. Nasuprot njemu stoji progresivna ili modernistička struja koja svoj pristup ne gradi na skolastici već značajkama moderne filozofije (Kanta, Hegela, Haideggera, neki odlaze još dalje pa kopiraju i Marxa), koja je bitno subjektivistički i egzistencijalistički usmjerena, te na konkretnoj razini vrši velike promjene u vjekovnoj katoličkoj vjeri, a napose životu. Taj novi modernizam uspio je izvršiti velikog utjecaja na stvarnost katolicizma i donio prijeporne plodove, i oko toga se razilaze tradicionalni i konzervativni pristup. Prvi se zalažu za potpunu reformu, dok drugi u određenoj mjeri prihvaćaju i žele sačuvati te vrijednosti i utjecaje. Tako primjerice autor navodi u članku da konzervativni ne promatraju aktualno Učiteljstvu u svjetlu prijašnjega, već ga na neki način izuzimaju iz konteksta i ono prije smatraju napuštenim ili ''nadvladanim''.

U ta pitanja spada i liturgija, gdje se dobro može vidjeti kako to funkcionira u praksi. Dok se tradicionalni zalažu za ponovnu aktualizaciju elemenata čiji je cilj upućivanje na nebeska otajstva (npr. zajedničko usmjerenje svećenika i naroda prema istoku ili oltaru, jasnija odvojenost Svetišta, pričesna klupa, uzvišenost glazbe i arhitekture), konzervativni nisu za to i prihvaćaju inovacije koje žele ''približiti'' liturgiju čovjeku (pričest na ruku, ''dijaloško'' usmjerenje svećenika i naroda, pop-glazba niske umjetničke kvalitete, apstraktna umjetnost), te često dolazi do njihovoih konfrontacija.

A sve se bazira na polazišnim točkama - da li graditi vjeru po temeljnoj usmjerenosti na nebesku zbilju, ili pod pretpostavkom da je ona na neki (ne jasno definirani) način sadržana u zemaljskoj, bez iziričito izražene odvojenosti zemaljskog i nebeskog.

Vrh

PostPostano: Čet sij 07, 2010 18:13 

Prema tome što si napisao tradicionalisti su u konzervi tradicije, a konzervativci su u konzervi neke moderne. AKo sam dobro shvatio.
Isključivi konzervatizam nije rješenje po mom skromnom mišljenju. Treba ispretplitati staro sa novim. 'Da je novo ko' što j' bilo staro, nebi staro nikad bilo spominjano.'', kaže stara narodna izreka. Tradicija ne smije pasti u zaborav, ali ipak smo u modernom dobu. Pa ne vozamo se kočijama. Niti se su nove zgrade građene secesijskim i klasicističkim stilom. Uzimaju se elementi tih stilova te se moderniziraju pa tako dobivamo prekrasna zadnja, kako crkve tako i javne građevine.
Ekstremizam bilo kojeg pravca nije rješenje. To je moje mišljenje.

Vrh

PostPostano: Pet sij 29, 2010 11:08 

Socrates je napisao/la:
cunjozu je napisao/la:

Evo u ovom članku je to odlično objašnjeno. Malo je duži, no isplati ga se pročitati:

http://www.latinmassmagazine.com/articl ... erger.html

Link ne radi!

Socrates je napisao/la:
Baš bi tradicionalisti recimo tebe okarakterizirali kao neokonzervativnog katolika, koji ne prihvaća njihove reforme ideje već se zalaže za očuvanjem postojećeg stanja u Crkvi.

Apsurdno bi bilo nekoga (u ovom slučaju mene) koji stoji na stavu da se liturgija može mjenjati nazvati konzervativcem. Liturgija se mogla i može mjenjati a da li je vrijeme za to i u kom pravcu to treba ići se može raspravljati.

Vrh

PostPostano: Pet sij 29, 2010 14:42 

Još jedno moje mišljenje.
Mislim da treba slijediti Crkveno učiteljstvo jer ono neće zalutati i slušajući ga nećemo niti mi zalutati.
U duhu papinog motuproprija iz 2007. ako koja skupina vjernika želi prisustvovati tradicionalnoj liturgiji može bez ikakvih zapreka. Ipak redoviti oblik liturgije ostaje onaj po misalu Pavla VI. Papa je isto tako objasnio da se ne radi o dva obreda(tridentska i nova) nego dva oblika istog rimskog obreda od kojih je jedan redoviti, a drugi izvanredni.
Tako da mislim da nema smisla tražiti rješenje ni u kakvom tradicionalizmu niti konzervatizmu nego treba slušati glas Crkve.

Vrh

PostPostano: Sub sij 30, 2010 07:09 

cunjozu je napisao/la:
Još jedno moje mišljenje.
Mislim da treba slijediti Crkveno učiteljstvo jer ono neće zalutati i slušajući ga nećemo niti mi zalutati...

Slažem se potpuno s ovim što si napisao jer poslušnost je krepost koja sama po sebi vodi u raj.
Međutim neki koji sebe nazivaju tradicionalisti (poput izopćenika Lefebvre-a) su itekako ustajali protiv autoriteta.
Iako oni tvrde suprotno, nisam naišao niti na jedan ozbiljan razlog zašto su to činili jer su mijenjane forme koje se smiju mijenjati (liturgija), nije nauk mijenjan, pa mislim da su to napravili iz sujete, arogancije odnosno prizemnih pobuda.

Vrh

PostPostano: Sub sij 30, 2010 14:31 

Barnaba je napisao/la:
nije nauk mijenjan, pa mislim da su to napravili iz sujete, arogancije odnosno prizemnih pobuda.

Pretjerivanja s njihove strane postoje, ali treba imati razumijevanja za praktičnu, životnu stranu- što znači da nije mijenjan nauk ako se svakodnevno postupalo kao da jest?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 172 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata