Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 00:08

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub ožu 06, 2010 21:54 

Barnaba je napisao/la:
No sada mi je stvar malo jasnija jer sam stekao dojam da se oni ne ustručavaju reći kolika je pogubnost grijeha i kolika je praktična potreba za životom po vjeri, zbog toga i ne pašu onima koji relativiziraju i navikli su na život sa svojim grijesima.

Nije dobro generalizirati. U NK zajednici u kojoj sam bila oko godinu dana bio je i jedan član koji je istovremeno išao i na "liječenje" po metodi Brune Groeninga. Ja sam otpala i ne znam što je poslije bilo s tim članom.

Neovisno o naprijed napisanom, željela bih upozoriti da zajednica nosi mnogo teškoća za članove koji su u braku a bračni drug se ne želi priključiti. Meni muž npr. nije nikada branio ići, ali sama znam gdje su granice. Nikada nisam htjela izbivati nedjelju od svoje obitelji, niti provesti cijeli vikend na konvivenciji. I zbog toga je u samoj zajednici znalo biti jako neugodno. Javljala su se predbacivanja tipa - i mi druge imamo muža, tebi Bog nije na prvom mjestu itd.

Muž i ja pripadamo HZBS već 12 godina, a tamo nam često ponavljaju da je Bog prije svega u mom bračnom drugu, da ljubavlju prema njemu iskazujem i ljubav prema Bogu koji nas je sjedinio.

I da, NKP je smatrao da trebam odstupiti iz HZBS, da se njihove ideje međusobno sudaraju.

Kod donošenja izbora (ili samo prosudbe) ipak treba imati na umu da je samo Bog savršen. Ljudi, ovakvi, onakvi :roll:

Vrh

PostPostano: Ned ožu 07, 2010 07:41 

ruta je napisao/la:
Neovisno o naprijed napisanom, željela bih upozoriti da zajednica nosi mnogo teškoća za članove koji su u braku a bračni drug se ne želi priključiti.

Iako nisam u NP ja znam puno parova iz NP koji svjedoče baš suprotno od ovoga što ti tvrdiš. A muževi itekako potiču žene da povremeno odu od kuće i brinu se za djecu iako su obitelji s mnogobrojnom djecom. Nažalost, zanemarivanja obitelji ima ali nije vezano uz nikakvu zajednicu (znam npr. i par žena koje svako malo idu u Međugorje a muževe zanemaruju jer neće s njima) već je sklonost osoba kao takvih.

ruta je napisao/la:
Muž i ja pripadamo HZBS već 12 godina, a tamo nam često ponavljaju da je Bog prije svega u mom bračnom drugu, da ljubavlju prema njemu iskazujem i ljubav prema Bogu koji nas je sjedinio.

Ima onih (nisu iz NP) koji smatraju da ste i vi sekta, idete na neke susrete i pišete pisma jedni drugima, a svećenici plaše žene da ako izbjegavaju bračni čin da će se razboljeti ili imati bolesno dijete.
No hvala Bogu da to nije istina i da unutar Crkve ima dosta različitih načina za pomoć pojedincu, bračnim drugovima itd. Mogla bi otvoriti temu o Hrvatskoj zajednici bračnih susreta da malo raspravimo pastoral bračnih drugova?

Vrh

PostPostano: Ned ožu 07, 2010 11:19 

Barnaba, rekla sam svoje iskustvo, i to onaj lošiji dio, s NKP. Kao što sam u prethodnim postovima jasno dala do znanja da podržavam NKP jer je odobren od Pape. Da nije u svemu bilo i prekrasnih stvari, ja ne bih išla godinu dana.

Ovo s Međugorjem je pokušaj niskog udarca i ti to znaš. (I ne liči mi uopće na tebe :?: )

A HZBS nemam namjeru razapinjati na ovom forumu. Ne poznajem nijedan par koji je prošao vikend a da nije oduševljen. Oni koji se opiru, oni i pljuju po nečem što se ne usude upoznati. Jer ne žele ostati niti pred bračnim drugom bez maske. Nije lako, moram priznati.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 07, 2010 16:27 

ruta je napisao/la:
Barnaba, rekla sam svoje iskustvo, i to onaj lošiji dio, s NKP. Kao što sam u prethodnim postovima jasno dala do znanja da podržavam NKP jer je odobren od Pape. Da nije u svemu bilo i prekrasnih stvari, ja ne bih išla godinu dana.

Pa nije naše iskustvo mjerilo svih stvari i zato ne treba generalizirati. Ja sam napisao kako poznam ljude koji s tim nemaju problema čak dapače pa ne može biti istina tvoja generalna tvrdnja:
ruta je napisao/la:
Neovisno o naprijed napisanom, željela bih upozoriti da zajednica nosi mnogo teškoća za članove koji su u braku a bračni drug se ne želi priključiti.

NKP je priznat od strane Crkve i stavlja poslušnost u prvi plan što je svakako pozitivno i nešto u što bi se svi trebali ugledati. A to da ima usijanih glava svagdje je nažalost istina pa i ja znam nekoliko njih kod kojih se vidi da im to sigurno ne donosi korist.

ruta je napisao/la:
Ovo s Međugorjem je pokušaj niskog udarca i ti to znaš. (I ne liči mi uopće na tebe :?: )

Nikakav niski udarac osim ako ne misliš da vjera u Međugorska ukazanja čovjeka čini bezgrešnim. Na žalost ima žena koje stvarno zanemaruju bračne obaveze ali sam siguran da im to nitko od svećenika u Međugorju nije tražio ni savjetovao, već to ispadne kao odabir.

ruta je napisao/la:
A HZBS nemam namjeru razapinjati na ovom forumu. Ne poznajem nijedan par koji je prošao vikend a da nije oduševljen. Oni koji se opiru, oni i pljuju po nečem što se ne usude upoznati. Jer ne žele ostati niti pred bračnim drugom bez maske. Nije lako, moram priznati.

Meni je žao što ti shvaćaš raspravu kao razapinjanje jer to sigurno nije njen smisao mada neki u raspravi pišu samo negativna iskustva. Međutim gotovo sam siguran da nema vjernika koji ozbiljnije želi živjeti vjeru kroz neki vid pastorala u Crkvi a da nije bar jednom bio izvrgnut omalovažavanju jer "previše vjeruje" ili "je sektaš". Stoga me ne čudi ni reakcija nekih koji i HZBS shvaćaju kao čudake. A da je gore spomenuti svećenik imao osebujne stavove pristup to svakako je no ne treba uvijek u svamu vidjeti samo zlo i ništa ne raditi.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 07, 2010 17:43 

Barnaba je napisao/la:
Pa nije naše iskustvo mjerilo svih stvari i zato ne treba generalizirati.

Naravno da nije.
Ako je ovo znanstveni forum teologa onda se više neću usuditi pisati.
Ako je forum običnih ljudi koji vjeruju i traže Boga, onda su meni tuđa iskustva itekako bitna. Pa sam mislila da će nekome vrijediti i moje.
Oprosti ako je zasmetalo.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 07, 2010 18:18 

ruta je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Pa nije naše iskustvo mjerilo svih stvari i zato ne treba generalizirati.

Naravno da nije.
Ako je forum običnih ljudi koji vjeruju i traže Boga, onda su meni tuđa iskustva itekako bitna. Pa sam mislila da će nekome vrijediti i moje.

Ruta ako želiš banalizirati stvari ja ti ne mogu pomoći. Svatko tko raspravlja mora biti spreman prihvatiti i kritiku onih stavova koje zastupa.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 07, 2010 20:02 

Nisam tražila pomoć Barnaba. Što se mene tiče sve OK. Nije stvar u podnošenju kritike, već smatram da imam pravo obrazložiti svoje mišljenje. Ako nemam, ti si šef foruma pa briši što misliš da nije sukladno pravilima.

Usput Barnaba, i neokatekumeni hodočaste u Međugorje. Vidjela sam ih na svoje oči na vrhu Križevca, u osvit zore pjevali su: Uskrsnuo je! :o Koja milina za čuti! Poznajem njihove pjesme tako da nema grješke - bili su neosi.
Imaju zaista karakteristične pjesme, pjevaju psalme i volim ih slušati i sada na nosaču zvuka!

Vrh

PostPostano: Pon ožu 08, 2010 09:45 

ruta je napisao/la:
Nisam tražila pomoć Barnaba. Što se mene tiče sve OK. Nije stvar u podnošenju kritike, već smatram da imam pravo obrazložiti svoje mišljenje. Ako nemam, ti si šef foruma pa briši što misliš da nije sukladno pravilima.

Usput Barnaba, i neokatekumeni hodočaste u Međugorje. Vidjela sam ih na svoje oči na vrhu Križevca, u osvit zore pjevali su: Uskrsnuo je! :o Koja milina za čuti! Poznajem njihove pjesme tako da nema grješke - bili su neosi.
Imaju zaista karakteristične pjesme, pjevaju psalme i volim ih slušati i sada na nosaču zvuka!

Na tragu ponovnog banaliziranja, nije mudro dijeliti vjernike na dobre i loše po principu tko kuda ide i koje pjesme pjeva. Svaki onaj tko više polaže na neko mjesto ili pojedine ljude, grupe i zajednice a ne na nauk Katoličke Crkve na najboljem je putu da zabrazdi u idolopoklonstvo. Prema tome niti jedan čovjek ni grupa nije sam po sebi svet i bezgrešan.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 08, 2010 10:07 

ruta je napisao/la:

Razumijem Rutu i nisam vidjela nikakvo generaliziranje.
Svugdje ima svega, naravno. Meni smeta kad se osoba zadrzi samo na promatranju
i dugo biva tek kriticar i dalje promatrac. Ne kuzim kako se mnoge osobe ne odluce za neki tip zajednice
(kad ih vec ima cijelo bogatstvo u Crkvi), da zive dublje i konkretnije svoj rast u vjeri, poslusnosti i ljubavi
(redoslijed nema veze sa prioritetima :) ), vec ostaju "solo igraci".
Ne znam, mozda ne poznam dovoljno ljudi, ali uglavnom osobe koje jesu u nekoj zajednici, vise odisu i odusevljenjem
za zivot s Bogom. :roll:

Vrh

PostPostano: Pon ožu 08, 2010 12:31 

kalimero je napisao/la:
ruta je napisao/la:

Razumijem Rutu i nisam vidjela nikakvo generaliziranje.
Svugdje ima svega, naravno. Meni smeta kad se osoba zadrzi samo na promatranju
i dugo biva tek kriticar i dalje promatrac. Ne kuzim kako se mnoge osobe ne odluce za neki tip zajednice
(kad ih vec ima cijelo bogatstvo u Crkvi), da zive dublje i konkretnije svoj rast u vjeri, poslusnosti i ljubavi
(redoslijed nema veze sa prioritetima :) ), vec ostaju "solo igraci".
Ne znam, mozda ne poznam dovoljno ljudi, ali uglavnom osobe koje jesu u nekoj zajednici, vise odisu i odusevljenjem
za zivot s Bogom. :roll:

To je vjerojatno tvoja impresija.
Normalno je da osoba promatra jednu zajednicu, je li to nešto što njoj odgovara. Ja osobno od svih zajednica koje sam upoznala nisam našla niti jednu koja bi mi pasala načinom življenja. Najviše mi paše život u običnoj župi, kako to već jest.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 08, 2010 12:57 

ruta je napisao/la:
Muž i ja pripadamo HZBS već 12 godina,

koje su to zajednice ? :wink:

Vrh

PostPostano: Pon ožu 08, 2010 14:18 

sara je napisao/la:
Normalno je da osoba promatra jednu zajednicu, je li to nešto što njoj odgovara. Ja osobno od svih zajednica koje sam upoznala nisam našla niti jednu koja bi mi pasala načinom življenja. Najviše mi paše život u običnoj župi, kako to već jest.

Imam slično iskustvo.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 08, 2010 16:50 

Ja najvise volim biti ukljucena u crkveno pjevanje u zupi. :D

Vrh

PostPostano: Pon ožu 08, 2010 19:31 

purple je napisao/la:
Ja najvise volim biti ukljucena u crkveno pjevanje u zupi. :D

i ja :D

ali razumijem i rutu i njen stav...do sada sam stekla dojam da nije ni slična osobama koje bi zabrazdile u idolopoklonstvo...

Vrh

PostPostano: Pon ožu 08, 2010 22:32 

Sve varira od zajednice do zajednice.
Ne mora to biti NKP ili Karizmatski pokret ili HZBS.
Možemo samo pogledati na različite župe. Neke župe žive živom vjerom. Svećenik ispovijeda svaki dan, svakog četvrtka ima klanjanje, organiziraju se hodočašća i putovanja, župljani su aktivirani oko Caritasa i Crvenog križa te je mnogo mladih itd.
A opet može biti sušta suprotnost.
U nekoj župi može biti 15 baba i 12 djedova(bez uvrede pripadnicima treće dobi) i to je to. Na neki način monotono. Samo svećenik shvaća vjeru, a ostali su tamo iz odgoja i rutine. Kažem, svašta svuda ima.

Tako i u NKP. Boravak u nekim zajednicama pruža onima koji im pristupaju nezaboravna iskustva, dok drugi ostaju zatečeni zatvorenošću, umišljenošću i elitizmom pojedinih zajednica. Svatko je na ove 34 stranice iznosio svoja iskustva sa NKP od kojih se neka uvelike razlikuju. Ne možemo osuđivati praksu. Niti crkveni dostojanstvenici u srednjem vijeku nisu znali što rade pa eto ipak tvrdimo:,,Da. Crkvu je ustanovio Isus Krist. Ona je Njegovo Mistično Tijelo te je On u Njoj prisutan.''. Isto i za NKP. Moramo promotriti konstitucije, pravila i temeljne pretpostavke, teoriju te zajednice.

Jedan od najboljih primjera za raskorak između teorije i prakse su franjevci. Nedavno sam završio s čitanjem životopisa sv. Franje Asiškog. Jako malo od Franjinih ideala se zadržalo, no i on je sam bio prisiljen mijenjati neke stvari jer ga ljudi nisu bili sposobni u potpunosti slijediti. Sada su se javili obnovljeni franjevci u SAD-u i oni su najbliže Franjinom idealu i mogu reći da su poprilično velik dio ideala realizirali.

Ono što želim ovim rasipanjem reći jeste da teorija u svojoj osnovi i suštini može biti savršena, ali sve se to može objesiti mačku o rep ako čovjek to neće do kraja provoditi u djelo.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata