Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 13:19

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub vel 27, 2010 06:08 

adrijana je napisao/la:
… he, he, sjetili ste me naše estrade, evo jedan primjer iz prakse: Intervju s don Milivojem Bolobanićem: Opsjeda li Nečastivi Severinu?
Dijagnoza je postavljena: pacijentica se okružuje vjerskim motivima, ali kao da se izruguje svetinjama, tko zna moli li još uvijek kao nekada, ide li u crkvu, polazi na hodočašća u Međ…… (ops, ne smin kazat)…
:shock:
Iako nikako nisam za javno prozivanje pojedinaca radi opsjednuća, vjerujem da niti msgr. Bolobanić nije ovo pitanje iz naslova preoblikovao u hipotezu, nego je vjerojatno običnu novinarsku provokaciju iskoristio da predoči primjer svetogrdnog odnosa prema vjeri…
Mogao bi biti u pravu…?

Ne shvaćam što je pjesnik htio reći! Ali zar ja moram to i shvatiti? :oops: Pa mislim da se baš ne može trpati u isti koš "one koji žive kao neprijatelji križa Kristove...bog im je trbuh, slava u sramoti, a sveršetak propast" (poslanica II. korizmene nedjelje) i opsjednuti .. strahovito je velika razlika...

Vrh

PostPostano: Sub vel 27, 2010 06:17 

Bilo bio dobro malo prodiskutirati:
Da li opsjednuti može sagriješiti? Ovdje mislim na čine za vrijeme dok je ospjednut. Jer opsjednuti u stvari gubi moć pravog razlučivanja (upotrebe zdravog razuma) i nema svoju vlastitu volju - nego čini po diktatu sotone - pa je pitanje njegove moralne ubrojivosti? Ako nije moralno ubrojiv onda nema ni grijeha.

Ovdje molim ne miješati čine koji su eventualno doveli do opsjednuća. Zadržimo se u diskusiji na opsjednuću..to jest djelovanju u vlašću sotone..

Jedan primjer. Dok sam bio u JNA (1963-64) imao sam sakrivenu medaljicu. I kad god sam bio u blizini jednog vojnika (a na sebi sam imao tu medaljicu) on bi se počeo pjenit, izrogačio oči, a kad nisam imao tu medaljicu na sebi (bila je skrivena u jednom komadu odjeće) nije pokazivao te znakove, dapače je prema meni bio vrlo dobar. (otpušten iz vojske "zbog teške epilepsije).

Vrh

PostPostano: Sub vel 27, 2010 09:30 

Znači tako. Vrlo smisleno razmišljanje.

Onaj tko živi neurednim moralnim životom i izruguje se sa svetinjama - to ne mora biti znak opsjednuća, nego bi čovjek trebao prihvatiti vlastitu odgovornost za grijehe... Slažem se s time.

Mislila sam pitati nešto drugo...
Često svećenicima dolaze ljudi s raznim duhovnim ili psihičkim poteškoćama i problemima, kojima se ne mogu othrvati...

Spomenuta knjiga tvrdi u poglavlju "Odakle utjecaj sotone u životu pojedinca":
"Temeljni problem koji muči neku osobu, a koji se poslije transformira i umnaža mnoge poteškoće, ima svoj temeljni uzrok, koji se može nalaziti u:
- obiteljskom stablu
- duševnim ranama
- osobnim grijesima
- sotonskim praksama"

Ne bih željela ulaziti u diskutabilnost pojedinih natuknica, ali čini mi se kako sve ovo ipak spada više u područje psihologije i duhovnog razvoja, a tek u vrlo rijetkim slučajevima u egzorcističke probleme...

Vrh

PostPostano: Sub vel 27, 2010 09:57 

svaki čovjek snosi odgovornost za svoje čine. Na njih mogu utjecati razne okolnosti kao nasljeđe, odgoj, loš primjer i td. Prema tome treba dobro sagledati svakog pojedinog čovjeka. S obzirom da je sakramentalni život plod Božjega dara i naše vjere onda na tom području vrijede neka druga mjerila koja se ne slažu sa svjetskim mjerilima pa i znanstvenim i praktičnim, no ne znači da i te stvari ne treba uzeti u obzir pri razmišljanju. No njima se ne može nikako dati prvenstvena uloga, kako to neki pokušavaju činiti izjednačujući milosno sakramenmtalni život sa nekim modernim pokretima.l

Vrh

PostPostano: Pon ožu 01, 2010 21:42 

Znači… Ja bih to objasnila ovako… Čovjek koji svoju snagu za život crpi iz vjere i sakramenata (sv. ispovijedi, nedjeljne sv. mise, bolesničkog pomazanja i dr.) ima posebnu milost i odgovornost, razvijajući svoj odnos prema Bogu, da prema sebi i bližnjima postupa tako: da priznavajući i nadvladavajući svoje osobne slabosti i mane u sv. ispovijedi, te praštanjem i prikazivanjem Bogu svog trpljenja suočava se sa svojim duhovnim ranama (jer svaka „dublja analiza“ i „kopanje po nutrini“ čini rane još većima), i da pridajući jedino Bogu svu slavu i zahvalnost bude oslobođen od svih zemaljskih i duhovnih navezanosti, a to ga ujedno čuva istinski slobodnim i zdravim, i u psihičkom i duhovnom i duševnom smislu…

Srela sam u životu ljude koji nikad nisu znali biti posve zadovoljni svojom duhovnošću, stalno su mijenjali i umnožavali svoje molitve i ovakve i onakve pobožnosti, vezali se zavjetima i obvezama (npr. moliti 15 molitvi sv. Brigite svaki dan tijekom pune godine dana – to je otprilike pola sata dnevno × 365) i smatrali se uzrujanima ako bi koji dan to propustili, pa npr. razne zaštitničke molitve i molitve za oslobođenje (npr. one duge molitve u kojima se nabrajaju i bolesti od kojih bolesni nismo), a propustili su pogledati sebe IZNUTRA, i zaboravili na život bližnjih oko sebe…

Tako sam u knjizi o sv. Leopoldu našla njegov savjet, koji je tražila jedna gospođa koja se slično opterećivala dugim pobožnim vježbama, ali niti u njima nije nalazila mira i utjehe: njoj je svetac rekao da ju odrješuje svih obećanja kojima se obvezala Bogu, a preporučio joj je samo dnevnu sv. misu, po mogućnosti, i što češću ispovijed, tj. savjetovao je život po sakramentima.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 12, 2010 10:34 

Dopisnik Nove TV iz Rima, Silvije Tomašević, intervjuirao je najpoznatijeg talijanskog egzorcista i predsjednika međunarodne udruge egzorcista, oca Gabriela Amortha. Silvije Tomašević je s ocem razgovarao u prostoriji u kojoj ovaj obavlja egzorcizme. Čitav sadržaj intervjua možete pogledati na http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/nova-t ... istom.html

Kad se pogleda ono što je izjavio i usporedi s bombastičnim naslovima iz novina itekako se vidi drastična razlika. Kako komentirate njegove izjave?

Vrh

PostPostano: Pet ožu 12, 2010 17:20 

Svečenik na svom mjestu odmjeren u izjavama , nije bezveze na tom mjestu . Ašto se tiće manjka svečenika kao takvih, možda ih nema dovoljno zainteresiranih i kvalificiranih

Vrh

PostPostano: Pet ožu 12, 2010 20:47 

Mene zanima jedna druga stvar. Žena koju svakodnevno susrećem, a u kasnijim godinama se obratila, u svemu oko sebe vidi zloga. Svakodnevno sve oko sebe škropi svetom vodom, često govori da prepoznaje sotonu u nekim ljudima i kad ih susreće prekrsti ih...kad sma ju pitala zašto to čini, kaže da osjeća smrad od tih ljudi.
Inače se ponaša kao što navodi adrijana:

adrijana je napisao/la:
Srela sam u životu ljude koji nikad nisu znali biti posve zadovoljni svojom duhovnošću, stalno su mijenjali i umnožavali svoje molitve i ovakve i onakve pobožnosti, vezali se zavjetima i obvezama (npr. moliti 15 molitvi sv. Brigite svaki dan tijekom pune godine dana – to je otprilike pola sata dnevno × 365) i smatrali se uzrujanima ako bi koji dan to propustili, pa npr. razne zaštitničke molitve i molitve za oslobođenje (npr. one duge molitve u kojima se nabrajaju i bolesti od kojih bolesni nismo), a propustili su pogledati sebe IZNUTRA, i zaboravili na život bližnjih oko sebe…

Uz to je veoma egoistična i u svemu gleda samo sebe i svoju korist, dobri su joj samo oni ljudi koji njoj čine usluge...a sebe smatra duhovno vrlo ispravnom i na Božjem putu, odlazi na sva moguća hodočašća i duhovne seminare...

Pitam se ako njen život svojim unutarnjim stavovima i vanjskim očitovanjem – osobito prema bližnjima – ne odražava Kristovo lice, na čiju smo sliku i stvoreni, nisu li onda sva odricanja i njene molitve samo produžetak karnevala...

Vrh

PostPostano: Sub ožu 13, 2010 14:00 

Barnaba je napisao/la:
Dopisnik Nove TV iz Rima, Silvije Tomašević, intervjuirao je najpoznatijeg talijanskog egzorcista i predsjednika međunarodne udruge egzorcista, oca Gabriela Amortha. Silvije Tomašević je s ocem razgovarao u prostoriji u kojoj ovaj obavlja egzorcizme. Čitav sadržaj intervjua možete pogledati na http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/nova-t ... istom.html

Kad se pogleda ono što je izjavio i usporedi s bombastičnim naslovima iz novina itekako se vidi drastična razlika. Kako komentirate njegove izjave?

O. Amorth prilično realno govori, ali naslov je užasan i uopće ne paše uz tekst. Senzacionalizam – samo da se privuče pozornost, ali nažalost u ovom slučaju nije bezazlena stvar, jer takav sektaški duh uopće nije primjeren u kontekstu intervjua jednog svećenika – kao da mu se rečena izjava stavlja u usta !

Trebao bi pružiti ruku glavnom uredniku GK, vlč. Mikleniću, jer njemu takvi novinari svaki drugi put isto čine ! Srećom nije sve tako crno, jer tim napadima, s druge strane gledano, podižu popularnost i njegovim stavovima pridaju značaj…

Ali treba se buniti i reagirati jer ovakve izjave o „vragovima u Vatikanu“ su sektaške i blasfemične…

Treba pričati o tome, jer ima vjernika koji postaju zavedeni onakvim naslovima i „proročanstvima“ u stilu lažne poruke iz La Sallete-a : „“Rome will lose faith and become the seat of Antichrist“ (Rim će otpasti od vjere i postati sjedište Antikrista). U tome je baš i zamka đavlova, jer ukoliko ljudi povjeruju takvim stvarima, pomisle kako je važno kad-tad izići iz Crkve, a njihova vjera gubi oslonac i temelje te postaje praznovjerje.

ozana55 je napisao/la:
Mene zanima jedna druga stvar. Žena koju svakodnevno susrećem, a u kasnijim godinama se obratila, u svemu oko sebe vidi zloga. Svakodnevno sve oko sebe škropi svetom vodom, često govori da prepoznaje sotonu u nekim ljudima i kad ih susreće prekrsti ih...kad sma ju pitala zašto to čini, kaže da osjeća smrad od tih ljudi.
Inače se ponaša kao što navodi adrijana:

adrijana je napisao/la:

Uz to je veoma egoistična i u svemu gleda samo sebe i svoju korist, dobri su joj samo oni ljudi koji njoj čine usluge...a sebe smatra duhovno vrlo ispravnom i na Božjem putu, odlazi na sva moguća hodočašća i duhovne seminare...

Pitam se ako njen život svojim unutarnjim stavovima i vanjskim očitovanjem – osobito prema bližnjima – ne odražava Kristovo lice, na čiju smo sliku i stvoreni, nisu li onda sva odricanja i njene molitve samo produžetak karnevala...

Razmišljala sam i ja o tome, što se ustvari događa s ljudima da postaju takvi? … U svojoj vjeri postaju zatvoreni individualisti, koji umjesto ljubavi prema bližnjemu traže spasenje samo za sebe. Jesu li se uplašili raznih proročanstava o „posljednjim vremenima“, Antikristu, „malom stadu“ (što bi značilo za njih (karikirano): „ja sam mogu poraditi na sebi i biti dobar, biti Božji, ali nitko oko mene nije dobar, nije vjernik – svi su vragovi“). Gledaju li oni u bližnjem dijete Božje ili otpadnika, nevjernika i Sotonu?
Takva vjerovanja u blisku „propast svijeta“ pretvaraju se lako u rezignaciju, zatvorenost, usredotočenost samo na sebe. Čovjek ne čini ništa za druge iz čistog nepovjerenja. Strah od budućnosti potiče njihovo religiozno ponašanje (umnažanje molitvi).

Jesu li to uglavnom vjernici koji su se obratili u kasnijoj dobi pa im nedostaje baza katoličkog („školskog“) nauka?

Jer Katekizam i Sveto Pismo izričito tvrde da ako čovjek zanemaruje bližnjeg i dobra djela Bog na njegove molitve i vapaje zatvara uši…

Zadnja izmjena: adrijana; Sub ožu 13, 2010 14:52; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 13, 2010 14:40 

Što se tiče sotone i Vatikana. Vatikan je spomenut u prolazu. Grijeh i sotona idu ruku pod ruku. Gdje je grijeh tu je i sotona. A treba opet i obratiti pažnju na način kako se vlč. Amorth izjasnio
Citat:
Amorth: I u Vatikanu također i još više jer vrag pokušava navoditi na iskušenje posebno tamo gdje postoji vrh, pa prema tome je u Vatikanu, zatim na vrhu politike, na vrhu industrije, među sportašima, zatim napada svećenike jer ako padne jedan svećenik u iskušenje onda to povlaći sa sobom i druge osobe. Dakle, vrag pogađa, pokušava navoditi na iskušenje tamo gdje može dobiti veće rezultate.
Dnevnik.hr
Jedna rečenica o Vatikanu, oko svega se napravila prava medijska pompa. Al' neka.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 13, 2010 15:00 

adrijana je napisao/la:
Ali treba se buniti i reagirati jer ovakve izjave o „vragovima u Vatikanu“ su sektaške i blasfemične…

cunjozu je napisao/la:
Što se tiče sotone i Vatikana. Vatikan je spomenut u prolazu. Grijeh i sotona idu ruku pod ruku. Gdje je grijeh tu je i sotona. A treba opet i obratiti pažnju na način kako se vlč. Amorth izjasnio
Citat:
Amorth: I u Vatikanu također i još više jer vrag pokušava navoditi na iskušenje posebno tamo gdje postoji vrh, pa prema tome je u Vatikanu, zatim na vrhu politike, na vrhu industrije, među sportašima, zatim napada svećenike jer ako padne jedan svećenik u iskušenje onda to povlaći sa sobom i druge osobe. Dakle, vrag pogađa, pokušava navoditi na iskušenje tamo gdje može dobiti veće rezultate.
Dnevnik.hr
Jedna rečenica o Vatikanu, oko svega se napravila prava medijska pompa. Al' neka.

Mislila sam na naslov članka, kad sam rekla da je sektaški, a ne na izjavu o. Amortha.

...da se bolje razumijemo. :wink:

Naslov glasi "U Vatikanu je vrag posebno prisutan" i to još u navodnicima, kao da je o. Amorth samo to i baš tako naglasio...

Vrh

Naslov: Egzorcizam
PostPostano: Čet tra 08, 2010 21:54 

Pozdrav.
Već nekoliko dana gledam po internetu neke video isjećke,propovijedi Zlatka Suca,pokušavam nešto naućiti iz tog,pokušavama nekako da postanem bolja osoba,i jednostavno pomaže mi to jako,osjećam to iznutra,između ostalog rijeć je bila u tim videima i o egzorcizmu.Kad sam to slusala nekako sam se ćudno osjaćala,bio je neki strah u meni,neki nemir al zanemarila sam to sve do jućer.Naime jućer sam još prija spavanja gledala njegovu propovijed.Prije spavanja sam se lijepo uredno pomolila,i zaspala.Imala sam užasan sam.Sanjala sam svoju majku,sebe,baku i dijeda(oca nemam u zatvoru je i neživi samnom)vidjela sam nas kako sijedimo u dnevnom boravku,mama se jako cudno ponasala,ja sam vikala izađi sotono, i još nešto sa sotonom,a ona se ponasala sve gore bas kako je Sudac opisao da se ljudi ponasaju tijekom egzorcizma,nisam vise znala sam da radim,baka i djed su me samo promatrali u tisini,znam da sam bila na velikim mukama,nekako sam uspjela mamu polegnut na pod,uzela sam laptop na youtube_u sam utipka egzorcizam-istjerivanje,zadnjom svojom snagom sam kliknula na prvu pjesmu koja je bila tamo,i znam da da sam gledala kako sotona izlazi iz moje mame.Probudila sam se u jako velikom strahu i u neopisivoj hladnoci...ja sam bila sam promrzla...pogledala sam na sat bilo je tocno 03:03...nisam vise znala dal da zatvorim oci il da ih ima otvorene od tog silnog straha...Moje tijelo se do jutra nije moglo nikako ugrijati..Zanima me vaše mišljenje ovog sna....

Vrh

Naslov: Re: Egzorcizam
PostPostano: Čet tra 08, 2010 22:16 

- Ovo je loše, hladila si se u snu, i usudila se da te mračna strana obuzima u snu, i to unutar Uskrsnog perioda. Živa sramota!

U snu se vrlo lako možeš riješiti demona. Budući da su dvije sile u nama, jednoj starni pokušaj "zabraniti" taj pristup
a to ćeš najlakše postići tako da u tom trenutku "svjesno" djeluješ unutar sna i sfere u kojoj se nalaziš. Pokušaj se u snu prisjetiti da
sanjaš, stim da si ponavljaš da sanjaš, da to "nije istina" i da se to ne može dogoditi, zatim će ti svijest reagirati i možeš prakticirati
lucidne snove, ali nikako se nemoj probuditi, već nastavi sa svojom avanturom i sferama kako god želiš i što ti je volja činiti. Suoči se stim svojim napasnikom, daj mu do znanja da ga se ne plašiš, da je mala beba ili proklinji riječima "Odlazi, u ime Uskrslog Krista".
Ja sam uspio, i nemam probleme stim čitavo desetljeće. Uz to, snovi ti mogu biti jako zanimljivi i poučni kako razvijaš svoje daljnje stanje svijesti. Ali, ne zaboravi da si TI gospodar svojih snova. Ne budi sanjar, već budi sanjač! Od sada komuniciraj sa svojim unutrašnjim ili prirodnim bićem: instinkt, intuicija, osjećaj.

Vrh

PostPostano: Čet tra 08, 2010 22:26 

uwauuuuuuuuuuuuu veoma zanimljivo..Hvala Ti!!! Ima još jedna stvar ja užasno često ali užasno često sanjam vlakove i to putničke...Ja smatram da i to ima neko značenje a da ja nemogu nikako shvatiti i odgonetnuti to.

Vrh

PostPostano: Čet tra 08, 2010 22:55 

crusader...oprosti ,ali mislim da pretjeruješ
ja neznam šta je vama ali takav savjet dat curi mislim stvarno nije skroz čisto...
:!:
anne ..tebi bi samo htjela poručit da se takve stvari kao prvo ne gledaju netom prije spavanja ,
kao drugo ,rekla si da pokušavaš biti bolja osoba..a to sigurno nećeš postići gledanjem klipova o egzorcizmu.
ne razumijem zašto ne ideš postepeno ,kroz molitve,mise,ispovijedi,duhovne razgovore a ne baš klipovi o egzorcuzmu.
kao treće,da pojasnim laički nestručno,da naš mozak noću kroz snove projicira našu svakodnevnicu ,događaje i osjećajei da stoga nije nimalo čudno da si to sanjala.

kaže se :nemoš igrat na utakmici bez dresa :wink:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata