Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 13:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto pro 29, 2009 22:16 

kako juavlja Kath.net na jednoj koptskoj crkvi u Kairu se pokazuje svjetleći Marijin lik. Prvci je opazio jedan musliman, vide svi koji su tamo. Jedna žena sa teškim bolestima očiju 90% slijepila ozdravila i njezin specijalista koji ju je liječio i laserski operirao potvrdio je ozdravljenje i kaže da to može samo "sveti" učiniti. Inače mjerodavni biskup je odredio komisiju da ispita slučaj. A jedan svećenik te crkve je rekao da je to blagolsov za Egipat. Inače svjetleći lik se pojavljuje od 10.XII. svake večeri do dugo u noć..mnoštvo ljudi hrli u tu siromašnu kairsku četvrt.

Vrh

PostPostano: Sri pro 30, 2009 23:28 

Moram priznati da mi nije jasan razloga stavljanja ovoga teksta? Molio bih vas, don Sneni da nam malo pojasnite.
Hvala i svako vam dobro, Daba

Vrh

PostPostano: Čet pro 31, 2009 17:27 

Daba je napisao/la:
Moram priznati da mi nije jasan razloga stavljanja ovoga teksta? Molio bih vas, don Sneni da nam malo pojasnite.
Hvala i svako vam dobro, Daba

Pa zašto čitatelji foruma ne bi bili upoznati sa nekom interesantnom pojavom iz kršćanskog svijeta a posebno zbog okolnosti u kojima se prikazanje događa.. Ili nas uopće ne zanimaju događaji u kršćanskom svijetu?

Vrh

PostPostano: Pet sij 01, 2010 01:22 

I mislio sam da će odgovor biti u tom stilu.
Ono što nam je daleko, to nam je atraktivno i tomu odmah dajemo otvoren "račun" povjerenja, a kad se nešto događa kod nas, onda to apriori kamenujemo, nabacamo se blatom i to sve iz daleka. Ali nešto tako egzotično (ne mislim odmah i da nije istinito), dobije svu zasluženu pažnju.
zanimljivo je objašnjenje:
... na jednoj crkvi...
... jedan musliman...
... vide svi...
... jedna žena...
... njezin specijalista kaže...
... mjesni biskup ...
... jedan svećenik ...
... mnoštvo ljudi hrli ...

A kod nas imamo imena tih ljudi, mogu se vidjeti, možemo onamo svi otići, možemo osjetiti tu duhovnost i svetost toga mjesta... tamo kod nas ima mnogo žena i ljudi koji su nešto doživjeli, mnoštvo koje se obratilo, mnogo mladih je osjetilo poziv na svećeništvo, mnogo svećenika je na premnogim sakramentima pokore uvidjelo kolika su obraćenja prisutna... imam i kod nas jedan biskup, ali sa svojim imenom, Ratko Perić i nije baš nešto da se trudi pomoći...
No to je kod nas i to olako odbacijemo, ali se pozivamo čuditi se i diviti nečemu na nekoj crkvi što je vidio jedan musliman i od čega je jedna žena ozdravila...
Ako mogu predložiti, radujući se da je vaš izvještaj, odnosno izvor - u pravu - a to ćemo brzo vidjeti po darovima Duha Svetoga, dakle predlažem da odete ipak do našeg svetišta Kraljice mira i probate biti na raspolaganju vjernicima nekoliko dana u sakramnetu pomirenja. I ako onda ne budete ništa osjetili niti da vam se nametne kakav zaključak, prihvatit ću da ste u pravu (barem za Egipat). Ali, milom vas kad već možete, odite ispovjedati jer ćete mnogo dobra učiniti braći franjevcima, a i vjernicima, ali i sebi.
Nemojmo da nam tuđe bude bliže srcu od svoga, ta bliže je srcu košulja od kaputa!
Pozdrav, Daba

Vrh

PostPostano: Pet sij 01, 2010 10:23 

Govoreći o svijetlom liku samo sam iznio izvještaj. Jedan.. jedna u izvještaju su navedena imena svećenika, biskupa, liječnika i žene koja je ozdravila, ali nama ta imena jednako govre kao jead i jedna,, o božanskom porijeklu pojave ništa nisam govorio.. prema tome ne pridaj mi nikakve namjere. Inače poznam imena : Biskupa Žanića - mog mladomisničkog propovijednika, biskupa Ratka Perića a poznam i fratre zagovornike Međugorja koji su izbačeni iz reda..

osim toga ne mogu vjerovati u Gospu koja je nepravedna prema vidiocima jedne čini trpjeti (fatimski vidioci i Lurdska vidjelica Bernardica) a ove međugorske se bogato poudavale i imaju svoje firme.. u takvu Gospu ne vjerujem...

Kad me već pozivaš u Međugorje onda ću ti reći da sam vjerojatno bio prije tebe 1987, 8 dana nakon Tijelova, dan u oči Srca Isusova.. i uvjerio se da tamop nema nikakve nebeske pojave.. a osim toga Gospa koja govori da ne treba slušati biskupa (nećemo zaboravljati poruke (kao što Mesić zaboravlja što je radio 1968). Ispovijedao sam ovih dana ne samo u svojoj župi nego u brojnim župama na Braču..

Ako si vjerni štovatelj Međugorja onda to i živi a nemoj druge napadati što je tipično za međugorske Borce...

Vrh

PostPostano: Pet sij 01, 2010 13:45 

sneni je napisao/la:
osim toga ne mogu vjerovati u Gospu koja je nepravedna prema vidiocima jedne čini trpjeti (fatimski vidioci i Lurdska vidjelica Bernardica) a ove međugorske se bogato poudavale i imaju svoje firme.. u takvu Gospu ne vjerujem...

A jooooj, velečasni Sneni!!! Pa što vi napisašte?????

Jedino je Gospodin taj koji kao Stvoritelj može biti i jeste savršeno pravedan. Gospa nam može pomoći svojim zagovorom kod Isusa Krista kao npr. na svadbi u Kani. Pa kakav je to Crkveni nauk ako vi tvrdite da Gospa komu čini nepravdu, poBogu dragi svečeniće???? Lurdska i Fatimska Gospa nepravdena prema vidiocima??????? pa to je na granici napada na crkveni nauk! Nije ni za našaliti se, ni pomisliti, a kamo li napisati.

A i samo da vam kažem, nisu baš sve međugorske vidjelice nekog savršenog zdravlja. Imaju i veoma ozbiljnih zdravstvenih problema. Kad smo već kod toga. Vi vjerojatno mislite da je i to Gospa "kriva", kako ste naveli za Lurdsku i Fatimsku, neće ni ova Međugorska biti valjda "na svoju ruku" pa biti dobra???

Ja sada uistinu moram svoje misli (a ne usta) isprati sapunom kao nekoć jer sam od vas vidio napisano da je Gospa, majka Spasitelja našega prema nekomu nepravedna. O Gospodine, smiluj nam se! Uvrijedismo te ogavnim pomislima i blatnim perima!!!

Vrh

PostPostano: Pet sij 01, 2010 18:32 

Vidi čudna li čuda sablaznio si se što sam napisao da ne vjerujem u Gospu koja je "nepravedna" prema različitiom vidiocima. Da ostajem pri tvrdnji odnosno ne vjerujem da su Međugorski vidioci STVARNO vidjeli Gospu!

Za divno čudo sablazni te moje pisanje da ne vjerujem u međugorsku Gospu koja je "nepravedna" a nije te sablaznilo što Gospa poziva - prema međugorsdkim porukama - na neposluh prema Biskupu..

Čudno zaista čudno... Za moju osobnu vjeru Međugorje nije potrebno, pa niti vidim ikakve promjene na onima koji stalno tamo idu.. da bi me potaklo na razmišljanje..,

Prema tome ti drži svoje, vjeruj u to, tvoj problem a ne osuđuj drugoga koji iuma drukčiji stav.. Pa ni to što je kardinal Schőnborn ovih dana u Međugorju,,, i ako nije bio posjetiti mjesnog biskupa (a iz programa njegovog boravka u Međugorju se to ne vidi) onda mu stvarno ništa ne vrijedi, bilo mu je bolje rješavati goruća pitanja njegove nadbiskupije, koje neće Gospa riješiti!

Eto rekoh svoje i ne vidim razloga ovdje raspravljati jer postoji tema o Međugorju.

Vrh

PostPostano: Sub sij 02, 2010 23:43 

Velečasni don Sneni!
Da neki problem ili pitanje bolje sagledate valja mu se približiti. Kritika na daljinu nije ozbiljna kritika. Samo zato pošto ste dosta aktivni u nepriznavanju događaja prije konačnog suda, ipak me poslušajte i odite ondje, ponudite se, recimo u Korizmi da provedte nekoliko dana ispovijedajući. Vaše znanje stranih jezika takođe bi dobro došlo. Onda, kakav god sud donesete, ja skidam kapu do zemlje!
Mir vam i dobro, Daba

Vrh

PostPostano: Ned sij 03, 2010 07:41 

hm nikad mi nije bilo jasno čemu tolika prašina oko raznoraznih ukazanja...bih u međugorju,lipo mjesto molitve...a je li se Gospa tamo ukazala,ili u Lurdu,ili u Fatimi,ili sad u Egiptu? ne znam,a iskreno nit me zanima..po čemu će me to spasiti?
bilo bi lijepo kad bi nam se u srcima "ukazala" pa nas potakla da joj budemo sličniji u ljubljenju Boga.
Ali svejedno je zanimljivo čuti o ukazanjima,jer vjerujem da je tim ljudima to poticaj ka dobrome,pogotovo u ovo vrijeme

Vrh

PostPostano: Ned sij 03, 2010 08:34 

Na tragu ovoga što je vrlo razumno Jelena napisala, ja mougu za sebe ustvrditi kako ne koristim raznorazna privatna ukazanja ni objave u svojoj duhovnosti. Naprosto cjenim da su tu prevelike mogućnosti za raznorazne devijacije i relativizacije nauka Katoličke Crkve a prava duhovnost je moguća samo unutar ispravnog nauka.
No ako bi ih koristio onad bi se sigurno oslonio na ona koja su prošla sud Crkve te postala priznata.
Stoga i meni nije shvatljiva rasprava o nekom nepriznatom ukazanju u Egiptu kao boljoj opciji od one s Međugorjem. Čini mi se da fali malo dosljednosti u svemu tome, jer svako favoriziranje nečeg što nije priznato i što se provjerava, nije dobro ni u kom slučaju.

Vrh

PostPostano: Čet sij 28, 2010 22:28 

naveo sam ovu interesdantnost kao interesantnost ne uspoređujući s nikim i ničim. No neki lljudi vidi i ono što ne pišem.
A što se tiče ispovijedi imam dovoljno posla. pogledaj samo na mojoj web stranici u rubrici župe pod Dol pa izvatke iz župne kronike ...
Drzim se one Hic Rodus, hic salta!

Vrh

PostPostano: Sri vel 17, 2010 21:42 

E Daba, Daba, Bog poklanja i razum, s njim te drzi na zemlji da se ne izgubis kad te srce odvede u oblake!
Prouci sto je Isus sve rekao o apostolima, a zatim prouci sto su apostoli rekli o Medjugorju.
2+2=4

A neki ljudi se jednostavno opiru svim snagama razumu jer im je srce negdje usadjeno prije nego se dobro prozvakala tema. Kaze se da je najteze promijeniti necije uvjerenje...nije biti vjernik, biti sa srcem i bez ciste logike....
Nije da sad nekome propovijedam, da se opet ne uvrijedi, ali sto je razumno, od Boga je. Zar ne?

A uostalom, ako burno reagiras ili se odmah opires na npr. stavove velecasnog snenog o Medjugorju, nesto sto je suprotno od tvog uvjerenja....zar to nije znak male oholosti u srcu....ono tipa, ja znam, a ne on. Ja sam osjetio, a ne on...Ipak je vlc. sneni cijeli svoj zivot predao Isusu, ne zaboravi to, nit zaboravi postivat to i cijenit jer Bog poziva na tu sluzbu samo neke, one koji uz srce prema Bogu imaju i razuma i znanja da mogu voditi nas ovcice. A i potpuno je jasno sto je Isus predao apostolima i sto im je rekao.

I govorim o klericima cijele Crkve, ne na stav gresnih pojedinaca. Ja se recimo priklanjam crkvenom uciteljstvu i njihovom kritickom umu sto ne znaci da sama nisam prozvakala ono sve sto je napisano o Medjugorju i dosla sam do istog zakljucka kao crkva i svo srce dajem Gospi, ali tamo gdje ona je.

Da sam dosla do suprotnog zakljucka od crkve, trazila bih objasnjenje i odgovor od klerika jer se ne smatram vrhunski obrazovanom u teologiji i filozofiji, nit sam neki apologet pun znanja da znam svaku sitnicu logicki obrazloziti, nit mislim da sam kao laik veci vjernik od onog koji je cijeli zivot posvetio Bogu u pozivu svecenika.

Onaj svecenik koji je vodio vidjelice nije vise svecenik, a sta ce biti dalje ne zna se. To znaju samo klerici iz crkvenog vrha.

Ponizno srce je i razumno, u Duhu Svetom u punini. I onda moze razlikovati ono sto je od Boga i ono sto nije. I ja imam potpuno povjerenje u crkveno uciteljstvo koje kaze da u Medjugorju nema ukazanja. Vrlo jasne studije su izasle u korist crkve.
A ljudi ce uvijek biti ljudi, koji brzopleto ko djeca lete u svojoj lakovjernosti i zivotnoj boli trazeci malo dokaza da je Bog zbilja tu ili nekakvu senzaciju, malo vjeruju fra Smiljanu, malo vlc. Sucu, malo Meki Torrabiju, a ponekad i kucnu o drvo, procitaju horoskop za danas iz zabave i paze da ne kazu "joj" pred novorodjencetom za svaki slucaj....zaboravljaju na prekrasan dar od Boga: na razmisljanje, konstantno preispitivanje, samokritiku, ucenje, jacanje mudrosti. Sve je to cesto mukotrpno....zar ne? :) Bolje se brckat u plicaku neznanja i bas nas briga....uh...

Eto malo prosipam ideje, za danas gotovo! Hehe! ;) da slucajno ne upadnem u oholost! ili vec jesam, ups :) zamka je to, gadna...

Vrh

PostPostano: Sri vel 17, 2010 21:45 

Kad smo vec kod toga....slomi me znatizelja....sto znaci Hic Rodus, hic salta? :D
Hvala na odgovoru!

Vrh

PostPostano: Čet vel 18, 2010 18:18 

purple je napisao/la:
Kad smo vec kod toga....slomi me znatizelja....sto znaci Hic Rodus, hic salta? :D
Hvala na odgovoru!

To je cijela priča... Prema Ezopovoj basni jedan se čovjek hvalio svima da je na otoku Rodosu tako visoko skočio da je preskočio kuću. Kad je ljudima već dosadilo njegovo hvalisanje rekli su mu: "Ovdje je Rodos, ovdje skoči!" /Hic Rhodus, hic salta!/ To jest, nemoj se samo hvaliti, već nam sada pokaži što znaš...

P.S. Purple, jako dobro razmišljanje u prethodnom postu, i (za razliku od nekih nas ovdje) - imaš dara to i izreći... Slažem se s tobom i hvala tebi. :D

Vrh

PostPostano: Sri vel 24, 2010 11:30 

Bogu hvala! :D :wink:

btw, hvala na pojasnjenju, jasnije mi je.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata