Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 18:53

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon ožu 08, 2010 14:14 

Začuđujući sam komentar http://www.svjetlorijeci.ba/html/revija ... ljima.html pročitao na web-stranici "Svjetla riječi" mjesečnika koji izdaje Franjevačka provincija Bosna Srebrena.
Obično se u rubrici "Rječ čitateljima" nešto jasno poruči a u ovom slučaju je dosta toga ostalo nejasno i uglavnom urednika muče neki "Potkazivači" ? Što bi to moglo biti?

Vrh

PostPostano: Pon ožu 08, 2010 14:58 

Ja često na toj stranici zaradim virus. Ne bih otvarala ponovno...

:( Ozbiljno.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 08, 2010 15:26 

adrijana je napisao/la:
Ja često na toj stranici zaradim virus. Ne bih otvarala ponovno...

:( Ozbiljno.

Evo onda tekst ovdje da ne moraš otvarati:

Nakon što ga je prijatelj Juda izdao i prokazao u Getsemanskom vrtu, Isusa su odveli velikom svećeniku Kajfi i pred Veliko vijeće da mu se sudi. Oko Kajfe su se skupili mnogi narodni uglednici, svećenici, vjerski prvaci, poznavatelji Zakona i tradicije, dvorski teolozi. Mudrovali su i tražili, kako navodi Matej Evanđelist, "lažno svjedočanstvo protiv Isusa da ga ubiju. Ali ga ne nađoše iako je pristupilo mnogo lažnih svjedoka." Uzavrela hajka religiozne vrhuške pravednom je Isusu prišila najgoru optužbu - "pogrdio je Boga". Za takvu bezbožnost nisu trebali više svjedoci. Trebala je samo javna vlast, strašljivi i neodlučni Pilat koji će smrtnu osudu pravno sankcionirati.
Usporedo s bukom ugroženih religioznih doušnika i potkupljivih podržavatelja i restauratora svetoga poretka, u predvorju Kajfina dvora - ondje gdje se skupljaju sluge i sluškinje sistema, ondje gdje se prikupljaju i odakle se šire senzacije - trajalo je trokratno zatajivanje Isusova prijatelja Petra. I Petar je zanijekao svoje galilejsko podrijetlo, svoj jezik, sebe sama, i svoga Učitelja.
Nijedno vrijeme nije lišeno izdaja i zatajivanja. Nijedan religiozni ni politički sustav nije oslobođen denuncijanata, doušnika i obavještajaca koji zarađuju na izmišljanju krivih svjedočanstava.
Gotovo smo svakodnevno u kušnji da se pridružimo zboru potkazivača pravednih ljudi. Gotovo svakodnevno servilno trčimo pred noge svojim šefovima da im šapnemo na uho kako im ovaj ili onaj uzdrmava vlast. Gotovo svakodnevno prenosimo svojim nedužnim prijateljima informacije kako smo bili s ovim ili s onim, u društvu velikih ili malih, starješina ili slugu sistema koji o njima govore laži a da pri tome ni za trenutak ne pomišljamo kako je od neljudstva tih koji krivo govore možda i gore naše vlastito nečovještvo, jer smo se bez ikakve zadrške i provjere pridružili tim krivim optužbama ili smo pri tome, strašljivi ili potkupljivi, nemoralno šutjeli.
U korizmi smo. Možemo pojačati molitve, postove i dobra djela. No, korizma može biti i povlašteno vrijeme "svetih" izdaja, zatajivanja, potkazivanja i doušništva - a da to možda i ne primijetimo.

Urednik

Vrh

PostPostano: Pon ožu 08, 2010 16:05 

Meni to zvuci kao da se na nekog konkretno mislilo, ali je sve ostalo u paketu opcenitog. Tko zna.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 09, 2010 11:27 

purple je napisao/la:
Meni to zvuci kao da se na nekog konkretno mislilo, ali je sve ostalo u paketu opcenitog. Tko zna.

Meni isto liči da je na nekoga konkretno mislio no čudno je tako pisati u rubrici Riječ čitateljima jer ispada kako ima samo par čitatelja kojima se urednik obraća krajnje osobno pa sve izgleda kao "moj obračun s njima".
Način Šarčevićevog djelovanja komentirao je Ivan Šimić http://www.dnevnik.ba/index.php?option= ... Itemid=470

Oštro zbori i optužuje Ivan Šarčević. On izgleda sve zna i sve je shvatio. Naše razloge (hercegovačke, hercegbosanske, razloge većine Hrvata u Bosni i Hercegovini) niti sluša, niti želi čuti. Kad je napokon primjetio da ta većina u velikoj mjeri ne dijeli njegove političke stavove, onda tu većinu proglašava zaglupljenom. Da bi cijela stvar izgledala uvjerljivije, on nam spočitava naše političare, kao da i nama tih političara – prečesto nevjerodostojnih, korumpiranih - nije puna kapa; prokazujući vlastodršce on nastoji kompromitirati legitimne narodne zahtjeve i ciljeve.

Uglavnom loše je kad urednik jednog katoličkog lista koristi taj medij za promociju osobne političke borbe i obračun, preko leđa napaćenih vjernika i Crkve u BiH!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata